دیپلماسی ترجمه: از نظریه تا عمل
نویسندگان: امیرداود حیدرپور، محمرضا هاشمی و محمدحسن شیخ الاسلامی ناشر: انتشارات عصر ترجمه
ادامه مطلبنویسندگان: امیرداود حیدرپور، محمرضا هاشمی و محمدحسن شیخ الاسلامی ناشر: انتشارات عصر ترجمه
ادامه مطلبگراندو لیبنر میگوید: روشن است که دستکم تاکنون نتانیاهو موفق شده است جنگ را بهمنظور منافع شخصی خود گسترش دهد؛ این کار به او این امکان را میدهد که از سقوط دولت ائتلافیاش جلوگیری کند و از تحقیقات درباره توافقات ضمنیاش با رهبری حماس در طول یک دهه گذشته و همچنین ناکامی امنیتی ۷ اکتبر مصون بماند. به همین دلیل، او حتی به مشاورههای بالاترین فرماندهان نظامی و امنیتی که به او توصیه کردند آتشبس و توافق تبادل زندانی را بپذیرد، توجه نکرد.
ادامه مطلبمعین نیک طبع در گزارش مفصلی که برای دیپلماسی ایرانی تهیه کرده است، می نویسد: در نوشتار حاضر، گزارشهایی از اختلافات ایران و افغانستان بر سر هیرمند از کتب برخی دیپلمات های ایرانی حاضر و درگیر در مذاکرات ایران و افغانستان بر سر هیرمند تلخیص و تدوین شده است. بدین منظور شرحی از کتاب های دکتر فریدون زندفرد، دکتر حسین شهیدزاده و محمود فروغی بدین منظور گرده آوری شده است. روایت های ارایه شده از سوی این سه دیپلمات عالی رتبه، نمونه یک گزارش سیاسی ارزنده و مستند است.
ادامه مطلببا گذشت بیش از یک هفته از سقوط حکومت بشار اسد، رسانهها از انتشار بیانیهای از سوی رئیسجمهور مخلوع سوریه خبر دادند. حکومت بشار اسد هفته گذشته سرنگون شد و او نیز به روسیه فرار کرد.اکنون اسد با انتشار بیانیهای در کانالی تلگرامی که گفته میشود به ریاستجمهوری سوریه مرتبط است، سعی در مبراکردن خود از اتهامات داشت. بشار اسد در نخستین بیانیه پس از ترک کشورش و فروپاشی حکومت خود گفت: «او از دمشق به پایگاه حمیمیم (زیر نظر روسیه، در غرب سوریه) نقل مکان کرد تا از آنجا به کار خود ادامه دهد، اما با سقوط آخرین مواضع ارتش، مسکو از فرماندهی پایگاه خواست که بلافاصله در عصر هشتم دسامبر به مسکو برویم».
ادامه مطلبترکیه میتواند با دعوت از همسایگان سوریه و کشورهای خلیج فارس برای ایفای نقش کانونی در گذار سیاسی، نگرانیهای کشورهای عربی درباره سلطه اسلامگرایان را کاهش دهد.
ادامه مطلبکریدور زمینی به مرز اسرائیل از دست رفته است. رقبای منطقهای، از جمله ترکیه، اسرائیل و قدرتهای عربی، در حال پر کردن این خلأ هستند. به همین دلیل است که ایران می گوید رویدادهای سوریه نتیجه یک توطئه توسط اسرائیل و آمریکاست.
ادامه مطلبعلی حسین رضایان قیه باشی در یادداشتی می نویسد: بررسی های تاریخی نشان می دهد آزادی های مدنی، حقوق شهروندی، دموکراسی، حقوق بشر، آزادی پوشش، حقوق زنان و اقلیت ها مواردی نیستند که دیگران اعم از کشورهای خارجی و یا حاکمان یک شب و به صورت اتفاقی به جامعه بدهند. این باید زمانش فرارسد و تک تک شهروندان به این باور و یقین برسند که این موارد حق آنها است و برای رسید به آن هزینه داده باشند و ظرفیت چنین آزادی ها در تک تک افراد آن جامعه و کارگزاران آن ایجاد و نهادینه شده باشد.
ادامه مطلبباید دید با روندی که در نشست پایانی سال ۲۰۲۴ برای قطعنامه ۲۲۳۱ به عنوان ضامن اجرایی برجام طی شد و مواضعی که هر کدام از اعضا داشتند، طرفهای غربی و مشخصاً سه کشور اروپایی حاضر در توافق هستهای (آلمان، فرانسه و انگلستان) چه برنامهای در تعامل یا تقابل با تهران دارند؟ از همه مهمتر آنکه باید منتطر ماند با آغاز به کار دولت دونالد ترامپ از ۲۰ ژانویه سال جدی میلادی، چه مسیری برای پرونده هستهای رقم خواهد خورد؟ آیا به باور طیفی برلین، پاریس و لندن با حمایت ترامپ نهایتاً مسیر تهدید، ارعاب، افزایش فشار، فعال شدن مکانیسم ماشه و نهایتاً بازگشت قطع نامههای شورای امنیت را در دستور کار خواهند داش یا میتوان به مذاکره و راه حل دیپلماتیک امیدوار ماند؟ هرچند که باید اذعان داشت در صورت آغاز مذاکرات هم فرصت چندان زیادی برای تهران وجود ندارد. چون اروپاییها در نشست فصلی شورای حکام در اسفند ماه سال جاری (شمسی)، احتمالاً گامهای اولیه برای فعال کردن مکانیسم ماشه را بردارند و از سوی دیگر باید معترف بود که آخرین بازه زمانی برای رسیدن به یک راه حل جدی، مرداد ماه ۱۴۰۴ خواهد بود. آیا میتوان در این فرصت کوتاه به انبوهی از اختلافات جدی با غرب پایان داد؟
ادامه مطلبتهران با لحظهای سرنوشتساز روبهرو است که میتواند رویکردش را به دیپلماسی هستهای و اتحادهای منطقهای دگرش دهد.
ادامه مطلبکارشناسان ارشد، خبرگان و دانشگاهیان حوزهٔ ایبرو-آمریکایی و جهان ایرانی در همایشی چندجانبه در تهران به دنبال نزدیک کردن این دو منطقه هستند. این تلاش در قالب "دیپلماسی دانشگاهی" انجام می شود که هدف آن آشنا کردن متقابل این دو منطقهٔ مهم فرهنگیِ دور از هم است.
ادامه مطلب