در حاشیه اعدام عامل حمله به سفارت باکو

پایان یکی از پرونده‌های حساس در مناسبات ایران و آذربایجان

۰۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۰۶:۰۰ کد : ۲۰۳۳۱۱۳ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
نویسنده خبر: احسان هوشمند
احسان هوشمند می نویسد: عامل حمله به سفارت باکو در تهران به اشد مجازات رسید. تهران در این دوره سه‌ساله تلاش کرد‌ ثابت کند که حمله به سفارت سازمان‌یافته نبود و در نهایت هم حکم اعدام عامل حمله به سفارت اجرا شد و به این ترتیب، یکی از عوامل رفع مسئله بین تهران و باکو بر‌طرف شد. دولت جمهوری آذربایجان ضمن پیگیری اجرای حکم اعدام حسین‌زاده، اینک خرسندی خود را از اجرای این حکم اعلام کرده است.
پایان یکی از پرونده‌های حساس در مناسبات ایران و آذربایجان

دیپلماسی ایرانی: سحرگاه 31 اردیبهشت 1404 حکم اعدام یاسین حسین‌زاده، عامل حمله مسلحانه هفتم بهمن 1401 به سفارت جمهوری آذربایجان اجرا شد. سخنگوی وزارت امور خارجه باکو در‌این‌باره گزارش داد که روند اعدام توسط «دو کارمند سفارت ما و یک وکیل منصوب‌شده توسط جمهوری آذربایجان در طول محاکمه مشاهده شد». پس از وقوع حادثه، اگر‌چه باکو این حمله را اقدامی تروریستی خواند، اما مسئولان سیاسی و قضائی کشور تأکید کردند‌ این فرد با انگیزه شخصی و خانوادگی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله کرده است. حمله مرگبار حسین‌زاده به سفارت باکو در تهران منجر به کشته‌شدن مسئول امنیتی سفارت و زخمی‌شدن دو نفر دیگر از کارکنان سفارت شد. به دنبال این رویداد، روابط تهران و باکو به‌شدت تحت تأثیر قرار گرفت.

دو روز پس از حمله به سفارت باکو در تهران، این کشور اقدام به بستن سفارت خود در تهران کرد و کارکنان سفارت و خانواده‌هایشان تهران را ترک کردند. پس از اتمام دوره سفیر ایران در باکو، این کشور از پذیرفتن سفیر پیشنهادی سر باز زد و در نتیجه در ‌سال گذشته نیز سفارت ایران در باکو بدون حضور سفیر بود.

1- عامل حمله به سفارت باکو در تهران به اشد مجازات رسید. تهران در این دوره سه‌ساله تلاش کرد‌ ثابت کند که حمله به سفارت سازمان‌یافته نبود و در نهایت هم حکم اعدام عامل حمله به سفارت اجرا شد و به این ترتیب، یکی از عوامل رفع مسئله بین تهران و باکو بر‌طرف شد. دولت جمهوری آذربایجان ضمن پیگیری اجرای حکم اعدام حسین‌زاده، اینک خرسندی خود را از اجرای این حکم اعلام کرده است.

2- در دو سال و چند ماه گذشته، اطلاع‌رسانی شفاف، روشن، جامع و کاملی درباره انگیزه‌های عامل حمله به سفارت باکو در تهران در اختیار افکار عمومی قرار داده نشد. اگر عامل حمله به سفارت مدعی بود ‌همسر وی در سفارت نگهداری می‌شد، آیا این موضوع صحت داشت یا خیر؟ اینکه همسر عامل حمله به سفارت بدون اجازه همسر از ایران خارج شده نیز مشخص نشد که درست است یا خیر؟ و اگر همسر نام‌برده، بدون مدارک قانونی از ایران خارج شده‌، آیا مشخص شد که نقش سفارت جمهوری آذربایجان در خروج غیرقانونی او از ایران چه بوده است؟ ‌اگر سفارت باکو در تهران نقشی داشته آیا این اقدام غیر‌قانونی مورد اعتراض ایران قرار گرفته است یا خیر؟

همچنین برخی گزارش‌ها حاکی از سوابق قوم‌گرایی عامل حمله به سفارت و نیز وابستگان او است. برخی رسانه‌های خارجی مدعی هستند در نتیجه هک یکی از سایت‌های مراکز مهم دولتی ایران، به اسنادی دست یافته‌اند که نشان می‌دهد عامل حمله به سفارت پیش از این در باکو حضور داشته و دوره‌ای نیز در باکو به تحصیل اشتغال داشته‌ و در باکو با یکی از شهروندان این کشور ازدواج کرده است. بنا بر این گزارش، عامل حمله به سفارت در دوره حضور در این کشور با سرویس اطلاعاتی جمهوری آذربایجان نیز در ارتباط بوده و پس از بازگشت به ایران نیز در همین زمینه مورد بازخواست قرار گرفته است. همچنین در ‌گزارش منتشرشده آمده است که همسر فراری حسین‌زاده در باکو دارای بستگانی در مشاغل حساس در دستگاه امنیتی‌ بوده است. اگر چنین گزارشی صحیح باشد، متأسفانه مسئولان ایرانی پرونده به‌صورت رسمی و شفاف اطلاعات زیادی درباره انگیزه‌های عامل حمله به سفارت و ابعاد موضوع تاکنون منتشر نکرده‌اند.

3- یکی از پرونده‌های حساس مرتبط با مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان در دو سال گذشته با اعدام عامل حمله به سفارت باکو به نتیجه رسید، اما همچنان موارد چالش‌برانگیز دیگری بر مناسبات دو کشور سایه افکنده است. افزون بر ارتباط گسترده این کشور با تل‌آویو و حملات سازمان‌یافته رسانه‌های این کشور به ایران، همچنان ادعای نابخردانه علیه تمامیت ارضی ایران و محتوای الحاق‌گرایانه و ضدایرانی منابع آموزشی و درسی در دوره‌های مختلف آموزش و پرورش عمومی و آموزش‌ عالی که با بی‌تفاوتی نسبی مسئولان ایرانی روبه‌رو بوده، از‌جمله مسائلی است که در افکار عمومی ایرانیان با حساسیت فراوان مورد توجه قرار دارد.

اگر طرف ایرانی با تاریخ چند‌هزار‌ساله و اسناد صریح و روشن مبنی بر تجزیه ایران در جریان جنگ‌های ایران و روس در قرن نوزدهم چنین می‌کرد، گفته می‌شد که کشور در پی رؤیای بازگشت به دوران باشکوه و تاریخی خود است، اما جعل تاریخ و تاریخ‌سازی توسط مسئولان کشوری که عمر ظهورشان در جغرافیای سیاسی جهان تنها سه دهه است و اینکه چنین بی‌محابا در متون رسمی تاریخ‌سازی کنند و جعلیات تاریخی را به‌عنوان حقایق تاریخی به روح و روان نسل جدید منتقل کنند، خود پرسش مهمی است که به‌طور مستقل باید بررسی شود. بااین‌حال، اینکه چرا دولت و مسئولان سیاست خارجی کشور در‌باره این موضوعات و جعل تاریخ و نفرت‌پراکنی علیه ایران در منابع درسی و آموزشی جمهوری آذربایجان تاکنون به‌صورت شفاف و علنی اعتراضی نکرده و در نتیجه چنین رویکردی در باکو استمرار داشته است، موضوع کم‌اهمیتی نیست که بر مناسبات دو کشور در آینده بی‌اثر باشد. این زخم به‌سرعت نیازمند ترمیم است. 

در‌حالی‌که در این روزها طرف ایرانی بنا بر درخواست جمهوری آذربایجان، یکی از شهروندان ایرانی را که به سفارت آن کشور حمله کرده بود، با شدیدترین نوع احکام مجازات کرد، فرصتی است تا طرف ایرانی به‌صورت جدی مطالبات خود را از باکو بیان کند. همچنین برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که در پی خودداری باکو از پذیرش سفیر معرفی‌شده ایران به آن کشور، لابی‌های باکو در تهران در حال لابی‌گری برای معرفی یکی از اشخاص مورد علاقه باکو به‌عنوان سفیر ایران در باکو هستند. این در حالی است که موضوع انتصاب سفیر در باکو یکی از حساس‌ترین گزینش‌ها در سیاست خارجی کشور است.

در اذهان گروهی از شهروندان ایرانی، این مسئله همچنان مایه شرمساری ملی است که در باکو، سال‌ها‌ پیش با به تلویزیون کشاندن یک بانوی حامله، مدعی نقش سفیر پیشین ایران در این رویداد مشمئزکننده شدند و آبروریزی بزرگی در پی این رویداد بروز کرد. پرونده‌های دیگری نیز در‌این‌باره نیازمند رمزگشایی است. در این شرایط که زمینه حل‌وفصل برخی مسائل میان دو کشور فراهم شده، ضروری است وزارت امور خارجه با انتصاب سفیری لایق، با‌دانش، با‌تجربه و مستقل، پیگیر منافع ملی باشد. هر نوع تردید در این زمینه و انتصاب سفیری باب میل کشور همسایه، می‌تواند مضار بسیاری برای منافع ملی در پی داشته باشد. در آن شرایط سفیر منصوب‌شده دیگر نه سفیر ایران، بلکه نماینده آن کشور در قامت سفیر معرفی‌شده توسط وزارت امور خارجه ایران محسوب می‌شود./شرق

احسان هوشمند

نویسنده خبر

ایرانشناس، کُردشناس، جامعه‌شناس و پژوهشگر مطالعات قومی

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران جمهوری آذربایجان


( ۳۰ )

نظر شما :

ناشناس ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۰۷:۳۲
وقتی آب سر بالا می ره ... وقتی در همه چیز بلاتکلیف هستیم از جمله موضوع همسایگان ، همین می شود ... چرا باید کشوری که از هر لحاظ از این ضعیفتر است باید برای ما سبب نگرانی باشد ؟ ناکارآمدی به طور جدی سبب شده آب سربالا برود . اخیرا دعواهای مشمئز کننده ی جناحی که مدتی شرش کم شده بود مجدد بالا گرفته حتی این دعواها به مرحله ی درون جناحی هم کشیده . من نمی دانم این اوضاع کی و چگونه می خواهد مدیریت شود . یکی می رود در مکه با کلیپ ، هزینه می تراشد . دیگری در گفتگو از ناراحتی بابت اعدام نشدنش می گوید ، اون یکی سالی یک دفعه می آید یه دوم خرداد تبریک می گوید و می رود نه که خیلی آش دهان سوزی بود ، دیگری از سفر کیش دفاع می کند که چه قانونی و چه غیر قانونی ، آن عددها بی عدالتی مطلق را نشان می دهد . دیگری هر وقت حوصله اش سر می رود دستی به کنکور و معدل می کشد و ... شیر تو‌ بیسه هم که باشی ، وقتی اوضاعت به هم ریخته باشه ، ببر و پلنگ که رقیبت هستند بماند ، گوزن و جوجه تیغی هم برایت شاخ خواهند شد .
ostajloo ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۱۱:۰۱
سفارت باکو گفتن به جای سفارت جمهوری آذربایجان ماهیت نویسند را افشا می‌کند
خسرو ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۲۰:۲۵
قفقاز و سه کشور آن قرنها جز کشور ما بودند مثل پاکستان و افغانستان و عراق و... سرسلسه صفوی مرحوم شاه اسماعیل ختایی بعنوان موسس ایران شیعه فعلی ، در ایران چه منزلتی دارد ؟ کدام میدان یا خیابان اصلی در پایتخت و شهرهای بزرگ بخصوص پایتخت های صفوی مثل اصفهان و قزوین و تبریز بنام اوست؟ تولد یا وفات مرحوم چقدر یاد می‌شود؟ مثلا بدرستی در تهران خیابان یا میدان یا... بنام کریم خان زند وجود دارد و قبل از انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ در همه شهرها خیابان اصلی بنام رضاشاه بود -- نادرشاه افشار چطور؟ بنظر من چون ما رد ارث( یعنی لااقل هزار سال گذشته را ندید می گیریم ) کرده ایم جمهوری آذربایجان بعنوان قسمتی از صفویه و افشار و قاجار و... خود را وارث آن دولت‌ها اعلام می‌کند در ضمن بنظر من مهاجم قاتل سفارت آذربایجان فریب خورده بود و فکر نمی‌کرد اعدام شود
حبیبی ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۲۲:۳۰
یک نفر به سفارت کشوری حمله مسلحانه کرده و یک نفر را کشته. اولا این حق اولیای دم هستند که طلب اعدام قاتل را داشته باشند ثانیا مایه شرمساری و سرافکندکی یر خلاف نظر نویسنده نه اعدام فرد مهاجم و قاتل که عدم تامین امنیت سفارت یک کشور دیگر در پایتخت ایران است. خدا رو شکر که عقل سلیم نظام جمهوری اسلامی ایران بر تفکرات مسموم امثال نویسنده این متن غالب آمد.
ایرانی ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۲۳:۲۶
نویسنده‌ی مقاله به درستی از عبارت "سفارت باکو" استفاده کرده است. استالین و شوروی ، مساواتی‌ها و سپس عشیره و قبیله‌ی علیف نام آذربایجان را دزدیده‌اند‌. مشابه همین سرقت در شبه‌جزیره بالکان انجام شد و نام سرزمین تاریخی مقدونیه که بخشی از یونان هست توسط یک کشور بی‌هویت ‌تازه‌تاسیس‌ که از فروپاشی یوگسلاوی بوجود آمده بود سرقت شد اما از روز اول یونان و مردم یونان و خصوصا مردم مقدونیه‌ی تاریخی که بخشی از یونان است در مقابل این سرقت و جعل ایستادند و شکایت کردند به سازمان ملل و هنوز هم درگیر هستند و اجازه نمی‌دهند یک کشور بی‌هویت تاریخ و هویتشان‌ را بدزدد‌ و آن را جا بندازد. اما ما ایرانی‌ها در مقابل سرقت نام تاریخی آذربایجان سکوت کردیم و یاغیان‌ بی‌هویت هویت ما را دزدیدند‌.