نگاهی به سفر پزشکیان به باکو
ایران و آذربایجان ناگزیر به اعتلا و ارتقای روابط هستند

دیپلماسی ایرانی: تهران و باکو بار دیگر شاهد یک رویداد مهم هستند و سفر رسمی آقای دکتر پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان، این رویداد مهم را رقم خواهد زد. روابط پرفراز و نشیب تهران و باکو اگرچه در مقاطعی با روندی آهسته مواجه بوده اما اراده دولت چهاردهم برای تقویت روابط با همسایگان و تمایل جمهوری آذربایجان برای تقویت مناسبات دوستانه با ایران،آغاز فصل جدیدی از ارتباطات حسنه را نوید می دهد.
سفر دکتر پزشکیان به باکو، موید این است که دو کشور همسایه، با مرزهای طولانی و سابقه دوستی عمیق و خویشاوندی تاریخی، ناگزیر به اعتلا و ارتقای روابط بوده و می خواهند و می توانند روابط دوستانه خود را مسیری مثبت و سازنده ادامه دهند. در ابعاد دوجانبه، برگزاری نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در روزهای اخیر که با حضور خانم فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی،در باکو برگزار شد،نشان داد که دو کشور دارای فرصت های بسیاری برای همکاری هستند.در واقع طرفین بخصوص در حوزههای حمل و نقل، انرژی، تجارت، گردشگری،کشاورزی،بانکی و هماهنگی برای مقابله با تهدیدات و چالشهای امنیتی مانند تروریسم،جرایم سازمان یافته و قاچاق مواد مخدر،میتوانند همکاری های موثر داشته باشند.این موارد بطور طبیعی در دیدار روسای جمهور دوکشور نیز پیگیری شده و در اجرای آنها تسریع خواهد شد.
از سوی دیگر سفر رئیس جمهور کشورمان به باکو در زمانی انجام می شود که سایه یک جنگ سی ساله بین آذربایجان و ارمنستان برطرف شده و پس از به رسمیت شناخته شدن تمامیت ارضی طرفین از سوی دو کشور و حل مناقشه قره باغ، اراده باکو و ایروان بر تثبیت مرزهای شناخته شده بینالمللی قرار گرفته و مسیر دستیابی به صلح نهایی هموار شده است.طبعا استقرار ثبات و امنیت در قفقاز جنوبی که همواره مورد حمایت ایران بوده می تواند موجب تسهیل و نهادینه ساختن همکاریهای مشترک اقتصادی بین ایران و جمهوری آذربایجان شده و توسعه مناسبات راهبردی را میسر سازد.در این شرایط،تهران و باکو می توانند با اعمال رویکردهای عملگرایانه،در سایه همافزایی مثبت مبتنی بر اشتراکات فراوان و در فضای اعتماد متقابل، منافع اقتصادی خود را تأمین نمایند.
تکمیل احداث خط آهن رشت- آستارا، رفع موانع گمرکی و تعرفه ای برای افزایش تبادلات تجاری، گسترش ارتباطات گردشگری، یافتن راهکار برای بهره برداری از حوزه مشترک نفتی در دریای خزر و همکاری برای بازسازی مناطق آزادشده آذربایجان از زمره محورهایی است که می تواند در سفر آقای پزشکیان به باکو مورد مذاکره و توافق قرار گیرد.
نکته آخر اینکه مقامات دوکشور به خوبی می دانند مناسبات حسنه فیمابین دشمنان قسم خورده ای همچون رژیم صهیونیستی دارد که از هیچ اقدامی برای ایجاد اختلال در روابط تهران-باکو دریغ نخواهند کرد.در روزهای اخیر و پس از اعلام خبر سفر آقای پزشکیان به باکو نیز یک سلسله عملیات روانی توسط رسانه های اسرائیلی و عناصر وابسته آغاز شده که طبعا مقامات و رسانه های دوکشور،با مدیریت هوشمندانه و آگاهانه، این تحرکات را بی اثر خواهند گذاشت. در مجموع سفر رئیس جمهور به جمهوری آذربایجان،یک فرصت مهم و گام بلندی است که میتواند تقویت مناسبات دوجانبه و چندجانبه را در پی داشته و نمادی از موفقیت دیپلماسی عملگرای دولت چهاردهم باشد./شرق
نظر شما :