
افول هژمونی آمریکا در جهان چندقطبی جدید
رضا معصومی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ظهور چین و روسیه، ناکامیهای سیاست خارجی آمریکا، و بحرانهای داخلی این کشور، جهان را به سمت چندقطبی شدن برده است.
ادامه مطلبرضا معصومی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ظهور چین و روسیه، ناکامیهای سیاست خارجی آمریکا، و بحرانهای داخلی این کشور، جهان را به سمت چندقطبی شدن برده است.
ادامه مطلبتنشها میان آنکارا و اورشلیم بر سر چگونگی برقراری امنیت و ثبات در منطقه، به شکلی خطرناک در حال افزایش است. دونالد ترامپ هفته گذشته و هنگامی که در کاخ سفید در کنار بنیامین نتانیاهو نشسته بود، با پیشنهاد میانجیگری، به حساسیت اوضاع اشاره کرد. او خطاب به نخستوزیر اسرائیل گفت: «هر مشکلی با ترکیه داشته باشید، فکر میکنم بتوانم حلش کنم». اما بلافاصله افزود: «البته شما هم باید منطقی باشید». میانجیگری بر سر سوریه، محک جدی راهبرد کلان سیاست خارجی ترامپ خواهد بود؛ راهبردی که اهرمهای اقتصادی را به استقرار نیروهای نظامی ترجیح میدهد.
ادامه مطلبرستم ضیائی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در مطالعات سیاست خارجی ایالات متحده، سبک سیاستورزی دونالد ترامپ عمدتاً با ویژگیهای معاملهمحور شناخته میشود. در این چارچوب، نحوه کنش سیاسی ترامپ مبتنی بر ارزیابی مستمر سود و زیان در تعاملات داخلی و خارجی است؛ بهگونهای که اصول و ارزشهای هنجاری همچون ترویج دموکراسی، حمایت از متحدان، ایفای نقش حمایتی دولت نسبت به اقشار آسیبپذیر جایگاه ثانویهای در محاسبات تصمیمگیری وی دارد.
ادامه مطلبسید محمدکاظم سجادپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: واکنشها به همه تصمیمهای اضطرارمحور دولت ترامپ، آنقدر جدی و گسترده است که میتوان گفت روابط بینالمللی جدیدی در حال شکلگیری است.
ادامه مطلبترامپ که اکنون در سن ۷۸ سالگی قرار دارد، پیشتر در جریان کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۴ به شوخی پیشنهاد کرده بود که برای سومین دوره نیز نامزد شود و حتی در سخنرانی پیروزیاش در ماه نوامبر گذشته بهطور طعنهآمیز گفت که "شاید مجبور شویم قانون اساسی را کمی تغییر دهیم". اما آیا چنین چیزی از نظر قانونی ممکن است؟
ادامه مطلبپکن میتواند از بیثباتی ناشی از رویکردهای تفرقهافکنانه و غیرمتعارف ترامپ برای تقویت جایگاه جهانی خود، تضعیف اتحادهای آمریکا، و پیشبرد اهداف اقتصادی و نظامیاش بهرهبرداری کند.
ادامه مطلبدر این مقاله، ما به بررسی این موضوع میپردازیم که چگونه این بحرانها ساختارهای جهانی را تغییر دادهاند و چه درسهایی میتوان از آنها آموخت.
ادامه مطلبعلیبمان اقبالی زارچ در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: رونق روزافزون تماس تلفن همراه سران کشورهای مختلف برای دسترسی هر چه سریع تر به دیدگاه های همتایان و در واقع ترجمان تاثیر رشد و سرعت دانش عصر دیجیتال در دیپلماسی کشورهای مختلف بیش از همه جلب توجه می کند بهطوری که در سه ماه کلیدداری ترامپ در کاخ سفید دهها تماس تلفنی در سطح رهبران اروپایی، آمریکایی و آسیایی و غیره را در موضوعات مهم بین المللی شاهد هستیم.
ادامه مطلبجود بلانشت و رایان هاس بر اهمیت درک توازن قدرت با بزرگترین رقیب آمریکا و چالشهای مرتبط با آن تأکید کردند. آنها استدلال میکنند که بزرگترین خطر این نیست که واشینگتن قدرت چین را دستکم بگیرد، بلکه این است که منابع قدرت خود را نادیده بگیرد. بلانشت رئیس مرکز تحقیقات چین در مؤسسه رند است، در حالی که هاس، پژوهشگر مؤسسه بروکینگز، سالها در شورای امنیت ملی و وزارت امور خارجه آمریکا بر سیاست چین کار کرده است.
ادامه مطلبپیمان صالحی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: یکی از متناقضترین جلوههای لیبرالیسم آمریکایی، استفاده از مفهوم «ترویج دموکراسی» بهعنوان بهانهای برای مداخلات نظامی است.
ادامه مطلب