آسیا و آفریقا - آرشیو

تدوین سیاست خارجی ایران در قفقاز، در سطحی فراتر از رئیس‌جمهور
درباره وضعیت زیست محیطی خزر بزرگنمایی می‌شود

تدوین سیاست خارجی ایران در قفقاز، در سطحی فراتر از رئیس‌جمهور

ابراهیم رحیم‌پور در گفت وگویی می‌گوید: در مورد سرمایه‌گذاری ایران در بنادر جنوبی روسیه، ایران از توانایی ناوبری در ولگا و مزایای اقتصادی تجارت ترانزیتی از طریق دریای کاسپین راضی است. بازده سرمایه‌گذاری ما رضایت‌بخش است. ما همچنین مشتاقانه منتظر توسعه کریدور بین‌المللی شمال – جنوب از چابهار به اروپا هستیم. جنگ اوکراین توسعهٔ کامل این پروژه را مختل کرد، اما ما پیشرفت مداومی داریم. ما نگرانی‌هایی درباره تبخیر داریم، اما فکر می‌کنم این یک مسئله جهانی است. ما به اندازه هر یک از کشورهای ساحلی و بقیه جهان، و شاید حتی بیشتر، به محیط زیست اهمیت می‌دهیم. این کریدور به ما اجازه داده است تا برخی از فشارهای ناشی از تحریم‌های بین‌المللی را کاهش دهیم. متأسفانه، ایران نتوانسته است از موقعیت ترانزیتی خود برای به حداکثر رساندن ترافیک تجاری در منطقه به طور کامل بهره‌برداری کند. من معتقد نیستم که مقیاس بحران زیست‌محیطی به اندازه‌ای که پرسش شما اشاره می‌کند، جدی باشد. اگرچه اطلاعات علمی کاملی از وضعیت میدانی ندارم، اما مطمئن نیستم که بحرانی قریب‌الوقوع در پیش باشد.

ادامه مطلب
ایران و گشایش مسیرهای مواصلاتی در قفقاز جنوبی
یادآوری نکاتی چند

ایران و گشایش مسیرهای مواصلاتی در قفقاز جنوبی

سید احمد حسینی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: انتخاب نام زنگه زور که برگرفته از نام قدیمی این منطقه و در بردارنده ادعاهای تاریخی بود روایت سازی شد. این شیوه مواجهه با مسائل و تکیه بر برشی از گذشته هر چند برخی امکان های محدود و مقطعی ایجاد می کند اما اگر قرار باشد کل رویدادها را واکاوی کنیم به نتایجی می رسند که باب میل آنها نخواهد بود و پذیرش و هضم آن برایشان دشوار خواهد بود. متاسفانه این شکل از برخورد با مسائل تاریخی که به‌صورت یکجانبه و به سود خود دیدن حوادث و رویدادهاست وجود دارد که از نظر علمی و منطقی درست نیست و منشا مشکلات و سوء تفاهمات در منطقه شده است.

ادامه مطلب
کودتای خزنده‌ی شبکه‌ی حقانی علیه طالبان سنتی!
دگردیسی‌هایی که در افغانستان در جریان است

کودتای خزنده‌ی شبکه‌ی حقانی علیه طالبان سنتی!

خدایار سعیدورزی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در دولت دوم طالبان که از ۲۰۲۱ آغاز شد، طایفه حقانی که به سمت شکل دادن شبکه‌ی حقانی گام برداشت، قدرتی بسیار بیش از قبل پیدا کرد. در حال حاضر چهار وزارتخانه از جمله وزارت داخله (کشور) را دراختیار دارند و همچنین امنیت کابل و استخبارات طالبان نیز در اختیار آنهاست.

ادامه مطلب
تهران باید به جای ایروان هم علیه زنگزور بجنگد
نخست وزیر ارمنستان، ضد تهران و هسمو با باکو عمل می کند

تهران باید به جای ایروان هم علیه زنگزور بجنگد

به دنبال طرح ادعاهایی از زبان مقامات روس در‌باره دالان جعلی زنگزور و نیز واکنش تهران به این مواضع، دیپلمات‌های ارشد دو کشور‌ درباره آخرین تحولات در منطقه قفقاز رایزنی کردند. کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه، در محل وزارت امور خارجه روسیه با ایگور خاوایف، نماینده ویژه وزارت امور خارجه روسیه در امور عادی‌سازی روابط میان کشورهای قفقاز جنوبی ملاقات و گفت‌وگو کرد. این نشست در راستای رایزنی‌های دو کشور درباره تحولات در منطقه قفقاز انجام شد و طرفین به تبادل‌ نظر درباره موضوعات مورد ‌علاقه پرداختند. طرفین در این دیدار بر همکاری و هماهنگی دو کشور در تعاملات خود در این منطقه تأکید کردند. هم‌زمان نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، با بیان اینکه ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر ۸۰ درصد از متن معاهده صلح به توافق رسیده‌اند، گفت: «امضای این معاهده برای کشورهای منطقه، از‌جمله گرجستان، ترکیه و ایران نیز مفید خواهد بود».

ادامه مطلب
لزوم بازدارندگی ایران در برابر روسیه
مسکو به تهران بیشتر نیاز دارد

لزوم بازدارندگی ایران در برابر روسیه

علی عیدی‌پور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: از چند سال پیش جهت گیری سیاست خارجی ما«نگاه به شرق» بوده که یک راهبرد اشتباه بوده است. در شهریور سال ۱۴۰۰ در اوج مانور دادن طرفداران راهبرد «نگاه به شرق» این بحث را مطرح کردم که ایران به جای «نگاه یکجانبه به شرق» باید «نگاه همزمان به شرق و غرب» را دنبال کند. اکنون بعد از گذشت چندین سال و نگاهی منصفانه به عملکرد چین و روسیه شاید زمان آن رسیده باشد که تصمیم‌گیران به فکر تغییر استراتژی در سیاست خارجی باشند. 

ادامه مطلب
گسترش بازیگری اروپا در قفقاز جنوبی؛ چرا و به چه علت؟
به بهانه حضور رئیس MI۶ انگلیس در باکو

گسترش بازیگری اروپا در قفقاز جنوبی؛ چرا و به چه علت؟

احسان موحدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: حضور مقامات دو کشور مهم اتحادیه در قفقاز و به‌ویژه سفر رئیس سرویس اطلاعاتی مخفی انگلیس به باکو دارای اهمیت خاصی است. ریچارد مور، رئیس ام‌آی ۶ در دیدارهای خود با مقامات جمهوری آذربایجان به‌طور ضمنی از ایده تشکیل نیروی نظامی مشترک کشورهای به‌اصطلاح ترک در قفقاز و آسیای مرکزی سخن راند. او همچنین با حضور در جمع تعدادی از دانشجویان در شهر باکو، بر علاقه‌مندی لندن برای تقویت همگرایی میان جمهوری آذربایجان با کشورهای آسیای مرکزی تأکید کرد. اما اینکه وی چرا در این بازه زمانی از همگرایی میان کشورهای منطقه قفقاز و آسیای مرکزی سخن می‌گوید معنادار است. 

ادامه مطلب
پیامدهای احتمالی ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک کشف نفت در پاکستان برای ایران و منطقه
از اقتصادی که بهبود می یابد تا کاهش تنش ها

پیامدهای احتمالی ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک کشف نفت در پاکستان برای ایران و منطقه

رامین فخاری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: کشف منابع نفتی و انرژی در پاکستان در کوتاه‌مدت درصورتی‌که منتهی به رقابت‌های ژئوپلیتیک و رقابت بر سر مارکت های انرژی باشد به ضرر ایران است؛ ولی در درازمدت توسعه پاکستان می‌تواند اثرات مثبتی را بر ایران داشته باشد.

ادامه مطلب
زنگزور؛ منافع اختلاف‌زا بین ایران و روسیه
اشتباهات روس‌ها در سیاست خارجی نسبت به ایران بالاست

زنگزور؛ منافع اختلاف‌زا بین ایران و روسیه

کیکاوس پورایوبی در یادداشتی می نویسد: سنجه‌های ارزیابی نشان می‌دهد که اشتباهات روس‌ها در سیاست خارجی نسبت به ایران بالاست. در اذهان عمومی حمایت آنان در قبال بیانیه اعراب درباره جزایر سه‌گانه کشورمان فراموش نشده، که هنوز کاغذ آن خشک نشده است. یا نبود سرمایه‌گذاری مناسب با وجود اوضاع تحریمی کشور، با وجود وعده‌های همیشگی آن. دولت‌ها نباید فراموش کنند یکی از عمده‌ مسائلی که امنیت بین‌المللی را مختل می‌کند و باعث بروز تعارض و حتی جنگ می‌شود، دسترسی به منابع طبیعی و ژئوپلیتیک است. زنگزور مسیر ترانزیتی ایران از طریق ارمنستان به بازارهای جهانی است که اگر مختل شود، تهدیدی جدی برای امنیت ملی و تمامیت ارضی ایران است. این مرز که قدمتی دیرینه دارد، برای ایران مسئله‌ای حیثیتی هم است. 

ادامه مطلب
هدیه ۱۱ سپتامبر به چین
پکن ‌ از بزرگ‌ترین عملیات تروریستی چه بهره‌ای برده است

هدیه ۱۱ سپتامبر به چین

برخی تحلیلگران مسائل چین و آمریکا معتقدند که حادثه ۱۱ سپتامبر باعث شد‌ آمریکا اولویت‌های خود را از حزب کمونیست چین، به تروریسم تغییر دهد و همین فرصتی برای پکن بود تا دور از توجه آمریکا به سرکوب هر‌چه بیشتر گروه‌های عقیدتی و افزایش توان نظامی و اقتصادی خود بپردازد.

ادامه مطلب
تصمیم غلط روسیه و خفگی ژئوپلیتیکی ایران
داستان زنگزور که سر دراز دارد

تصمیم غلط روسیه و خفگی ژئوپلیتیکی ایران

سید مهدی ولایتی و سید محمد شفیعی در یادداشت مشترکی برای دیپلماسی ایرانی می نویسند: برای چندمین بار است که علیرغم ادعای شراکت راهبردی، روسیه خلاف منافع ملی ما قدم بر می دارد. روسیه باید متوجه شود که دست ایران خالی نیست و این نیاز دوطرفه است و اقدام علیه امنیت ملی ایران برایشان هزینه خواهد داشت.

ادامه مطلب