آسیا و آفریقا - آرشیو

پاکستان همچنان هوشمندانه بازی می کند
در برابر طالبان و تنش‌های مرزی اخیرش

پاکستان همچنان هوشمندانه بازی می کند جدید

عبدالناصر نورزاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: سفر صادق خان، نماینده خاص پاکستان در امور افغانستان، که مصادف است با بمباران و حملات توپخانه ای این کشور در مناطق خط دیورند، نشان می دهد که نباید در تحلیل وضعیت و به‌طور مشخص سیاست های پاکستان، دچار اشتباه شویم و تصور کنیم که طالبان از کنترل این کشور بیرون آمده است و دیگر نقشی در تحولات افغانستان ندارد

ادامه مطلب
مردی که فراتر از زمان خویش بود
سیاست خارجی هند در عصر مانموهان سینگ

مردی که فراتر از زمان خویش بود جدید

پرهام پوررمضان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در دوران نخست‌وزیری مانموهان سینگ تحولات قابل توجهی در رویکرد هند به روابط بین‌الملل را شاهد بوده ایم به طوی که  در این عصر رشد اقتصادی قابل توجهی در هند رخ داده که به دوران "رشد هند" معروف شده است. سیاست‌های لیبرالیزاسیون اقتصادی با تاکید بر سرمایه‌گذاری خارجی، رونق بخش خصوصی و بهبود زیرساخت‌ها، نقش مهمی در این رشد ایفا کردند. دولت ائتلافی سینگ توانست تا حد زیادی ثبات سیاسی را حفظ کند و این امر زمینه را برای اجرای برنامه‌های توسعه‌ای فراهم کرد. 

ادامه مطلب
تصویری از کارنامه اقتصادی «مانموهان سینگ»
بوروکرات عملگرا:

تصویری از کارنامه اقتصادی «مانموهان سینگ»

امیرمحسن شاه‌شرقی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: بهترین تعبیر برای نقش «مانموهان سینگ» را می‌توان با الهام از مصاحبه خود وی با کارن تاپار در سال ۱۹۹۹ این‌گونه صورت‌بندی کرد: دکتر «مانموهان سینگ» به مثابه یک بوروکرات عملگرا، برای «سوار شدن به قطار بر برنامه حرکت منقضی و قدیمی» اصرار نمی‌ورزید و «زندانی حقایق سقوط کرده» نبود.   

ادامه مطلب
تجلی خرد و بصیرت در سیاست
مانموهان سینگ:

تجلی خرد و بصیرت در سیاست

پریسا احتشام نیا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: دکتر سینگ، سیزدهمین نخست‌وزیر هند و نخستین نخست‌وزیر سیک هند بود که به عنوان یکی از چهره‌های برجسته و تأثیرگذار در تاریخ سیاسی معاصر هند شناخته می‌شد. او از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴ در این مقام خدمت کرد و دوران نخست‌وزیری‌اش با اصلاحات اقتصادی چشمگیر، دیپلماسی استراتژیک و تعهد مستمر به حکمرانی جامع و فراگیر در کشور هند برجسته شده است. ویژگی‌های شخصیتی او نقش بسزایی در تعیین سبک رهبری و سیاست‌هایی که پیاده‌سازی کرد، داشت. این مقاله به بررسی ویژگی‌های کلیدی شخصیتی منموهان سینگ به عنوان یک رهبر می‌پردازد.

ادامه مطلب
سیاست تهاجمی ترامپ نسبت به چین در دور دوم
پرونده فارن افرز از بازگشت ترامپ به قدرت (بخش دوازدهم)

سیاست تهاجمی ترامپ نسبت به چین در دور دوم

رابرت اوبراین می نویسد: حزب کمونیست چین برای جانشین شدن به جای ایالات متحده به عنوان رهبر جهانی، در حال توسعه فناوری و نوآوری در زمینه های حیاتی مانند وسایل نقلیه الکتریکی، انرژی خورشیدی، هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی با هدف گسترش قدرت و امنیت خود است. برای انجام این کار، پکن به یارانه های عظیم، سرقت مالکیت معنوی، و شیوه های تجاری ناعادلانه متکی است. به عنوان مثال، در صنعت خودرو، پکن از صنایعی که به قهرمانان ملی تبدیلشان کرده، مانند شرکت BYD حمایت کرده و با سرازیر کردن یارانه به آنها و تولید میلیون‌ها خودروی الکتریکی ارزان قیمت و روانه کردن آنها به بازارهای ایالات متحده و کشورهای همپیمانش از سئول تا توکیو، دیترویت و بایرن ورشکستگی شرکت‌های رقیب غربی آنها را هدف گذاری کرده است.

ادامه مطلب
انتقال تجهیزات نظامی روسیه به آفریقا
سیاست مسکو در قبال سوریه تغییر می کند؟

انتقال تجهیزات نظامی روسیه به آفریقا

وسیه در‌حال کاهش حضور نظامی خود در سوریه و انتقال هرچه بیشتر تجهیزات نظامی خود از این کشور به آفریقا‌ست. این نتیجه‌گیری بر‌اساس داده‌های پروازی و تصاویر ماهواره‌ای است که نخستین بار توسط ایتالیا اعلام شد و پس از آن هم نشریه وال‌استریت ژورنال آن را تأیید کرد. بنابر این گزارش، به نظر می‌رسد مسکو از زمان برکناری بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه و متحد دیرینه روسیه، در تاریخ ۸ دسامبر بخش قابل توجهی از تجهیزات نظامی خود را از پایگاه‌هایش در سوریه خارج کرده است.

ادامه مطلب
تلاش دوباره توکیو
احتمال میانجی‌گری ژاپن در مذاکرات پشت پرده با «ترامپ» درباره موضوع هسته‌ای ایران

تلاش دوباره توکیو

در آستانه روز بازگشت دوباره ترامپ به کاخ سفید و گمانه‌زنی در‌باره نحوه تعامل و تقابل تهران - واشنگتن، یک رسانه ژاپنی مدعی نقش احتمالی توکیو در میانجی‌گری میان ایران و آمریکا شد. به نوشته ایسنا، یک منبع مطلع مدعی شد دولت ایران در‌حال بررسی میانجی‌گری ژاپن در مذاکرات پشت پرده با دولت بعدی «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، درباره موضوع هسته‌ای است.

ادامه مطلب
«فرصت» پکن از دست می‌رود
بازگشت ترامپ به کاخ سفید و چشم‌انداز ایده اشغال تایوان از سوی چین

«فرصت» پکن از دست می‌رود

جو بایدن در آخرین روزهای ریاست‌جمهوری خود موافقت کرد که ۵۷۱.۳ میلیون دلار حمایت دفاعی به تایوان ارائه دهد. کاخ سفید اعلام کرد که وزارت خارجه ایالات متحده نیز فروش احتمالی تجهیزات نظامی به ارزش ۲۶۵ میلیون دلار به این جزیره را تأیید کرده است. ایالات متحده براساس قانون موظف است ابزارهای لازم را در اختیار تایوان قرار دهد تا بتواند از خودش دفاع کند، حتی با وجود برقرارنبودن روابط دیپلماتیک رسمی بین واشنگتن و تایپه. تایوان که به صورت دموکراتیک اداره می‌شود، ادعاهای حاکمیت رژیم کمونیستی چین را رد می‌کند.

ادامه مطلب
نقش چین در تحولات کره جنوبی
وضعیت اقتصادی بعد از استیضاح رئیس جمهور چگونه است

نقش چین در تحولات کره جنوبی

مرتضی سلطانپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: چین بزرگترین سهم در ساختار صادرات کره جنوبی را به خود اختصاص داده است. بنابراین، زمانی که اقتصاد چین با سرعت رشد می‌کند یا بهبود می‌یابد، سهم صادرات این کشور افزایش می یابد و این به رشد به تولید ناخالص داخلی کمک می‌کند. اما اگر اقتصاد چین کاهش شدیدی را تجربه کند، تاثیرات آن بر کره بیشتر خواهد شد.

ادامه مطلب
تجارت تسلیحاتی پکن، تهدیدی علیه کشور‌‏ها
چین چهارمین صادرکننده تسلیحاتی جهان

تجارت تسلیحاتی پکن، تهدیدی علیه کشور‌‏ها

صادرات تسلیحاتی چین به تعدادی از سرکوبگرترین رژیم‌های جهان افزایش یافته و نفوذ دیپلماتیک پکن را دوچندان کرده است. با‌این‌حال، آمریکا همچنان در بازار جهانی تسلیحات با اختلاف پیشتاز است و تحریم‌ها احتمالا روند رشد چین را به‌ عنوان صادرکننده بزرگ تسلیحات کندتر می‌کنند. حزب کمونیست چین اعطای بسته تسلیحاتی دو میلیارد دلاری آمریکا به تایوان را محکوم کرده است.

ادامه مطلب