اقتصاد و انرژی - آرشیو

توسعه دریا محور (اقتصاد آبی)، محور سیاست ‌های کلان توسعه ایران در دهه آینده است
هسته مرکزی سیاست‌های توسعه‌ای در سواحل مکران و خلیج فارس

توسعه دریا محور (اقتصاد آبی)، محور سیاست ‌های کلان توسعه ایران در دهه آینده است جدید

محمد فرازمند، سفیر پیشین ایران در بحرین و ترکیه و مدیرکل پیشین اداره خلیج فارس وزارت امور خارجه طی مقاله ای با عنوان «سیاست‌های امنیت محور و پارادیم‌های جدید در خلیج فارس» در مجله تخصصی مجمع گفت‌وگوی تهران تاکید دارد که توسعه دریا محور  (اقتصاد آبی)، محور سیاست ‌های کلان توسعه ایران در دهه آینده خواهد بود.  

ادامه مطلب
رقابت هوش مصنوعی آمریکا و چین
کشورها به بازنگری در مالکیت زیرساخت‌های دیجیتال وادار می‌شوند

رقابت هوش مصنوعی آمریکا و چین جدید

آمریکا با تکیه بر شرکت‌های فناوری پیشرو مانند گوگل، مایکروسافت و انویدیا، برتری خود را در نوآوری‌های هوش مصنوعی حفظ کرده است. این کشور همچنین از طریق سیاست‌های محدودکننده، مانند کنترل صادرات فناوری‌های پیشرفته، تلاش می‌کند تا پیشرفت چین را مهار کند. چین با بهره‌گیری از شرکت‌هایی مانند هوآوی، بایدو، و تنسنت، و همچنین حمایت گسترده دولت، در حال توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی و جمع‌آوری داده‌های عظیم است. چین به‌ویژه در زمینه‌هایی مانند نظارت مبتنی بر هوش مصنوعی و فناوری‌های ۵G پیشرفت‌های چشمگیری داشته است.

ادامه مطلب
آینده کودکان نسل جدید ایران در گرو مذاکرات هسته‌ای
واژگان ساده‌ای که می‌توانند زیربنای جهانی امن‌تر و انسانی‌تر باشند

آینده کودکان نسل جدید ایران در گرو مذاکرات هسته‌ای جدید

سید محمدمهدی سیدناصری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: بر اساس اسناد بین‌المللی چون کنوانسیون حقوق کودک، دولت‌ها موظف‌اند که مصالح عالیه‌ی کودک را در صدر تصمیم‌گیری‌های خود قرار دهند. آیا می‌توان از مصالح عالیه سخن گفت، بی‌آنکه دسترسی کودک به غذای کافی، داروی مناسب، آموزش باکیفیت و زیست در امنیت روانی و اقتصادی را تضمین کرد؟ 

ادامه مطلب
بلاک‌چین و آینده تجارت بین‌المللی
پتانسیل‌هایی که وجود دارد

بلاک‌چین و آینده تجارت بین‌المللی جدید

خدایار سعیدوزیری و هستی عظیمی بهنمیری در یادداشت مشترکی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسند: بلاک‌چین نه‌تنها به دلیل حذف واسطه‌ها و افزایش اعتماد، بلکه به خاطر توانایی‌اش در ساده‌سازی فرآیندهای تجاری، به‌عنوان ابزاری تحول‌آفرین شناخته می‌شود. این یادداشت به بررسی چگونگی تأثیر این فناوری بر تجارت جهانی و پتانسیل‌های آن برای آینده می‌پردازد و با نگاهی تحلیلی، فرصت‌ها و موانع پیش رو را ارزیابی می‌کند.

ادامه مطلب
دیپلماسی مؤثر، نیازمند درک منافع امنیتی و اقتصادی مشروع تمامی طرف‌هاست
پارادوکس تحریم‌های اقتصادی

دیپلماسی مؤثر، نیازمند درک منافع امنیتی و اقتصادی مشروع تمامی طرف‌هاست جدید

محمدحسین عادلی نوشت: در عرصه پیچیده روابط بین‌الملل، تحریم‌های اقتصادی به ابزاری ترجیحی برای اجبار از سوی قدرت‌های مسلط، به ویژه آمریکا و کشورهای غربی تبدیل شده‌اند. با این حال، پارادوکس عمیقی در کانون این استراتژی نهفته است: تحریم‌هایی که برای منزوی کردن کشورهای هدف طراحی می‌شوند اغلب تشکیل بلوک‌های اقتصادی جایگزین را تسریع می‌کنند و به جای وادار کردن کشور مورد تحریم به تمکین از خواسته‌های قدرت تحریم‌کننده، ائتلاف‌های ژئوپولیتیک جدیدی ایجاد می‌کنند و در عین حال هزینه‌هایی را بر خود تحریم‌کنندگان نیز تحمیل می‌نمایند. این خروجی ناخواسته، سؤالات بنیادی را پیرامون کارایی تحریم‌ها به عنوان ابزار سیاست خارجی برمی‌انگیزد.

ادامه مطلب
شبیه سازی و ناهنجاری در نظم جهانی!
دانش شبیه سازی و بازآفرینی شکارچیان عصر باستان در قرن ۲۱

شبیه سازی و ناهنجاری در نظم جهانی!

اسلام ذوالقدرپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: تبدیل دانش شبیه‌سازی و حیوانات وحشی بازآفرینی شده این دانش به ابزار قدرت یا اسلحه وحشت‌زای بازیگران بزرگ، ناهنجاری بزرگی در نظام جهانی شکل می‌دهد که تنها در چارچوب معمای امنیت و قدرت قابل تفسیر بوده و سیاستگذاران باید از اکنون در فکر مقابله با چنین ناهنجاری‌هایی باشند.

ادامه مطلب