خاورمیانه - آرشیو

هیولای اسرائیل در خاورمیانه
رژیمی که حرص توسعه‌طلبی دارد

هیولای اسرائیل در خاورمیانه

اشتها برای گسترش قطعاً باعث شده که برخی در داخل دولت اسرائیل فکر کنند که اکنون می‌توانند از موفقیت‌های نظامی اخیر سرمایه‌گذاری کنند و قلمرو خود را گسترش دهند. ایتامار بن‌غفیر وزیر امنیت ملی و بزالل اسموتریچ وزیر دارایی، دو تن از رهبران راست افراطی اسرائیل، نیات خود را پنهان نمی‌کنند: آنها می‌خواهند موفقیت نظامی اسرائیل را به‌گونه‌ای تحکیم کنند که شکل منطقه را تغییر دهد.

ادامه مطلب
ترامپ هم پشت اسرائیل را خالی کرد
عبرت‌های جنگ غزه

ترامپ هم پشت اسرائیل را خالی کرد

جمیله کدیور در یادداشتی می نویسد: دونالد ترامپ، رئیس جمهور ی منتخب آمریکا گفته است این توافق بدون «پیروزی بزرگ» او در نوامبر گذشته (پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری) رخ نمی داد. او تأکید کرده که این توافق، آغازگر ساختن صلح بیشتر در منطقه و تقویت «موافقت نامه های ابراهیم» است. با آنکه ترامپ هرگز حمایت مطلق خود را از رژیم صهیونیستی پنهان نکرده و اقدامات متعددی در دوره اول ریاست خود در جهت منافع اسرائیل داشته است، با این حال شکی نیست که نتانیاهو تحت فشار شدید ترامپ با آتش بس موافقت کرد و نمی توان نقش  ترامپ  را در قبول آتش بس از سوی اسرائیل نادیده گرفت.

ادامه مطلب
آقای اردوغان، بلندپروازی‌های شما به‌ آسانی تعبیر نمی‌شود
ترکیه و مساله یکپارچگی سوریه

آقای اردوغان، بلندپروازی‌های شما به‌ آسانی تعبیر نمی‌شود

علی موسوی خلخالی می‌نویسد: برخی منابع خبری گزارش می‌دهند که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، مترصد فرصتی است تا به دمشق برود و در مسجد اموی نماز جمعه بخواند، گویی که می‌خواهد روح سلاطین عثمانی را زنده کند! نه تحریر الشام و گروه های سیاسی سوری یکپارچه هستند که اردوغان بتواند خیال و اراده خود را بر سربه‌راهی – اگر نگوییم سرسپردگی – آنها تحمیل کند و نه جامعه جهانی اجازه می‌دهد اردوغان به راحتی به فکر خلافت عثمانی خود بیفتد و کشورگشایی کند!

ادامه مطلب
تماس‌های محتاطانه بغداد با سوریه جدید
دغدغه‌های امنیتی محاسبات را تعیین می‌کنند

تماس‌های محتاطانه بغداد با سوریه جدید

عراق نگرانی‌هایی در رابطه با همکاری با سران جدید سوریه دارد از این رو پس از گذشت سه هفته از سقوط بشار اسد، یک هیئت امنیتی و نه سیاسی به دمشق اعزام کرد.

ادامه مطلب
ابهام در آینده غزه پس از آتش‌بس
اسرائیل همچنان مردد است

ابهام در آینده غزه پس از آتش‌بس

یوسی مکلبِرگ، مشاور ارشد اندیشکده چتم هاوس، یک اندیشکده برجسته بریتانیایی، می گوید: «هیچ‌کس به روز بعد نگاه نکرده است. درباره روز بعد صحبت کرده‌اند اما برنامه دقیقی نداشتند.»

ادامه مطلب
از خط و نشان کشیدن برای تهران تا پالس برای مذاکرات ایران و امریکا
نگاهی به مواضع نامزد وزارت امور خارجه دولت جدید ترامپ در قبال ایران

از خط و نشان کشیدن برای تهران تا پالس برای مذاکرات ایران و امریکا

در آستانه مراسم تحلیف ترامپ و بازگشتش به کاخ سفید، گزینه‌های پیشنهادی او برای تأیید صلاحیت در مجلس سنا حاضر شدند و شامگاه چهارشنبه هفته گذشته نوبت به مارکو روبیو به عنوان نامزد وزارت امور خارجه دولت جدید دونالد ترامپ رسید. روبیو با اصالتی کوبایی از جدی‌تری حامیان اسرائیل به شمار می‌رود که همواره نگاهی خصمانه علیه چین، ایران، ونزوئلا، کوبا و روسیه داشته است. از همین حیث بدیهی بود که روبیو اظهارات خصمانه‌ای را متوجه تهران کند.

ادامه مطلب
تا زمان اجراشدن آتش‌بس هیچ‌چیزی قطعی نیست
وافق آتش‌بس اسرائیل و حماس پایان ۱۵ ماه جنایت تل‌آویو؟!

تا زمان اجراشدن آتش‌بس هیچ‌چیزی قطعی نیست

شامگاه چهارشنبه هفته گذشته بود که محمد بن‌عبدالرحمن بن‌جاسم آل‌ثانی، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر، توافق حماس و اسرائیل را به طور رسمی اعلام کرد و به گفته او، «اجرای توافق‌نامه از فردا (یکشنبه) نوزدهم ژانویه (سی‌ام دی‌ماه) آغاز می‌شود».

ادامه مطلب
ارتش، ضامن قدرت ملی یک کشور
دلایل شکست ها چیستند؟

ارتش، ضامن قدرت ملی یک کشور

هیمن سعید مصطفی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: کشورهایی که دارای ارتش قوی هستند نباید شکوه و اقتدار خود را از دست بدهند. آنها بیش از آن دسته از کشورها و ملت هایی که در این زمینه ضعیف هستند، امنیت ملی بیشتری احساس می کنند، از هویت و مرزهای جغرافیایی خود محافظت می کنند، به ویژه در دنیای امروز که اشغال و تهاجم به کشورها و گسترش مرزهای جغرافیایی برای کشورهایی که ارتش قدرتمندی دارند جذاب است.

ادامه مطلب
ترویج ترک هراسی در برنامه نظام سلطه
مواظب باشیم فریب نخوریم

ترویج ترک هراسی در برنامه نظام سلطه

اکبر فیجانی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: اسرائیل و حامیانش، به‌ویژه آمریکا و انگلیس، همواره با تشدید اختلافات قومی و مذهبی تلاش می کنند دستیابی به اهدافشان را تسهیل کنند. آنها با استفاده از ترفندهای رسانه ای، از یک طرف ایده های تنش آفرین را در سطح یک کشور یا منطقه مطرح یا ترویج می کنند و از طرف دیگر علیه آن تبلیغ می کنند و با نفوذ در افکار عمومی و مراکز تصمیم گیری، طرف های ذینفع را تحریک و تشویق به واکنش می کنند. 

ادامه مطلب
عون و سناریوهای پیش روی لبنان
گفت‌وگو یا تنش داخلی کدام در انتظار است؟

عون و سناریوهای پیش روی لبنان

«جوزف عون» در آغاز سخنرانی خود هنگام ادای سوگند به عنوان رئیس جمهور لبنان گفت: «من در میان زمین لرزه خاورمیانه که شکاف در ائتلاف‌ها و سقوط رژیم‌ها را موجب شد و ممکن است مرزها را نیز جابه‌جا کند، به عنوان رئیس جمهور انتخاب شدم». این سخنان نشان می‌دهد انتخاب شدن عون به عنوان رئیس جمهور بعد از تغییر توازن قوا در داخل لبنان و در منطقه روی داد که نتیجه عوامل متعددی از جمله جنگ غزه، جنگ حزب الله و اسرائیل و سقوط نظام بشار اسد بود.

ادامه مطلب