به مناسبت یکصدمین سالگرد امضای پیمان دوستی

ایران و انعقاد دو پیمان مودّت تاریخ ساز در سال ۱۹۲۱

۲۳ مرداد ۱۴۰۰ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۰۴۹۰۳ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
مجتبی مقصودی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: این یادداشت ضمن اذعان بر وجود موانع و بازدارنده های تعمیق روابط فیمابین و همگرایی تمدنی، به ویژه موانع و آسیب های هیدروپولیتیک و تشتت رهبران همسو؛ اراده و سرنوشت مشترک دو ملت را در به حاشیه رانی این تنگناها و آسیب ها قطعی دیده و امیدوار است در چارچوب بصیرتی فرهنگی و تاریخی، همگرایی دو ملت و دو دولت تحقق یابد.
ایران و انعقاد دو پیمان مودّت تاریخ ساز در سال ۱۹۲۱

نویسنده: دکتر مجتبی مقصودی، دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی و عضو هیئت مدیره انجمن علمی مطالعات صلح ایران

دیپلماسی ایرانی: سال 1921 برای ایران به لحاظ انعقاد پیمان های تاریخ ساز با همسایگان سال مهمی تلقی می شود. از اولین ماه های سال 1921 به فاصله پنج ماه، مقامات رسمی کشور بر دو پیمان مودت و دوستی مهم صحه گذاردند که مناسبات نوین کشور ما را در قرن جدید با همسایه قدرتمند شمالی و همسایه هم زبان شرقی شکل بخشید. این دو قرارداد از حیث اهمیت و فراگیری در طول یکصد ساله اخیر از جمله تأثیرگذارترین و مبنایی ترین قراردادهایی بوده اند که عملا روابط ایران با این دو کشور را ساماندهی و جهت بخشیدند. 

اولین قرارداد در اسفند 1299 ه.ش همزمان با کودتای سوم اسفند و چند سال بعد از انقلاب بلشویکی و استقرار دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی منعقد شد؛ کشور جدید الولاده ای که از دل سرنگونی امپراطوری تزاری سربرآورد و در تلاطم جنگ در اقصی نقاط کشور و مرزهای خود با کشورهای متخاصم و ضد انقلابیون روس معروف به روس های سفید قرار داشت و بعد از کنگره 1920 باکو، جا پایی از نفوذ عقاید انقلابی خود را در قلوب ملل ستمدیده شرق و از جمله ایران جستجو می کرد و قرارداد 1921 را با احتساب ملاحظات استراتژیک جدید، قراردادی ضدامپریالیستی و ضد الگوی توسعه طلبانه تزارها در راستای منافع ایران برمی شمرد.

قرارداد دوم با افغانستان در تیرماه سال 1300 (1921) یا دومین سالگرد استقلال این کشور از انگلستان و سلطنت امان الله محقق شد. امان الله شاهی که بعد از ترور پدر با حمایت علما و رهبران اقوام در سال 1919 به تخت شاهی نشست و اعلام استقلال کرد؛ مرزهای امن کشور خود را در همسایگی ایران جستجو می کرد که بعدها به مهمترین متحد این کشور نیز تبدیل شد و تعاملات رهبران دو کشور بستر بسیار مناسبی را برای تأمین اهداف دو کشور در ایجاد ثبات و توسعه در سایه همزیستی مسالمت آمیز و روابط دوستانه و برادرانه فراهم ساخت.

هر دو پیمان در شرایط گذار در نظام بین الملل بعد از جنگ جهانی اول و استقرار نظم نوین جهانی و نیز در شرایط گذار در ساختار نظام سیاسی سه کشور ایران، افغانستان و اتحاد جماهیر شوروی منعقد گردید. در واقع خاتمه جنگ جهانی اوّل و تضعیف قدرت های مسلط جهانی و از جمله انگلستان که با امواج استقلال خواهی مستعمرات آغاز شد و در ایران نیز تضعیف مواضع استعمارگر پیر را به دنبال داشت که تبلور خود را در مخالفت مجلس دوره ششم مشروطه با قرارداد 1919 یافت و عملا مرگ قرارداد تحمیلی و یکجانبه کاکس ـ وثوق الدوله را رقم زد.

اما پیمان های 1921 در زمانی منعقد شد که در هر سه کشور کم و بیش نسل جدیدی از سیاستمداران با خاستگاه، اهداف و رویکردهای متفاوت اداره کشور و نظام سیاسی آن را بر عهده گرفتند. این پیمان ها همچنین نسل جدیدی از قراردادها در اوایل قرن بیستم با هدف تأمین منافع متقابل، حسن همجواری و همزیستی مسالمت آمیز، گسترش مراوادات، حل و فصل اختلافات پیشین و چشم اندازسازی را در مناسبات فیمابین با مسئولیت دولت های نوین را موجب شد.

به نظر می رسد این دو پیمان گام های اولیه ای در شکل دهی به دولت-ـ ملت های نوین و تلاش های قابل توجهی در استقرار و تثبیت دولت های توسعه گرایی است که روند توسعه و پیشرفت ملی را از مسیر صلح سازی، ایجاد امنیت و ثبات و پیوندهای عمیق منطقه ای جستجو کرده و به دنبال کاهش زمینه های اختلافات و به ویژه اختلافات تاریخی، ارضی و مرزی هستند. کشورهایی که بعد از دوره های متمادی جنگ و درگیری در آستانه فروپاشی، مجددا ققنوس وار سر برآورده و در سایه اراده ملت های خود قدم در راه استقرار دولت های نوین نهاده اند.

پیمان دو جانبه دو کشور ایران و افغانستان در سال های بعد، الگو و طلیعه همکاری های عمیقی میان دو ملت گردید که نمونه هایی از این پیمان ها با دیگر همسایگان نظیر ترکیه و عراق هم ظهور و بروز یافت. 

این یادداشت ضمن اذعان بر وجود موانع و بازدارنده های تعمیق روابط فیمابین و همگرایی تمدنی، به ویژه موانع و آسیب های هیدروپولیتیک و تشتت رهبران همسو؛ اراده و سرنوشت مشترک دو ملت را در به حاشیه رانی این تنگناها و آسیب ها قطعی دیده و امیدوار است در چارچوب بصیرتی فرهنگی و تاریخی، همگرایی دو ملت و دو دولت تحقق یابد.

کلید واژه ها: ایران افغانستان ایران و افغانستان پیمان دوستی ایران و افغانستان


( ۶ )

نظر شما :

عبدالغفور نورستانی ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ | ۲۳:۳۹
مظالم و نژاد پرستی طالبان آهسته آهسته ظهور میکند امروز در هرات این موضوع دیده شد، باید برای زوال رعد از قدرت طالبان آمادگی گرفت. اگر جنگ دوامدار شود و مرز های چین و روسیه بخطر بیافتد امکان حمله نظامی چین توسط طالبان زمینه سازی خواهد شد که آنگاه قبر همه کنده خواهد شد.
خان محمد- کابل ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ | ۰۴:۱۰
یکی از دلایل سقوط رژیم فاشیست و منحط کابل نژاد پرستی و پشتونیزم بود که اکثریت قاطع ملت را از این رژیم متنفر ساخت، اگر طالبان بقدرت برسد و راه پشتونیزم را در پیش بگیرد باز هم محکوم بزوال است. و ذلیلانه سرنگون میشوند. زنده باد ایران وایرانی ، زنده باد پاکستان و پنجابی لعنت بر فاشیزم، پشتونیزم و حلقات مزدور پشتونیست در رژیم رو به زوال کابل. پرچم سفید طالبان را هزار بار بر پرچم فاشیستی امان الله خانی بیدین و سکولار و غربزده ترجیح میدهیم. پایان حاکمیت فاشیستها زیر نقاب ملی گرایی را جشن میگیریم. موجودیت غنی و کرزی و تیم مزدور غرب باعث ادامه جنگ و خونریزی خواهد شد، چه بهتر که به لندن و واشنگتن برگردید تا قبل از اینکه مانند نجیب الله اعدام شوید.
سرنوشت اشرف غنی ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ | ۲۲:۴۶
اشرف غنی نژاد پرست و فاشیست دشمن تاجک و زبان فارسی را خداوند شرماند و ذلیل ساخت که به تاجیکستان و در نهایت به فارسی زبان ها پناه برد. چوب خدا صدا ندارد.