انتخاب سردبیر - آرشیو

یک سند آمریکایی برای ایران
... اما فرصت‌های مذاکره کاهش می‌یابد!

یک سند آمریکایی برای ایران

محمدصالح صدقیان در یادداشتی می نویسد: این اعتقاد وجود دارد که ترامپ تلاش می‌کند با "فشار حداکثری" علیه ایران، درهای مذاکره را باز کند و ایران را به پذیرش امتیازهای جدید در پی اثرات تحریم‌ها وادار کند؛ اما تهران معتقد است که می‌تواند این تحریم‌ها را با گشایش به روسیه، چین و سایر کشورهای آسیایی، از جمله کشورهای عضو "بریکس" و "شانگهای" و سایر سازمان‌های آسیایی، تحمل کند. برخی از محافل ایرانی بر این باورند که چنین وضعیتی می‌تواند ترامپ را به چراغ سبز دادن برای حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران وادار کند، اما تجربیات و واقعیات گذشته نشان می‌دهند که چنین سناریویی به دلایلی دست نیافتنی است.

ادامه مطلب
ایران و روسیه و تبدیل شدن به هاب انرژی
باید از فرصت نزدیکی تهران و مسکو استفاده کرد

ایران و روسیه و تبدیل شدن به هاب انرژی

علی موسوی خلخالی در یادداشتی می نویسد: احداث این خط لوله گاز برای ایران و روسیه بسیار مهم است و می تواند در هم تنیدگی روابط اقتصادی ایران و روسیه و همچنین تقویت جایگاه گازی ایران در منطقه را موجب شود. پرواضح است هر چه اقتصاد کشورها به یکدیگر بیشتر تنیده شود، وابستگی طرف ها به یکدیگر افزایش و بهره‌برداری از این روابط نیز بیشتر می شود.

ادامه مطلب
بقایی: جهان اجازه تضعیف نهادهای بین المللی را ندهد
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی

بقایی: جهان اجازه تضعیف نهادهای بین المللی را ندهد

بقایی در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی مبنی بر این که با توجه به رویکردهای جدید دولت آمریکا در حوزه امنیت بین‌الملل، سازمان‌های بین المللی، حقوق بین‌الملل و همین طور اختلاف نظرهایی که به واسطه همین سیاست‌ها با بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اروپایی ایجاد شده است، ارزیابی شما از این وضعیت چیست و چگونه می توان از اثرگذاری این رویکردها و این اختلافات بر کارکرد سازمان های بین المللی مانع شد؟ گفت: «یکی از نگرانی های عمده در دوره ای که جهان با یکجانبه گرایی مواجه است و طی سال های ۲۰۲۱ شاهد آن بودیم، تضعیف سازمان ها و نهادهای بین المللی و به طور کلی چندجانبه گرایی به سود هیچ کس نیست. خروج از سازمان های بین المللی یا برخورد نامناسب با اسناد بین المللی و هنجارها و موافقتنامه های بین المللی به نوعی بازگشت به دورانی است که حقوق بین‌الملل در آن جایگاهی نداشته است. انتظار می رود که کشورها با توجه به تجربه ۸۰ ساله سازمان ملل و هنجارهای بین المللی و با توجه به تهدیدهایی که صلح جهانی با آن مواجه است، بتوانند اقدامات جمعی انجام دهند. اگر تجربه قبلی را مبنا قرار دهیم هم در کشورهای در حال توسعه و عدم تعهد و هم در سطح کشورهای شمال باید چاره اندیشی شود و اجازه داده نشود که همه محصول جامعه جهانی که بعد از دو جنگ جهانی دوم به دست آمده است، تحت تاثیر رفتارهای یکجانبه گرایی امریکا قرار بگیرد.»

ادامه مطلب
کنفرانس امنیتی مونیخ و سرنوشت مبهم جنگ اوکراین
آشکار شدن اختلافات عمیق میان لیبرالیسم محافظه کار ترامپ و لیبرالیسم چپگرایانه اروپایی ها

کنفرانس امنیتی مونیخ و سرنوشت مبهم جنگ اوکراین

عباس ترابی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: روز جمعه و در شصت و یکمین نشست سالانه کنفرانس امنیتی مونیخ که از چهاردهم لغایت شانزدهم فوریه ۲۰۲۵ در هتل بایریشر هوف (Hotel Bayerischer Hof) مونیخ برگزار شد و در روز اول این نشست جیمز دیوید ونس، معاون رئیس جمهوری ایالات متحده در آن سخنرانی کرد؛ اختلافات اروپا و آمریکا آشکار شد و تا حدودی اوکراینی ها و شخص زلنسکی از امکان همکاری مشترک دو قاره برای کمک به اوکراین ناامید شدند.

ادامه مطلب
خانی رفته و خانی آمده
درباره لزوم از سرگیری روابط ایران و سوریه

خانی رفته و خانی آمده

اباصلت کبیری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: پیش بردن منافع دو کشور ایران و سوریه از طریق گفت‌وگوهای با واسطه و با ارائه تضمین های لازم برای زیست مسالمت آمیز و عدم مداخله در امور یکدیگر، گامی است که لاجرم باید برداشته شود پیش از آنکه بدخواهانِ دو کشور، به بدسگالی رو آورند.

ادامه مطلب
«وزارت کارآمدی»، نسخه ترامپ برای کارآمدسازی دولت
بررسی طرح جدید دولت امریکا برای با اصلاح نظام اداری و افزایش بهره‌وری

«وزارت کارآمدی»، نسخه ترامپ برای کارآمدسازی دولت

نوید کمالی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: بر اساس گزارش رقابت‌پذیری جهانی مجمع جهانی اقتصاد، کشورهایی که از نظام اداری کارآمدتری برخوردارند، در رتبه‌بندی رقابت‌پذیری جهانی جایگاه بالاتری دارند. از این رو، امروزه دولت‌ها در سراسر جهان، به دنبال راهکارهایی برای بهینه‌سازی عملکرد خود، کاهش بوروکراسی، و بهبود ارائه خدمات عمومی هستند. در این رابطه اخیراً، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده در راستای عمل به شعارهای انتخاباتی خود به تاسیس «وزارت کارآمدی» یا Department of Government Efficiency (DOGE) به ریاست ایلان ماسک، کارآفرین معروف اقدام کرده است.

ادامه مطلب
ماکیاولی، ترامپ و مساله بی احترامی به ایرانیان
به ما احترام بگذار آقای ترامپ

ماکیاولی، ترامپ و مساله بی احترامی به ایرانیان

بشیر اسماعیلی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: در این دوران احیای یکجانبه گرایی آمریکا، آنچه کار را پیچیده کرده، مساله تقابل آمریکا با ایران است؛ مثل تقابل تاریخی ما با تمدن های یونان و روم باستان، اینک دوباره تقابلی جدید شکل بین شرق و غرب گرفته است. اما بر عکس دوران باستان، توزان قوا بین ایران و آمریکا برقرار نیست و آمریکا از برتری اقتصادی و نظامی محسوسی نسبت به ایران برخوردار است. اما چرا ایران برعکس مصر و اردن و مکزیک و حتی اروپا، در برابر آمریکا شاخ و شانه می‌کشد و زیر بار دستورات ترامپ نمی‌رود؟ پاسخ را باید در هویت ملی و اسطوره شناسی ایرانی جست‌وجو کرد.

ادامه مطلب
دیپلماسی و فرصتی برای احقاق حقوق کودکان ایرانی
روابط خصمانه‌ای که در دوره ترامپ تشدید شد

دیپلماسی و فرصتی برای احقاق حقوق کودکان ایرانی

سید محمدمهدی سیدناصری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تحریم‌های اقتصادی اعمال‌شده توسط آمریکا، به‌ویژه در حوزه‌های بانکی و مالی، تأثیرات منفی قابل‌توجهی بر دسترسی ایران به کالاها و خدمات اساسی داشته است. این محدودیت‌ها به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر حقوق کودکان ایرانی تأثیر گذاشته و به نقض حقوق بنیادین آن‌ها منجر شده است.

ادامه مطلب
ارتش ها شکست خورده اند اگر...
بررسی مختصری از نتایج نبرد یک ساله اخیر خاورمیانه

ارتش ها شکست خورده اند اگر...

علیرضا مکی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: هنری کیسینجر در جمله ای طلایی متذکر می شود که ارتش های متعارف در نبرد با نیروهای شورشی که از پایگاه حمایت وسیع اجتماعی نیز برخوردارند در صورتی که پیروزی مطلق کسب نکنند شکست خورده اند و گروه های شورشی یا گروه های شبه نظامی تا وقتی که به صورت کامل به شکست دچار نشوند شکست پیروز هستند. 

ادامه مطلب
امنیتی سازی مساله افغانستان و بحران ناشی از آن
ذینفعان چه کسانی هستند

امنیتی سازی مساله افغانستان و بحران ناشی از آن

عبدالناصر نورزاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: بدیهی است که بحران افغانستان که معلول مداخلات قدرت های بزرگ، منطقه و همسایه های آن است. اما روی  علت اصلی این بحران که معلول این فرایند امنیتی سازی می تواند محسوب شود، کم‌تر تماس گرفته شده است. مسائلی مانند مهاجرت غیر قانونی، تروریسم، بیماری های همه گیر و تغییرات اقلیمی، همه در قالب فرایند امنیتی سازی در تفکر امنیتی و اقدامات متعاقب آن در رویکرد های کشورهای بیرونی در قبال مساله افغانستان، تبلور یافته اند. 

ادامه مطلب