پروژه ترکی بازگشت به عصر عثمانی است

پروژه ترک‌ها برای مهندسی خاورمیانه

۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۳۰۱۰۵ اخبار اصلی خاورمیانه
سید محمدکاظم سجادپور در یادداشتی می نویسد: پروژه ترکی مهندسی خاورمیانه متضمن ترکیبی از ژئوپلتیک، تاریخ، آرزوهای فردی رهبران، شرایط متحول منطقه‌ای و احساسات پیچیده و پرلایه است.
پروژه ترک‌ها برای مهندسی خاورمیانه

دیپلماسی ایرانی: خاورمیانه مکان کم‌وبیش مشخصی است. خاورمیانه یا غرب آسیا مجموعه‌ای از کشورهای عرب‌زبان، ایران، ترکیه و رژیم صهیونیستی است. تقریباً ۲۵ واحد سیاسی در منطقه‌ای قرار دارند که با عنوان خاورمیانه یا غرب آسیا شناخته می‌شود. البته بخشی از خاورمیانه، در برگیرنده کشورهای عربی شمال آفریقا نیز می‌شود. این منطقه در بیش از ۱۰۰ سال گذشته، پیوسته محلی برای پروژه‌های کلان منطقه‌ای بوده که آخرین آنها پروژه ترکیه است. پروژه ترکی مهندسی خاورمیانه، با سقوط حکومت بشار اسد وارد مرحله جدید می‌شود. برگزاری اجلاس مقامات سیاسی و امنیتی ترکیه و قطر در دمشق با رهبران گروه‌هایی که به حکومت بشار اسد حکم دادند، بیش از محتوا از نظر نمادین حائز اهمیت است. 

این جنبه نمادین، با برگزاری نماز در مسجد اموی دمشق توسط «ابراهیم کالین» رئیس سازمان اطلاعات ترکیه موسوم به «میت»، به اوج می‌رسد و یادآوری تسلط ترک‌ها بر دمشق بعد از یک قرنی است که از سقوط عثمانی می‌گذرد. پروژه ترکی مهندسی خاورمیانه متضمن ترکیبی از ژئوپلتیک، تاریخ، آرزوهای فردی رهبران، شرایط متحول منطقه‌ای و احساسات پیچیده و پرلایه است. پروژه ترکی مهندسی خاورمیانه را باید در چارچوب و روند دیگر پروژه‌هایی دید که سعی کرده‌اند مشکل متفاوت و دگوگونی شده‌ای به خاورمیانه بدهند. این پروژه‌های کلان برای دگرگونی و دگردیسی خاورمیانه را چگونه می‌توان ارزیابی کرد و مورد تجزیه و تحلیل قرار داد؟ در پاسخ باید به «کثرت پروژه‌های مهندسی خاورمیانه»، «ماهیت پروژه‌ها» و «سرانجام پیامدهای پروژه‌ها» توجه کرد.

کثرت پروژه‌های تغییر در خاورمیانه را باید در تاریخ چند قرن گذشته این منطقه جستجو کرد. در این منطقه دو امپراتوری بومی یعنی عثمانی و ایران قرار داشتند و چندین امپراتوری غربی که طی حدود ۵۰۰ سال در کشمکشی دوگانه در رابطه با منطقه قرار داشتند. از یک سو، کشمکشی درونی بود که این امپراتوری‌ها برای تسلط بر این منطقه با یکدیگر به رقابت، منازعه و جنگ می‌پرداختند و از سوی دیگر رابطه آنها با امپراتوری‌های بومی بود که مخصوصاً در دو سده گذشته در وضعیت ناتراز و نامتقارنی با امپراتوری‌های غربی قرار می‌گرفتند. جنگ جهانی اول به چند امپراتوری پایان داد که در رأس آنها امپراتوری پنج قرنه عثمانی بود. فروپاشی عثمانی روند ساده‌ای نبود و زایش شرایط نوین، بسیار پردرد، پرمنازعه، پرخون و پرکنشگر بود. با فروپاشی عثمانی، مهندسی‌های بزرگ برای خاورمیانه آغاز شد. مذاکرات متعدد و قراردادهایی که بعد از جنگ جهانی اول منعقد شد، همه بر خرابه‌های عمارت امپراتوری فروپاشیده عثمانی بنا شد و البته همگی با نارضایی و خشم و سرخوردگی وارث عثمانی یعنی ترکیه روبرو شد که از یک امپراتوری پهناور که از مدیترانه تا خلیج‌فارس را در بر می‌گرفت، تبدیل به یک کشور نسبتاً عادی تقلیل یافته شد. 

دهه ۲۰ سده بیستم میلادی، در فهم این سرخوردگی بسیار کلیدی است. در این دهه و دهه بعد بود که پروژه مهندسی بزرگ خاورمیانه براساس طراحی موسوم به سایکس ـ پیکو، بین وزرای خارجه فرانسه و انگلیس برای تقسیم منطقه و پروژه صهیونیسم با اعلامیه بالفور برای مهندسی فلسطین گره خورد و البته در درون هرکدام از پروژه‌ها، خرده طرح‌هایی قرار داشت که در خور اهمیت‌اند. کنفرانس ۱۹۲۱ قاهره که انگلیس برای طراحی‌های منطقه‌ای با حضور نظامیان و پژوهشگران امور خاورمیانه بریتانیا راه‌اندازی کرد، به پیدایش برخی از کشورهای عربی انجامید. نقش خانم «گرترودبل» شرق‌شناس مشهور بریتانیایی در تأسیس نظام پادشاهی در اردن و عراق، بازتاب این مهندسی منطقه‌ای است.

این مهندسی‌های منطقه‌ای ادامه یافت و جالب است که هم از درون دنیای عرب و هم از برون دنیای عرب، پروژه‌های تغییر و مهندسی خاورمیانه، مخصوصاً بعد از جنگ جهانی دوم رو به افزایش گذاشت. پروژه کلان ناسیونالیسم عربی از درون و پروژه «دموکراسی‌سازی» و «کمونیست‌سازی» از بیرون، نمونه‌هایی از این طرح‌های کلان هستند که توان و ظرفیت خاورمیانه را گرفته و برای دهه‌ها به خود مشغول کرده‌ است. دوران بعد از جنگ جهانی دوم، کشمکش و کنش و واکنش بین پروژه‌های بین‌المللی و پروژه‌های درونی تغییر بخشی به خاورمیانه پرحادثه و پررخداد است. جنگ بین دولت‌ها و جنگ‌های داخلی، همگی بر ایده مهندسی شرایط استوار بودند. 

اما آنچه کثرت طرح‌ها را بیشتر روشن می‌کند، پایان جنگ سرد و دگرگونی ساختاری در جهان قدرت است که خاورمیانه را مشحون از حوادث دردناک و در عین حال ایده‌پردازی‌ها و خیال‌پردازی‌ها می‌کند. در رأس این رویاگرائی‌ها برای تغییر خاورمیانه، ایالات متحده مخصوصاً در دوران بوش دوم قرار دارد. رژیم صهیونیستی نیز ایده تغییر خاورمیانه را با هماهنگی آمریکا دنبال کرده که تجلی نهایی آنها توافق ابراهیم در سال ۲۰۲۲ می‌باشد.

در ورای همه طرح‌ها، بی‌تردید امیال و آرزوهای ژئوپلتیک بر منطقه تسلط یافت. کنشگران مختلف، فکر می‌کنند که می‌توانند با عنوان شکل دادن به خاورمیانه متفاوتی چه از درون و چه از روابط خاورمیانه با بیرون، نقشی ایفا کنند، رقبا را حذف کامل کنند و انحصارگرایانه این جغرافیا را در اختیار بگیرند. روایت‌پردازی برای تحقق خیال‌پردازی، رنگارنگ و متنوع است.

اما آنچه این پروژه‌های کلان در نظر نمی‌گیرند، این است که خاورمیانه و مردم آن، خود کنشگرند و صرفاً بازیچه‌ای در دست مهندسان استراتژی‌گرا نیستند. واکنش خاورمیانه به همه پروژه‌ها، موضوعی جدی و در خور است. مقاومت در مقابل پروژه‌های کلان مهندسی، پدیده‌ای پایدار، ریشه‌دار و جا افتاده در منطقه است. در عین حال باید گفت که هرکدام از پروژه‌های کلان منطقه‌ای، اثرات خاص خود را بر منطقه گذاشته و زخم‌های کهنه شده‌ای بر پیکر خاورمیانه مشاهده می‌شود که همگی ناشی از این پروژه‌های خیال‌ بنیاد می‌باشد. پروژه‌های غربی و صهیونیستی، روح و روان خاورمیانه را عمیقاً متأثر کرده است.

تحولات بعد از ۷ اکتبر، ویرانگری این پروژه‌ها را به نمایش می‌گذارد. پروژه ترکی بازگشت به عصر عثمانی، علیرغم روایت‌سازی‌های رنگارنگ و آماده‌سازی‌های هماهنگ با قدرت‌های فرامنطقه‌ای و البته فرصت‌طلبی از لحظات پرفشار در منطقه و بهره‌برداری از کاستی‌های جدی دموکراتیک، نمی‌تواند خاورمیانه جدیدی را مهندسی کند. در یک کلام شاید رسیدن به این استنباط به واقعیت نزدیک باشد که جوامع انسانی و ازجمله خاورمیانه، مهندسی پذیر نیستند و نهایتاً مردم مهندسان زندگی خود هستند.

کلید واژه ها: ترکیه سوریه ترکیه و سوریه رجب طیب اردوغان عثمانی عثمانی گری سقوط سوریه سقوط بشار اسد سید محمدکاظم سجادپور


( ۱۲۶ )

نظر شما :

خسرو ۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۱۴:۳۸
هدف نوشته چه بود ؟ با تیتر چه ربطی داشت؟ چرا تحلیل گران محترم ، واقعیت ها را نمی بینند؟ ازطرفی می‌گویند آمریکا میخواهد خاورمیانه را تجزیه کند و از طرف دیگر احیا امپراطوری عثمانی را ذکر می‌کنند باور کنید هیچ کس به فکر عثمانی گری نیست و اصلا ممکن نیست الحاق دوباره کشورهای جدا شده از عثمانی به ترکیه خیلی خیلی سخت‌تر از الحاق دوباره افغانستان به ایران است -- چند درصد احتمال الحاق افغانستان به ایران وجود دارد؟
پروفسور بالتازار ۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۵
از تاریخ ۵۰۰ ساله امپراطوریهای ایران و عثمانی سخن می‌گویید، کدام امپراطوری ایران؟ چهارصد سال امپراطوری قزلباش صفوی- قاجار را میگویید؟ از آن که هم پوزیسیون داخل کشور و هم اپوزیسیون خارج نشین به یکسان ابراز تنفر میکنند و پوزیسیون داخلی مخفیانه و اپوزیسیون خارجی آشکارا از انقراضش ابراز شادمانی مینمایند؟ هر وقت کفگیرتان به ته دیگ می‌خورد یاد صفویه و قاجار می افتید. لطف کنید همیشه به یاد پالانی ها بمانید، تفاخر به صفوی- قاجار به شما نیامده!
آبتین ۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۰
کسی یاد قاجار نمی‌افتد‌ حکومت ترکی که نصف ایران را برای نگه داشتن حرمسرایشان فروختند. ولی صفویه مگر مال شما پانترکهای تکفیری است؟ اصالت صفوی مربوط به کردستان است.
هیوا ۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۲۰:۵۶
چه طنز جالبی صفویه و کرد. برو دیوان ترکی شاه اسماعیل صفوی متخلص به ختایی را بخون
جانانصاحب ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۱
بله ترکان هم کنار جانان هستند بگه نیستند.. دروغ گفته ترکان هم هستند.. هادیگه..
مجتبی ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۱
میثاق ملی ترکیه یعنی همان احیا امپراتوری پان ترکیست عثمانی ،الحاق دوباره کشورها به ترکیه یک شبه اتفاق نمی افتاد بلکه ادامه دارد
م ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۲۳
در سوریه یک حاکمیت دمکراتیک با حضور احزاب اسلامی و با مشارکت علوی و ترکمان و کرد و مسیحی عرب و سلایق مکتبی دیگر ، بدون تندروی احزاب اسلامی با هدایت ترکیه شکل خواهد گرفت. این شرط اتحادیه ارو‌پا و کشورهای عربی و آمریکا برای شناسایی دولت موقت مخالفان می‌باشد. متاسفانه بدون حضور روسیه و ایران خواهد بود. و ترکیه تنها کشوری است که واسطه برای تعدیل ذهنیت دولت موقت و قدمهایی برای باز کردن راهی برای حضور حداقلی ایران در سوریه بردارد۰
آذربایجانی ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۲
در گذشته به فارسهای قفقاز و اطراف ارس آذربایجانی می گفتند . در اثر حملات عثمانی و روس در قرون اخیر ( و نه در هزاران سال قبل و نه ۷۰۰ سال قبل در زمان حکومت مغولها_ تاکید از من است) زبان مردم از آذری (= فارسی میانه) به نوعی ترکی دگرگون شد. که هنوز بیش از ۴۰٪ کلمات اش فارسیه! عوام و پرفسورهای فیک خیال می کنند از اول آذری ها ترکی حرف می زدند! داستان آذری ها مانند سیاهان آمریکاست که الان انگلیسی صحبت می کنند.
نویان اسلانی ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۷
مهم نیست که فلان پادشاه از کدام قوم تیره بوده مهم فرهنگ حاکم بر جامعه است و باید بدانیم که فرهنگ حاکم بر جامعه در قرون گذشته فرهنگ تورک بوده است
آیدین ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۱۸
خاورمیانه همیشه تحت سلطه تورکها بوده،الان هم باید باشه
ایرانی ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۹
ما فعلا با دیدن ترکیه یاد گروه های تروریستی ترک که از داعش و القاعده بوجود آمده اند مثل ترکستانی و سلطان مراد می افتیم.
امین ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۰
اردوغان ارباب داعش
داریوش ایران مهر ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۵
ترکها کثیف‌ترین کار ممکن را انجام میدهن تا به خیالت وتوهم دولت عثمانی برسند
ناشناس ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۸
خنده دار ترین مطلبی که تازه دو ساله مد شده ربط دادن صفویان به کردها است. همه می دانند که نه تنها صفوی بلکه تمام سلسله های ۱۲۰۰ سال اخیر (به غیر از پالانیها) ترک بوده اند. تحریف صفویه فقط دلایل سیاسی دارد. ولی چند سوال: ۱) اگر صفویه کرد بود چرا کردها شیعه نیستند؟ ۲) اگر زبان مردم آذربایجان را مغولها تغییر داده اند، چرا مغولها زبان مردم آذربایجان را به مغولی تغییر نداده اند و به ترکی تغییر داده اند؟ مغولها چه بدهی به ترکها داشته اند؟ امیدوارم تا این حد سواد دارید که بدانید ترکی و مغولی دو زبان جدا گانه هستند و ترکان و مغولان جنگهای طولانی و خونین با یکدیگر داشته اند و برای لشکرکشی به سمت غرب، مغولها ابتدا ترکان را که همسایه ی مغولها بودند از سر راه برداشتند. ۳) مغولها از مرزهای شرقی به ایران حمله کرده بودند و همه جای ایران را اشغال کرده بودند پس چرا فقط زبان آذربایجان تغییر کرد ولی زبان ترکمنستان، افغانستان، خراسان، یزد ، سمنان و... تغییر نکرد؟
خسرو ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۸
۸۵درصد کلمات و ترکیبات در زبان فارسی ترکی یا عربی است که موجب غنای زبان فارسی شده است در ترکی هم کلمات فارسی یا عربی وجود دارد و این از آثار زندگی و تمدن مشترک در خاورمیانه است و البته مزیت مهمی برای همزیستی و صلح و برادری است در زبان‌های اورپایی مثل فرانسه و آلمانی و اسپانیایی و انگلیسی هم کلمات مشترک زیادی هست که موجب خودبرتربینی اورپایی ها نسبت به همدیگر نمی شود
حسن ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۹
سلام بعضی ها نه تنها سواد تاریخی ندارن بلکا توخم هم میزنند صدها سال قبل مغولها تمام حکومتهای منطقه ترک بودن غزنویان سلجوقیان خوارزمشاهیان قاراخانلو قیپچاقها کومانها آوارها و اتفاقا سلجوقها زبان فارسی رو به علت روانی سادگی و... رسمی کردند و بقیه سلسله های ترک این روند رو ادامه دادند و زبان شعر و ادب شده بود در حالیست که ریشه اغلب کلمات اون ترکی و عربی هست و از نابودی نجات یافت
ایران ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۶
کاربران محترم این دوقدرت تورک عثمانی وتورک صفوی باهم دوست وبرادرن اصلا ربطی به پانفارسها دری زبان افغان تبار نداره وکاربران هندوشما اصلا یک روز هم در ایران حکومتی نداشته این ونخواهین داشت این پانفارسها روباه از سادگی شما سوئ استفاده میکنن تا به شما بخندن شاه اسماعیل صفوی پسرشیخ صفی اردبیلی و نوه اوزون حسن بنیان گذار قرا قویونلو ها بود کاربران هندو وچوپانان بز هندودنبال پادشاه واسه خودتون میگردین به تورکها که نوادگان حکومت ۳هزار ساله تورکان هستن،خدمت کنین
حسین ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۹:۲۸
خاورمیانه چقدربدبخت شده که ترکها براش پروژه دارندالبته باپولهای دزدی که ازایران دزددیده شده
احمد ۰۲ دی ۱۴۰۳ | ۲۲:۱۱
ورود .نژاد پرست بنده ی شیطان .
حامد ۰۳ دی ۱۴۰۳ | ۰۱:۰۶
آن زبان ترکی است که ۸۵ درصد کلماتش عربی و کردی و فادسی است ای مزدور ترکیه نه برعکس. و آن چیزی که خنده دار است ربط دادن همه حکومت‌های ایران به یک قوم ۱۶ درصدی در ایران است انگار که بقیه اقوام اصلا وجود نداشته اند! ترکها سابقه شان در ایران از اعراب هم کمتر است. چه برسد به بقیه.
ایرانی ۰۳ دی ۱۴۰۳ | ۰۳:۰۸
نظرات پانترکهای تکفیری را که میخوانی انگار سرکرده گروه های تروریستی سلطان مراد حرف می‌زند. اینها کلا تاریخ و تمدن ایرانی را قبول ندارند! همه چیز دنیا کلا متعلق به ترکها بوده و جالب است که ترکها انقدر متمدن هستند که از داعش و القاعده و تحریر الشام که با افتخار فیلم‌های سربریدن شان را منتشر می‌کردند و الان به سفارش اردوغان فعلا دیگر زیاد فیلم منتشر نمیکنند حمایت میکنند!
عبدالرضا ۰۳ دی ۱۴۰۳ | ۰۹:۵۲
در زبان تورکی ما زبان بکار رفته در باکو معیار است نه زبان تورکی در ایران چون ما به تورکی درس نمی خوانیم فلذا در مقایسه زبان فارسی لغات تورکی زیادی دارد تا تورکی لغات فارسی
ناشناس ۰۳ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۴۶
تحریف ،جهالت توهمات ولجبازی پان ترکها تمامی ندارد ؟؟؟؟ دنیا دیگر اجازه گردن کشی آنها را نخواهد داد دوران و میدان ترک تازی شما پایان یافته است چند صباحی گرد و غبار منطقه شما را فریفته و دلخوش به ایجاد توهمات خود هستید
سارا ۰۳ دی ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۱
این اردوغان مثلا مسلمان اگر پول و این همه نیروی نظامی اش رو برای مبارزه با نسل کشی در غزه علیه صهیونیست ها بکار می گرفت ، صهیونیست کودک کش شکست می خورد ولی حیف که خودش صهیونیست و مسلمان نما هست ! بیچاره ملت ترکیه با این موجود هفت رنگ
به عبدالرضا ۰۳ دی ۱۴۰۳ | ۱۹:۰۶
یک زبان ترکی معیار نام ببر که کلمات فارسی یا ریشه کلمات فارسی نداشته باشد ؟؟؟؟؟حتی همان زبان ترکی باکو که معیار شماست .شما به ترکی درس بخوانید نمی توانیدضعف زبان ترکی در کلمات سازی ولو با تقطیع کلمات فارسی و حروف ق وخ و....پنهان کنید ارباب شما اتاترک با حربه تقطیع ناشیانه کلمات فارسی سعی کرد این پیوستگی ریشه ای راقطع کند نتوانست ؟؟؟؟؟؟