گزارشی از سفر رئیس جمهور آمریکا به ریاض
اوباما در مورد ایران به ملک عبدالله چه گفت؟
دیپلماسی ایرانی: در زمانی دشوار برای روابط آمریکا و عربستان سعودی بر سر نحوه پرداختن به موضوعاتی مانند ایران و سوریه، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا با ملک عبدلله، پادشاه عربستان در کمپ صحرایی اش خارج از ریاض دیدار کرد تا به وی اطمینان دهد با وجود برخی اختلافات تاکتیکی در ماه های اخیر، روابط دوجانبه همچنان به قوت خود باقی است. اوباما روز جمعه با ملک عبدالله ملاقات کرد و این سومین دیدار آنها در شش سالی است که از ریاست جمهوری اوباما می گذرد.
بن رودز، مشاور امینت ملی کاخ سفید در این زمینه به خبرنگاران گفت: این سفر فرصتی برای تاکید دوباره بر اهمیت روابط واشینگتن و ریاض و گفت و گو در مورد امنیت خلیج فارس، روسیه، ایران، صلح خاورمیانه و دیگر موضوعات منطقه ای مانند مصر است.
به گزارش واشینگتن پست، اصلی ترین نگرانی پادشاه عربستان تهدید ناشی از برنامه های هسته ای ایران و این کشور از دولت بشار اسد در سوریه است. رودز نیز در گفت و گوی خود با خبرنگاران به این نکته اشاره کرد که اوباما و ملک عبدلله در دیدار خود در مورد بهترین نحوه تقویت گروه های مخالف در سوریه گفت و گو کرده اند اما همچنان تصمیم گیری قطعی در این زمینه انجام نشده است. در ماه های اخیر آمریکا و عربستان سعودی کوشیده اند تا در مورد سوریه هماهنگ شوند و مقامات دو طرف امیدوارند در این زمینه پیشرفت هایی داشته باشند. از سوی دیگر مقامات عربستان امیدوارند آمریکا از اقدام نظامی علیه سوریه استفاده کند و از اینکه اوباما سال گذشته از این گزینه صرفنظر کرد، خشمگین هستند.
ادعای واشینگتن
بنا بر ادعای رودز، همانگونه که جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز مدعی شده است،باوجود توافق هسته ای، نگرانی ها در مورد رویکرد منطقه ای تهران همچنان وجود دارد و آمریکا در این زمینه اعمال فشار خواهد کرد. خبرگزاری فرانسه به نقل از وی مدعی شد که ایران و فعالیت های بنا بر ادعای او بی ثبات کننده اش، در خاورمیانه منبع اصلی نگرانی واشینگتن به شمار می رود، هرچند که پیشرفت هایی در زمینه حل مجادله هسته ای صورت گرفته است. مشاور امنیت ملی کاخ سفید در حالی این ادعاها را مطرح کرد که اوباما را در سفر به ریاض همراهی می کرد. سفری که هدف اصلی آن اطمینان دادن به پادشاه عربستان در مورد تغییر نکردن سیاست آمریکا در قبال ایران اعلام شده است.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود مدعی شد، آمریکا ضمن دنبال کردن توافق هسته ای با ایران در مورد فعالیت های جمهوری اسلامی در منطقه- شامل حمایت از بشار اسد و حزب الله و اقداماتی که در یمن و خلیج فارس انجام می دهد- همچنان نگران است.
این در حالی است که ایران همواره بر اهداف صلح آمیز خود در منطقه تاکید کرده و می گوید به دنبال روابط دوستانه به همسایگان اش است. اما به گزارش خبرگزاری فرانسه، عربستان سعودی سنی مذعب از اهداف منطقه ای ایران شیعه نگران است و توافق هسته ای اخیر را یک اقدام پرخطر توصیف می کند که می تواند به تقویت موضع سرسختانه ایران منجر شود.
تحلیلگران می گویند در شرایط کنونی باوجود اختلاف نظرهای عمده بین واشینگتن و ریاض، اوباما روی تعدیل نگرانی های سعودی ها در مورد ایران و امنیت منطقه ای متمرکز شده است. عربستان سعودی به عنوان بزرگترین قدرت در شورای همکاری خلیج فارس از خروج احتمالی آمریکا از خاورمیانه و از سرگیری روابط دیپلماتیک آمریکا با ایران نگران است. اما مشاور امنیت ملی کاخ سفید ادعا می کند مذاکرات کنونی با ایران تنها بر مساله هسته ای متمرکز است و این مذاکرات می تواند یک تهدید منطقه ای را از میان بردارد. هرچند که آمریکا به اعمال فشار بر ایران در دیگر زمینه ها ادامه خواهد داد.
دلجویی از ریاض
گزارش رویترز از سفر اوباما به ریاض نیز حاکی از آن است که او در دیدار با ملک عبدلله به وی در مورد حمایت از معارضان معتدل در سوریه و پرهیز از توافق هسته ای بد با ایران اطمینان داده است تا از این طریق نگرانی های متحد منطقه ای قدیمی خود را تعدیل کند.
به گزارش این خبرگزاری انگلیسی، اوباما با هلی کوپتر از ریاض به محل اقامت ملک عبدلله رفت تا بر اهمیت روابط دوجانبه تاکید کند. این دیدار دو ساعت به طول انجامید و بیشتر بر موضوع خاورمیانه متمرکز بود، اما موضوع انرژی و حقوق بشر در این نشست مطرح نشد. سال گذشته، مقامات عالی عربستان سعودی در مورد شکاف بزرگ بین ریاض و واشینگتن بر سر نحوه واکنش به بهار عربی و تلاش برای مذاکره با ایران، هشدار داده بودند. اکنون مقامات آمریکایی می گویند در حالی که اوباما و ملک عبدلله همچنان اختلاف نظرهای تاکتیکی دارند اما در مورد منافع استراتژیک مشترک توافق نظر دارند. به گفته آنها این مهم بود که اوباما رو در رو در چشمان ملک عبدلله نگاه کند و برای او توضیح دهد که چگونه مانع ورود ایران به باشگاه هسته ای می شود.
این در حالی است که تلویزیون دولتی عربستان سعودی تصاویر اوباما، کری و سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا را نشان می داد که در زمانی که پادشاه عربستان سخن می گفت با دقت به او گوش می دادند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10
نظر شما :