مساله ای که یک طرف آن اسرائیل است

بازگشت به برجام و پرسش‌های بی‌پاسخ!

۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۳:۰۰ کد : ۱۹۹۹۳۱۲ اخبار اصلی پرونده هسته ای
احمد زیدآبادی در یادداشتی می نویسد: ماجرای برجام بیش از آنچه برخی محافل داخلی در ایران تصور می‌کنند، پیچیده و بغرنج شده و به نظرم سرنوشت آن بیش از ارادۀ آمریکا به نوع علایق اسرائیل گره خورده است.
بازگشت به برجام و پرسش‌های بی‌پاسخ!

نویسنده: احمد زیدآبادی، روزنامه نگار

دیپلماسی ایرانی: مقام‌های دولت بایدن لحنی دوپهلو و درهم‌آمیخته را در بارۀ رویکردشان در برابر احیای برجام در پیش گرفته‌اند. آنها از یک طرف، بازگشت آمریکا به توافق برجام را در صورت اجرای کامل تعهدات ایران رد نمی‌کنند اما در همان حال، خواهان توسعه و تقویت این توافق هستند به طوری که در کنار تشدید محدودیت‌های برنامۀ هسته‌ای جمهوری اسلامی، برنامۀ موشکی و سیاست منطقه‌ای آن را نیز شامل شود. این رویکرد از لحاظ اجرایی تناقضاتی در دل خود دارد و همین تناقضات، زبان دیپلمات‌های دولت بایدن را ممزوج و مبهم کرده است.

از اظهارنظر برخی افراد نزدیک به دولت بایدن چنین برمی‌آید که کاخ سفید احتمالاً طرحی دو مرحله‌ای را مد نظر خود دارد بدین صورت که در مرحلۀ نخست، در برابر پایبندی ایران به تعهداتش در برجام، به این توافق بازگردد و در مرحلۀ دوم، در جهت تغییر و گسترش مفاد توافق، کارزاری دیپلماتیک در صحنۀ بین‌المللی علیه ایران سازمان دهد.

در این میان اما مخالفان بازگشت آمریکا به برجام پرسشی بسیار اساسی در برابر این رویکرد احتمالی دولت بایدن قرار می‌دهند. پرسش آنها این است که اگر در سایۀ احیای برجام تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران لغو شود و اقتصاد این کشور از زیر بار تنش‌های فزاینده رهایی یابد، دیگر با کدام اهرم فشار می‌توان جمهوری اسلامی را به پذیرشِ مرحلۀ دوم موردِ نظرکاخ سفید مجبور کرد یا متقاعد ساخت؟

بعید است مقام‌های دولت بایدن برای این پرسش، پاسخ سرراستی داشته باشند، اما آنها به جای پاسخ، پرسشی همسنگ آن را روبه روی منتقدان قرار می‌دهند. پرسش آنها این است که اگر تعلل بیش از اندازه در جهت بازگشت به برجام، سبب نزدیکی بی‌سابقۀ ایران به "نقطۀ گریز هسته‌ای" شود، در آن صورت چه باید کرد؟ از نظر برخی حامیان دولت بایدن، برجام گرچه توافقی معیوب و ناقص بوده اما از طریقِ تعلیق و توقف بسیاری از فعالیت‌های هسته‌ای ایران، نقطۀ گریز هسته‌ای را به صورتی ملموس به تأخیر انداخته و عملاً برای آمریکا و متحدانش وقت خریده است. بنابراین، اکنون که جمهوری اسلامی با لغو بسیاری از تعهدات برجامی خود به سوی انباشت و تغلیظ اورانیوم و حتی خروج از پروتکل الحاقی حرکت می‌کند، بازگشت به برجام می‌تواند وضع را به نقطۀ قبلی آن برگرداند و تا دستیابی به اجماعی جهانی، برای غرب زمان بخرد.

در واقع، مخاطب اصلی پرسش حامیان دولت بایدن، اسرائیلی‌ها هستند که از یک سو با هرگونه بازگشت آمریکا به برجام سرسختانه مخالفت می‌کنند و از سوی دیگر، بیش از هر کشور دیگری، نسبت به نقض تعهدات برجامی ایران و نزدیکی آن به نقطۀ گریز هسته‌ای هشدار می‌دهند و ابراز نگرانی می‌کنند.

اسرائیلی‌ها اگر بخواهند از این تناقض و تعارض خود را نجات دهند یا باید در مورد بازگشت دولت بایدن به برجام نرمش نشان دهند و یا اینکه طرفِ آمریکایی را قانع کنند که به رغم نقض تعهدات برجامی از سوی ایران، فاصلۀ آن با نقطۀ گریز هسته‌ای همچنان بسیار است و از این رو فرصت کافی برای تشدید فشارها علیه جمهوری اسلامی وجود دارد.

به نظرم نمی‌رسد اسرائیلی‌ها به هر کدام از این دو مورد، تمایلی داشته باشند. از این رو، نوع نگاه آنان به بحران، گویی نهایتاً از جنگ و حملۀ نظامی سر در می‌آورد. دولت بایدن اما در ابتدای کار خود بعید است علاقه‌ای به وقوع جنگ در منطقه‌ای داشته باشد که از یک دهه پیش دستخوش آشوب و بی‌نظمی شده است. بنابراین اسرائیلی‌ها برای بازداشتن دولت بایدن از احیای برجام، ممکن است در اندیشۀ تشدید عملیات مخفیانۀ خود علیه تأسیسات هسته‌ای ایران به منظور ایجاد تأخیر در نقطۀ گریز هسته‌ای و یا همان خرید وقت و زمانی باشند که دولت بایدن برای اجتناب از بازگشت سریع به برجام به آن احتیاج دارد.

در هر صورت، ماجرای برجام بیش از آنچه برخی محافل داخلی در ایران تصور می‌کنند، پیچیده و بغرنج شده و به نظرم سرنوشت آن بیش از ارادۀ آمریکا به نوع علایق اسرائیل گره خورده است.

کلید واژه ها: برجام بازگشت امریکا به برجام جمهوری اسلامی ایران ایران و امریکا ایران و اسراییل ایران و امریکا و اسرائیل جو بایدن دونالد ترامپ


( ۱۵ )

نظر شما :

زیتون ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۴:۲۶
مثل اینکه علایق همه مهمه جز علایق خود ایران ....آخه خودباختگی ذهنی تا کجا .....آقایون دستگاه های امنیتی ایران جمع کنین این روانی ها را(عامل اصلی عقب افتادگی ایران) .....حداقل یه تست دروغسنجی ازشون بگیرید که آیا خودشون را متعهد به ایران میدونن یا نه بعد تریبون در اختیارشون بگذارید....
ناشناس ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۵:۳۸
تحلیل آقای زیدآبادی درست است. نه تنها اسرائیل بلکه یهودیان آمریکایی طرفدار اسرائیل که در بالاترین ارکان قدرت سیاسی ایالات متحده نفوذ کرده اند هم با تمام قدرت از عادی شدن وضعیت ایران جلوگیری می کنند. منافع اساسی و استراتژیک آمریکا در این است که با تنش زایی با ایران از عمق بخشی ارتباط ایران با چین جلوگیری کند ولی لابی اسرائیل با اعمال نفوذ در برابر این detente ایستاده. ایران راهی به جز تکیه بر استعداد های داخلی ندارد. این نبردی سرنوشت ساز، نه تنها برای سیستم سیاسی بلکه برای تمامیت ارضی و امنیت ایرانیان است.
Sam ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۸:۳۵
اسرائیل فقط دنبال جنگ، بمباران و تحریم دائمی ایران است, خودشون اذعان میکنند ایران در تکنولوژی و دانش هسته ای به جایی رسیده که دیگه قابل کنترل نیست، چون جلوی رشد دانش رو نمیتونند بگیرند میگن پس ایران رو همیشه تحت تحریم نگه داریم تا نتونه اون دانش تئوری رو عملی کنه و مثلا خرید انجام بده برای توسعه تاسیسات فنی خودش، اسرائیل بیشترین خیانت رو به منافع ملی ملت ایران انجام داده و طبق پیش بینی تورات، ایرانی ها رو همان ماجوج میدانند که در نهایت حمله میکنند و اسرائیل رو نابود میکنند، اسرائیلی ها از نظر مذهبی بشدت از ایران و ایرانی متنفر هستند، نگاه نکنید به این حرفهای محبت آمیز شون، در دل هر اسرائیلی، هر ایرانی یک هامان وزیر خشایار شاه است که روزی ممکنه تصمیم بگیره تا تمام اسرائیل را نابود کند
حسینی ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۰:۱۵
نهادهای امنیتی باید تمام سعی خودشان را بکنند تا راههای نفوذ اسرائیل بداخل کشور را سد و جلوی خرابکاری آنها را بگیرند علاوه بر آن لازم است راههای تهاجمی و نفوذ و ضربه زدن به اسرائیل را هم تمرین کنند. هرچند بعضی از هم وطنان بعلت نارضایتی از حکومت خودزنی کرده و ستون پنجم دشمن شده اند شاید علت عمده جری شدن نتانیاهو همین باشد.