حضور روسیه در سوریه در رقابت با امریکاست
آزمودن سلاح های روسی برای رویارویی با سلاح های امریکایی
نویسنده: لیونید بیرشیدسکی
دیپلماسی ایرانی: وزارت دفاع روسیه گزارش اخیر یکی از روزنامه های بزرگ که در مسکو منتشر می شود درباره نابودی 7 جنگنده روسی را تکذیب کرد، اتفاقی که در پی حمله به پایگاه حمیمیم در سوریه در ابتدای سال جاری میلادی روی داد.
روشن است که درگیری ها برای روسیه در سوریه با وجود تبریک هایی که روسای جمهور دو کشور، ولادیمیر پوتین و متحد او، بشار اسد به یکدیگر دادند، هنوز تمام نشده است.
ژنرال والری گرسیموف، رئیس ستاد ارتش روسیه در این باره گفت که این عملیات نظامی برای روسیه در سوریه در اولویت است و اصرار و قناعت آن به حضور در این درگیری ها مستند بر حقیقت مشارکت در جنگ نیابتی در مواجهه با ایالات متحده است. برای همین این جنگ به مجرد کاهش خشونت در سوریه به پایان نمی رسد.
گرسیموف در مصاحبه با روزنامه «کلوسموسکایا پراوادا»، روزنامه نزدیک به کرملین روشن ساخت که دلیل اصلی ای که پوتین به استناد آن به حضور در سوریه ادامه می دهد، پیروزی روسیه بر «داعش» است. البته این تصمیم در رقابت با تصمیمات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا نیز هست که می خواهد این پیروزی را به اسم خود تمام کند. همچنین در رقابت با تصمیمات آش کارتر، وزیر دفاع سابق امریکاست که در خاطراتش که اخیرا منتشر شده، می گوید که روسیه کاری جز «خراب کردن» استراتژی پیروزی ای که کارتر پیشنهاد داده است، ندارد.
با وجود این که نه روسیه و نه ایالات متحده حق ندارند ادعا کنند که این پیروزی را به طور کامل خودشان به تنهایی به دست آورده اند، اما نقشه فعلی سوریه بیشتر متمایل به روایت روسی است که می گوید حکومت اسد بر اغلب اراضی سوریه مسلط شده، و این دستاوردی خیره کننده است برای این که در گذشته در تابستان 2015 تنها بر 10 درصد از اراضی کشور مسلط بود. هر دو ابرقدرت یک استراتژی را دنبال می کنند، خودداری از ورود تمام عیار به اراضی سوریه و اتکا به نیروهای محلی در عملیات مسلحانه. کارتر می گوید: «برای رسیدن به پیروزی کامل باید نیروهای محلی بر اراضی ای که از داعش پس می گیرند مسلط شوند و در آن بمانند، نه این که اراضی را با آنها مبادله کنند.» وی در ادامه می افزاید: «این بدان معناست که نیروهای امریکایی باید بر آموزش و مسلح و تمکین نیروهای محلی تمرکز کنند.» بر این اساس ایالات متحده فقط اندکی توانسته است موفق باشد آن هم به کمک مبارزان ترکیه که الآن بر شمال و شمال شرق سوریه مسلط هستند.
از سوی دیگر گرسیموف گفت که روسیه بر کمک به ارتش سوریه که فرسوده و بی انگیزه شده بود، تمرکز کرد و افزود: «ما به آنها کمک کردیم و مهمات نظامی آنها را مستقیما عملا بهبود بخشیدیم. امروز ارتش سوریه کاملا آماده دفاع از اراضی خود است.»
به این ترتیب هم روسیه و هم ایالات متحده امریکا ادعا می کنند که در مبارزه با «داعش» بیش از اهداف سیاسی موفق بوده اند. اما مسئولان امریکایی همچنان مدعی اند که بمباران های هوایی روسیه نیروهای مخالف اسد را بیش از تروریست های شبکه داعش هدف قرار داده است. در همین مصاحبه گرسیموف این ادعا را رد کرد و به مقایسه ارقام مربوط به حملات هوایی پرداخت و گفت: ببین، در طول این مدت پیمان بین المللی مبارزه با داعش روزانه 8 تا 10 حمله انجام می داد در حالی که نیروی هوایی ما روزانه 60 تا 70 حمله علیه نیروهای مسلح، چه علیه زیر ساخت ها چه علیه پایگاه های آنها، انجام می داد. در بحبوحه زمان های پرتنش این تعداد به 120 تا 140 حمله هوایی در روز می رسید. این تنها راه برای شکست ابهت تروریسم در سوریه بود. اما در سایه ارقامی مثل 8 تا 10 حمله در روز ماموریت پیمان بین المللی خیلی سخت می توانست تحقق یابد.
در حقیقت روسیه توانست بیش از 200 سلاح جدید که ارتش روسیه اخیرا اختراع کرده است استفاده کند. سلاح های جدیدی که به سوریه فرستاده شده اند، امتحان خود را پس داده اند. گرسیموف همچنین با افتخار می گوید که جنگ سوریه این فرصت بزرگ را به روسیه داد که جنگنده های «درون» را در سوریه مستقر کند، تعداد جنگنده ها در آسمان سوریه بعضی وقت ها به 60 فروند می رسید. به گفته گرسیموف «در اکثر موارد سلاح های ما برای کاربرد بهتر اصلاح شدند. موفقیت ما در آزمودن سلاح هایمان در عرصه نبرد امتیاز بزرگی است، و اکنون ما به اندازه کافی به کیفیت سلاح هایمان اطمینان داریم.»
نکته دومی که روس ها توانستند در این تجربه خود را بیازمایند این امر مهم است که روس ها همیشه این ضرورت را دیده اند که باید هم ردیف سربازان ارتش های غربی باشند و بتوانند با آنها رقابت کنند، در این جنگ سربازان با موفقیت این آزمون را نیز سپری کردند.
ژنرال گرسیموف ایالات متحده را متهم کرد که می خواهد پایگاه های نظامی خود را در سوریه حفظ کند با این نیت که دوباره مبارزان سابق داعش را به عنوان نیروهای مخالف اسد بازسازی کرده و به کار گیرد با این هدف که «امنیت آن جا را متزلزل کند.»
از سوی دیگر روسیه بخشی از حضور نظامی خود در سوریه را با وجود این که پوتین بارها تکرار کرده که می خواهد نیروهای خود را از سوریه عقب بکشد، با هدف رویارویی با تلاش های «بی ثبات کننده» امریکا در سوریه حفظ کرده است. برای همین هر تصمیم نظامی که روسیه امروز می گیرد با هدف کاهش درگیری با ایالات متحده است. این راهی است که کرملین و ژنرال های روسی درگیر در جنگ دایر در غرب اوکراین مناسب می بینند و گمان می کنند که به زودی سلاح های امریکایی به دور از سلاح هایی که در سوریه استفاده شده اند، استفاده خواهند شد.
منبع: الشرق الاوسط / ترجمه: علی موسوی خلخالی
نظر شما :