فشار دوباره از سر گفته می‌شود

سیاست جدید آمریکا علیه ایران

۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۶ | ۱۵:۳۰ کد : ۱۹۶۸۷۸۷ اخبار اصلی آمریکا
به یاد بیاورید که چگونه حامیان معامله با ایران این ایده را تبلیغ می‌کردند که به لطف توافق هسته‌ای، دولت ایران به سمت رفتاری ملایم‌تر حرکت کرده است. اتفاقی که هرگز نیفتاد.
سیاست جدید آمریکا علیه ایران

نویسنده: بنی آونی

دیپلماسی ایرانی: فشار آمریکا بر ایران تقریبا از سر گرفته شده است. این فشارها در دروان رئیس جمهور باراک اوباما و وزیر امور خارجه او، جان کری با اعطای یکی پس از دیگری امتیازات تا اجرای کامل طرح جامع اقدام مشترک (توافق هسته ای ایران) در سال 2015 کاسته شد. چنین فشاری هرگز دوباره برقرار نخواهد شد از آن جایی که اوباما خواستار همکاری ایران در اجرای معامله بود و ایرانی ها ممکن است از هر چیزی به عنوان بهانه ای برای خروج از این توافق استفاده کنند.

رئیس جمهور ترامپ ممکن است علی رغم وعده های انتخاباتی اش آمادگی پاره کردن معامله حاضر را نداشته باشد اما دولت او رفتار ایران در خاورمیانه را که موقعیت استراتژیک ما و امنیت متحدانمان را تضعیف می کند، بسیار سخت و دقیق مورد بررسی قرار داده اند. گام بعدی آماده سازی مقدمات مهار اقدامات ایران خواهد بود.

به یاد آورید که چگونه حامیان معامله با ایران این ایده را تبلیغ می کردند که به لطف توافق هسته ای، دولت ایران به سمت رفتاری ملایم تر حرکت کرده است. اتفاقی که هرگز نیفتاد. نیکی هالی در سخنرانی هفته گذشته خود در سازمان ملل متحد همه قطعنامه های شورای امنیت را یادآوری کرد که براساس آن ایران از صادرات یا واردات سلاح ها ممنوع و این قطعنامه خواستار پایان دادن به آزمایش های موشکی شده بود. او همچنین اضافه کرد که ایران به نادیده گرفتن قطعنامه های ممنوعیت فروش سلاح به حزب الله در لبنان و حوثی ها در یمن ادامه می دهد. اوباما اجازه می داد چنین چیزهایی کنار گذاشته شود در حالی که هیلی نشان داد ترامپ به دنبال این کار نیست.

هیلی گفت: «ایالات متحده با شرکای خود از نزدیک برای مستند کردن و نشان دادن اقداماتی که این قطعنامه ها را نقض می کند کار خواهد کرد. ما باید در برابر رفتار غیرقانونی و خطرناک ایران موضع بگیریم.» برخی در سازمان ملل می خواهند در برابر این تلاش ها بایستند و اعلام می کنند که دولت ایران به توافق هسته ای پایبند بوده و مفاد قطعنامه های شورای امنیت را رعایت کرده است.

اما گروهی از مخالفان ایران هفته گذشته گزارش دادند که تهران روی مواد منفجره قوی هسته ای در پارچین، مرکزی نظامی که مطابق با توافق هسته ای خارج از محدوده بازرسان سازمان ملل است، کار می کند. حتی بدون در نظر گرفتن پارچین، ترامپ هفته گذشته استدلال کرد که «ایران روح توافق هسته ای را رعایت نکرده است» با این حال وزارت امور خارجه در برابر کنگره تایید کرد که ایران مطابق با برجام عمل کرده است. اما وزیر امور خارجه، رکس تیلرسون کاملا آماده نیست که دولت ایران را آزاد بگذارد. ایران در بالای فهرست این وزارتحانه در حمایت مالی از تروریست قرار دارد. او گفت: «توجه به این مساله برای امنیت ملی ایالات متحده امریکا بسیار حیاتی است.»

در همین حال، مجلس نمایندگان در حال آماده سازی لایحه ای برای تحمیل تحریم های جدید علیه ایران به علت ادامه برنامه موشکیش است. مجلس سنا نیز ایران را به علت حمایت مالی از تروریسم جریمه خواهد کرد. اما آیا چنین تحریم های یک جانبه ای با توجه به این که بسیاری از متحدان آمریکا مشتاق به تجارت با ایران هستند و در برابر تحریم های بین المللی مقاومت می کنند، کارساز است؟

آنتونی روگریو، یکی از مقامات سابق دولتی که در حال حاضر با بنیاد دفاع از دموکراسی همکاری دارد، می گوید: «ایالات متحده قدرت بسیار زیادی دارد. آمریکا می تواند دسترسی به بانکداری جهانی را مسدود کند و شرکت ها و موسسات مختلف را برای انتخاب میان تجارت بین ما و آنها مجبور کند.»

تمام چیزی که می دانیم این است که اوباما برای جلوگیری از در معرض خطر قرار گرفتن توافق، چشم خود را روی بسیاری از فعالیت ها بسته است. مطابق گزارش پولیتیکو، دلالان اسلحه بازداشت شده ایرانی در آمریکا آزاد شده اند و حکم بازداشت بین المللی عده دیگری نیز لغو شده است. کاتز، وزیر اطلاعات اسرائیل این هفته گفت: «آینده پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران تغییری نخواهد کرد. واشنگتن باید بداند که دولت ایران سنت مرگ بر آمریکا را حفظ خواهد کرد و باید مجازات آنها را شروع کرد.»

مبنع: نیویورک پست/ مترجم: روزبه آرش    

کلید واژه ها: ایران ایالات متحده امریکا برجام دونالد ترامپ


نظر شما :