مواضع اروپا باز هم تغییر کرد، شرکت در مراسم تنفیذ احمدینژاد
با وجود این که اتحادیه اروپا اعلام کرده است، به دلیل فشارهای اخیری که علیه فعالان سیاسی پس از انتخابات در ایران وارد شده، تصمیم دارد فشارهای دیپلماتیک خود را بر تهران افزایش دهد، فرانکو فراتینی وزیر امور خارجه ایتالیا اعلام کرده است، اتحاديه اروپا هرگز مراسم تنفيذ محمود احمدىنژاد رئيسجمهوری ايران را که نهم ماه جارى ميلادى در تهران برگزار خواهد شد، تحريم نخواهد کرد.
درواقع بر خلاف ادعاهای قبلی اعضای اتحادیه اروپا که دائما نسبت به مشروعیت انتخاب محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری ایران، شک و شبهه وارد میکردند، اعضای این اتحادیه قصد دارند وی را به عنوان رئیس جمهوری ایران به رسمیت بشناسند.
این در حالی است که روابط ایران و اروپا در یک ماهه اخیر به شدت رو به تیرگی نهاد به گونهای که ایران اتحادیه اروپا را به دخالت در امور داخلی خود، تحریک جامعه و افکار عمومی به اعتراض علیه دولت و نظام جمهوری اسلامی و تلاش برای انجام انقلابهای مخملی متهم میکرد.
بحران روابط ایران و اروپا زمانی به اوج خود رسید که 17 نفر از کارمندان ایرانی سفارت بریتانیا در تهران به اتهام تحریک مردم به اغتشاش و آشوب بازداشت شدند و یکی از اتباع فرانسه نیز به جرم جاسوسی علیه ایران همچنان در زندان به سر میبرد. این مسائل تنش در روابط ایران و اروپا را به جایی رساند که اعضای اتحادیه اروپا تهدید کردند در صورت تداوم این روند سفرای خود را از ایران فرا خواهند خواند.
ایران اعضای سفارت بریتانیا را پس از چند روز آزاد کرد و بیاعتنا به تهدید اروپا تا آنجا که ممکن بود کارمند سفارت بریتانیا را در بند نگه داشت. در حالی که فشارهای اروپاییها به ایران کم شد و از حجم تبلیغات و اظهار نظرهای منفی خود علیه ایران نیز کاستند. کار به جایی رسید که گوردون براون نخست وزیر بریتانیا که پیش از این دیگر همتایان اروپایی خود را تحریک میکرد تا به آنچه او عدم مشروعیت دولت جدید ایران میخواند، مواضع تندتری اتخاذ کنند در یک گردش 180 درجهای اعلام کرد، مسئله انتخابات ایران و حوادث پس از آن یک موضوع داخلی است و بریتانیا در این مسائل دخالتی نمیکند. ظاهرا این بار فشارها جهت عکس یافت و این ایران بود که کشورهای اروپایی را وادار میکرد تا به خواستههایش تمکین کنند. حسین رسام آخرین کارمند در بازداشت مانده سفارت بریتانیا زمانی به قید وثیقه از زندان آزاد شد که وزارت امور خارجه بریتانیا توصیه منع سفر به ایران به اتباع خود را پس گرفت. خواستهای که ایرانیها در کنار کاستن از حجم تبلیغات رسانهای انگلیسیها علیه دولت ایران از دولت بریتانیا خواسته بودند.
در همین حال با وجود این که کلوتیلد رایس تبعه فرانسوی همچنان در زندان است، از حجم گفتههای آتشین دیپلماتهای فرانسوی علیه ایران کاسته شده و گویا به دیدار سفیر فرانسه از وی در زندان بسنده شده است. حالا هم که بحث تنفیذ احمدی نژاد با تمام حواشی پیرامون آن پیش آمده اروپاییها جلوتر از بقیه تحریم شرکت سفرایشان در مراسم تنفیذ محمود احمدینژاد را رد میکنند. جالب آن که چهرههای بارز اصلاح طلب ایران و برخی مقامهای ارشد کشور همچون علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس تشخیص مصلحت نظام و رئیس مجلس خبرگان هنوز برای شرکت در این مراسم دودل هستند. گویا اروپاییها به قول خودشان کاتولیک تر از پاپ شدهاند و برای جلوگیری از سردتر شدن روابط تهران با اروپا قصد دارند در این مراسم شرکت کنند.
فرانکو فراتينى در حاشيه نشستهاى شوراى روابط خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل که بررسى مساله فعالیتهای هستهاى ايران در راس آن قرار داشت رسما اظهار کرد، در مراسم تنفيذ اگر که روساى هياتها (به مراسم) دعوت شوند و در تهران باشند ديپلماتهاى اروپايى مقيم حاضر خواهند شد. البته ما هنوز قوانين اين پروتکل را نمىدانيم؛ چرا که به ما ابلاغ نشده است.
این فقط وزیر امور خارجه ایتالیا نبود که این چنین اظهار نظر کرد. بنيتا فرور والدنر، کميسر روابط خارجى اتحاديه اروپا، نیز در گفتوگو با خبرگزارى آکى گفت: «اتحاديه اروپا خواهان التزام به عمل تهران است. بهتر است منتظر بود چرا که هنوز طى شش ماه آينده امکان گفتوگو با آنها (ايرانىها) وجود دارد. ما مهلت مشخصى نمىدهيم اما اميدواريم که کارها در آينده پيشرفت داشته باشد.»
والدنر همچنین مدعى شد، اتحاديه اروپا همواره مواضع هميشه متغير ايران را پيگيرى مىکند و به مساله همبستگى و حرکت در مسير واحد در تعامل با مسئولان ايرانى پايبند است.
نظر شما :