سخنرانی ترامپ در ریاض:

پایان تحریم‌های سوریه، هشدار به ایران و ستایش از عربستان

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۳۲۸۵۵ اخبار اصلی خاورمیانه
ترامپ در سخنرانی‌ خود در ریاض اعلام کرد که تحریم‌های ایالات متحده علیه سوریه را لغو می‌کند و به ایران پیشنهاد یک "آینده روشن" داد، در حالی که به رهبران تهران هشدار داد که فرصت محدودی برای پذیرش این پیشنهاد دارند.
پایان تحریم‌های سوریه، هشدار به ایران و ستایش از عربستان

نویسنده: اندرو فاینبرگ (Andrew Feinberg) 

دیپلماسی ایرانی: در نخستین روز از سفر چهار روزه خود به خاورمیانه، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا در سخنرانی‌ای در ریاض که سه شنبه شب در یک ضیافت بزرگ از سوی عربستان برگزار شده بود، اعلام کرد که تحریم‌های ایالات متحده علیه سوریه را لغو می‌کند و به ایران پیشنهاد یک "آینده روشن" داد، در حالی که به رهبران تهران هشدار داد که فرصت محدودی برای پذیرش این پیشنهاد دارند.

۱. لغو تحریم‌های سوریه:

ترامپ اعلام کرد که بعد از رایزنی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، تحریم‌های آمریکا علیه سوریه را لغو می‌کند تا روند عادی‌سازی روابط بین واشینگتن و دمشق آغاز شود. وی اظهار داشت که دولت جدید سوریه "امیدوار است در تثبیت کشور و حفظ صلح موفق باشد" آن هم پس از سال‌ها جنگ داخلی.

با اعلام این خبر خیابان های شهرهای مختلف سوریه از جمله دمشق و طرطوس غرق در شادی شد و ارزش پوند سوریه در برابر دلار امریکا دست کم ۳۰ درصد تقویت شد.

۲. پیشنهاد به ایران و هشدار:

ترامپ به رهبران ایران پیشنهاد داد که می‌توانند "کشوری فوق‌العاده، امن و عالی" داشته باشند، اما هشدار داد که باید "به‌زودی تصمیم بگیرند" و پیشنهاد او همیشه روی میز نخواهد بود. او تأکید کرد که اگر ایران این پیشنهاد را رد کند و به رفتارهای مخرب خود ادامه دهد، آمریکا "هیچ انتخابی جز اعمال فشار حداکثری نخواهد داشت". او به روشنی به تشدید تحریم ها در صورت به نتیجده رسیدن گفت وگوها اشاره کرد. وی همچنین از ایران خواست که از فرصت مذاکرات بهره ببرد و تاکید کرد که به دنبال ایجاد روابطی جدید با ایران است. ترامپ همچنین گفت که ایران می تواند وضعیت اقتصادی نابه‌سامان فعلی خود را با رسیدن به توافق با امریکا بهبود بخشد.

۳. توافق دفاعی با عربستان سعودی:

در جریان این سفر، ترامپ و ولیعهد عربستان، محمد بن سلمان، توافق‌نامه‌ای به ارزش ۱۴۲ میلیارد دلار در زمینه دفاعی امضا کردند. این توافق بخشی از بسته سرمایه‌گذاری گسترده‌تری به ارزش ۶۰۰ میلیارد دلار بین ایالات متحده و عربستان سعودی است. بر أساس این توافق کل سیستم نظامی عربستان بازسازی و به روزرسانی می شود. همچنین عربستان تسلیحات جدید امریکایی دریافت می‌کند.

۴. انتقادات از دولت جو بایدن:

ترامپ در سخنرانی خود از دولت پیشین جو بایدن انتقاد کرد و گفت که آن‌ها "تحریم‌ها علیه ایران را در ازای دریافت هیچ‌چیز لغو کردند" و "ده‌ها میلیارد دلار به رژیم فرستادند تا ترور و مرگ را در سراسر جهان تأمین مالی کند"! او در حالی این انتقادها را وارد کرد که روشن نساخت منظورش از کدام پروژه و طرح ایران است که دولت بایدن در کمک به آن نقش داشته است.

۵. تغییر نام خلیج فارس:

ترامپ همچنین اعلام کرد که ایالات متحده اجازه نداده است که ایران خلیج فارس را خلیج فارس بنامد و گفت آنها می‌خواهند این خلیج خلیج ایران باشد. البته منظور او روشن نبود و به نظر می رسد به دلیل فی البداهه سخنرانی کردن و طولانی شدن حرف هایش او این اظهارات نامفهوم را بیان کرد.

این سخنرانی ترامپ در ریاض نشان‌دهنده تلاش‌های او برای تقویت روابط با متحدان عرب امریکا در خلیج فارس، اعمال فشار بر ایران و بازنگری در سیاست‌های خاورمیانه‌ای ایالات متحده است.

او قرار است بعد از عربستان سعودی به امارات متحده عربی و قطر سفر کند در حالی که برنامه ای برای سفر به اسرائیل ندارد. پیش بینی می شود او در امارات و قطر نیز قراردادهای کلان اقتصادی امضا کند. گفته می شود هر دو کشور توافق نامه هایی به ارزش بیش از یک تریلیون و ۵۰۰ میلیون دلار آماده کرده اند.

منبع: ایندیپندنت / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱

کلید واژه ها: دونالد ترامپ ترامپ امریکا ایالات متحده امریکا ایران و امریکا سفر ترامپ به عربستان سعودی سفر ترامپ به عربستان سفر ترامپ به خاورمیانه مذاکرات ایران و امریکا


( ۴ )

نظر شما :

مهراب لاهیجانی ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۰۹:۲۶
زمانی که دونالد ترامپ در معامله‌ای آشکار با روسیه بر سر امنیت اروپا معامله می‌کند و اروپا و اوکراین را به دلیل فقدان قدرت واقعی و ابزار چانه‌زنی از صحنه تصمیم‌سازی حذف می‌نماید، در قبال ایران نیز از سیاست صریح «توافق یا جنگ» به راهبرد ناپایدار و فرساینده «مذاکره یا فشار حداکثری» سقوط می‌کند، این تغییر لحن و رفتار، نشانه روشنی از یک تحول ژئوپلیتیکی مهم است: جمهوری اسلامی ایران توانسته است نظم ذهنی سیاست‌گذاران آمریکایی درباره ایران را برهم بزند و آنان را به این واقعیت راهبردی برساند که گزینه نظامی نه تنها کارآمد نیست، بلکه بی‌نتیجه، و حتی خطرآفرین خواهد بود. دقیقاً همان‌گونه که در پرونده یمن، پرهزینه‌ترین ائتلاف نظامی تاریخ معاصر، به رهبری آمریکا و با همراهی متحدان ثروتمند منطقه‌ای‌اش، نه‌تنها در دستیابی به اهداف اولیه ناکام ماند، بلکه در نهایت، از موضع ضعف ناگزیر به پذیرش مصالحه شد، در قبال ایران نیز گزینه‌های نظامی عملاً از میز تصمیم‌گیری حذف شده‌اند. این تحولات گواهی روشن‌اند بر قدرت بازدارندگی و عمق استراتژیک جمهوری اسلامی که نه با شعار، بلکه با عملکرد میدانی و مقاومت فعال محقق شده است. بر این مبنا، رخدادهای اخیر نه یک اتفاق، بلکه نتیجه اجتناب‌ناپذیر سیاست‌های کلان و هوشمندانه دفاعی ـ امنیتی رهبر معظم انقلاب اسلامی است؛ سیاست‌هایی که برخلاف برخی محافل وابسته و سست‌اندیش داخلی، با صبر راهبردی، تحلیل دقیق محیط منطقه‌ای و بین‌المللی، و تکیه بر اراده ملی، مسیر تأمین امنیت پایدار و دستیابی به قدرت نظامی درون‌زا را پیموده و افق استقلال واقعی را برای ایران گشوده‌اند. در این شرایط، توازن قدرت نه‌تنها به سود ایران تثبیت شده، بلکه هرگونه طراحی جدید در سطح منطقه بدون در نظر گرفتن جایگاه و نقش محوری جمهوری اسلامی ایران ، از پیش شکست‌خورده، فاقد مشروعیت و ناکارآمد خواهد بود. بر این اساس، هیچ‌یک از ارکان دولت مستقر و یا نیروهای اجرایی کشور در هر سطحی ، کوچک‌ترین مشروعیتی برای مصالحه یا معامله بر سر منابع قدرت ملی، عمق راهبردی، یا مؤلفه‌های بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران ندارند. حفظ این گوهر وجودی، مسئولیتی تاریخی است که به بهای هر هزینه‌ای باید صیانت و پاسداری شود.