ایروان پس از مسکو به ریسمان غرب چنگ می‌زند

سلاح‌های فرانسوی، هندی و امریکایی در اختیار ارمنستان

۰۳ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۲۷۸۸۳ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
کالیبر گزارش داده که نیکول پاشینینان در روز پنجم آوریل در بروکسل قرارداد همکاری نظامی را با آمریکا به امضا رسانده است. این وبسایت مدعی شد که محموله‌های اخیر در چارچوب همین قرارداد به ایروان تحویل داده شده‌اند و حاوی تفنگ‌های نقطه‌زن، دستگاه‌های دید در شب، وسایل ارتباطی ویژه، جلیقه‌های ضد گلوله، پهپاد‌های تهاجمی کوچک و مین هستند. کالیبر همچنین افزود که ایالات متحده پیشتر نیروهای ویژه ارمنستان را برای استفاده از این تسلیحات آموزش داده است. 
سلاح‌های فرانسوی، هندی و امریکایی در اختیار ارمنستان

دیپلماسی ایرانی: رسانه‌های آذربایجانی در هفته‌های اخیر از انتقال تسلیحات آمریکایی به ارمنستان خبر دادند. آیا این کشور کوچک قفقاز پس از رو گرداندن از مسکو به دنبال متحدان نظامی دیگری است؟

به گزارش یورونیوز، رویکرد ارمنستان در رابطه با انتخاب متحدان و شرکای نظامی در سال‌های اخیر و پس از دوبار شکست نظامی در برابر رقیب دیرینش آذربایجان، رفته رفته دستخوش تغییر شد.

این جمهوری پیش‌تر عضو شوروی سابق، تاکنون به طور سنتی متکی بر روسیه بود. اما پس از حمله برق‌آسای آذربایجان به ناگورنو – قره‌باغ (قره‌باغ کوهستانی) در سپتامبر سال گذشته و ضمیمه کردن این بخش به خاک خود، نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان انفعال نیروهای حافظ صلح روس مستقر در منطقه را دلیل ناکامی نظامی کشورش دانست و از روسیه رو برگرداند. پاشینیان در ۱۲ ژوئن طی نامه‌ای به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد که کشورش از سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO)، ائتلاف نظامی میان روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان بیرون می‌آید. کشورهای عضو این پیمان متعهد بودند که در صورت حمله کشور متخاصم خارجی به یکی از آن‌ها برای دفاع وارد عمل شوند.

نیکول پاشینیان در این نامه مدعی شد که کشورهای عضو این پیمان «نه تنها به تعهد خود پایبند نبودند بلکه همراه با آذربایجان جنگی را علیه ارمنستان طرح‌ریزی کردند.»

با این حال به گزارش پولیتیکو، بلاروس از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ تجهیزات نظامی پیشرفته و همچنین تجهیزات جنگ الکترونیکی در اختیار ارمنستان قرار داده است.

ارمنستان از سال ۲۰۲۰ تا کنون بودجه نظامی خود را رفته رفته تقریبا دو برابر کرده است. بودجه نظامی این کشور در سال ۲۰۲۰ حدود ۷۸۵ میلیون دلار بود. این بودجه در سال ۲۰۲۳ به ۱.۳ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۴ به ۱.۴ میلیارد دلار رسید.

بنابر اسناد منتشر شده، این کشور حوزه قفقاز بیشترین تسلیحات و تجهیزات نظامی خود را از روسیه، فرانسه و هند تهیه می‌کرده است. در سال‌های اخیر و آغاز جنگ اوکراین، مقامات ارمنی بارها گفته‌اند که روسیه به‌رغم دریافت وجه سفارشات نظامی تحویل آن‌ها را عقب می‌اندازد.

نقش ایران چیست؟

وبسایت خبری آذربایجانی کالیبر (Caliber.az) در گزارشی در روز چهارشنبه ۲۱ اوت با استناد به منابع «دیپلماتیک و نظامی» مدعی شد که فرانسه یک واحد توپخانه خودکششی ۱۵۵ میلیمتری «سزار» و چند سامانه موشکی ضد تانک و موشک‌های هوا به هوا را از طریق ایران به ارمنستان فرستاده است! این وبسایت مدعی شد که این تسلیحات از فرودگاه «اورلی» پاریس به فرودگاه مهرآباد تهران منتقل شده و از آن‌جا توسط شرکت هواپیمایی «معراج» به ارمنستان فرستاده شده است. این ادعا درحالی مطرح می‌شود که فرانسه پیشتر نیز تسلیحاتی را از طریق گرجستان به ارمنستان فرستاده بود. کالیبر اعلام نکرده است که به‌رغم تنش‌های منطقه‌ای موجود، چرا فرانسه باید تصمیم بگیرد که از ایران برای ارسال تجهیزات به ارمنستان استفاده کند. کالیبر در بخشی دیگر از گزارش ۲۱ اوت خود مدعی شد که هند نیز از ایران برای فرستادن تسلیحات به ارمنستان استفاده می‌کند. در این گزارش آمده است که هند این تسلیحات و تجهیزات نظامی را به «بندرعباس» در جنوب ایران می‌فرستد تا از آنجا به ارمنستان منتقل شود. این رسانه مدعی است که محموله‌های نظامی که از فرانسه و هند به ارمنستان فرستاده می‌شوند، تا حدی به صورت رسمی اعلام شده‌اند، اما بخشی دیگر از این محموله‌ها تحت عنوان کالای «غیرنظامی» به ارمنستان منتقل می‌شود. این وبسایت مدعی است که این کار با هدف گمراه کردن آذربایجان از توانایی واقعی نظامی ارمنستان انجام می‌شود. بنابر این گزارش این توافق شامل چندین قرارداد است و در چند ماه گذشته به امضا رسیده است.

آیا آمریکا به ارمنستان تسلیحات می‌فرستد؟

کالیبر در روز ششم اوت در گزارشی با استناد به اطلاعات وبسایت «فلایت رادار» اعلام کرد که دو هواپیمای نظامی آمریکایی که از پایگاه‌های این کشور در رومانی و خاورمیانه پرواز کردند، در روزهای دوم و سوم اوت در فرودگاه بین‌المللی «زوارتنوتس» ایروان به زمین نشستند. این وبسایت آذربایجانی با استناد به «منابع آگاه قابل اتکا» افزود که این دو هواپیمایی نظامی باری بوئینگ سی-۱۷ متعلق به نیروهای مسلح ایالات متحده و حامل پرسنل و محموله‌های نظامی آمریکایی بودند. 

کالیبر پیشتر مدعی شده بود که نیکول پاشینینان در روز پنجم آوریل در بروکسل قرارداد همکاری نظامی را با آمریکا به امضا رسانده است. این وبسایت مدعی شد که محموله‌های اخیر در چارچوب همین قرارداد به ایروان تحویل داده شده‌اند و حاوی تفنگ‌های نقطه‌زن، دستگاه‌های دید در شب، وسایل ارتباطی ویژه، جلیقه‌های ضد گلوله، پهپاد‌های تهاجمی کوچک و مین هستند. کالیبر همچنین افزود که ایالات متحده پیشتر نیروهای ویژه ارمنستان را برای استفاده از این تسلیحات آموزش داده است. 

مارک لیبی، سفیر آمریکا در آذربایجان در واکنش به این گزارش‌ها در گفت وگو با شبکه تلویزیونی «آی‌تی‌وی» این کشور این گزارش را «بی‌معنی» خواند و گفت: «این‌ها همه‌اش ساختگی است و من کاملا آن را تکذیب می‌کنم. سفارت آمریکا در ارمنستان هم در بیانیه‌ای گفت که این گزارش ساختگی است. متاسفانه برخی به دلایلی که من تنها می‌توانم به آن مشکوک باشم، خواهان تفرقه‌ افکنی و ایجاد مشکل در روابط ارمنستان و آذربایجان هستند. کالیبر هم از همان‌هاست. من اطلاعات آن‌ها را قاطعانه تکذیب می‌کنم.»

کالیبر در واکنش به سخنان آقای لیبی تصاویری را که ادعا می‌کند حضور هواپیماهای نظامی آمریکایی در فرودگاه ایروان را نشان می‌دهد، منتشر کرد.

این درحالی است که ارمنستان و آمریکا پیشتر در ماه ژوئیه رزمایش نظامی مشترکی را با عنوان «شریک عقاب» برگزار کرده بودند. به گزارش اسوشیتدپرس، نیروهای حافظ صلح ارمنی، نیروهای نظامی ایالات متحده و گارد ملی کانزاس در این رزمایش حضور داشتند.

ایران چه سودی می‌برد؟

کالیبر در گزارش خود مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران ارسال تجهیزات هندی و فرانسوی به ارمنستان را به بهانه «چک گمرکی» به تعویق می‌اندازد. این رسانه آذربایجانی مدعی است که ایران از این فرصت استفاده می‌کند و متخصصان آن به مطالعه فناوری تسلیحاتی ارسالی می‌پردازند تا با استفاده از اطلاعات به دست آمده بتوانند تسلیحات به‌روز‌تری تولید کنند. کالیبر همچنین مدعی است که جمهوری اسلامی یک بار دست به تجزیه کامل سامانه «سزار» زده و سفارت فرانسه در این باره به ایران هشدار داده است. این رسانه می‌گوید که به‌رغم هشدار پاریس، جمهوری اسلامی ایران دست از این اقدام نکشیده و آن را «هزینه هواداری پاریس از ایروان» دانسته است.

منبع: یورونیوز / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱

کلید واژه ها: ارمنستان ایران و ارمنستان آذربایجان آذربایجان و ارمنستان تهران و ایروان تسلیحات امریکا امریکا امریکا و ارمنستان فرانسه فرانسه و ارمنستان ایران و فرانسه و ارمنستان


( ۲۹ )

نظر شما :

کوروش ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۰:۴۶
کار درستی می‌کند. چرا باکو باید سلاح های اسرائیلی داشته باشد و از تروریستهای تکفیری ترک استفاده کند ولی ارمنستان حق دفاع از خودش را نداشته باشد!؟
ناشناس ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۰
فقط تسلیح به روز و فوری همراه با اموزش و حمایت لجستیکی .سیاسی و....ایران قادر است جهنم باکو شود .ایران33 سال اشتباه خود را فقط میتواند با حمایت از ارمنستان و شکستن کمر جریان پانترکیسم در منطقه و قفقاز شروع کند .ترکها ادعا و توهم دارند اما وقتی با حریف قدرتمند طرف هستند کرنش و عقب نشینی میکند
آذربایجانلی ۰۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۹:۲۳
شما به توهماتتون درمورد جان آذربایجان ادامه بدهید
خسرو ۰۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۰:۴۲
ارتش ارمنستان تا ده سال نمی تواند ترمیم شود و جنگ دیگری شروع کند مردم ارمنستان هم با رای دوباره به نیکول پاشینیان شکست خورده از جنگ ، صلح را انتخاب کردند در ضمن آذربایجان هم با سرعت بیشتر و روحیه بهتر طرف پیروز __ قوی‌تر از سال ۲۰۲۰است و تلاش می‌کند با ایران و ترکیه و روسیه روابط بهتری ایجاد کند ، سوال این است سلاحهای مستهلک و آزمایشی هند به چه درد میخورد؟
ناشناس ۰۹ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۲:۵۹
سلاح هندی در حقیقت حاصل فناوری روسی و اسراییلی است .شما به کارایی ان نگاه کن نه قیافه هندی .سلاح فرانسوی هم نیاز به اشاره ندارد .مردم ارمنستان عزت و قدرت خود را جریحه دار میبیند و جایگاه متزلزل پاشانیان دلیل بر این موضع است و باکو حتی در ایران و ترکیه (به علت سند پیروزی قره باغ به نام ترکیه در سخنرانی اردوغان دل چرکین است ) عنوان متحد اسراییل روابط خوبی با ایران ندارد بر خلاف تبلیغات پدرت پانترکیسم