مصاحبه با آرتور وانتسیان رئیس حزب «میهن» و رئیس سابق فراکسیون «افتخار دارم» در مجلس ارمنستان

محور تهران-ایروان-مسکو حتما باید جامه عمل بپوشد

۲۲ فروردین ۱۴۰۲ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۱۸۷۳۸ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
آرتور وانتسیان در گفت وگویی تاکید دارد که جمهوری آذربایجان در تکاپوی این است که مسئله آینده امن و خودکفای خود را حل کند. در این راستا دولت باکو همه مشکلات و مسائل را با تهدید و توسل به زور از بین می‌برد. وضعیت به جایی رسیده است که حکومت باکو حتی بعد از هشدار‌های ایران هم عقب‌نشینی نمی‌کند. درباره اظهارات پاشینیان مبنی بر غیرممکن‌بودن تنش و امضای قرارداد صلح، می‌توانم بگویم که من هیچ دلیلی برای چنین پیش‌بینی‌ها در شرایط کنونی نمی‌بینم.
محور تهران-ایروان-مسکو حتما باید جامه عمل بپوشد

نویسنده: احسان هوشمند، ایرانشناس، کُردشناس، جامعه شناس و پژوهشگر مطالعات قومی

دیپلماسی ایرانی: التهاب در قفقاز جنوبی و در نزدیکی‌های مرزهای بین‌المللی ارمنستان با ایران ادامه دارد. ماجراجویی دولت بادکوبه و اقدامات تنش‌زا برای اشغال بخش‌های هم‌مرز با ایران، به مرحله خطرناکی رسیده است. درگیری روسیه در بحران اوکراین نیز موجب شده تا مسکو کمتر از گذشته در تحولات قفقاز مداخله کند. اگر ترکیه با پیامدهای زلزله در بخش بزرگی از این کشور دست‌به‌گریبان نبود، به نظر کارشناسان انگیزه بیشتری برای حمایت از سیاست‌های دولت بادکوبه داشت. در چنین شرایطی، تنها رژیم اسرائیل است که از تنش در قفقاز جنوبی بهره می‌برد. ایران علی‌رغم هشدار نسبت به هرگونه اقدام برای تغییر مرزهای بین‌المللی در منطقه، در هفته‌های اخیر در برابر اقدامات تنش‌زای دولت آقای علی‌اف، به‌ویژه توهین به مسئولان طراز اول کشور و نیز بازگرداندن شماری از دیپلمات‌های ایرانی، شکیبایی پیشه کرده است. نظر به اهمیت تحولات قفقاز، با آرتور وانتسیان، رئیس حزب میهن ارمنستان و از سیاست‌مداران شناخته‌شده این کشور گفت‌وگویی ترتیب دادیم که در ادامه می‌‌خوانید.

‌جناب آقای وانتسیان، اخباری که از ارمنستان می‌رسد، بسیار نگران‌کننده است. بسیاری از کارشناسان احتمال می‌دهند ممکن است در منطقه قفقاز جنگ جدیدی در راه باشد. هم‌زمان با این نخست‌وزیر ارمنستان اعلام می‌کند که تجدید تنش صورت نخواهد گرفت و ارمنستان و جمهوری آذربایجان قرارداد صلح را امضا خواهند کرد. ارزیابی شما از این تحولات چیست؟ در روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان چه اتفاقاتی رخ می‌دهد؟

اوضاع در منطقه ما واقعا بسیار متشنج است. با استفاده از شرایطی که دنیا مشغول تحولات در اوکراین و خاورمیانه است، جمهوری آذربایجان و ترکیه سرمست‌شده از موفقیت‌های نظامی در جنگ 44‌روزه سال 2020، بر آن باورند که در‌حال‌حاضر فرصت خوبی را برای تحقق رؤیای قدیمی خود یعنی اتصال زمینی به همدیگر دارند. آنکارا و باکو نقش‌آفرینی منفی مؤثری پیش گرفته‌اند: رژیم علی‌اف به تحریکات نظامی متوسل می‌شود که بعد از آن ترکیه به توجیه و پشتیبانی از جمهوری آذربایجان در مقابل روسیه، ایران و جوامع بین‌المللی می‌پردازد. متأسفانه این تاکتیک ترکیه و جمهوری آذربایجان هنوز کارآمد است و این دو کشور روزبه‌روز جای پای خود را در قفقاز جنوبی مستحکم‌تر می‌کنند.

به جز این تأمین منافع، دولت باکو البته در تلاش است که ابتکارات و دستورکار خود را نیز پیش ببرد. این امر به نوبه اول به هدف پاک‌سازی آرتساخ و استان سونیک از ارامنه و اشغال بعدی این سرزمین‌ها است. مقامات جمهوری آذربایجان به‌خوبی درک می‌کنند که تنها در این صورت رژیم و قدرت‌شان می‌تواند مؤثر و پایدار باشد. تا زمانی که ارمنستان تضعیف شده و در واقع تحت تأثیر شدید نفوذ خارجی ازجمله منافع ترکیه قرار گرفته است، جمهوری آذربایجان در تکاپوی این است که مسئله آینده امن و خودکفای خود را حل کند. در این راستا دولت باکو همه مشکلات و مسائل را با تهدید و توسل به زور از بین می‌برد. وضعیت به جایی رسیده است که حکومت باکو حتی بعد از هشدار‌های ایران هم عقب‌نشینی نمی‌کند. درباره اظهارات پاشینیان مبنی بر غیرممکن‌بودن تنش و امضای قرارداد صلح، می‌توانم بگویم که من هیچ دلیلی برای چنین پیش‌بینی‌ها در شرایط کنونی نمی‌بینم. این قرارداد به‌اصطلاح صلح غیر از یک کاپیتولاسیون جدید که به ارمنستان تحمیل می‌شود، نیست. امیدوارم زمانی فرا برسد که ارمنستان واقعا بتواند وارد عصر صلح آبرومندانه شود؛ اما این صلح باید بر‌اساس احترام و توازن متقابل باشد.

‌مقامات ایرانی همواره طرفدار حل‌وفصل مسائل موجود در منطقه از طریق مذاکرات بوده‌اند. افزون بر این تهران رسما بر غیرقابل قبول بودن تغییرات مرزها و ژئوپلیتیک کشورهای قفقاز جنوبی تأکید می‌کند. آیا این موضع‌گیری طرف ایرانی می‌تواند مبنایی برای پشت سر گذشتن مناقشه بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان باشد؟

به اعتقاد عمیق من ایران با چنین اظهارات و رفتارهای مثبتی در تلاش است تا تمامیت ارضی ارمنستان را از خطر تهاجم باکو و آنکارا حفظ کند. ما ارزش بسیاری برای این مساعی کشور دوست و ‌برادر ایران قائل هستیم. برای ارمنستان این امر حقیقتا بسیار حائز اهمیت زیادی است؛ اما مشکل اینجاست که در قالب جمهوری آذربایجان و ترکیه نه‌تنها با کشورهای متجاوز، بلکه با رژیم‌هایی که تحت نفوذ بیگانگان عمل می‌کنند، نیز سروکار داریم. علاوه‌براین سیاست‌های باکو و آنکارا در قفقاز جنوبی نه‌فقط ضد ارمنستان و آرتساخ، بلکه علیه ایران و روسیه هم هست. این درگیری جهانی‌تر از آن است که در نگاه اول می‌توان تصور کرد. به همین دلیل است که جمهوری اسلامی ایران علاوه بر اظهارات و هشدار‌های مذکور، به‌ طور مستمر در مجاورت مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان و نخجوان رزمایش‌های نظامی انجام ‌داده و قدرت‌نمایی نیز می‌کند.

به طور کلی ارمنستان و ایران امروز با تهدیدهای مشابهی مواجه هستند. کشور‌های ما تنها در صورتی می‌توانند به طور مؤثر در مقابل این چالش‌های ایستادگی کنند که به‌ویژه در مسائل امنیتی همکاری‌های تنگاتنگ بیشتری داشته باشند. مطمئنم که اگر ارمنستان و ایران پیش‌تر به همکاری‌ها در حوزه امنیتی توجه بیشتری مبذول می‌داشتند و محیط اعتماد کامل در روابط دوجانبه ایجاد می‌کردند، امروزه در منطقه ما شاهد چنین وضعیت وخیمی نمی‌بودیم.

البته همکاری با روسیه که متحد ارمنستان است، نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. به نظر من محور تهران - ایروان - مسکو حتما باید جامه عملی بپوشد. فقط در این صورت رقبا و دشمنان مشترک ما درک خواهند کرد که قفقاز جنوبی مطمئنا تحت حفاظت است و جولانگاه تحرکات آنها نیست.

‌جناب آقای وانتسیان، چه چشم‌اندازی برای روابط ارمنستان و ایران می‌بینید؟ ارمنستان و ایران چه برنامه‌های همکاری جدیدی می‌توانند اجرا کنند؟

من معتقدم که ارمنستان و ایران در‌حال‌حاضر فرصت‌های بی‌کرانی برای همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های گوناگون دارند. هزاران سال است که دو ملت ارمنی و ‌ایرانی ما در کنار هم زندگی کرده‌اند، با یکدیگر همسایگی و برادری داشته‌اند و دارند. این سنت و پیشینه همزیستی و‌ دوستی بی‌نظیر باید ادامه ناگسستنی پیدا کند.

همان‌طور‌که قبلا اشاره کردم، ارمنستان و ایران با چالش‌های مشترکی روبه‌رو هستند. من مطمئنم که همکاری بین کشورهای ما باید در درجه اول برای غلبه بر این چالش‌ها و ایجاد آینده‌ای مرفه و امن برای هر دو کشور و منطقه باشد. مشخص است که در سال 2020 رژیم باکو از گروهک‌های مختلف تکفیری و تروریستی کمک گرفته و از نیروهای آنها در جنگ با آرتساخ استفاده کرده است. تروریسم تهدیدی برای کل جهان ازجمله ایران و اکنون نیز برای ارمنستان است. فکر می‌کنم مبارزه با تروریسم می‌تواند یکی از زمینه‌های مهم همکاری برای کشورهای ما باشد. همچنین همکاری نظامی دو کشور نیز باید در حد امکان تقویت و تعمیق شود. اجرای برنامه‌های آموزش نظامی متقابل و رزمایش‌های مشترک می‌تواند شروع خوبی برای این امر باشد.

در حیطه اقتصادی و‌ تجاری ایجاد و فعال‌سازی منطقه آزاد اقتصادی در مرز ارمنستان و ایران نیز مسیر خوبی برای همکاری است. استان سیونیک ارمنستان پتانسیل بالایی برای تبدیل‌شدن به یکی از قطب‌های مهم اقتصادی و ارتباطی منطقه دارد. به اعتقاد عمیق من، سرمایه‌گذاری ایرانیان در سیونیک و ایجاد سرمایه‌گذاری مشترک نه‌تنها یک جهت امیدوارکننده است؛ بلکه مشکلات بسیار مهم ژئوپلیتیکی و امنیتی را نیز حل‌وفصل می‌کند. هیچ شک و‌ تردیدی ندارم که فعال‌کردن و توسعه همکاری‌های میان ارمنستان و ایران در سیونیک یک عامل بازدارنده جدی برای همه آنهایی خواهد بود که بر پایه اصول ماجراجویی و حتی توسعه‌طلبی در منطقه هدایت می‌شوند، نه بر‌اساس صلح و‌ مسالمت./شرق

کلید واژه ها: آرتور وانتسیان قفقاز قره باغ ارمنستان جمهوری آذربایجان ایران روسیه محور تهران - ایروان - مسکو


( ۱۸ )

نظر شما :

آتیلا ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ | ۱۱:۲۸
ارمنیها همواره عادت دارند با وارونه نشان دادن حقایق مظلوم نمایی کنند و خودشان را آویزان دیگران بکنند در طول تاریخ همواره این ارمنیها خیانت و خنجر از پشت برای مسلمانها بوده اند و بعنوان پروکسی روسها و محور صلیبی ها در میان مسلمان ها بوده اند هنور ۲ سال بیشتر از آزاد سازی ۲۰ درصد از مناطق اشغال شده نگذشته و بخشهای دیگری از زمین ها هنوز در اشغال شان هست ولی با وقاحت و پرویی تمام کشور آذربایجان را اشغالگر می نامد اکنون هم در این مقطع اینها نه دل در گرو روسیه دارند و نه ایران قبله آمال شان فرانسه و غرب هست بلکه به خیال خودشان می خواهند این دو کشور را بازیچه خود کنند و در بحران بکشانند روسیه اهدافشان را خوب شناخته دیگر روی خوش نشانشان نمی دهد و با تشویق و تحریک ایران می خواهند خودشان را از شکست و بحران دور نگهدارند و دو کشور مسلمان را در گیر کنند که تضعیف هر دو طرف خواسته و هدف شان هست از فرصت های بی کران برای همکاریهای دو جانبه می گوید کل اقتصاد ور شکسته و داغونشان و تبادل اقتصادیشان با ایران چقدر هست که از این لاف ها می زند
کامران ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ | ۱۱:۴۶
پاکسازی قومی سالهاست توسط ارمنستان علیه اهالی اذربایجانی ساکن این کشور صورت گرفته.بازگشت این افراد به سرزمین خود حق کاملا مسلم و پذیرفته شده است .تنها در اخرین مرحله پاکسازی قومی در سال۱۹۸۸. ۳۰۰ هزار اذربایجانی از زنگزور و گویچه به اجبار کوچانده شده اند در سالهای ۷۰ و ۴۶ میلادی و قبلتر از ان هم به صورت مرحله ای این اقدام علیه انها صورت گرفته است.
قویطاس ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ | ۱۳:۲۹
ارمنی ها باید مورد حمایت قرار بگیرن چون احتمال پاکسازی قومی ارمنی ها خیلی زیاد است. گرگهای خاکستری ضد بشریت هستند و برای تمامیت ارضی کشور عزیزم ایران خیلی خطرناکند حکومت باید هرچه زودتر پان ترکیسم های حکومتی را قلع و قمع کنه وضعیت قرمز است. مرگ بر گرگهای خاکستری
ایرانی ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ | ۱۵:۵۵
ارمنی‌ها اگه پاکسازی قومی کرده بودن که کل مناطق آذربایجان ایران که پر از کلیسا هستن باید ارمنی نشین بودن. همه دنیا ترکها رو با نسل کشی کردن می‌شناسن حالا طلبکار هم هستن‌. الان دیگه دوره ای نیست که هر چیزی خواستید بگید و جعل کنید. کلی منابع در دسترس هست که با مطالعه میشه فهمید کدوم درست و کدوم جعلیه و تجربه نشون میده ۹۰ درصد مطالب پانترکها جعلیه.
مجتبی ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ | ۲۳:۴۶
دوستان مسئله ارمنی یا آذری یا مسلمان و مسیحی یاشیعه نیست .مسئله امنیت ملی ماست.گول افرادی مثل آتیلا ویا کامرانها را نخورید.مسئله منافع ملی ایران است .وگرنه هیچ ایرانی بخاطر ارمنی ها جانش را نمی دهد.کیست که نداند آذربایجان کشوری ضد اسلام وضدشیعه است.وقتی افرادی مثل آتیلاها ویا کامرانها صحبت از اسلام در برابر مسیحیت میکنند بسیار خنده داراست چون حکومت باکوبشدت ضد دین اسلام مخصوصا شیعه است .اگر زندگی این افرادمثل آتیلا یا کامران را در دنیای واقعی ببینیم اصلا افرادی علاقمند به مذهب یا دین اسلام آنها را نخواهی یافت.آنهامثل رهبر خود الهام یا اردوغان بشدت غیر مذهبی هستندوفقط ازاین عناوین استفاده ابزاری میکنند.مسئله ایران است و کاملا واضح حکومت جعلی باکو به همراه ترکیه وپان ترکهاواسرائیل وآمریکا میخواهند راه ایران به اروپا وکریدور چین به ایران واروپا را ببندند.واز مسیر خود رد کنند.ایران نمی گذارد که یک بار دیگر مثل دویست سال پیش شکست بخورد و مقابل آنها ایستاده است.ما از ارمنی یا هر چه این مزدوران می نامند دفاع نمی کنیم .ما فقط از منافع ایران دفاع میکنیم.در ضمن آذری ترک نیست ایرانی اصیل است و فقط زبان ترکی راپذیرفته
ناشناس ۲۳ فروردین ۱۴۰۲ | ۰۰:۵۴
ارمنستان بجز دردسر فایده ای برای ایران ندارد. در گذشته اینطوری بوده و در آینده هم اینطور خواهد بود. چون هویت خود را بر پایه دشمنی با ملل ترک تعریف کرده اند.
کوروش داریوش راده ۲۳ فروردین ۱۴۰۲ | ۰۱:۴۳
همین الان که شب احیاست موحدیان ضد آذربایجان توییت زده. و دم از شیعه می زنه. مرد حسابی در شب احیا توبه کن و دلت را رقیق کن. از خدا بخواه توفیق دل کندن از ارامنه را به شما ببخشد.
عبدالرضا ۲۳ فروردین ۱۴۰۲ | ۱۲:۵۵
در زمان اشکانیان این هایها گاه به سمت رومیها و گاه به سمت اشکانیان متمایل می شدند که باعث جنگهای بیشماری شده اند در دوران قاجار هم به روسها در اشغال ازربایجان کمک کرده و خیانتهای زیادی مرتکب شده اند در اخر هم باعث سقوط ایران می شوند
به ایرانی نما ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ | ۱۸:۴۱
کلیساهای موجود در اذربایجان ایران و شوروی نشاندهنده ارمنی بودن انها نیست چه انکه اگر اینجور بود مساجد هندوستان و ایران و دیگر کشورها نشان دهنده عرب بودن اونها نیست