عراقیها نگران از دولت جدید امریکا
ترامپ حاضر به دیدار با عبادی نیست
دیپلماسی ایرانی: با تشدید تنش میان ایالات متحده و ایران و اظهارات تندی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا بیان کرده است، عراقی ها از این نگرانند که امریکا بخواهد عراق را به عرصه رویاوریی خود با ایران تبدیل کند، آن هم در حالی که خودشان درگیر جنگ با داعش هستند و نمی خواهند در برابر این شبکه تروریستی با ورود به درگیری های سیاسی خارجی تضعیف شوند. به ویژه که در مبارزه با داعش ایران نقش مهمی ایفا می کند و در فرماندهی بسیاری از میدان ها مشاوره های مستقیم دارد. مساله ای که سبب شده است تا عراقی ها خود را در وضعیت فوق العادده سیاسی ببینند.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، این تنش زمانی خود را نشان داد که حیدر العبادی، نخست وزیر عراق خواستار دیدار رسمی با ترامپ در واشنگتن شد. به گزارش منابع آگاه کاخ سفید دیدار با عبادی را رد کرده و گفته است حاضر نیست نه تنها با نخست وزیر بلکه با رئیس جمهوری و هیچ کدام از نمایندگان پارلمان و وزرای دولت عراق ملاقات کند.
هفته گذشته حیدر العبادی در جلسه هیئت دولت در برابر روزنامه نگاران و استادهای دانشگاه گفت که نمی داند نگاه ها و نظرات دولت جدید امریکا چیست، حتی سفارت امریکا در بغداد نیز "چیزی بیشتر از ما درباره ترامپ نمی داند." منابع عراقی به العرب گفته اند که با این حال عبادی به نزدیکان و افراد معتمد خود گفته است که به آینده روابط دولت جدید امریکا با بغداد اطمینان دارد و انتظار دارد که جزء نخستین مقام های کشورهای جهان باشد که با ترامپ ملاقات می کنند.
این در حالی است که هشدار مایکل فلین، مشاور امنیت ملی امریکا به ایران درباره عراق سبب شده است تا عراقی ها نسبت به رفتارها و سیاست های دولت امریکا تردید داشته باشند. آنها از این نگرانند که عراق که به کشوری برای نفوذ کشورهای دیگر تبدیل شده است، وارد چالش تازه ای شود.
ترامپ روز جمعه در حساب توئیتر خود نوشت: «ایران با آتش بازی می کند، ایرانی ها قدر باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق را که با آنها مهربان بود، ندانستند، اما من مثل او نیستم.»
وی روز پنج شنبه در توئیت دیگری نوشته بود: «ایران همچنان به فکر نفوذ بیشتر و بیشتر در عراق است در حالی که این ایالات متحده بود که سه تریلیون دلار در این کشور خرج کرد.»
یکی از رهبران برجسته در مجلس اعلای اسلامی عراق به ریاست سید عمار حکیم در این باره گفت: «عراق برای دولت جدید امریکا اهمیتی ندارد که بخواهد از آن به عنوان ابزاری برای فشار بر ایران یا دیگران استفاده کند.»
وی که العرب نامی از او به میان نیاورده است، همچنین گفت: «نیروهای سیاسی عراقی این حقیقت را درک می کنند که مرحله اوباما به پایان رسیده است و می دانند که دوران بوش در عراق نیز با شکست برای امریکا به پایان رسید.»
وی تاکید می کند، هر کس عراق را تهدید کند که به آتش می کشد برای این که امریکا را مجازات کند، در حقیقت فقط عراقی ها را سوزانده است.
بعد از این که دولت ترامپ اتباع عراق را نیز جزء 7 کشور اسلامی ممنوع شده برای ورود به ایالات متحده محسوب کرد، این اقدام نشان داد که جایگاه عراق در فهرست اولویت های دولت جدید امریکا افول کرده است.
عبادی می گوید که از تصمیم رئیس جمهوری امریکا در ممنوعیت ورود عراقی ها به ایالات متحده شوکه شده است، اگرچه تدوین این قانون در ماه های آخر دولت اوباما انجام گرفت و ترامپ فقط آن را امضا کرد.
عبادی در کنفرانس خبری خود به خبرنگاران گفت: «می دانم اظهارات تند علیه ترامپ محبوبیت مرا در افکار عمومی افزایش خواهد داد اما این را هم می دانم که ما در عملیات آزادسازی ساحل غربی موصل به امریکایی ها نیاز داریم، ما نمی خواهیم الآن روابطمان را با آنها به مخاطره بیندازیم و تشدید کنیم.»
یک تحلیلگر عراقی که نخواست نامش فاش شود، در این باره گفت: «ایالات متحده خود به ایران اجازه داد تا در عراق نفوذ کند و این کشور را به یک دیوار دفاعی برای خود تبدیل کند، الآن وضعیت به گونه ای شده است که سیاستمداران عراقی وابسته به ایران درک می کنند که نمی توانند از مواضع خود عقب بنشینند، چرا که مواضعشان مطابق با مواضع ایران است و تنها ایران است که از آنها در برابر مخالفانشان حمایت می کند.»
وی در ادامه افزود: «شاید سیاستمداران عراقی از این نگران باشند که به ساعت صفر نزدیک می شوند و عده ای بخواهند ترکیب سیاسی حاکم بر عراق را به سود منافع ایالات متحده تغییر دهند.»
وی همچنین می گوید: «در حال حاضر نیروهای داوطلب مردمی به بخشی از حوزه نفوذی ایران در عراق تبدیل شده است. این نیرو تنها گروه مسلح مشروع با اکثریت شیعی است که حمایت افکار عمومی عراق را نیز پشت سر خود دارد و می تواند علیه منافع امریکا بسیج شود.»
دفتر نخست وزیری عراق تلاش می کند که تا اندازه ای جلوی تنش با دولت ترامپ را که نمی خواهد اهمیت زیادی به پرونده های عراق بدهد، بگیرد. این تلاش او در دیدارش با داگلاس سلیمان، سفیر امریکا در بغداد نمایان بود.
هشام داوود، پژوهشگر عراقی در این باره می گوید: «از رفتارهای ترامپ می توان این را فهمید که آنها می خواهند بگویند اگر رهبران عراق منافع امریکا را در نظر نگیرند و در جهت آن حرکت نکنند بر تغییر وضعیت سیاسی عراق در بغداد کار خواهیم کرد، نه این که از آن فرار کنیم.»
وی تاکید می کند، به اعتقاد من ترامپ بغداد را در برابر انتخاب های سختی قرار خواهد داد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :