هشدار ایران و سوریه به عربستان
ورود به سوریه پایان کار رژیم سعودی است
دیپلماسی ایرانی: مقامات سوری و متحدان ایرانی آنها به عربستان در مورد هرگونه نقشه احتمالی برای اعزام نیرو به سوریه و حمایت از معارضان هشدار دادند. معارضان هم اکنون در حلب با شکست های جدی روبه رو شده اند.
ولید معلم، وزیر خارجه سوریه در کنفرانس خبری که در دمشق برگزار شد، اعلام کرد که هر نیروی خارجی که قصد دخالت در امور حکومت را داشته باشد، زنده از خاک سوریه بیرون نخواهد رفت.
معلم در جمع خبرنگارن گفت: «هر که به سوریه تجاوز کند، چه ترک ها باشند و چه سعودی ها، با تابوت به سرزمینشان بازگردانده می شوند.» تضعیف موقعیت معارضان در شمال سوریه، گمانه زنی ها در مورد افزایش کمک های عربستان و متحد آن، ترکیه به نیروهای معارض و حتی اعزام نیرو به سوریه را تقویت کرده است.
روز پنج شنبه، عربستان اعلام کرد که گزینه اعزام نیروی زمینی به سوریه برای کمک به ائتلاف بین المللی مبارزه با داعش به رهبری آمریکا را مورد بررسی قرار خواهد داد. دولت اوباما نیز از این پیشنهاد استقبال کرده است. با این وجود سوریه و متحدان آن، این تصمیم را اقدامی خصمانه علیه دولت سوریه و متحدان آن و نه داعش می بینند.
روسیه که طی چند ماه اخیر به تناوب با استفاده از نیروی هوایی خود به تقویت جایگاه اسد در سوریه کمک کرده است، در هفته گذشته نسبت به تجاوز مسلحانه ترکیه به سوریه هشدار داد. رجب طیب اردوغان در پاسخ، این ادعا را مضحک خواند. ترکیه نزدیک به 500 مایل با سوریه مرز مشترک دارد.
آنکارا نیز مانند ریاض، مهم ترین حامی نیروهای معارض در سوریه است که خواهان برکناری اسد از قدرت هستند.
وزیر خارجه سوریه در عین اینکه ایده مداخله مستقیم عربستان در جنگ سوریه را دور از ذهن توصیف کرده، گفته است: «دیوانگی رژیم سعودی من را به این باور رسانده است که هر چیزی ممکن است.» مقامات عربستان به واکنش های مقامات سوری هیچ پاسخی نداده اند.
در تهران نیز فرمانده سپاه پاسداران با نگاه تمسخرآمیز به تصمیم جدید عربستان، اعلام کرده است که پادشاهی سعودی راه حلی برای پایان دادن به جنگ سوریه در چنته ندارد. سردار محمدعلی جعفری در این باره به خبرنگاران گفته است: «اعزام نیرو به سوریه از سوی عربستان، پایان کار عربستان سعودی است و این البته گزینه بدی نیست.»
تهران و ریاض دو رقیب جدی یکدیگر در خاورمیانه هستند و در جنگ سوریه حامی طرف های متفاوتی هستند. ولید معلم در کنفرانس خبری اعلام کرده مادامی که مرزهای مشترک سوریه با ترکیه و اردن برای تجهیز مخفیانه نیروهای معارض مورد استفاده قرار می گیرند، آتش بسی در کار نخواهد بود.
دولت آمریکا که خود یکی از اصلی ترین حامیان نیروهای معارض است، به دنبال برقراری آتش بس در سوریه است و بارها از روسیه خواسته که حملات هوایی خود را در سوریه کمتر کند. روسیه اعلام کرده که تنها مواضع داعش را بمباران می کند، اما واشنگتن مدعی است که هواپیماهای روسی مواضع نیروهای معارض معتدل را نیز هدف قرار می دهند.
جنگ چندجانبه سوریه در میان چندین قدرت بین المللی در جریان است. عمده قدرت های برون منطقه ای نظیر آمریکا و روسیه سعی می کنند از اعزام نیروی زمینی به سوریه اجتناب کنند و به جای آن با استفاده از متحدان خود و یا با توسل به حملات هوایی در جنگ مداخله نمایند.
اینکه عربستان در مورد تصمیم اعزام به نیروی زمینی به سوریه جدی است یا نه، هنوز مشخص نیست. عربستان پیش از این، در جنگ یمن نیز گرفتار شده بود. جنگی که هزینه های زیادی را به آن تحمیل کرده و کمتر توانسته آن را به اهداف استراتژیک مورد نظر برساند. بعلاوه هزاران نفر از غیرنظامیان نیز قربانی این جنگ شده اند و زمینه رشد نیروهای وابسته به القاعده نیز بیشتر شده است.
پیشروی های اخیر دولت سوریه در استان حلب احتمال به دست گرفتن کنترل کامل این استان توسط نیروهای دولتی را افزایش داده است. بیش از چهار سال است که بخش های مختلف حلب میان نیروهای دولتی و معارض تقسیم شده است.
نیروهای حامی دولت سوریه که در اطراف حلب مستقر هستند، همه تلاش خود را برای قطع جریان انتقال تجهیزات به نیروهای معارض به کار می بندند. احتمال شکست کامل نیروهای معارض در شمال سوریه وجود دارد. تحلیلگران وقوع چنین اتفاقی را نقطه عطفی در تحولات میدانی جنگ سوریه می دانند. به نظر می رسد که حملات هوایی گسترده روسیه و افزایش حضور نیروهای ایرانی و یا شبه نظامیانی که تحت حمایت ایران قرار دارند، معادلات جنگ را به نفع بشار اسد تغییر داده است.
منبع: لس آنجلس تایمز/ ترجمه: تحریریه دیپلماسی ایرانی/ 25
نظر شما :