سخنان کری از تآثیر برجام بر فعالیتهستهای ایران
وزیر خارجه آمریکا در نشست اندیشکده آمریکایی «کارنگی» گفت توافق هسته ای حاصل شده میان ایران و گروه 1+5 محدودیت های قابل توجهی بر تمامی جنبه های فعالیت های هسته ای ایران تحمیل می کند.»
به گزارش فارس، «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه، در نشستی در اندیشکده کارنگی به توضیح درباره سیاست های دولت «باراک اوباما»، رئیس جمهور آن کشور در خاورمیانه پرداخت.
بیل برنز، دیپلمات با سابقه آمریکایی که هم اکنون رئیس اندیشکده کارنگی است در آغاز این نشست گفت هنگامی که او در سال 2013 با ایرانی ها نشست دو جانبه ای درباره برنامه هسته ای داشته، شانس توافق با این کشور، اندک به نظر می رسیده است.
«جان کری»، وزیر خارجه آمریکا، پس از بیان این مقدمات توسط «بیل برنز» سخنرانی خود را آغاز کرد و به تشریح سیاست های آمریکا در خاورمیانه پرداخت. برنامه هسته ای ایران و برجام، اوضاع فلسطین و خشونت در سرزمین های اشغالی و سوریه محورهایی بودند که کری درباره انها سخنرانی کرد.
وزیر خارجه آمریکا در ابتدای این سخترانی وضعیت فعلی خاورمیانه را نبردی میان نیروهای «ویرانگر» و نیروهای «سازنده» توصیف کرد و گفت قلب سیاست های آمریکا در این منطقه را تلاش برای کمک به پیروزی سازندگان، در برابر ویرانگران تشکیل می دهد.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه ادعا کرد دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در همین راستا برای بهبود وضعیت زنان، جوانان بیکار، آزادی و غیره تلاش کرده است.
--ایران--
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا تصریح کرد راهبرد امنیتی آمریکا در خاورمیانه در تلاش است در تمامی این حیطه ها تغییر ایجاد کند.
وی سپس گفت: «به همین دلیل است که رئیس جمهور اوباما تا این اندازه برای رسیدن به راه حلی مبتنی بر مذاکره برای برنامه هسته ای ایران اهمیت قائل شد.»
جان کری درباره برجام گفت: «این توافقی است که بر تمامی جنبه های برنامه هسته ای ایران، محدودیت های قابل توجهی وضع می کند.»
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه برجام از 10 روز پیش رسمی شده و اجرای آن آغاز شده است به توضیح درباره برخی جنبه های فنی این سند توافق، از جمله خروج دو سوم سانتریفیوژهای ایران، انتقال 98 درصد از ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به خارج از کشور، خروج قلب رآکتور اراک پرداخت و گفت که آژانس بین المللی انرژی اتمی بر تمامی این فعالیت ها نظارت خواهد کرد.
کری درباره رفع تحریم ها هم اظهار نظر کرد و گفت: «تا زمانی که آژانس تأیید نکند که ایران دقیقاً این اقدامات را انجام داده، هیچ تحریمی برداشته نخواهد شد.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: «این به ایران، انگیزه های لازم برای پایبندی به تعهداتش را می دهد، همان گونه که تا کنون چنین کرده است.»
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا، یادآور شد که اکنون تقریباً دو سال است که ایران به مفاد توافق هسته ای پایبند مانده است. وی افزود: «شما نشنیده اید که ایران، تخلف عمده ای (از برجام) انجام داده باشد.»
وزیر خارجه آمریکا از تمامی کسانی که تا کنون طرفدار و یا مخالف توافق هسته ای با ایران بوده اند خواست که اکنون تمرکزشان را بر اجرای برجام متمرکز کنند.
«جان کری» بار دیگر تأکید کرد که این توافق، آمریکا و متحدان این کشور در خاورمیانه را امن تر می کند.
وی همچنین تصریح کرد که طبق اذعان مقامات و سازمان های اطلاعاتی آمریکا پایبندی ایران به «برجام» قابل راستی آزمایی خواهد بود: «ما معتقدیم - همان طور که وزیر انرژی، سازمان های اطلاعاتی و ارتش ما می دانند - به خاطر اقدامات راستی آزمایی (موجود در برجام) ما از پایبندی یا عدم پایبندی آنها خبردار خواهیم شد.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه به توضیح درباره گمانه زنی هایی پرداخت که از هنگام آغاز مذاکرات هسته ای درباره تلویحات توافق برای ایجاد راوبط گسترده تر میان ایران و آمریکا و همکاری های دو کشور در زمینه های گسترده تر مطرح شده بودند. کری تصریح کرد، برخی از چشم اندازهای همکاری های گسترده تر میان تهران و واشنگتن استقبال کرده و عده ای دیگر از آن احساس خطر کردند.
کری ادامه داد: «بگذارید صریح بگویم که ما دقیقاً به حرفمان پایبند بودیم: توافق ایران در محدوده مفادش بود؛ و فقط به مسائل هسته ای محدود بود.»
وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد انجام این اقدام، صرفنظر از اینکه به همکاری در حوزه های دیگر منجر شود یا خیر، کار درستی بوده است.
کری با بیان اینکه واشنگتن درباره سیاست های آینده ایران گمانه زنی نمی کند گفت که دولت آمریکا رویکردش را بر اساس واقعیت های قابل مشاهده تنظیم می کند. وی در دامه گفت: «آنچه ما می بینیم این است ایران، تا اندازه زیادی به تفرقه های قومی در منطقه دامن می زند.»
وزیر خارجه آمریکا، بازداشت شهروندان آمریکایی در ایران که به ادعای وی «غیرقابل توجیه» است را مورد دیگری از همین سیاست ها دانست و گفت: «سیاست های تهران یکی از دلایلی است که ما همکاری هایی تا این حد نزدیک با کشورهای خلیج (فارس) و اسرائیل داریم.»
کری گفت: «ما سطح بی سابقه ای از همکاری با اسرائیل در حیطه های نظامی و اطلاعاتی داریم.»
--فلسطین و رژیم صهیونیستی--
وزیر خارجه آمریکا درباره خشونت های این روز نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین هم اظهار نظر کرد، و مطابق انتظار گفت: «از حق اسرائیل برای دفاع از خودش و شهروندانش دفاع می کنیم.»
کری با بیان اینکه نوع خشونت های مشاهده شده در روزهای اخیر برای همه آزاردهنده بوده گفت: «رهبران فلسطین باید از تحریک به خشونت دست برداشته و گام های فراتر از لفاظی بردارند.»
وزیر خارجه آمریکا، پایبندی به راهکار دو دولتی را «تنها گزینه قابل دوام» برای پایان دادن به «خشونت های» هفته های گذشته دانست و بار دیگر آمادگی واشنگتن برای انجام هر اقدامی جهت محقق شدن آن اعلام کرد.
--سوریه--
جان کری سپس به موضوع سیاست های آمریکا برای تضعیف و نابود کردن داعش اشاره کرد و تشکیل ائتلافی متشکل از 65 کشور را از جمله اقدامات دولت اوباما برای تحقق این هدف دانست.
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه برای نابودی داعش باید به جنگ به سوریه پایان داد، گفت برای رسیدن به این هدف، باید نحوه آغاز شدن جنگ را مورد بررسی قرار دهیم.
کری با بیان این ادعا که جنگ در سوریه با سرکوب معترضان مردمی آغاز شده گفت: «اسد با غیرممکن کردن تغییر، جنگ را ناگزیر کرد.»
وی در ادامه این ادعاها خاطرنشان کرد که بشار اسد، سپس برای کمک به حزب الله، ایران و روسیه متوسل شد و این موضوع با شعله ور کردن دامنه تفرقه های قومی، زمینه های ظهور داعش را فراهم آورد.
کری درباره خروج از بحران سوریه که آن را به «یافتن راهی برای خروج از جهنم» تشبیه کرد گفت: «باید راهبردی دو بخشی داشته باشیم: شدت بخشیدن به حملات مقابله با داعش و افزایش تلاش های دیپلماتیک.»
وزیر خارجه آمریکا، به آنچه به گفته وی شدت بخشیدن به حملات ائتلاف علیه داعش بود اشاره کرد اما گفت: «هیچ چیز بیش از انتقال سیاسی ای که اسد را به کنار براند، جنگ علیه داعش را تقویت نمی کند.»
کری اضافه کرد: «باید این دیدگاه که مردم سوریه مجبورند بین اسد و داعش یکی را انتخاب کنند را از بین ببریم. این نگرشی است که سوریه را به کشتارگاه تبدیل کرده است.»
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا با بیان اینکه «ما دیدگاهی متفاوت داریم»، خاطرنشان کرد: «من به تازگی از نشستی در وین بازگشته ام که شامل نشست هایی چهارجانبه با روسیه، ترکیه، عربستان سعودی و آمریکا بود.»
او سپس گفت که برای رایزنی با نمایندگان کشورهایی بیشتر، از جمله ایران، امشب بار دیگر راهی وین خواهد شد. کری یادآور شد که ایران، برای اولین بار در نشست های چندجانبه حضور خواهد داشت.
کری علی رغم تصریح بر اینکه «پیدا کردن راهی برای پیشرفت درباره سوریه آسان نخواهد بود» نشست آتی وین را «نویدبخش ترین فرصت برای گشایش سیاسی» طی سالهای اخیر خطاب کرد که از خلال آن می توان به درک این موضوع نائل آمد که سوریه در حال نابودی است و کل جهان تحت تأثیر مسائل این کشور قرار گرفته است.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا با انتقاد از حملات هوایی روسیه در سوریه که از ماه گذشته آغاز شده مدعی شد که بیشتر این حملات نه علیه داعش، بلکه علیه مواضع «مخالفان بشار اسد» انجام شده اند.
کری، علی رغم این، خاطرنشان کرد که روسیه و آمریکا و همچنین کشورهای دیگر، زمینه های مشترک بسیاری دارند.
وی تلاش برای یافتن راه حل سیاسی، جلوگیری از پیروزی داعش، حفظ یکپارچگی سوریه، تلاش برای بازگشت آوارگان و پناهندگان سوریه به کشورشان را از جمله زمینه های مشترک میان طرفین دانست. او همچنین گفت: «ما درباره حق مردم سوریه برای انتخاب رهبری کشورشان از طریق انتخابات شفاف، آزاد و منصفانه توافق داریم.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه، بشار اسد را مانع تحقق صلح در سوریه دانست و تلاش برای یافتن راهی که به خروج او از قدرت منجر شود را هدف مذاکرات وین ذکر کرد. او گفت: «ما روی همه اینها توافق داریم. مطمئنا می توانیم نقطه ای را بیابیم که یک نفر (بشار اسد) سد راه صلح نشود. بنابراین، همه ما توافق داریم که تمامی این گام ها تنها از طریق راهکار سیاسی محقق می شود.»
جان کری، سپس تصریح کرد: «بنابراین پیام من به لاوروف، پوتین و تمامی دولت ها این است که هر کدام از ما برای پایان دادن به فاجعه سوریه، از طریق فرایندی از انتقال برای متحد کردن سوریه - فرایندی که درباره آن در بیانیه ژنو همین حالا هم توافق شده است - توافق داریم.»
کری گفت: «این هدف فرایند دیپلماتیک جامعی است که ما آن را پیگیری می کنیم.»
نظر شما :