ارزیابی امیدوارکننده از بیانیه سوئیس

توافقی خوب در پیش است

۲۸ فروردین ۱۳۹۴ | ۱۴:۰۲ کد : ۱۹۴۶۲۸۱ پرونده هسته ای یادداشت گام به گام تا توافق جامع
توماس پیکرینگ، معاون اسبق وزارت خارجه ایالات متحده: ما یک توافق بسیار خوب داریم. به نظر می‌رسد این توافق متوازن است. مزایای زیادی برای ایالات متحده و دیگر کشورهای 1+5 دارد.
توافقی خوب در پیش است

دیپلماسی ایرانی: توافقی که روز 2 آوریل اعلام شد قرار است برنامه هسته ای ایران را در ازای لغو تحریم های اقتصادی محدود کند و مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته ای شود. شورای آتلانتیک در گفت وگویی با توماس پیکرینگ، معاون اسبق وزارت خارجه ایالات متحده نظر او را درباره تفاهم سوئیس جویا شده که در ادامه می خوانید.

آیا ما یک توافق خوب داریم؟

براساس آنچه من در گزارش های اولیه وزارت خارجه با جزئیات فنی مختلف دیده ام، به نظر می رسد ما یک توافق بسیار خوب داریم. به نظر می رسد این توافق متوازن است. مزایای زیادی برای ایالات متحده و دیگر کشورهای 1+5 دارد.

مهمترین قسمت این بیانیه چیست؟

تعداد سال های اجرای توافق در بعضی از موارد 15 و 25 سال است و در مقایسه با چند هفته پیش که این میزان 10 سال بود، از دید من مهم است.

آیا این توافق نگرانی های مخالفان در تهران و واشینگتن را برطرف می کند؟

من این طور فکر می کنم. ایرانی ها تعداد مشخصی از توقف تحریم ها را دریافت می کنند. البته آنها به امیدشان که بسیاری از تحریم های خارج از اشاعه هم لغو شوند، دست پیدا نکردند. این شاید آنها را مایوس کند. رویکرد بازگشت سریع تحریم ها هم در صورتی که بر سر حل این منازعه شکست رخ دهد، وجود دارد و تحریم های سازمان ملل بازخواهند گشت.

ایرانی ها درباره انتشار بسیاری از جزئیات توافق در این مرحله مردد بودند.

برای من این گونه به نظر می رسد که بیش از آن چه انتظار داشتیم جزئیات منتشر شده است.

در ادامه چه اتفاقی می افتد؟

مذاکرات بسیار فشرده ای که همراه با احترام خواهد بود برای نگارش سند توافق انجام خواهد شد. همزمان شاهد ابراز مخالفت طرفین مختلف با هرگونه توافقی خواهیم بود.

اسرائیل چه واکنشی به این توافق خواهد داشت؟

آخرین باری که اسرائیلی ها وسط مذاکرات پریدند، یک هفته قبل از اعلام برنامه جامع اقدام مشترک بود. نتانیاهو گفته بود این بدترین توافقی است که تاکنون به دست آمده است و یک سال بعد هم از ما خواست که این برنامه را ادامه دهیم ولی مذاکرات موثر را انجام ندهیم.

آیا شما فکر می کنید که سعودی ها هم خواستار چیزی شبیه به آنچه ایران بدست آورده است، می شوند؟ چون برخی از مقامات سعودی چنین چیزی گفته بودند.

باید منتظر بمانیم و ببینیم چه می شود. ساخت و نصب ظرفیت بومی سانتریفیوژ روندی بلند مدت و بسیار زمان بر است و دستاوردهای خاص فنی را می طلبد. این چندان قابل صرف وقت نیست، چون تعداد زیادی از تولیدکنندگان سوخت در جهان شامل روس ها، فرانسوی ها، اروپایی ها و آمریکایی ها حاضرند به آنها با قیمت های مناسب سوخت بفروشند.

آیا شما از این که اعلام شد ایران با افزایش مدت زمان گریز از دو تا سه ماه به یک سال موافقت کرده، شگفت زده شدید؟

نه. من فکر می کنم یک همسانی با آن چه مردم در این باره می گویند وجود دارد. در حقیقت چند هفته قبل از برنامه اقدام مشترک این مسئله مطرح شد. دوره گریز یک قضاوت بسیار محافظه کارانه است. این مسئله به معنی ساخت بمب نیست، فقط درباره میزان ساخت مواد مورد نیاز برای ساخت یک بمب است.

آیا توافق، چهار مسیر ایران برای رسیدن به بمب را مسدود کرده است؟

من این گونه فکر می کنم. آژانس بین المللی انرژی اتمی حق گسترده ای برای بازدید از تاسیسات ایران دارد.

لغو تحریم ها منوط به بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی است، این مسئله چه مدت طول می کشد؟

این یکی از حوزه هایی است که قطعیتی در آن وجود ندارد، اما این سوال بستگی به طول کشیدن زمان پیاده سازی اقداماتی دارد که باید قبل از لغو تحریم ها انجام شود هم دارد.

دولت اوباما چگونه با نگرانی های کنگره درباره توافق برخورد خواهد کرد؟

من فکر می کنم و امیدوارم که دولت اوباما درباره این بیانیه و مفاد آن که مفید است در گزارش هایش به کنگره استفاده کند.

منبع: شورای آتلانتیک/ مترجم: حسین هوشمند

انتشار اولیه: شنبه 22 فروردین 1394 / انتشار مجدد: جمعه 28 فروردین 1394

کلید واژه ها: توماس پیکرینگ ایران آمریکا توافق هسته ای عربستان


نظر شما :