سوریه نیازی به سلاح‌های ایران ندارد

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ | ۱۷:۱۶ کد : ۱۹۱۶۰۱۶ سرخط اخبار

سفیر کشورمان در پاریس ضمن رد کمک تسلیحاتی ایران به دولت سوریه، عنوان کرد: سوریه دارای ارتشی بزرگ و تسلیحات کافی است و نیازی به سلاح های ایران ندارد.

به گزارش خبرگزاری فارس، علی آهنی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه در گفت وگو با شبکه تلویزیونی «ب اف ام» به سؤالات مطرح شده در خصوص روابط تهران و پاریس، برنامه هسته ای ایران، تحولات سوریه و ... پاسخ داد.

مشروح این گفت وگو را در زیر می خوانید.

سؤال: فرانسوا اولاند یک سال پیش در فرانسه به قدرت رسید. در قیاس با رئیس جمهوری سابق چه چیزی در مناسبات فرانسه با ایران تغییر کرده است؟

آهنی: مناسبات ایران و فرانسه همواره طی قرن ها یک رابطه تاریخی و دوستانه بوده است. هر چند این روابط با فراز و نشیب هایی همراه بوده اما در مجموع از روند خوبی برخوردار بوده است، ولی چند سالی است که این روابط متاثر از برخی موضع گیری های آتلانتیک گرایانه بوده که به هیچ وجه در راستای ظرفیت روابط تاریخی و دوستانه دو کشور قرار نداشته است.

سؤال: اشاره شما به ویژه به دوره ریاست جمهوری سابق است. یعنی ریاست جمهوری نیکلا سارکوزی و نخست وزیری فرانسوا فیون...

آهنی: کاملا درست است. اما از زمان روی کار آمدن فرانسوا اولاند با توجه به برخی اولویت هایی که او داشته احتمالا اهمیت این مناسبات دست کم گرفته شده، اما انتظار می رود با توجه به پتانسیل عظیمی که بین دو کشور دیده می شود، شاهد توسعه روابط باشیم. شما خوب می دانید که ما در زمینه های فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دارای روابط عمیقی هستیم و زمانی حجم مبادلات تجاری ما به 6 میلیارد یورو می رسید که این رقم در سال 2012 به کمتر از یک میلیارد یورو تقلیل یافته است. این مسئله جای تاسف دارد. چرا شرکت های فرانسوی باید از بازار مهم ایران با 77 تا 78 میلیون جمعیت صرفا به دلیل فشارهای تحمیلی آمریکا، محروم باشند.

سؤال: حال که صحبت اقتصاد را کردید به این حوزه می پردازیم خصوصا اینکه شما هم به نوعی تحصیلات اقتصادی دارید و به تعبیری اقتصاددان هستید و اقتصاد نیز برای کشورتان مهم است. فرانسوا اولاند اخیرا گفته که مجازات های اقتصادی علیه ایران (به دلیل برنامه هسته ای) موثر بوده اما باید تشدید شود. نظر شما چیست؟

آهنی: باید واقع بین بود. ریشه این مشکل چیست؟ برنامه هسته ای ما جدید نیست و حدود 40 سال پیش آغاز شده و در چارچوب پیمان منع گسترش سلاح های اتمی (ان پی تی) ادامه دارد و ما الزامات و تعهدات خود در این زمینه را رعایت کردیم و بدان پایبندیم. موضوعی که در این میان کاملا روشن می باشد این است که ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم اما بر استفاده از فناوری هسته ای در زمینه صلح آمیز برای نیازهای اقتصادی و پزشکی خود تاکید داریم و در این چارچوب مایلیم که به همکاری های خود با آژانس ادامه دهیم و در خصوص رفع نگرانی ها نیز مایلیم که این نگرانی ها برطرف شود.

سؤال: مذاکرات ایران و آژانس و اتحادیه اروپا در چه مرحله ای است؟

آهنی: اشاره شما به مذاکرات کشورهای گروه 1+5 با ایران است که اخیرا نیز در آلماتی دومین نشست برگزار شد. ما پیشنهاداتی از سوی گروه 1+5 دریافت کرده بودیم که مورد بررسی قرار گرفت و برخی نکات آن انتخاب و در مذاکرات اخیر مطرح شد. ما کاملا برای دستیابی به توافق در این خصوص آماده ایم. خانم اشتون خواستار مشورت با وزرای کشورهای عضو شده و منتظر هستیم ببینیم با نشست 15 می و دیدار خانم اشتون و آقای جلیلی چگونه می توانیم به پیش برویم.

سؤال: شما احساس پیشرفت در این مذاکرات را دارید. اما صحبت از مذاکرات با آمریکا نیز مطرح شده، این بخش در چه مرحله ای است؟

آهنی: همان طور که در جریان هستید مناسبات دیپلماتیک ما و آمریکا متاثر از مداخلات قبل آمریکا در ایران و ادامه سیاست خصمانه این کشور در قبال ایران و ملت ایران بعد از انقلاب بوده و در نتیجه همواره بی اعتمادی شدیدی بر مناسبات حاکم بوده است.

سؤال: اما بین دو کشور مذاکراتی جریان دارد.

آهنی: نه چنین نیست.

سؤال: یعنی رسما چنین نیست. زیرا مطبوعات آمریکا از مذاکرات مخفیانه صحبت می کنند.

آهنی: نه چنین نیست. برخی ژست ها از سوی رئیس جمهور اوباما صورت گرفته اما همزمان متاسفانه کماکان شاهد تداوم سیاست های خصمانه از سوی دولت آمریکا  و کنگره این کشور بوده ایم، از همین رو بایستی اقدامات عملی و مثبت آنها را شاهد بود تا بتوان واکنش مناسب نشان داد.

سؤال: آقای سفیر با توجه به خبرهایی که منتشر می شود از نظر شما سال 2013 سال مداخله نظامی علیه کشورتان است، یا سالی است که همه چیز به سمت آرامش برای ایران پیش می رود؟

آهنی: از نظر من امسال سالی نویدبخش برای پیشرفت در امور خواهد بود. ایران با توجه به اهمیت و ظرفیت هایش کشوری نیست که بتواند به سادگی مورد حمله قرار گیرد و اگر روزی این اقدام جنون آمیز علیه ایران صورت گیرد تبعات غیر قابل کنترلی خواهد داشت.

سؤال: آیا شما از مداخله نظامی خارجی علیه ایران نگران هستید؟

آهنی: خیر؛ ما به چنین امری اعتقاد نداریم اما البته ما تمام سناریوهای ممکن را پیش بینی کرده و آماده دفاع از خود هستیم. اما ما چنین باوری نداریم.

سؤال: در صورت این اقدام چه تبعاتی برای منطقه وجود خواهد داشت؟

آهنی: ایران کشوری مهم در منطقه است که دارای روابط دیپلماتیک و دوستانه با اکثر کشورهای جهان است و برای سه سال ریاست کشورهای غیرمتعهد را بر عهده دارد و همواره در عرصه بین المللی به عنوان کشوری فعال و مسئول مطرح است. قطعا یک حمله احتمالی تبعاتی نه تنها در منطقه بلکه فراتر از منطقه به همراه خواهد داشت که در راستای منافع هیچ کس نخواهد بود.

سؤال: در خصوص انتخابات ریاست جمهوری در ایران که 50 میلیون ایرانی برای شرکت در آن فراخوانده شده اند. رئیس جمهور احمدی نژاد دیگر نمی تواند در این انتخابات بار دیگر خود را نامزد کند این در حالی است که نزد جامعه بین المللی و حتی در داخل ایران در خصوص بیلان عملکرد وی اختلاف نظر وجود دارد. اگر قرار باشد ایران امروز را با ایران 8 سال پیش مقایسه کنید، چه نظری خواهید داد؟

آهنی: ایران کشور بزرگی است که طرح های پنج ساله خود را که مصوب مجلس است، دارد، همان طور که گفتید منتظر برگزاری انتخابات هستیم. اکنون برخی نامزدها برای حضور در این انتخابات ثبت نام کرده اند. طبیعی است که در ایران نیز مانند هر کشور دیگر برخی امیدها، نگرانی ها و دل مشغولی ها وجود دارد. به طور مثال دغدغه های اقتصادی مسئله ای است که مطرح می باشد.

سؤال: وانگهی این مسئله یکی از اصلی ترین دل مشغولی ها برای ایرانی هاست.

آهنی: برای ایرانی ها، فرانسوی ها و برای همه این مسئله جدی است. از همین رو منتظریم که این انتخابات برگزار شود و در فضایی جدید به جلو رفته و بتوان ضمن تضمین استقلال کشور که مردم ایران سال هاست هزینه سنگینی برای آن می پردازند، همچنین توسعه اقتصادی و فرهنگی کشور را تسهیل کرد. من شخصا خوشبین هستم.

سؤال: یکی از دلایلی که این سؤال را طرح کردم این است که اصلاح طلبان همان طور که می دانید شرایط حضور در این انتخابات را ندارند و جنبش سبز مجبور به سکوت شده و محافظه کاران بخت اصلی در این انتخابات را دارند، اما آن ها نیز دستخوش اختلاف می باشند. امروز وضعیت روابط بین سپاه پاسداران و قدرت دینی در ایران چگونه است؟

آهنی: سپاه پاسداران بلافاصله پس از انقلاب اسلامی ایجاد شد و فعالیت های آن به عنوان یکی از ارکان اصلی دفاع از کشور محسوب می شود. البته بین برخی نامزدها و رئیس جمهوری کنونی اختلاف نظرهایی وجود دارد و این امر طبیعی است و در تمام کشورها دیده می شود. گرایشات سیاسی مختلف شانس خود را دارند و هنوز برای ثبت نام نامزدهای خود فرصت دارند.

سؤال: یعنی شما می گویید که انتخابات آزاد است؟

آهنی: بله کاملا؛ ما یک جامعه باز و البته پیچیده داریم. صادقانه بگویم تا آخرین لحظه نمی توان به سادگی پیش بینی کرد که انتخاب نهایی مردم ایران چه خواهد بود.

سؤال: موضوع حساس دیگر مسئله سوریه است. آقای علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران در هفته جاری اعلام کرد که ایران دیالوگ بین رژیم سوریه و اپوزیسیون مسالمت جو را توصیه می کند. کشور شما چه کاری می تواند برای متوقف کردن خشونت ها در این کشور انجام دهد؟

آهنی: این مسئله یکی از دغدغه های جدی ما است. این رویارویی و خشونت ها که در راستای منافع مردم سوریه نیست باید هر چه سریع تر متوقف شود و از ابتدای این بحران تمام تلاش ما نیز در این راستا بوده است. در همین خصوص ما دولت سوریه را به انجام مذاکره با همه آنهایی که حاضر به گفت وگوی ملی می باشند، تشویق کردیم. این گفت وگوی ملی مهم است و ما با حضور نمایندگان دولت و اپوزیسیون سوری جلسه ای را در تهران برگزار کردیم و کمیته پیگیری در این خصوص تشکیل شد و نشست دوم این گروه نیز در دمشق برگزار شد. ما در حال تلاش برای ادامه و توسعه این گفت وگو هستیم که می تواند مفید باشد.

سؤال: یعنی شما برای استقرار صلح در سوریه کار می کنید؟

آهنی: بله دقیقا. به نظر ما بحران سوریه هیچ راه حل نظامی ندارد و باید از طریق گفت وگو به آن خاتمه داد و در این خصوص باید واقع بین بود، باید تمام گروه های مسالمت جو  را با حضور نمایندگان دولت سوریه گردهم آورد تا زمینه را آماده کنیم تا ملت سوریه بتواند آنچه را که مدنظر دارد انتخاب کند.

سؤال: با این حال آقای سفیر برخی مانند آمریکایی ها و اسرائیلی ها می گویند که تسلیحات ایران در سوریه جریان دارد و رژیم سوریه با تسلیحات ایرانی تغذیه می شود. آیا این اقدامات می تواند به صلح کمک کند؟

آهنی: سوریه دارای ارتش بزرگی است و دارای تسلیحات کافی می باشد و نیازی به سلاح های ایران ندارد.

سؤال: پس سلاحی از سوی ایران در سوریه نیست؟

آهنی: ابداً، اصلا چنین نیست. این ها از سوی رژیم صهیونیستی مطرح می شود، رژیمی که خود تهدیدی بزرگ برای منطقه و صلح می باشد و همواره نیز تلاش دارد تصویر ایران را مخدوش کند، لذا این مطالب کاملا بی اساس است. ما بر توقف فوری خشونت ها و درگیری ها و نشست مخالفین مسالمت جو و دولت با یکدیگر به منظور یافتن راه حلی فوری و ملموس تاکید داریم.

سؤال: بعد از حمله اخیر اسرائیل به سوریه، دمشق تهدید به اقدام تلافی جویانه کرده است. موضع ایران در این خصوص چه می باشد؟

آهنی: ما این تجاوز را که کاملا مغایر با قوانین بین المللی است محکوم کردیم. همه باید این اقدام را محکوم کنند. معتقدیم که دولت سوریه دارای حق دفاع از خود می باشد. باید توجه رژیم صهیونیستی به این موضوع جلب شود که حق نقض قوانین بین المللی را ندارد، چرا این رژیم باید به خود اجازه دهد که به کشور دیگری حمله کند؟

سؤال: اگر سوریه بشار اسد تصمیم به پاسخگویی به حملات اخیر اسرائیل بگیرد، آیا ایران از این اقدام سوریه حمایت خواهد کرد؟

آهنی: ما از حق دفاع سوریه برای دفاع از خود حمایت کردیم. سوریه به طور مشروع دارای حق دفاع از خود می باشد.

سؤال: اگر بشار اسد از قدرت کناره گیری کند، آیا در ایران از او استقبال خواهد شد؟

آهنی: این بر عهده ما نیست که در مورد اینکه چه کسی در سوریه حکومت کند تصمیم گیری کنیم، چنین تصمیمی بر عهده مردم سوریه می باشد. اگر تصمیم مردم سوریه چنین چیزی باشد همه بدان احترام خواهند گذاشت از جمله ایران.

سؤال: سؤالات زیادی در مورد استفاده از سلاح های شیمیایی توسط شورشیان سوری وجود دارد، شما در این مورد چه اطلاعاتی دارید؟

آهنی: با توجه به وجود برخی عوامل و شواهد میدانی ما مطمئن هستیم که شورشیان از سلاح شیمیایی استفاده کرده اند.

سؤال: گاز «سارین»

آهنی: بله ...

سؤال: شما دارای مدارکی در این زمینه هستید؟

آهنی: این موضوع توسط «کارلا دل پونته» نیز طرح شده است.

سؤال: اما بعد سازمان ملل متحد آن را تکذیب کرد.

آهنی: بله تحت فشارهایی این کار صورت گرفت، اما شواهدی وجود دارد که وی بر اساس آن، این خبر را اعلام کرده بود.

کلید واژه ها: سوریه مذاکرات آمریکا


( ۱ )

نظر شما :