نگاهی به سرمقالههای مطبوعات جهان - ۶ سپتامبر
سالگرد انقلاب لیبی، نشست چهارجانبه دمشق و انتخابات ریاست جمهوری امریکا عمده سوژههای سرمقالههای امروز روزنامههای مهم جهان را به خود اختصاص دادهاند.
روزنامه الحیات در سرمقالهای با عنوان یاد امام صدر جشنوارههای قذافی را تعطیل کرد، به قلم سلیم نصار آورده است، در آستانه سی و نهمین سال انقلاب لیبی سفر کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه امریکا به آن کشور، منشور جشنوارههای معمر قذافی را تکمیل کرد و به اوج خود رساند. این در حالی است که نبیه بری و مقامهای ایتالیایی تلاشهای تازهای را برای به محاکمه کشاندن معمر قذافی به دادگاه بینالمللی بر سر ناپدید شدن امام موسی صدر آغاز کردهاند و این مستی قذافی را از شادی این جشنها از سرش پرانده است.
در ادامه این یادداشت به جزئیات دادگاه تازهای که در لبنان برگزار شده، پرداخته شده و آمده است که محققان دادگاه عالی لبنان به این نتیجه رسیدهاند که امام موسی صدر در لیبی و قبل از آن که فرودگاه طرابلس را به مقصد ایتالیا ترک کنند، توسط مقامهای لیبیایی ربوده شدهاند. در همین حال تظاهرات گستردهای نیز در روزهای گذشته در شهرهای صور و نبطیه برای آزادی امام موسی صدر و محکومیت کارهای معمر قذافی به راه افتاد. با این وجود پرسشی که همچنان مطرح است، این است که اگر قذافی قصد داشت امام موسی صدر را ترور کند، چرا وی را تا لیبی کشاند در حالی که در لبنان یا پاریس میتوانست این کار را انجام دهد؟
رزونامه الشرقالاوسط سرمقاله امروز خود را به موضوع نشست چهارجانبه دمشق که با حضور رئیس جمهوری فرانسه، نخستوزیر ترکیه و امیر قطر برگزار شد، اختصاص داد و در یادداشتی به قلم طارق الحمید، با عنوان نشست دمشق، نشستی در بحران، نوشته است که برگزاری نشست دمشق نشان داد که پیش از آن چه انتظار میرفت بحرانها بر آن سایه انداخته بود که البته عمده این بحرانها به درگیریهای جاری در خاورمیانه مربوط میشد.
در ادامه این یادداشت به اظهارات سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه علیه ایران اشاره شده و آمده است که، گفته سارکوزی دو احتمال را پیش رو گذاشت. نخست این که احتمالا اسرائیل در زمانی که هیچ کس حتی فرانسویها نمیدانند و با وسایلی که کیفیت آن هم بر همگان پوشیده است، به ایران حمله خواهد کرد و دیگر این که سارکوزی با وجود این که از بشار اسد برای میانجیگیری میان ایران و غرب بر سر پرونده هستهای ایران کمک خواسته، خود چشم امیدی به موثر بودن کمک وی ندارد.
روزنامه لبنانی السفیر سرمقاله امروز خود را به انتخاب جان مککین نامزد نهایی جمهوری خواهان برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا اختصاص داده و در یادداشت کوتاهی نوشته است که در طول تاریخ انتخابات امریکا همواره دیدهایم که جمهوریخواهان هنگامی که فرد دیگری را میخواهند به جای خود در سمت ریاست جمهوری امریکا انتخاب کنند، او را محافظه کارتر از خود معرفی میکنند. اکنون نیز جورج بوش رئیس جمهوری امریکا جان مککین را محافظه کارتر از خود معرفی میکند، آیا واقعا میان جورج بوشی که دو جنگ خونین را در منطقه رقم زد با جان مککین که هنوز رئیس جمهور نشده تفاوتی وجود دارد.
روزنامه ایندیپدنت چاپ لندن نیز سرمقاله خود را به انتخاب نهایی جان مککین از سوی جمهوریخواهان اختصاص داده است. در این یادداشت که با عنوان درسی برای همه، تو تنها به خاطر جنسیت خودت پیروز شوی به قلم دبوره ار، آمده است، جان مککین در نطق خود برای جمهوریخواهان گفت، تغییرات به زودی میآیند. من به او میگویم تغییراتی که وی وعده داده، رسیدهاند. وقتی وی فردی را به عنوان معاون خود انتخاب میکند که از فساد اخلاقی برخوردار است، این نشان میدهد که تغییرات آمدهاند، قبل از آن که آقای مککین خود بخواهد خبر آمدنشان را بدهد.
روزنامه فایننشال تایمز، نیز موضوع سرمقاله خود را به انتخابات ریاست جمهوری امریکا اختصاص داده و تحت عنوان جمهوریخواهان دوباره به صحنه میآیند، نوشته است، زمانی که جمهوریخواهان هنوز سخنرانیهای تبلیغاتی خود را در شهرهای سنت پائول و مینسوتا انجام نداده بودند، دموکراتها با استفاده از فرصت در صحنه ترکتازی میکردند و اشکالات خود را میپوشناندند. اما جمهوری خواهان تنها آنها را تعقیب میکردند و قبل از هر چیز به فکر رفع و رجوع مشکلات پیش آمده از گردباد گوستاو که خسارتهای سنگینی را به ایالتهای جنوبی امریکا به بار آورد، بودند.
یادداشت نویس این روزنامه در ادامه مینویسد، اما مککین همه چیز را تغییر داد. با انتخاب سارا پیلین فرماندار آلاسکا همه چیز به نفع مککین تغییر کرد. حال اگر دموکراتها بخواهند وی را به بیتجربگی متهم کنند شکست خوردهاند زیرا در برابر آنها اوبامایی ایستاده که ادعای ریاست جمهوری امریکا را دارد اما از تجربه سیاسی چندان بالایی بهره نمیبرد. در عوض پیلین زنی است که میتواند آرای بسیاری از زنان امریکا را به نفع خود و مککین جمع کند.
نظر شما :