«جنگ رستاخیز» و تبادل آتش اسرائیل و حزبالله
رکورد کمک نظامی آمریکا به اسرائیل
دیپلماسی ایرانی: بر اساس یک پژوهش جدید، ایالات متحده از زمان حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر سال گذشته و آغاز جنگ در نوار غزه، دستکم ۱۹میلیاردو ۹۰۰ میلیون دلار به اسرائیل کمک نظامی کرده است. این گزارش که توسط دانشگاه براون انجام شده است، نشان میدهد از زمان حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حدود چهارمیلیاردو ۸۶۰ میلیون دلار هزینه اضافی برای افزایش عملیات نظامی ایالات متحده در منطقه نیز هزینه شده است. این شامل هزینههای یک کمپین تحت رهبری نیروی دریایی آمریکا برای سرکوب حملات حوثیهای یمن به کشتیهای تجاری است. این گزارش که قبل از گشودن جبهه دوم اسرائیل علیه حزبالله در لبنان تکمیل شده، یکی از نخستین گزارشها از هزینههای تخمینی ایالات متحده در جهت حمایت از اسرائیل در درگیریهای غزه و لبنان است. در این گزارش آمده که اسرائیل بزرگترین دریافتکننده کمکهای نظامی ایالات متحده در تاریخ است و از سال ۱۹۵۹ تاکنون ۲۵۱.۱۲ میلیارد دلار با در نظر گرفتن نرخ تورم در این سالها دریافت کرده است.
بااینحال، ۱۷.۹ میلیارد دلاری که از هفتم اکتبر هزینه شده، تاکنون بیشترین کمک نظامی ارسالشده به اسرائیل در طول یک سال محسوب میشود. بعد از پیمان صلح سال ۱۹۷۹ اسرائیل و مصر، ایالات متحده متعهد شده سالانه میلیاردها دلار به این دو کشور کمک نظامی ارائه دهد. به گزارش شرق، کمکهای ایالات متحده از زمان شروع جنگ غزه شامل تأمین مالی نظامی، فروش تسلیحات، حداقل ۴.۴ میلیارد دلار برداشت از انبارهای ایالات متحده و تحویل تجهیزات بوده است. بسیاری از تسلیحاتی که ایالات متحده در این سال تحویل داده، شامل مهماتی همچون گلولههای توپخانه، بمبهای دوهزارپوندی و بمبهای هدایتشونده دقیق بودهاند. این مطالعه میگوید که هزینهها از چهار میلیارد دلار برای تکمیل سامانههای دفاع موشکی گنبد آهنین اسرائیل و سامانههای دفاع موشکی دیوید و پول نقد برای تفنگ و سوخت جت متغیر است.
به گفته محققان، برخلاف کمکهای نظامی مستند علنی ایالات متحده به اوکراین، دریافت جزئیات کامل آنچه ایالات متحده از هفتم اکتبر گذشته به اسرائیل ارسال کرده است، غیرممکن بود؛ بنابراین ۱۷.۹ میلیارد دلار برای سال، یک رقمی جزئی است. آنها به تلاشهای دولت بایدن برای پنهانکردن حجم کامل کمکها و انواع سیستمها از طریق مانورهای بوروکراتیک اشاره کردند. کمک مالی به متحد کلیدی ایالات متحده در طول جنگی که تلفات سنگینی بر غیرنظامیان وارد کرده، آمریکاییها را در مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری دچار اختلاف کرده است. دولتهای مختلف در آمریکا همواره بر استمرار کمک به اسرائیل متعهد بوده و دموکراتها و جمهوریخواهان بر سر میزان حمایت از اسرائیل با یکدیگر مسابقه دارند.
دولت بایدن از زمان آغاز جنگ غزه، با هدف بازدارندگی و پاسخ به هرگونه حمله به نیروهای اسرائیلی و آمریکایی، قدرت نظامی خود را در منطقه تقویت کرده است. بر اساس این گزارش، این عملیات اضافی حداقل ۴.۸۶ میلیارد دلار هزینه داشته که البته کمکهای نظامی آمریکا به مصر و دیگر شرکا در منطقه را شامل نمیشود.
روزی که حماس برای حمله از دیوارهای احداثشده اسرائیل در اطراف غزه عبور کرد، ایالات متحده ۳۴ هزار نیرو در خاورمیانه داشت. این تعداد در ماه آگوست و بعد از نگرانیها از تلافی ایران نسبت به ترور اسماعیل هنیه در تهران، با حضور دو ناو هواپیمابر آمریکایی در منطقه به حدود ۵۰ هزار نفر رسید. این گزارش همچنین میگوید ایالات متحده در این مدت حدود ۴.۸۶ میلیارد دلار برای مقابله با حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ هزینه کرده است. این گروه یمنی میگوید حملات خود را با هدف حمایت از فلسطینیها انجام میدهد و عملیاتهای آنها باعث شده است هزینههای درخور توجهی بر تجارت دریایی وارد شود.
نویسندگان این مقاله میگویند: «ایالات متحده برای مقابله با حوثیها چندین ناو هواپیمابر، ناوشکن، رزمناو و موشکهای گرانقیمت چند میلیون دلاری را علیه پهپادهای ارزانقیمت حوثیها که قیمتی معادل دو هزار دلار دارند، مستقر کرده است». مقامات گفتند که فقط روز جمعه، ارتش ایالات متحده بیش از دهها هدف حوثیها را در یمن هدف قرار داد و به دنبال سیستمهای تسلیحاتی، پایگاهها و سایر تجهیزات بود. محاسبات محققان شامل حداقل ۵۵ میلیون دلار دستمزد جنگی اضافی از عملیاتهای تشدیدشده در منطقه نیز بوده است.
شلیک موشک به حیفا
روز گذشته راکتهای حزبالله به حیفا، سومین شهر بزرگ اسرائیل، اصابت کردند. این اولین حمله مستقیم به این شهر در شمال اسرائیل بود که گفته شده با موفقیت سامانههای پدافند هوایی ارتش اسرائیل را دور زد. حزبالله اعلام کرد یک پایگاه نظامی در جنوب حیفا را با موشکهای «فادی-۱» هدف قرار داده است. بر اساس گزارشها، دو فروند از این موشکها به حیفا واقع در ۱۷کیلومتری مرز لبنان در امتداد سواحل مدیترانه اسرائیل اصابت کرد؛ درحالیکه پنج فروند دیگر نیز به طبریه در ۶۵کیلومتری مرز لبنان اصابت کردند. رسانههای اسرائیلی از زخمیشدن ۱۰ نفر در حیفا و طبریه خبر دادند. ارتش اسرائیل از شلیک مجموعا پنج راکت به سمت حیفا از لبنان خبر داد و اعلام کرد «رهگیرهای سامانه پافندی عمل کرده و شلیک شدند و بقایای سقوطکرده در منطقه شناسایی شدند و اوضاع همچنان در دست بررسی است». به گفته ارتش اسرائیل،
۱۵ موشک دیگر به طبریه شلیک شد که برخی از آنها رهگیری شدند. پلیس حیفا اعلام کرد بر اثر این حملات، چندین ساختمان آسیب دیده است و چندین نفر بر اثر جراحات به بیمارستانی در آن نزدیکی منتقل شدهاند. تصاویر ویدئویی از یک دوربین مداربسته، لحظه اصابت موشک حزبالله به حیفا را نشان میدهد. در همین حال، حملات اسرائیل به مواضع و تسلیحات حزبالله لبنان در ضاحیه بیروت ادامه دارد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز گذشته اعلام کرد کشورش در حال تغییر واقعیت امنیتی در منطقه است تا اطمینان حاصل کند که حملهای مانند حمله هفت اکتبر سال گذشته دیگر تکرار نمیشود.
او در جلسه ویژه کابینه اعلام کرد میخواهد این جنگ را «جنگ رستاخیز» بنامد. نخستوزیر اسرائیل در سخنرانی خود در جمع اعضای کابینه گفت: «ما در حال تغییر واقعیت امنیتی در منطقه خود هستیم؛ به خاطر فرزندانمان، به خاطر آینده خود، تا اطمینان حاصل کنیم آنچه در هفتم اکتبر اتفاق افتاد، دیگر تکرار نخواهد شد، هرگز». روزنامه تایمز اسرائیل به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد که بنیامین نتانیاهو پس از نشست با اعضای دولت به مناسبت سالگرد هفتم اکتبر، خواستار تشکیل یک جلسه توجیهی امنیتی فوری شده است؛ بهطوری که دیدار برنامهریزیشده او با ران درمر، وزیر امور استراتژیک و ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، در آخرین لحظه به تعویق افتاد./شرق
نظر شما :