از روسیه و ترکیه تا آذربایجان و چین

چه کسانی از ترور اسماعیل هنیه سود می‌برند؟

۲۲ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۲۷۶۶۶ خاورمیانه انتخاب سردبیر
یوسف رضاییان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ترور اسماعیل هنیه آن هم در نخستین روز آغاز به کار دولت اصلاح طلب آقای پزشکیان می‌تواند بحران شدیدی در روابط ایران با جهان غرب از جمله اروپا ایجاد کند. در نتیجه تاثیر بسیار بدی بر روابط خارجی و برنامه‌های اقتصادی دولت چهاردهم خواهد داشت. از سوی دیگر صرف نظر از دولت نتانیاهو که با بحران آفرینی، تلاش می‌کند عمر دولت خود را به تاخیر اندازد، مخالفان دولت پزشکیان در داخل که چشم به شکست برنامه‌های دولت چهاردهم دارند نیز خواسته یا ناخواسته از این رویداد بهره می‌برند. همچنین جمهوری‌خواهان در آمریکا می‌توانند از این بحران به نفع خود در انتخابات ریاست جمهوری امسال بهره‌برداری کنند.  دولت روسیه و جمهوری آذربایجان نیز با پیگیری سیاست هماهنگی در دریای خزر در پی بهره‌برداری از این رویداد هستند. 
چه کسانی از ترور اسماعیل هنیه سود می‌برند؟

نویسنده: یوسف رضاییان، دانشجوی دکتری علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران

دیپلماسی ایرانی: این روزها سرفصل تمام خبرها در رسانه‌ها جمعی و فضای مجازی، حدود و چگونگی پاسخ ایران به اقدام اسرائیل در خاک ایران است و مسئولین ایران از انتقام سخت برای خون اسماعیل هنیه صحبت می‌کنند. اما به راستی چه کسانی (کشورها و گروه‌هایی) از ترور اسماعیل هنیه سود می‌برند و چه کسانی زیان می‌بینند. 

نخستین مسئله‌ای که به ذهن می‌رسد این است که این اقدام به زیان جریان صلح بین اسرائیل و حماس در غزه است. اما ترور اسماعیل هنیه آن هم در نخستین روز آغاز به کار دولت اصلاح طلب آقای پزشکیان می‌تواند بحران شدیدی در روابط ایران با جهان غرب از جمله اروپا ایجاد کند. در نتیجه تاثیر بسیار بدی بر روابط خارجی و برنامه‌های اقتصادی دولت چهاردهم خواهد داشت. از سوی دیگر صرف نظر از دولت نتانیاهو که با بحران آفرینی، تلاش می‌کند عمر دولت خود را به تاخیر اندازد، مخالفان دولت پزشکیان در داخل که چشم به شکست برنامه‌های دولت چهاردهم دارند نیز خواسته یا ناخواسته از این رویداد بهره می‌برند. همچنین جمهوری‌خواهان در آمریکا می‌توانند از این بحران به نفع خود در انتخابات ریاست جمهوری امسال بهره‌برداری کنند.  دولت روسیه و جمهوری آذربایجان نیز با پیگیری سیاست هماهنگی در دریای خزر در پی بهره‌برداری از این رویداد هستند. 

یادمان نرود که دولت اسرائیل تا سال گذشته روابط بسیار حسنه‌ای با روسیه داشت و در سفری که نتانیاهو در ۲۱ شهریور ۱۳۹۸ به روسیه داشت، پوتین خود را متعهد به حفظ امنیت اسرائیل کرد. سخنان آقای مدودوف درباره تشویق ایران به جنگ همه جانبه با اسرائیل نیز تاییدی است بر اینکه دولت روسیه از این تنش سود می‌برد. زیرا گذشته از نیاز روسیه به چراغ سبز اسرائیل برای گسترش نفوذ در سوریه، درگیری آمریکا و اروپا در بحران ایران و اسرائیل کاهش فشار جهان غرب بر روسیه در جنگ اوکراین را موجب می شود. اما ظاهراً دولت روسیه در کنار جمهوری اسلامی  ایران ایستاده است. 

پیش از این، روسیه با هدف دخالت‌ در جنگ حوثی‌های یمن با ائتلاف عربستان قصد داشت اسلحه به یمن ارسال کند، که با مخالفت شدید عربستان روبه‌رو شد و کوتاه آمد؛ به ناچار به کمک مستشاری بسنده کرد. 

این روزها خبر می‌رسد ترابری هوایی سنگین روسیه محموله‌های نظامی را به ایران منتقل می‌کند. روز دوشنبه نیز خبر رسید که رئیس شورای امنیت ملی روسیه سرگئی شویگو همراه با هیئتی از مشاوران نظامی عالی رتبه به ایران دعوت شده است. روز بعد خبر آمد که ولادیمیر پوتین از مسئولین ایران خواسته است تا حمله کنترل شده‌ای به اسرائیل داشته باشند. کارشناسان معتقدند که روسیه به دنبال تنشی کنترل شده بین ایران و اسرائیل است و با این سخنان به آمریکا پیام می‌دهد که موازنه قدرت در منطقه تغییر کرده است. 

آنچه برای ما مهم است این است که دولت روسیه در پی منافع ملی کشور خود است، و این نخستین بار نیست که ایران در دام سیاست های روسیه افتاده است. اگر نگاهی به ۲۰۰ سال تاریخ معاصر ایران داشته باشیم، متوجه می‌شویم که دولت روسیه همواره از ایران به عنوان یک کارت بازی در سیاست‌های بین‌المللی خود استفاده کرده است. پس بهتر است با تشویق روسیه به جنگی تمام عیار گرفتار نشویم و ما هم در پی منافع ملی کشورمان باشیم. 

البته می‌توان رهبری محور مقاومت را نیز به منافع ملی ضمیمه کرد و سیاست همسویی را در رابطه با منافع ملی و مصالح ایدئولوژیک درپیش گرفت. به اصطلاح کارشناسان نباید با سرگردانی در یک سیاست «دو اوربیتالی» هم منافع را از کف بدهیم، هم اقداماتی به زیان مصلحت مسلمانان و مردم غزه انجام دهیم. عقلانیت ایجاب می‌کند از برخورد احساسی و تسلیم شدن به جو تبلیغاتی موجود دوری کنیم.

از زمان جنگ قره باغ در سال ۲۰۲۰ نفوذ اسرائیل در جمهوری آذربایجان آشکار شد. تنش‌های ساختگی الهام علی اف و شرکایش ضد ایران و تبلیغات منفی درباره تاریخ، فرهنگ و مردم ایران نیز کاملاً روشن است. علت این عدم احساس امنیت آن است که آذربایجان بخشی از ایران فرهنگی و تمدنی است. بنابراین حاکمان آن به دنبال هویتی مستقل از طریق ایجاد بحران و رویارویی با کشور ایران هستند. زیرا جمهوری آذربایجان از یک سو پس از شکست ایران در جنگ ترکمنچای – همانند وضعیت چین تایپه – طی قراردادی به روسیه اجاره داده شده است. بنابراین در زمان فروپاشی امپراتوری شوروی سابق اگر دولتی در ایران روی کار می بود که پیگیر این موضوع بود، می‌شد آن ایالت را به ایران بازگرداند. از سوی دیگر دولت ترکیه برای بسط قدرت و نفوذ خود در منطقه با پیش کشیدن بحث پان ترکیسم بر احساس عدم امنیت جمهوری آذربایجان انگشت گذاشته بحران را شدیدتر می‌کند. از آنجا که جمهوری آذربایجان بخشی از فرهنگ و تمدن ایران بوده و حتی بسیاری از کسانی که امروزه ترکی صحبت می‌کنند در گذشته به زبان‌های ایرانی سخن می گفتنند. بنابراین دولت آذربایجان درصدد است از هرگونه بحرانی در خاک ایران و یا روابط خارجی آن به نفع خود بهره‌برداری کند، تا گذشته از مصادره میراث فرهنگی و تمدنی ایران به نفع خود، هم علقه‌ها و پیوستگی‌های مردمش با مرکز فرهنگ و تمدن ایران را قطع کند، هم منافع بیشتری از دریای خزر را دست و پا کند. جالب اینکه در جریان بحران جاری ایران و اسرائیل هیچ خبری از سوی آذربایجان نمی‌رسد. اما این سکوت نمی‌تواند وضعیت ژئوپلیتیک و موضع‌گیری سیاسی سران جمهوری آذربایجان در رابطه با ایران را پنهان کند؛ کاملاً آشکار است که الهام علی اف و همکارانش از هرگونه بحران در سیاست‌های ایران ستقبال می‌کنند.

 یکی از مسائل جالبی که این روزها در خبرها می‌آید، این است که: ایالات متحده آمریکا ناو هواپیمابر روزولت را از اقیانوس آرام غربی به دریای مدیترانه منتقل کرده است، تا به سایر نیروهای مستقر در منطقه برای دفاع از اسرائیل کمک کند. این کار صرف نظر از برهم زدن توازن استراتژیک ایالات متحده آمریکا با چین در اقیانوس آرام و شرق آسیا، باعث می‌شود از فشار چند سال اخیر ایالات متحده بر اقتصاد چین نیز کاسته شود. زیرا سیاست سازان ایالات متحده بر بحران ایران و اسرائیل تمرکز خواهند کرد.

روشن است که سیاست جهانی کشورها پس از این بحران به طور محسوسی تغییر خواهد کرد. بنابراین همه کشورها به دنیای بعد از این بحران نظر دارند‌. به همین دلیل؛ سایر کشورها هم با گوشه چشمی به این بحران به منافع ملی خود در آینده نگاه می‌کنند. از جمله جهان عرب و دیگر کشورهای مسلمان حتی فلسطینی‌ها نیز با نگاه به منافع ملی و با استفاده ابزاری از ایدئولوژی اسلامی برای گسترش سیاست بین‌المللی خود تلاش می کنند.

جمهوری اسلامی ایران نیز در پی پاسخ به این تعرض اسرائیل برای حفظ پرستیژ رهبری محور مقاومت و همچنین منافع ملی کشور است. بنابراین به نظر می رسد مسئولین و تصمیم گیرندگان تراز اول نظام جمهوری اسلامی در پی مدیریت این بحران با توجه به موارد ذیل هستند:

الف – پرهیز از گسترش بحران و ورود به یک جنگ همه جانبه. ب – تلاش برای عمل در چارچوب مقررات بین‌المللی از جمله نقض بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد از سوی اسرائیل، تا از رویارویی با نظام بین‌المللی خودداری شود.

کلید واژه ها: اسماعیل هنیه ترور اسماعیل هنیه ایران و اسرائیل ایران و فلسطین ایران و ترکیه ایران و روسیه روسیه و اسرائیل ترکیه و اسرائیل ایران و آذربایجان آذربایجان و اسرائیل ایران و امریکا امریکا و اسرائیل چین ایران و چین


( ۱۷ )

نظر شما :

آذربایجانلی ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۶:۱۴
آذربایجان بخشی از حکومت ترک قاجاربود نه ایران.باکلمات بازی نکنید.اگه به منطق توباشد مغولستان یااعراب هم خواهان الحاق ایران به خودشان میشوند.تاریخ پراست از بده بستان های سرزمینی.تاآنجایی که می دانیم فارس ها حکومتی برترکان نداشتند واین ترکان بودند که حاکمان تاریخی سرزمینی که امروزه ایران نامیده میشود برای قرنهای زیادی بودند
مجتبی ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰
تاریخ آذربایجان بسیار قدیمی‌تر از وجود و نفوذ و تجاوز مهاجران و مهاجمان دست قبچاق است ،اتراک قرن ۷ هجری و قرن ۵ میلادی پا به آذربایجان گذاشتند و قبل از آن هیچ نشان یا ردی در تاریخ ندارند ،بیشترین جنگ ایران با همین حکومت های ترک بوده است منجمله عثمانی‌ها در غرب ،ازبکها در شرق و.... حاکمان ترک بیشترین چوب حراج به خاک ناموس و....ایران زدند ،نه اعراب و نه موغولها قادر به نابودی فرهنگ و تاریخ و تمدن ایران نبودند حتی امروزه پانترکها قادر نیستند
عبدالرضا ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۸:۴۰
از تاریخ 2600 ساله ایران 1500 سال حکومت ایران دست تورکان بوده است الان یک سوم جمعیت ایران را تورکان تشکیل می دهند حداقل ده درصد لغات زبان فارسی را تورکی تشکیل می دهد خیلی از مشاهیر ایران را چه قدیما چه جدیدا تورکها تشکیل می دهند و زبان تورکی از چند هزار سال قبل در ازربایجان بوده و هست و سابقه خزرها بولقارها هونها سوبارها کنگرها از قبل سلجوقها بود ه فلذا نوشته نویسنده عزیز از نظر تاریخ ازربایجان ضعیف می باشد ویا مغرضانه است
فرزاد ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ | ۲۰:۵۳
در تایید نظر نویسنده محترم ودر جواب جاعلان و دزدان تاریخ باید گفت قطعا حقایق و مسلمات تاریخی با تبلیغات و سخنان جاهلانه و ار سر عقده ی حقارت عده ای متوهم و استعمار زده در آن سوی ارس وعده ای دویست دلاری هم در این سوی ارس تغییر نمیکنه. تمام حکومت‌ها در ایران و ازجمله پادشاهان ترکمن تبار و ایرانی قاجار ؛ زیر نام و پرچم تاریخی ایران بر آران و شروان تاریخی یا همان جمهوری باکوی امروی که همیشه ی تاریخ و به طور پیوسته جزیی از خاک اصلی ایران بوده؛ ؛حکومت میکردند.مرز تاریخی ما با ترکان درشمال ؛ شهر دربند(در جنوب روسیه امروزی) ودر شرق ؛ رود جیحون(آمو دریا )بوده.از قراردادهای استعماری ترکمنچای و گلستان بیش از صد سال گذشته و زمان ملغی شدن آن فرا رسیده.
آذربایجانی ۲۲ مرداد ۱۴۰۳ | ۲۳:۱۹
در گذشته به فارسهای قفقاز و اطراف ارس آذربایجانی می گفتند ( برگرفته از نام آذرپاد ژنرال داریوش هخامنشی به معنی زمین نگهبان آتش) در اثر حملات عثمانی و روس بین قرون ۱۶ تا ۱۹ م ( و نه در هزاران سال قبل و یا ۷۰۰ سال قبل در زمان مغول) زبان مردم از آذری( = فارسی میانه) به نوعی ترکی دگرگون شد. ( که هنوز بیش از ۴۰٪ کلمات اش فارسیه) امروز عوام و پرفسورهای فیک خیال می کنند از اول آذری ها به ترکی حرف می زدند به غلط ترک زبانهای ایران و قفقاز را آذری می نامند.
ایرانی ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۶:۲۷
مطمئنا باکو کمک اطلاعاتی زیادی در این موارد به اسرائیل میکند و بدون دلیل نیست که اسراییل بعد از این ترور نظامیان خود را از باکو خارج کرده است. ضمنا خطاب به پانترکهایی که می‌خواهند به ایرانی‌ها تاریخ یاد بدهند باید گفت اگر به جای بلغور کردن جعلیات در محافل بسته پانترکی تان یک خط تاریخ خوانده بودید میدانستید که اصلا شمال ارس در تاریخ اسمش اصلا آذربایجان نبوده! بلکه در اصل ایالات آران و نخجوان و بادکوبه و ... بوده است. ضمنا بله شما نباید هم حکومت‌های فارس و کرد و لر و ارمنی ... را به یاد بیاورید چون خیلی از اینها از قبل از مهاجرت زبان ترکی به فلات ایران حکومت می‌کردند و اتفاقا بر خلاف ترکهای قاجار خاکشان را برای گسترش حرمسرا نمی‌فروختند تا روس‌ها بیایند و مرکز آذربایجان یعنی تبریز را هم بگیرند!
فرزاد ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۲:۴۹
در پاسخ به جاعلان تاریخ و اونها که مشغول ایرانی زدایی از آذربایجان و شمال ارس هستند:ابوالحسن مسعودی مورخ و جغرافیدان قرن سوم در کتاب التنبیه و الاشراف میگوید:«پارسیان[ایرانیها} قومی بودند که قلمروشان دیارجبال بود ازماهات وغیره و آذربایجان تا مجاور ارمنیه و آران و بیلقان تا دربندکه باب و ابواب است و ری و طبرستان و مسقط وشابران وگرگان و ابرشهر که نیشابور است و هرات و مرو و دیگر ولایتهای خراسان و سیستان و کرمان و پارس و اهواز با دیگر سرزمین عجمان که در وقت حاضر به این ولایتها پیوسته است.همه این ولایتها یک مملکت بود.پادشاه اش یکی بود و زبان اش یکی بود فقط در بعضی کلمات تفاوت داشت زیرا وقتی حروفی که زبان را بدان مینویسند یکی باشد؛زبان یکی است وگرچه در چیزهای دیگر تفاوت داشته باشد؛چون پهلوی و دری و آذری و دیگر زبانهای پارسی.»
فرزاد ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۰
ایران باید بیش از اسراییل و آمریکا مراقب خیانت و خباثت استاندار باکو باشه.امروز دم خروس علی‌اف زده بیرون وهمه متوجه شدن.اخیرا ارتش اسراییل از بین حمله ایران به تلافی ترور اسماعیل هنیه در تهران؛هشدار فوری صادر کرده و از نظامیانش در جمهوری باکو و گرجستان خواسته فورا اونجا رو ترک کنن همان موضوعی که حاکمان باکو و عوامل نفوذیشون در ایران منکر اون بودند.
خداپرست ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۹:۴۳
چه متن بی سر و تهی! از عنوان ترور هنیه استفاده کرده و به جمهوری آذربایبجان و ترکیه تاختید! شما احتمالا" از این ناراحتید که دولت شهید رئیسی اختلافات با آذربایجان را حل کرد و راه را برای پزکشیان برای توسعه روابط تهران- باکو هموار کرده و در آینده مناسبات دو کشور توسعه اساسی خواهد یافت.
به آذربایجانی ۲۵ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۶:۱۷
چیزی به اسم فارسی کهن و فارسی میانه نداریم. فارسی بعد از اسلام در خراسان و شرق افغانستان امروزی به تدریج بوجود آمد و به دلیل داشتن بیشتر از شصت درصد لغات عربی و نزدیکی به این زبان فصیح به تدریج به زبان شعر و مدح تبدیل شد. در حال حاضر شصت درصد فارسی را زبان وسیع و فصیح عربی و سی درصدش را زبان باستانی تورکی و ده درصد را زبان‌های سغدی، پشتون، هندی، انگلیسی، فرانسه و روسی تشکیل می‌دهند. پانفارس هرچقدر هم جاعل و متکی به گزارشات شرق‌شناسان باشد، بازهم قادر نیست حقایقی را که مقابل چشم قرار دارند، تحریف کند.
حرف حق تلخ است ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۵
مردم آذربایجان اگر تورک نباشند، مطمئنا فارس هم نیستند به هیچ وجه. فارسها و کردها خودشان را آریایی می دانند و در سالهای اخیر کردها شروع کرده اند به ادعاهای بی اساس بر آذربایجان. در حالیکه در ویکی فارسی می خوانیم: ساکنان آذربایجان ریشه در مردمی دارند که پیش از ورود آریایی ها به ایران ، در آذربایجان می زیستند. از این جمله دو نکته مشخص می شود: ۱) مردم آذربایجان، آریایی نیستند. ۲) آریایی ها ، وارداتی هستند. هرچند که خود را مالکان ازلی ایران جا می زنند. آریایی چیست؟ ساخته پرداخته ی ذهن کسروی