معرفی کتاب
ایران در روابط فراآتلانتیکی
دیپلماسی ایرانی: در دهههای گذشته روابط فراآتلانتیکی با فرازونشیب زیادی همراه بوده، اما یکی از مهمترین موضوعاتی که همواره در روابط فراآتلانتیکی مطرح بوده و بهویژه بعد از جنگ سرد تبدیل به یک «مسئله» شده، نحوه مواجهه و تعامل با جمهوری اسلامی ایران بوده است. اروپا و آمریکا در برخی مقاطع در قبال جمهوری اسلامی ایران هماهنگ و همگرا بودند و در برخی مقاطع دچار اختلاف و واگرایی شدند. کتاب حاضر، پاسخی به چرایی این همگرایی و واگرایی در مواضع فراآتلانتیکی در قبال جمهوری اسلامی ایران در مقاطع مختلف است. از آنجا که جمهوری اسلامی ایران در قالب سیاست «غرب منهای آمریکا» ضمن تداوم مقاومت در برابر آمریکا بهدنبال توسعه روابط با اروپا بوده است، فهم چگونگی و چرایی همگرایی و واگرایی بین آنها در قبال ایران میتواند به سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران کمک کند.
نویسنده کتاب، عزیزالله حاتمزاده دانشآموخته دکترای روابط بینالملل (با گرایش مطالعات امنیتی) از دانشگاه تهران است. حوزه و تمرکز اصلی مطالعاتی وی روابط فراآتلانتیکی، روابط ایران و غرب و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده و تاکنون مقالات متعددی در این حوزهها در مجلات علمی و معتبر به چاپ رسانیده است. نویسنده همچنین سابقه همکاری با برخی از مهمترین اندیشکدهها و مراکز فکری مؤسسه ابرار معاصر تهران و اندیشکده حکمرانی شریف را دارد و در حال حاضر مدیر «دپارتمان آمریکا» در مؤسسه ایران-یوریکا (مؤسسه ایرانی مطالعات اروپا و آمریکا) است.
فصل اول کتاب، به بررسی روند تاریخی روابط فراآتلانتیکی به ویژه پس از پایان جنگ سرد می پردازد و مهمترین نقاط عطف آن را تا روی کار آمدن بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا بیان می کند. فصل دوم، ضمن توضیح این مساله که ایران همواره بعد از جنگ سرد یک «مساله» در روابط فراآتلانتیکی بوده است که دوطرف گاهی درباره آن اختلاف و گاهی همکاری داشته اند، تلاش می کند تا الگویی برای این اختلاف و همکاری ارائه و توضیح دهد عامل تعیین کننده واگرایی و همگرایی اروپا و آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران در دوره های مختلف بعد از جنگ سرد چه چیزی بوده است. در چهار فصل پایانی کتاب تلاش شده تا بر مبنای این الگوی تحلیلی دوره های مختلف همگرایی و واگرایی فراآتلانتیکی در قبال جمهوری اسلامی ایران با بررسی اسناد، بیانیه ها، مواضع سیاسی و اقدامات اروپا و آمریکا از پایان جنگ سرد تا اواسط دوره ریاست جمهوری بایدن توضیح داده شود.
نظر شما :