صالحی: برپایی مرکز مونتاژ سانتریفیوژ در نطنز در آینده نزدیک

۱۶ خرداد ۱۳۹۷ | ۱۸:۲۷ کد : ۱۹۷۷۰۹۳ سرخط اخبار

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت که اقداماتی که سازمان انرژی اتمی آغاز کرده است، خلاف برجام نیست و افزود: زیرساخت ایجاد چند صد هزار سو آماده است.

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی امروز (سه شنبه) در نشستی خبری در پی دستور مقام معظم رهبری به سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: دیروز رهبر انقلاب فرمانی صادر کردند که سازمان در یکسری زمینه ها که در چارچوب برجام است فعالیت هایی را آغاز کند و سرعت ببخشد.  

وی افزود: چند اصل است که باید مدنظر قرار دهیم، یک اصل التزام به تعهدات است که رهبری فرمودند اگر ایران تعهدی را پذیرفت قطعا ملتزم به آن تعهدات است و این یک اصل اخلاقی، دینی و سیاسی است که ما ملتزم به تعهداتمان هستیم و این اصل در سازمان همواره مدنظر بوده است. ما قبل از برجام توافقنامه پادمانی را  به طور کامل مدنظر قرار می دادیم، بعد از برجام به این توافقنامه هم پروتکل الحاقی اضافه شد و هم ملاحظات برجامی. ما قبل از برجام به توافقنامه عمل می کردیم و بعد از برجام به هر سه عمل می کردیم.

صالحی خاطرنشان کرد: اصل دوم این است که فعالیت های هسته ای ایران همانطور که از سوی مقامات ارشد ایران اعلام شده، صلح آمیز است و مبنای آن فتوای رهبری است که صراحتا فرمودند تولید، انباشت سلاح های هسته ای و کشتار جمعی حرام است و ما هیچگاه منحرف از این اصل نشده و نخواهیم شد. 

معاون رئیس جمهور درباره اصل سوم بیان کرد: اصل سوم اهمیت صنعت هسته ای برای کشور است که دو هدف عمده را سازمان انرژی اتمی دنبال می کند یکی تامین برق هسته ای و دیگری تامین سوخت نیروگاه های هسته ای. صنعت هسته ای از این باب مدنظر کشور ایران است که می تواند در سبد تولید انرژی جایگاهی قابل توجه داشته باشد. رهبری بارها بر این اصل تأکید داشتند و حمایت های لازم را همچنان در این زمینه داشته اند.

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: اصل دیگر این است که همزمانی تحریم و برجام غیرممکن است و رهبری دیروز صریحا این موضوع را فرمودند که ما نمی توانیم هم برجام را داشته باشیم و هم شاهد تحریم باشیم.

صالحی یادآور شد: تمامی فعالیت های ما در چارچوب این اصول چهارگانه است.

وی گفت: فناوری هسته ای ذاتا یک فناوری دوگانه است و می توان استفاده دوگانه از آن کرد، استفاده های غیرصلح آمیز و صلح آمیز و ما به دنبال استفاده صلح آمیز هستیم. امکان استفاده از این فناوری در حوزه صنعت، کشاورزی و ... است و ظرفیت بسیار با ارزشی است. اگر ما بتوانیم این صنعت را به حد بلوغ در کشور برسانیم، قطعا صنایع دیگر از شرایط استانداردهای فناوری برخوردار خواهند بود.متاسفانه غرب سعی می کند این فناوری و صنعت که برای ما از اهمیت زیادی برخوردار است را به نقطه ضعف تبدیل کند. 

معاون رئیس جمهور خاطرنشان کرد: طرف مقابل نمی خواهد ما از این ظرفیت برخوردار و عامل قدرت باشیم و در افکار عمومی به گونه ای کار می کنند که ایران کشوری نفت خیز است و چرا دنبال نیروگاه های هسته ای است.  این در حالی است که در حال حاضر کشوری در حوزه خلیج فارس هست با دو سه میلیون نفر جمعیت و اندازه ما نفت صادر می کند و همین الان چهار نیروگاه هسته ای می سازد.

وی بیان کرد: آنها به دنبال ساختن افکار عمومی هستند که افکار عمومی را نسبت به این صنعت و فناوری سست کنند و متاسفانه برخی در تحلیل هایشان این مطلب را در داخل بازتاب می دهند.

صالحی ادامه داد: بهتر است عزیزان به گفتمان علمی در این زمینه توجه کنند. مسائل فنی و علمی چیزی نیست که هر کسی بتواند راحت وارد آن عرصه شود و اظهارنظر کند، اظهارنظرهای روزنامه ای و بعد بگویند صنعت هسته ای برای چه، بدون اینکه استدلال علمی پشت آن باشد. ما نمی خواهیم این دستاورد عظیم که موجب اقتدار و عزت ایران شده، به نقطه ضعف در افکار عمومی تبدیل شود. رسانه ها مسئولیت سنگینی در این زمینه دارند.

* برجام معیوب شده را قبول نداریم

وی  با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه برجامی که الان به آن تعهد کردیم قبول داریم ولی برجام معیوب شده را قبول نداریم، ما نمی پذیریم برجام مجددا مورد مذاکرات دوباره قرار بگیرد و لذا برجام معیوب شده را قبول نداریم، گفت: از ابتدای دولت یازدهم که مذاکرات هسته ای آغاز شد، سازمان انرژی اتمی با توجه به تجارب گذشته همواره این موضوع را مدنظر داشت که این مذاکرات ممکن است یا به نتیجه نرسد یا اگر به نتیجه رسید ممکن است طرف بدعهدی کند و سازمان باید به گونه ای عمل می کرد که زمان را از دست ندهد.  

صالحی خاطرنشان کرد: در طول گفتگو رهبری بارها اشاره می کردند که نمی توان به طرف مقابل اعتماد کرد و حواستان باشد. ما از این توصیه رهبری این را استنباط کردیم که ما پل های پشت سر را نه اینکه نباید خراب کنیم، بلکه پل های متعدد دیگری را هم بتوانیم ایجاد کنیم که در صورت برگشتن، ما زمان را از دست ندهیم.

وی تأکید کرد: یعنی اگر قرار شد آنها بدعهدی کردند و ما برگردیم، دیگر برگشت ما به وضعیت سابق قبل از برجام نباشد بلکه جایگاه ما به مراتب بالاتر از قبل از برجام باشد. لذا سازمان انرژی اتمی بنا به توصیه رهبری و حمایت های رئیس جمهوری در طول مذاکرات هسته ای در دولت یازدهم فعالیت های زیرساختی وسیعی را در چارچوب تعهدات پادمانی آغاز کرد و ما هیچ چیز خلاف تعهدات پادمانی انجام ندادیم، ولی زیرساخت های فراوانی را شروع کردیم که ما اگر به طور عادی می خواستیم عمل کنیم چه بسا این زیرساخت ها باید برای چند سال آینده محقق می شد.

صالحی افزود: اما ما با توجه به شرایطی که داشتیم فرزندان شما در سازمان انرژی اتمی شبانه روز با حمایت های دولت بی سر و صدا حرکت کردند بنا به دلایلی که ممکن بود مورد سوء استفاده قرار بگیرد. هر چند ما در چارچوب مقررات و تعهدات عمل می کردیم.

*تاسیسات برقی نطنز برای چند صد هزار سو آماده است

صالحی گفت: مثلا یک زیرساخت، زیرساخت تاسیسات برقی نطنز است که قبل از برجام آن را نداشتیم و با سرعت کار کردیم و هزینه زیادی پرداختیم و الان تاسیسات برقی نطنز برای چند صد هزار سو آماده است. اگر عادی می خواستیم انجام دهیم ممکن بود این زیرساخت برای سال های آینده انجام شود.

وی افزود: ما همچنین واحد اختلاط در نطنز که ٢٠ فروردین شاهد رونمایی آن بودید و رئیس جمهور افتتاح کرد کار عظیمی بود. 

*مرکز جدید مونتاژ سانتریفیوژها در نطنز

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: کار دیگری که در نطنز انجام شد و باز در چارچوب تعهدات پادمانی ما بود؛ ولی اعلام عمومی نکردیم، برای ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته بود. ما برای ساخت این سانتریفیوژ ها، باید تاسیساتی را فراهم می کردیم و بهترین تجهیزات اندازه گیری،  تجهیزات مختلف کنترلی و مکانی برای مونتاژ سانتریفیوژهای جدید را باید انجام می دادیم که این کار را انجام دادیم و فعالیت های گسترده ای را داشتیم ولی آنجا را به کار نگرفتیم و به فرمان رهبری و دستور رئیس جمهور ما برای به کارگیری این زیرساخت بسیار افتخار آفرین کار را آغاز کردیم و امیدوارم در آینده نزدیک مصاحبه ای در آن محل از طریق صدا و سیما داشته باشیم که توضیحاتی درباره مرکز جدید مونتاژ سانتریفیوژها بدهیم.

وی یادآور شد: این مرکز اگر می خواست طبق روال عادی راه اندازی شود باید در شش سال آینده آماده می شد ولی طی هفته ها و ماه های آینده کامل و برپا می شود.  

صالحی افزود: ما همواره به طرف های مقابل گفته ایم اراده ملت ما را نیازمایند. بارها اراده این ملت در این 40 سال آزموده شده است.

*سازمان انرژی اتمی برای همه سناریوها از قبل خود را آماده کرده

وی گفت: ما زمان را از دست نداده ایم. برجام را هم در راستای منافع کشور و منطقه و جهان می دانیم و برجام یکی از عوامل حمایتی مهم از NPT است و در صورت فروریزی برجام خیلی چیزها عوض می شود که امیدواریم چنین اتفاقی نیفتد و اینجا اعلام می کنم سازمان انرژی اتمی برای همه سناریوها از قبل خود را آماده کرده است.

صالحی به ایجاد وضعیت تست لوپ برای تست سوخت های مدنظر که در شرایط واقعی قرار بگیرد، نیز اشاره کرد.

* نامه ایران به آژانس

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره  به جلسه هفته پیش هیأت نظارت بر برجام گفت: ما سناریوهای مختلفی را برای شرایط مختلف همواره مدنظر قرار داده بودیم و پیشنهادات مکتوب را به مقامات ارشد کشور ارائه داده بودیم در جلسه آخر هیات نظارت بر برجام، تصمیماتی گرفته شد و آن تصمیمات توسط رئیس جمهور به سازمان ابلاغ شد. ما پیشنهاداتی را دادیم که در چارچوب برجام چه اقداماتی را می توانیم آغاز کنیم و این پیشنهادات مقبول واقع شد و رئیس جمهور دستور داد و البته تصمیمات هیأت نظارت بر برجام به استحضار رهبری رسید و ایشان تأیید کردند و بعد از تایید ایشان رئیس جمهور به ما ابلاغ کردند و ما کار را آغاز کردیم.

وی ادامه داد: نامه ای دیروز به آژانس بین المللی انرژی اتمی دادیم در خصوص آغاز برخی فعالیت ها و این نامه دیروز تحویل شده و قدم اولیه را برداشته ایم، ولی اقدامات لازم روی زمین از امروز آغاز کردیم و اگر شرایط ایجاب کرد، شاید فردا شب بتوانم در نطنز یکی از مواردی که الان مدنظر داریم و امکانات افتخارآفرینی است یعنی مرکز تولید سانتریفیوژهای جدید است را از آنجا اعلام کنم.

وی افزود:  هیچ وقتی را از دست ندادیم و هیچ فوت وقتی نبوده است. 

*کارخانه تبدیل اورانیوم مجددا راه اندازی می شود

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره عکس العمل اروپا گفت: اقداماتی که سازمان انرژی اتمی آغاز کرده است خلاف برجام نیست. اینکه ما کارخانه تبدیل اورانیوم را داریم و این کارخانه سال ها متوقف بوده  چون اورانیوم طبیعی نداشتیم و بعد از برجام موفق شدیم 400 تن به ذخایر اورانیوم اضافه کنیم. ما الان می توانیم ذخایر اورانیوم را بالا ببریم و علاوه بر آن کارخانه تبدیل اورانیوم که قریب 10 سال بود متوقف شده بود به دلیل نداشتن مواد اولیه کیک زرد مجددا راه اندازی می شود و عیب های این کارخانه گرفته و بازسازی می شود و خلاف برجام هم نیست. آنها می خواهند به چه اعتراض کنند که شما کیک زرد را هم تولید نکنید. اقدامات ما همه از این جنس است که خلاف برجام نیست.

وی در پاسخ به سؤال دیگری عنوان کرد: مقام معظم رهبری فرمودند زیرساخت های لازم را  برای 190 هزار سو آغاز کنید آن هم در چارچوب برجام. نفرمودند به یک باره 190 هزار سو را در یک زمان کم بسازید.

صالحی خاطرنشان کرد: ما اگر بخواهیم به سانتریفیوژ ورود پیدا کنیم دیگر به سانتریفیوژ های جدید توجه خواهیم کرد نه سانتریفیوژهای IR1 بلکه سانتریفیوژهای IR2M و IR4 و IR6 . البته هنوز داریم تست های لازم را در مورد IR8 انجام می دهیم و ما اگر بخواهیم در شرایطی که برجام به هم بریزد، سانتریفیوژهای جدید را مونتاژ کنیم قطعا سانتریفیوژهای نسل جدید را مونتاژ خواهیم کرد. اما فعلا در چارچوب برجام عمل می کنیم. هیچ چیزی خلاف برجام عمل نخواهیم کرد، این دستور مقام معظم رهبری است. ما زیرساخت ها و آمادگی های لازم را برای اینکه وارد این عرصه بشویم را آغاز خواهیم کرد.

وی گفت: دستورالعملی که آقای روحانی در نامه ای به سازمان داده سه مورد مشخص بود که در حال پیگیری هستیم،  شامل تولید UF6 ، کارخانه تولید UF4  و مرکز جدید مونتاژ سانتریفیوژ.  

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه به نظر می رسد ما می خواهیم  با این اقدامات پیام محکمی به اروپا بدهیم، بیان کرد: مثلا تولید UF6 ما چونکه ماده اولیه کیک زرد را نداشتیم کارخانه تبدیل ما خوابیده بود و الان 400 تن ماده اولیه داریم و این یک اختیار است که رئیس جمهور فرمودند این کارخانه را راه اندازی و عیب و نواقص آن را برطرف کنید، چون کارخانه قدیمی است، این یک فرصتی است که پیش آمده است.

*ما نگفتیم از فردا می خواهیم سانتریفیوژ جدید مونتاژ کنیم

صالحی افزود: ما خلاف برجام انجام نمی دهیم، ما نگفتیم از فردا می خواهیم سانتریفیوژ جدید مونتاژ کنیم. ما پل های پشت سر را خراب نکردیم و پل های اضافی ساختیم که این مختصر محدودیت زمانی را که پذیرفتیم را جبران کنیم.

*مقدمات غنی سازی 190 هزار سو

وی درباره مقدمات غنی سازی 190 هزار و زمان رسیدن به این میزان گفت: مقدمات آن یک سالن مونتاژ است که خیلی از کارهای این سالن را انجام دادیم و امیدواریم ظرف هفته ها و یکی دو ماه آینده از هر حیث آماده باشد، ولی این به معنای شروع مونتاژ سانتریفیوژهای جدید به مفهوم تولید انبوه نیست. این امکانات هست که اگر خدای نکرده برجام فروریخت که امیدوارم چنین نشود، ما دنبال این نباشیم که بخواهیم سالن ایجاد کنیم.

صالحی افزود: در صورتی که برجام فرو بریزد ظرفیت این سالن مونتاژ اینقدر بالاست که در زمان کوتاهی می توانیم به این ظرفیت (190 هزار سو) برسیم.

*این اقدام سازمان انرژی اتمی به منزله شکست مذاکرات کنونی (با اروپا) نیست

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤال دیگری بیان کرد: درباره خروج از برجام باید واکنش طرف های مقابل را رصد کنیم. به استناد بیانات رهبری نمی توانیم همزمان شاهد التزام به تعهداتمان در برجام باشیم و از طرف دیگر شاهد تحریم باشیم. عزیزان ما در وزارت خارجه رصد می کنند هر جور شرایط و تحولات مذاکرات انجام شد، به موازات آن آمادگی برای اقدامات متناسب با تحولات خواهیم داشت. ما برای هر سناریویی آماده هستیم سناریوی با برجام بدون برجام و سناریوی مرضی الطرفین و ... 

صالحی همچنین خاطرنشان کرد: این اقدام سازمان انرژی اتمی به منزله شکست مذاکرات کنونی (با اروپا) نیست.  مذاکرات پیش می رود و آنگونه که دوستان گفته اند به طور نسبی رضایتمندی هم هست فقط برای اینکه طرف مقابل احساس نکند در شرایطی هستیم که هم برجام را بپذیریم و هم تحریم را، عزیزان ما این تصمیم را گرفتند.

* هیچ اتفاقی در خصوص تعهداتمان به آژانس نمی افتد

صالحی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره روند همکاری ها با آژانس و بازرسی ها از تاسیسات هسته ای ایران خاطرنشان کرد: هیچ اتفاقی در خصوص تعهداتمان نمی افتد. موافقتنامه پادمان انجام خواهد شد و بازرسی ها در آن چارچوب و در چارچوب پروتکل و ملاحظات برجامی انجام می شود. هیچ خدشه ای به تعهداتمان نسبت به بازرسی های آژانس و در چارچوب تعهداتمان اتفاق نخواهد افتاد.

وی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره اظهارات منتشر شده به نقل از آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه بررسی اسناد ادعایی درباره ابعاد نظامی برنامه هسته ای ایران آغاز شده ولی زمانبر است،  گفت: دوستان نتوانستند در رسانه ها این عبارت را از قول آمانو پیدا کنند. ممکن است در رسانه های داخلی این مطلب باشد، ولی ما چیزی پیدا نکردیم.

*اگر برجام فروبریزد یعنی اعتماد جهانی فروریخته 

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره بحث خروج از معاهده NPT و پروتکل الحاقی در صورت خروج از برجام بیان کرد: این یک بحث سیاسی است، بنده نظر دارم ولی تصمیمات به مقامات ارشد نظام برمی گردد تا جایی که استنباط دارم ایران خیلی توجه ویژه ای دارد که NPT مستحکم سرجایش باشد چون در جهت منافع جامعه بین المللی است و اینکه در این معاهده بمانیم یا نمانیم منوط به نظر مقامات ارشد نظام است.

وی گفت: برجام به ما هو برجام که الان پابرجاست یک عامل اعتمادسازی در جامعه جهانی ایجاد کرده و نشان داده با مذاکره می شود موضوعات بزرگ و حساس را حل کرد و پارادایم جدید تعاملات بین المللی سیاسی را از طریق برجام در سطح بین المللی مطرح کرد و برجام می تواند در جهت تقویت NPT مفید و موثر باشد و اگر برجام فروبریزد یعنی اعتماد جهانی فروریخته و کسی به کسی اعتماد نمی کند و باعث می شود NPT مبانی اصلی اش را از دست بدهد.

صالحی ادامه داد: تصورم این است که برجام یک عامل مهم برای استحکام بخشیدن به این معاهده است و امیدوارم این عامل مهم کماکان پابرجام بماند چون معتقدم معاهده NPT در جهت منافع جامعه بین المللی است.

*بازطراحی راکتور اراک

وی درباره بازطراحی راکتور اراک هم گفت: در بحث بازطراحی راکتور جلوتر از زمانبندی هستیم و طراحی مفهوم و پایه را به طور کامل تمام کرده ایم و تاییده به لحاظ فنی مورد تایید چین، آمریکا و 1+5 قرار گرفته و الان طراحی تفصیلی را داریم که به طرف چینی ارائه دادیم و الان هیأت ما در چین هستند و در حال بررسی موضوعات هستند. ما داریم به آستانه تهیه نقشه ها و ساخت تجهیزات جدیدی مثل کالندریا می رسیم و باید سفارش تجهیزات را بدهیم. 

*هیچ نخبه و دانشمند هسته ای را کنار نگذاشتیم

صالحی درباره نخبه های هسته ای نیز گفت: ما هیچ نخبه و دانشمند هسته ای را کنار نگذاشتیم. اگر طرف استخدام رسمی باشد می تواند دیوان عدالت اداری شکایت کند.اگر در شرکت های ما کار می کند، ما قریب 10 شرکت داریم که قراردادهای یک ساله می بندند.

* اگر از برجام خارج شویم می توانیم به فوریت ظرفیت غنی سازی را بالا ببریم و این زمان مورد نیاز را حداکثر به دو سال برسانیم

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه بعد از چه مدتی می توانیم در ذخیره اورانیوم غنی شده به میزان قبل از برجام برسیم؟ گفت: اورانیوم ذخیره شده قبلی ما در طول چندین سال تولید و ذخیره شده است. ما که از ابتدا چندین هزار سانتریفیوژ نداشتیم. الان ظرفیت غنی سازی ما حدود هفت هزار سو است یعنی ما در عرض زمان کوتاهتری مثلا اگر هفت هزار سو را به کار بگیریم سالی دو تن می توانیم تولید کنیم؛ اگر از برجام خارج شویم می توانیم به فوریت ظرفیت غنی سازی را بالا ببریم و این زمان مورد نیاز را حداکثر به دو سال برسانیم.

به گزارش فارس، مقام معظم رهبری دیروز(دوشنبه) عنوان کردند: سازمان انرژی اتمی موظف است سریعا آمادگی های لازم را برای رسیدن به 190 هزار سو فعلا در چارچوب برجام فراهم کند و همچنین برخی مقدمات دیگر را که رئیس جمهور دستور آن را داده اند از همین فردا آغاز کند.


نظر شما :