شانزدهمین بخش از سلسله یادداشت های جدید سرکیس نعوم:

امریکا به فکر تحریم حزب الله

۱۵ مرداد ۱۳۹۶ | ۲۳:۳۰ کد : ۱۹۷۰۷۲۳ اخبار اصلی خاورمیانه
نویسنده خبر: سرکیس نعوم
در این بسته تحریمی جدید مثلا تاکید شده است که باید از افتتاح حساب برای شهردار یا عضو شورای شهر یا حتی رئیس منطقه ای که با حزب الله ارتباط دارد، جلوگیری شود.
امریکا به فکر تحریم حزب الله

دیپلماسی ایرانی: امسال برای هفتمین سال متوالی است که دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند. این یادداشت ها بعد از سفر وی به امریکا و دیدارش با مقامات فعلی و سابق امریکایی به طور مرتب در روزنامه النهار منتشر شده است. به دلیل تغییراتی که در روزنامه النهار ایجاد شده نتوانستیم به همه این یادداشت ها دسترسی داشته باشیم اما آن دسته از یادداشت هایی که امکان دسترسی به آنها وجود داشته و از اهمیت و جذابیت بالایی برخوردار بوده است را تهیه و منتشر می کنیم. در این جا شانزدهمین بخش از این یادداشت ها را می خوانید:

«مهندسی مالی ای» که ریاض سلامه، رئیس بانک مرکزی لبنان چند سال قبال اعمال کرد، واقعا ضروری بود، برای این که سلامه متوجه شد ذخیره ارزی لبنان از دلار امریکا به حد خطرناکی ضعیف شده است. این چیزی است که بانکداران و کارشناسان امور مالی که به امریکا رفت و آمد دارند می گویند. هدف از مهندسی مالی او دستیابی به دلارهای بانکی در داخل و خارج در مقابل واحد پولی لبنان بوده است. رسیدن به چنین هدفی امکان پذیر است اگر بانک ها دنبال بهره های بالا نباشند و نخواهند به منافع مالی بالایی برسند و آن طور که افراد متخصص می گویند دنبال «سودهای دفتری» نباشند. واحد پولی لبنان در بانک ها با وجود ورشکستگی ای که متوجه آن است، کمی رشد داشته است.

این کارشناسان همچنین می گویند که «مهندسی مالی» اهداف دیگری هم داشته است، آن هم کمک به بانک های کوچکی است که به دلیل مشکلاتی که در کار برخی شعباتشان در خارج به وجود آمده، به مشکلات مالی جدی برخورده اند. آنها به این ترتیب توانسته اند بر این مشکلات فائق آیند. آن چه آنها به آن توجه می کنند، سود عمومی ای است که توانسته به بخش بانکداری در لبنان کمک کند تا از هر گونه تهدیدی مصون بماند و از فروپاشی عبور کند، بسیاری بر این اعتقادند این اقدام در این مرحله حمایت از اقتصاد ملی در سایه ضعیف همه بخش های مالی است.

در عین حال تاکید هم می کنند که هدف از آن کمک به بانک مهمی بود که صاحب آن از چهره های «سیاسی» ای است که با مشکلات مالی بزرگی در داخل و خارج لبنان دست به گریبان است. مساله ای که این فرضیه را تقویت می کند که منافع بانک های بزرگ ایجاب می کند که تلاش کنند بانک های کوچک را از میدان به در کنند یا این که تلاش کنند بانک مرکزی لبنان را راضی کنند که به فکر مهندسی جدیدی بیفتد که منافع مهم و بزرگتری داشته باشد.  

پرسیدم قصه اتهام علنی ای که به وزیر دارایی، علی حسن خلیل، از سوی «انجمن بانکداران» شد، چیست؟

افراد نزدیک به این انجمن می گویند به این وزیر رشوه یک میلیارد دلاری پیشنهاد نشده است. و می پرسند چرا باید چنین اتهامی زده شود در حالی که هیچ اشاره ای به جزئیات آن نمی شود و گفته نمی شود که هدف از آن تامین حقوق ها و ردیف بودجه ها بوده است. او همچنین از اعمال مالیات به سودها که بانک ها از «مهندسی مالی» اخیر به دست آوردند، امتناع کرد. و به این اشاره می کنند که اظهاراتی که اخیرا «خبرگزاری ملی رسانه» منتشر کرد، به این مساله توجه نکرد. آنها همچنین می گویند که مدتی پیش سعد حریری، نخست وزیر «انجمن» یا اعضای آن را تحریک کرد که موضوع بهره صفر درصد را مطرح کنند تا به این ترتیب کمکی به خزانه دولت شود تا بتواند در این مرحله سخت به دولت کمک کند، اما اعضای انجمن با این تقاضا مخالفت کردند و او را متوجه نتایج نشست «پاریس 2» کردند که کشورها و سازمان های شرکت کننده در آن کمک های مالی بزرگی به لبنان کردند اما هیچ چیز به بانک ها نرسید و گفتند آنها تنها در صورتی از این کمک ها بهره خواهند برد که خود در دادن این کمک ها سهیم شوند. اما الآن وضعیت فرق می کند. افراد نزدیک به انجمن می گویند که پیشنهادی به بانک ها شده بود که برای تقویت خزانه کشور سود بانکی را 5 درصد کنند، اما آنها نپذیرفتند.

به هر حال، با وجود این که صحت این «رشوه» مشخص نیست، بانک ها موسسه های خیره نیستند. موسسه هایی هستند که به دنبال سود می گردند. مسئولیت مقامات پولی و بانکی این است که این موضوع را پیگیری کنند و البته از حد مقبول خارج نشوند. اما در عین حال باید به تلاش های بانک مرکزی لبنان نیز جواب داد که هدف از کارهایش منفعت برای همه است. بانک مرکزی بارها چنین کارهایی کرده و سودها را حتی از حد متعارف جهانی هم پایین تر آورده است. اما ضرر نداده است و نمی تواند هم ضرر بدهد، برای این که پول هایش پول مردمی است که سپرده گذاشته اند.

در پایان آنها اشاره کردند که اطلاعاتی که در اختیار دارند نشان می دهد که وزارت خزانه داری امریکا بسته تحریم های جدیدی را علیه بانک های لبنانی و افراد آنها و تمامی جمعیت ها و احزاب تهیه کرده است. هدف از آن که در سال گذشته تصمیم آن گرفته شده بود اما لبنان توانست با موفقیت به خاطر عملکرد خوب و تدابیر لازم غسان سلامه، رئیس بانک مرکزی از سر بگذارند، حزب الله است. در این بسته تحریمی جدید مثلا تاکید شده است که باید از افتتاح حساب برای شهردار یا عضو شورای شهر یا حتی رئیس منطقه ای که با حزب الله ارتباط دارد، جلوگیری شود. دامنه آن همچنین شامل «جنبش امل» یا افراد آن هم می شود. البته چند وقت پیش زمزمه ای در این باره شد اما بعدا این موضوع از اخبار رسانه ها غیب شد، اما دوباره به رسانه ها بازخواهد گشت. البته رئیس بانک مرکزی و «انجمن بانکداری» مثل همیشه تلاش خواهند کرد که «بسته تحریمی» تبدیل به قانون رسمی نشود یا حداقل اذیت و ضرر را متوجه لبنانی ها کند. البته رسانه ها هم باید از جنجال سازی بر سر آن خودداری کنند و خوراک خبری به طرف امریکایی ندهند تا آسیب های آن هر چه بیشتر کم شود.

ادامه دارد...

سرکیس نعوم

نویسنده خبر

سركيس نعوم، نويسنده و روزنامه نگار مشهور لبناني ويكي از ستون نويسان روزنامه النهار است. وی در سال 2011 جایزه جهانی جبران خلیل جبران را در استرالیا دریافت کرد. ...

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: سلسله يادداشت‌ هاي جديد سركيس نعوم


نظر شما :