تاکید بر حفظ توافق هستهای
آمریکاییها موافق برجام هستند
نویسنده: جیم لوب
دیپلماسی ایرانی: گمانه زنی های بسیاری در مورد رویکرد دولت ترامپ در خصوص توافق هسته ای با ایران وجود دارد. نظرسنجی تازه ای نشان می دهد که نزدیک به دوسوم از مردم آمریکا، مخالف خروج آمریکا از توافق برجام هستند؛ توافقی که پس از 18 ماه مذاکره بین ایران و گروه 5+1 به دست آمد.
این نظرسنجی، بخشی از یک بررسی بسیار بزرگتر است که توسط بخش برنامه برای مشاوره عمومی(PPC) دانشگاه مریلند، در مورد نگرش عمومی درباره نقش ایالات متحده در امور جهان انجام شده است. نتایج تحقیقات روز پنجشنبه منتشر شد تا به ترویج بحث آگاهانه بهتر درباره موضوعات حساس تا پیش از مراسم تحلیف ترامپ کمک کند. این مجموعه شامل 2980 پاسخ دهنده است و بین روزهای 22 تا28 سپتامبر صورت گرفته است.
استیون کول، فردی باتجربه در سیاست خارجی و مدیر PPC در این رابطه گفت: «اگرچه رئیس جمهور منتخب، ترامپ به پاره کردن قرارداد موجود و دنبال کردن مذاکره ای بهتر اصرار دارد، اما اکثریت آمریکایی ها ترجیح می دهند که معامله با ایران تا زمانی که ایران همچنان از شرایط آن پیروی می کند ادامه پیدا کند.»
تفرقه بر اساس خطوط حزبی کاملا قابل پیش بینی است. نزدیک به 9 نفر از هر 10 دموکرات (86درصد) به ادامه معامله تا زمانی که ایران بر اساس توافق عمل کند، علاقه دارند درحالی که 40 درصد از جمهوری خواهان با موقعیت موجود در توافقنامه، موافق هستند. در میان نمایندگان مستقل 58 درصد آنها معتقدند که آمریکا باید کار را بر اساس توافق موجود، ادامه دهد.
این نظر سنجی تنها یک روز پس از این که 37 دانشمند پیشرو آمریکایی ـ از جمله برندگان جایزه نوبل، کارشناسان هسته ای و مشاوران علمی سابق کاخ سفید ـ نامه سرگشاده ای در حمایت از برجام به ترامپ نوشتند، منتشر شد. دانشمندان در این نامه نوشتند که برجام «مانعی قوی در برابر برنامه هسته ای ایران» فراهم می کند و «دارایی استراتژیک آمریکا است».
همچنان مشخص نیست که ترامپ چه خواهد کرد. او اغلب برجام را «فاجعه» خطاب می کند. ماه مارس گذشته ترامپ در کمیته امور عمومی آمریکا و اسرائیل گفته بود که «اولویت شماره یک او از بین بردن این معامله است.» اگر چه در همان سخنرانی او بیان کرد که به عنوان رئیس جمهور تضمین خواهد کرد که معامله «اجرا شود به نحوی که ندیده باشید هیچ معامله ای دیگری، این طور اجرا شده باشد...» درحالی که جایی دیگر گفت که باید درباره شرایط این معامله دوباره مذاکره شود.
انتصاب های رده بالای او اگرچه نسبت به ایران کاملا تندرو هستند اما در برخورد با برجام تفرقه دارند. مایکل فلین، ژنرال بازنشسته و مشاور امنیت ملی، به شدت مخالف برجام است. درحالی که ژنرال بازنشسته و نامزد وزارت دفاع جیمز ماتیس، معتقد است با وجود این که این معامله ناقص است اما ارزش حفظ شدن را دارد. او بهار گذشته هشدار دارد که خروج از معامله بی اثر یا حتی ضدآمریکا خواهد بود چرا که بسیار بعید است طرف های دیگر در 5+1 اعم از انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان با آمریکا همراهی کنند.
اگرچه ممکن است دولت، حداقل نه بلاقاصله، اقدام خاصی انجام ندهد اما انتظار می رود که جمهوریخواهان و تعداد انگشت شماری از دموکرات ها در کنگره در ظرف هفته های آینده فشار قانونی را زیاد کنند با اهرم هایی مانند منع طرح انتقال هواپیماهای تجاری بوئینگ به ایران، تحریم شرکت های داخلی و خارجی که با تهران وارد تجارت می شوند یا تحریم های جدید ضد ایران به اتهام نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم. ایران و سایر اعضای 5+1 می توانند این تلاش ها را به عنوان موارد نقض شرایط برجام تفسیر کنند.
مانند سایر نظرسنجی های PPC، در تحقیق جدید نیز به پاسخ دهندگان پیش زمینه و اطلاعات اولیه در مورد برجام و نحوه اجرای آن ارائه شد. سپس از آنان خواسته شد که استدلال ها برای ادامه معامله، خروج از آن یا مذاکره مجدد را بررسی کنند. (پاسخ ها در بازه ای بین بسیار قانع کننده، تا حدودی قانع کننده، تاحدودی غیرمتقاعدکننده، بسیار غیرمتقاعدکننده، رده بندی شده بود). به طور کلی 52 درصد از پاسخ دهندگان استدلال ها به نفع خروج از مذاکره و مذاکره دوباره را متقاعدکننده دانستند (34,9درصد آن را تا حدودی متقاعد کننده و 17,2درصد بسیار متقاعد کننده) درحالی که 63 درصد استدلال به نفع حفظ توافق را متقاعدکننده خطاب کردند (24,1 درصد بسیار متقاعد کننده و 39 درصد تا حدودی متقاعد کننده).
در بخش دیگری ازاین نظرسنجی از افراد خواسته شد تا بگویند در صورت خروج آمریکا از این معامله و دنبال کردن مذاکره دوباره، سایر اعضای سازمان ملل چه واکنشی نشان خواهند داد. به طور کلی، 58 درصد افراد معتقد بودند که دیگر اعضای سازمان ملل در واقع از آمریکا پیروی خواهند کرد. اگرچه در پاسخ به این سوال که آنها فکر می کنند ایران چه واکنشی در برابر مذاکره مجدد و سازش های بیشتر خواهد داشت، نزدیک به 70 درصد (68,8درصد) پاسخ دهندگان گفتند که احتمال چنین شرایطی اصلا وجود ندارد یا خیلی کم است.
با توجه به تمام موارد بالا، از پاسخ دهدگان خواسته شد به آخرین سوال درباره این که آیا ایالات متحده باید از معامله کنار بکشد و مذاکره مجدد انجام دهد یا معامله کنونی را با شرایط فعلی ادامه دهد، پاسخ دهند. به طور کلی 63,7 درصد از پاسخ دهندگان از جمله 40,4 درصد از جمهوریخواهان تصمیم به حفظ معامله موجود گرفتند.
منبع: لوب لاگ/ مترجم: روزبه آرش
نظر شما :