دیپلمات های عرب در کنفرانس اخیر مراکش:

اسلام ستیزی ترامپ مهم نیست، ایران را دریابد!

۲۲ دی ۱۳۹۵ | ۱۵:۰۱ کد : ۱۹۶۵۸۲۲ آمریکا ترجمه برگزیده خاورمیانه
یک دیپلمات عرب گفت: "کشورهای عرب خاورمیانه، دولتی که از مسلمانان و اسلام متنفر باشد را به دولتی که علاقه مند و دوستدار ایران باشد، ترجیح می دهند."
اسلام ستیزی ترامپ مهم نیست، ایران را دریابد!

نویسنده: کیمبرلی دوزیرز

دیپلماسی ایرانی: در کنفرانس اخیر مراکش که با حضور بسیاری از دیپلمات های بلندپایه منطقه خاورمیانه به ویژه کشورهای عربی تشکیل شد، بسیاری از آنها بر این عقیده بودند که کشورهای عرب دولتی که شعارهای ضد اسلامی علیه مسلمانان سر دهد را به دولتی که به دنبال انعقاد توافق با ایران باشد، ترجیح می دهند. اوباما در دوران ریاست جمهوری خود وعده روابط گرمتری را به جهان عرب داده بود، اما این امر چندان محقق نشد. حالا دیپلمات های عرب مأیوس تر از همیشه عنوان کرده اند که بی صبرانه منتظر تعامل با رئیس جمهور عملگرا و صریح آمریکا یعنی دونالد ترامپ هستند و شعارهای ضد اسلامی وی در طول فعالیت های انتخاباتی چندان اهمیتی برای آنان ندارد.

«یوسف امرانی»، مشاور «محمد ششم» پادشاه مراکش در مورد اظهارات ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا و نیز توئیت اخیر «مایک فلین»، مشاور امنیت ملی آمریکا در مورد "منطقی بودن ترس از مسلمانان"، با اجتناب از هرگونه اظهار نظر مستقیمی درباره شعارهای انتخاباتی ترامپ عنوان کرد که این اظهارات وی را آزار نمی دهد و گفتگوهای استراتژیک بین دو دولت آمریکا و مراکش جریان دارد و در آینده نیز ادامه خواهد یافت.

یکی از دیپلمات های بلندپایه منطقه خاورمیانه که نخواست نامش فاش شود نیز در اظهارنظر تقریباً غیردیپلماتیکی عنوان کرد: "کشورهای عرب خاورمیانه، دولتی که از مسلمانان و اسلام متنفر باشد را به دولتی که علاقه مند و دوستدار ایران باشد، ترجیح می دهند". این دیپلمات در ادامه افزود: "جهان عرب بسیار آگاه تر از آن چیزی است که آمریکایی ها تصور می کنند. ما شعارهای تبلیغاتی آنها را تشخیص می دهیم و می دانیم که آنها پس از رسیدن به کاخ سفید تغییر عقیده خواهند داد." این دیپلمات سپس در مورد ناامیدی کشورش نسبت به دولت اوباما نیز مطالبی را عنوان کرد.

این اظهار نظرها نشان دهنده آن است که بسیاری از دیپلمات های فعلی و پیشین کشورهای عربی از اقداماتی همچون تلاش دولت اوباما برای انعقاد توافق هسته ای با ایران، شکست و ناتوانی اوباما در پیشبرد روند صلح میان فلسطین و اسرائیل و همچنین اقدامات اشتباه دولت آمریکا در مورد بحران جاری در سوریه و عدم انجام اقدامی سریع و قاطعانه به منظور جلوگیری از این جنگ بسیار مأیوس و ناامید شده اند.

دیپلمات ها، محققان و تجار حاضر در این کنفرانس که عمدتاً از مسلمانان سنی بودند، همگی نسبت به دولت شیعی ایران ابراز بی اعتمادی کرده و عنوان کردند که توافق هسته ای ایران که دولت اوباما آن قدر برای انعقاد آن تلاش کرد، بدون آن که توسعه طلبی های ایران در سراسر منطقه را محدود کند، موجب شد تا تحریم های بین المللی علیه این کشور به یک باره لغو و منابع مالی جدیدی به سوی این کشور سرازیر شوند. گفتنی است که روابط دیپلماتیک مراکش و ایران در طول سال های اخیر همواره با فراز و نشیب هایی روبرو بوده است اما این دو کشور در زمینه مبارزه با داعش و جلوگیری از گسترش این گروه تروریستی مواضع مشابهی داشته اند.

مدتی پیش باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه ای با مجله "آتلانتیک"، از برخی از متحدان اروپایی و عرب خود به عنوان "مفت خور" یاد کرده بود؛ کشورهایی که برای تأمین امنیت خود تماماً به آمریکا متکی و وابسته هستند. شاهزاده «ترکی الفیصل»، سفیر عربستان سعودی در آمریکا نیز با محکوم کردن این اظهارات باراک اوباما در پاسخ عنوان کرد: "جناب رئیس جمهور، ما مفت خور نیستیم."

«فواد مخذومی»، تاجر و سیاستمدار لبنانی نیز در طی این کنفرانس عنوان کرد: "در طول هشت سال اخیر ما همواره تصور می کردیم که روابط خوبی با آمریکا داریم اما پس از مدتی مشخص شد که اوضاع چندان هم مثبت نبوده است." وی در ادامه اظهارات خود در این کنفرانس عنوان کرد توافق دولت اوباما با ایران در حالی صورت گرفت که کشورهای عربی از این توافق هیچ اطلاعی نداشتند و از این جریان به طور کلی کنار گذاشته شدند.

مخذومی خطاب به حاضران در این کنفرانس گفت: "ترامپ گزینه خوبی برای ما خواهد بود. اظهارات ضداسلامی او را فراموش کنید. او رئیس جمهوری معامله گر است که با واقعیت سروکار دارد." این تاجر و سیاستمدار لبنانی در ادامه افزود: "اما این احتمال نیز وجود دارد که جهان عرب مجبور شود که حداقل در شرایط کنونی با موضوع روی کار ماندن بشار اسد در سوریه کنار آید. مواضع و رویکرد ترامپ در خصوص مساله سوریه بسیار روشن و شفاف است اما اوباما این گونه نبود. اسد نمی تواند در قدرت باقی بماند اما حذف اسد هیچ تأثیری در حل مشکل داعش نخواهد داشت. همه ما با جنبش بنیادگرا مخالف هستیم، بنابراین باید در ابتدا مشکل بزرگ تر را حل کنیم و پس از آن به سراغ حکومت بشار اسد برویم."

دولت مراکش که در زمینه مبارزه با تروریسم همکاری نزدیکی با ایالات متحده دارد، همچنان خواهان آن است  که دولت ترامپ برای توصیف گروه تروریستی داعش و سایر شبه نظامیان استفاده از عباراتی مانند «اسلام رادیکال» یا «تروریست اسلامی» را کنار بگذارد. امرانی مشاور پادشاه مراکش نیز در این باره عنوان کرد، با این حال چنین اختلافات نظرات خللی در روابط میان مراکش و آمریکا ایجاد نمی کند.

بنا بر گزارش های موجود، نامزد مورد نظر ترامپ که قرار است به عنوان سفیر ایالات متحده در اسرائیل فعالیت کند قصد دارد تا سفارت ایالات متحده را پیش از نهایی شدن توافق صلح میان اسرائیل و فلسطین، به بیت المقدس منتقل کند (کنگره مدت ها پیش قانون این تغییر را تصویب کرد و تنها کاری که ترامپ باید انجام دهد امضای برنامه اجرایی دو ساله است). در کنفرانس مراکش نیز برخی از شرکت کنندگان ناراحتی خود را از این موضوع اعلام کردند اما خشم بالقوه عرب ها از حرکت نمادین ایالات متحده در تغییر محل سفارت در برابر ترس ناشی از فعالیت های توسعه طلبانه ایران در سراسر منطقه خاورمیانه رنگ می بازد. بسیاری از دیپلمات ها و تاجران عرب نیز گمان می کنند که این نگرانی میان آنها و دولت ترامپ مشترک است.

مخزومی در مورد ترامپ می گوید: "حداقل این مرد به شما می گوید که دقیقاً چه چیزی می خواهد." این تاجر لبنانی که در جریان انتخابات آمریکا با مشاوران دولت ترامپ دیدار و ملاقات داشته است در این باره عنوان می کند: "احساس من این است که تیم ترامپ نسبت به پیشنهادها ذهنی باز دارد". یکی از حضار این کنفرانس که نخواست نامش فاش شود نیز درباره سیاست های تجاری آینده ترامپ و فرصت های حاصل از آن برای منطقه گفت: «ترامپ الفبای معامله و تجارت را به خوبی می داند. او مشتاق است تا توافقات بهتری را برای ایالات متحده منعقد کند. اما این امر مستلزم آن است که هر دو طرف بر سر این معامله به توافق برسند."

منبع: دیلی بیست / مترجم: زهره شهریاری

انتشار اولیه: پنج شنبه 9 دی 1395 / انتشار مجدد: چهارشنبه 22 دی 1395

کلید واژه ها: مراکش خاورمیانه ایران باراک اوباما دونالد ترامپ اسلام هراسی


( ۲ )

نظر شما :