با وجود آسیبی که از کاهش قیمت نفت میبیند
استفاده عربستان از ابزار نفت برای رویارویی با ایران
دیپلماسی ایرانی: عربستان به جنگ علنی خود با ایران ادامه می دهد. چه امریکا همراهی اش بکند چه نکند مصمم است که جلوی بلندپروازی های دشمنش در منطقه را بگیرد. بعد از رویارویی نظامی در یمن و سوریه و تحرکاتی که علیه حزب الله انجام داده، اکنون عربستان به سراغ سلاح مشهورش، نفت رفته تا به مبارزه با تهران برخیزد. ایرانی که عزم خود را جزم کرده از هر گونه تصمیمی برای کاهش تولید نفت که می تواند ثبات را به بازارهای نفتی بازگرداند، خودداری کند.
از زمان امضای توافق هسته ای میان ایران با کشورهای بزرگ جهانی، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و کشورهای غربی از گلایه های خود از رفتار ایران نکاسته اند. با وجود این که جمهوری اسلامی ایران تعهدات هسته ای خود را عملی کرده واشنگتن و اروپا هنوز همه تحریم ها را لغو نکرده اند. شاید دلیل این کار به ایران باز می گردد که هنوز درگیر جنگ های منطقه ای است و همچنان موشک های بالستیک می آزماید و به روشنی به هشدارها توجه نمی کند. از سوی دیگر، عربستان سعودی که همواره تلاش می کرد از ابزار نفت برای تسویه حساب های خارجی خود استفاده نکند، این بار تصمیم گرفته از این سلاح برای رویارویی با ایران بهره ببرد.
با وجود دشمنی تاریخی میان ریاض و تهران، در گذشته دو طرف توانسته بودند سیاست نفتی را از جذب و دفع های سیاسی کنار بگذارند و بارها شده بود که برای ثبات بازار نفت با یکدیگر همکاری کرده بودند. در هفته های اخیر روسیه و عربستان سعودی و ونزوئلا و قطر بر سر کاستن از کاهش تولید توافق کرده بودند. و حتی تا لحظه آخر انتظار می رفت برای اولین بار در 15 سال اخیر نوعی همکاری میان اپک با روسیه به دست آید، و زمینه برای پایان دادن به سقوط ناگهانی قیمت نفت که از بشکه ای 100 دلار به 26 دلار کاهش یافته است، فراهم شود.
مخالفت عربستان در دوحه با هر گونه توافقی که شامل ایران نشود، نشان از استراتژی تازه ای است که در چارچوب بحران پیچیده به وجود آمده در روابط این دو دشمن منطقه ای به وجود آمده است. روشن است که موضع عربستان در دوحه هشدار مستقیم به هر کدام از کشورهای اپک از جمله ایران است مبنی بر این که اگر نخواهید اضافه تولید خود را تعلیق کنید، عربستان به اندازه کافی قدرت دارد بازارها را غرق نفت خود کند و هر گونه تلاشی را که نخواهد جلوی سقوط قیمت نفت را بگیرد با وجود این که خسارت های بسیاری را به خصوص به کشورهای تولید کننده نفت وارد کرده است، ناکام بگذارد. اظهارات جانشنین ولیعهد عربستان، امیر محمد بن سلمان در آستانه نشست دوحه که گفت عربستان می تواند بازارهای نفت را هر اندازه که بخواهد غرق نفت کند، از چنین فضایی دور نیست.
این وضعیت همچنان ادامه خواهد یافت و بی ثباتی را در منطقه ملتهب ما ادامه خواهد داد تا زمانی که بحران بی سابقه ای که در روابط ایران و عربستان از زمان انقلاب اسلامی تا کنون به وجود آمده است به نوعی حل نشود.
سیاست نفتی جدید عربستان چیزی جز حلقه ای از تلاش های گسترده عربستان نیست که از زمان به قدرت رسیدن ملک سلمان در سال گذشته آغاز شده است.
بر خلاف دیگر کشورها که محتاج افزایش قیمت نفت هستند، عربستان خود را آماده می کند تا با وجود کاهش قیمت نفت که اقتصادش را به شدت آزار می دهد، همچنان استفاده ابزاری کند تا به اقتصاد ایران آسیب وارد کند. ایرانی که تلاش دارد بعد از رفع تحریم ها جهشی در صادرات نفت خود به وجود آورد.
منبع: النهار / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :