آزادی موصل آزمون استراتژی اوباما علیه داعش
آژانس های اطلاعاتی آمریکا و پنتاگون در تلاش هستند میزان دشواری بازپس گیری موصل را تخمین بزنند و این در حالی است که با تشدید برنامه ها در این زمینه، مبارزه علیه داعش به آزمون اصلی استراتژی دولت اوباما برای توقف روند گسترش گروه های تروریستی در خاورمیانه تبدیل شده است.
به گزارش فرارو به نقل از نیویورک تایمز، این ارزیابی اهمیت بسیاری برای تصمیمات مهم سیاسی و نظامی که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا طی هفته های آینده مجبور به اتخاذشان است، خواهد داشت. این تصمیمات شامل اعزام یا عدم اعزام تیم هایی از نیروهای زمینی آمریکایی برای مشورت دادن به نیروهای عراقی در میدان نبرد از سوی پنتاگون می شود.
به گفته مقامات آمریکایی، بازپس گیری موصل که جمعیتی بیش از یک میلیون نفر دارد و دومین شهر بزرگ عراق محسوب می شود، نیازمند 20 تا 25 هزار نیروی عراقی و کردی برای پاکسازی کامل خواهد بود چراکه بسیاری از خیابان ها و ساختمان های این شهر با مواد منفجره تجهیز شده است. این مبارزه برای اوایل آوریل (اردیبهشت) برنامه ریزی شده است.
بر اساس برآوردهای نظامی آمریکا، این شهر به دست یک تا دو هزار نیروی داعش افتاده است. این شهر درست در منطقه ای است که داعش از آن به عنوان یکی از راه های اصلی نفوذ به منظور ارسال نیرو و تجهیزات به شمال عراق و سوریه استفاده می کند.
آژانس های اطلاعاتی آمریکا می گویند آنها هنوز نمی دانند که آیا نیروهای داعش مقاومت می کنند و تا پای جان برای حفظ موصل خواهند جنگید یا خیر، چراکه احتمالا اکثر آنها به دلیل ترس از محاصره به دیگر شهرهای عراق یا مرز سوریه می گریزند و نیروهای اندک و تله های انفجاری را در ساختمان ها و هزاران نیروی خون آلود عراقی را برجای می گذارند.
مقام فرماندهی مرکزی آمریکا روز پنج شنبه در جمع خبرنگاران در پنتاگون گفته بود: «ما تمامی جوانب شرایط موجود، مثلا تازه ترین وضعیت دشمن در موصل را می سنجیم.» البته این اظهارات انتقاد تند جان مک کین، سناتور جمهوری خواه را به دنبال داشت.
یکی از منابع نزدیک به بحث عملیات های آینده به شرط برده نشدن نامش گفت: «تمامی این مسائل باید در تحلیل نهایی ذکر شود و در نهایت به رئیس جمهور تقدیم می شود تا وی تصمیم نهایی را بگیرد.»
برنامه پس گرفتن موصل که از ماه ژوئن به دست داعش افتاده، با زنجیره ای از چالش ها روبرو است. این استراتژی در مورد پنج دسته ارتش عراق با حدود 10 هزار نیرو که باتجربه ترین ها را شامل می شود، اجرایی خواهد شد. این افراد چندین هفته تحت آموزش های ویژه خواهند بود و بعد از آنها در کنار واحدهای پیشمرگه کرد و دیگر نیروها برای تشدید حملات اصلی استفاده خواهد شد. اما در حال حاضر فرماندهان آمریکایی و عراق در مورد آمادگی نیروهای زمینی عراق که برای پس گرفتن شهرهای به مراتب کوچکتر تقلا کرده اند، تردید دارند.
از آنجایی که حضور نیروی هوایی آمریکا برای کمک به پیشروی نیروهای عراقی و کردی مهم است، سوال اصلی این است که با توجه به چالش های موجود در بازپس گیری موصل، آیا اوباما از تیم های نیروی ضربت مشترک ناظر بر حملات نظامی آمریکا در عراق استفاده می کند تا به واسطه این نیروهای زمینی بر دقت حملات هوایی بیافزاید.
این تیم ها در صورت اعزام، به احتمال زیاد باید توسط نیروهای عملیات ویژه حفاظت شوند. ضمن اینکه باید نیروهای ضربت بیشتری برای مواقع اضطراری و همچنین پرسنل درمانی و هلی کوپترهایی برای زمانی که آمریکایی ها مورد حملات سنگین قرار می گیرند به منطقه اعزام شوند.
مقامات آمریکایی روز پنج شنبه در اقدامی غیرمعمول زمان عملیات و تعداد نیروهای عراقی و کردی اعزامی به منطقه را اعلام کردند. بحث علنی در مورد آینده عملیات های نظامی معمولا به دلیل ممانعت از کمک به دشمن ممنوع است اما مقامات آمریکایی می گویند چنین اقدامی با هدف تضعیف نیروهای داعش و تقویت ساکنین موصل برای مقابله به اشغالگران و کم به نیروهای زمینی عراقی صورت گرفته است.
با این حال این استراتژی خشم مک کین، رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا را برانگیخت و وی در نامه ای مشترک با لیندسی گراهام، سناتور جمهوری خواه ایالات کارولینای جنوبی، جلسه توجیهی با خبرنگاران را تقبیح کردند. در نامه مک کین و گراهام آمده: «در خاطر ما نیست که تاکنون ارتش ما به طور آگاهانه دشمن را در جریان برنامه های جنگی مان قرار داده باشد.»
یکی از مقامات وزارت دفاع روز جمعه گفت که کاخ سفید و اشتون کارتر، وزیر دفاع جدید آمریکا هیچ اطلاعی در مورد این جلسه توجیهی نداشته اند.
برخی کارشناسان معتقدند این نبرد بسیار سنگین و یادآور نبرد 2004 برای فلوجه در جنگ عراق خواهد بود، مگر اینکه ساکنان محلی یا قبایل همسایه همه چیز را به دست بگیرند، یا نیروهای آمریکایی و عراقی برنامه پوششی موثری برای تضعیف اقدامات دفاعی داعش از داخل داشته باشند.
نظر شما :