نباید به شایعات مخالفان توافق گوش داد

تبلیغات منفی علیه توافق هسته‌ای با ایران

۰۸ بهمن ۱۳۹۳ | ۱۴:۳۰ کد : ۱۹۴۳۶۴۳ اخبار اصلی گام به گام تا توافق جامع
نویسنده خبر: پل پیلار
گوش سپردن به تبلیغات منفی علیه توافق هسته‌ای و باور کردن شایعات در مورد تمایلات و اهداف ایران، تنها سبب خواهد شد دو کشور برای همیشه با یکدیگر در جنگ و درگیری باقی بمانند.
تبلیغات منفی علیه توافق هسته‌ای با ایران

دیپلماسی ایرانی: ماه ژانویه برای آنهایی که می خواستند ایران در جهان منفور بماند و از این رو به دنبال آسیب زدن به هرگونه توافق احتمالی بین المللی بر سر برنامه هسته ای این کشور بودند، ماه خوشایندی نبود. لایحه اعمال تحریم های جدید علیه ایران که ابزاری برای برهم زدن مذاکرات محسوب می شود و اکنون برای بررسی به کمیته بانکداری سنا ارجاع داده شده است، از حمایت کافی در میان دموکرات ها برخوردار نیست و موضع جدی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در این زمینه، از دلایل اصلی خودداری دموکرات ها از تصویب این لایحه محسوب می شود.

در این میان جان بوهنر رئیس جمهوری خواه مجلس نمایندگان در پی دعوت از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل برای شرکت در جلسه کنگره نیز هدف انتقادهای گسترده قرار گرفت. نامناسب بودن این دعوت حتی برای افرادی که از تلاش های نتانیاهو برای تاثیرگذاری بر سیاست های خارجی آمریکا نیز اطلاعی ندارند نیز واضح و مبرهن بود. نتانیاهو به طور کلی با هر گونه توافقی با ایران مخالف است و در برخی موارد حتی اهدافی را دنبال می کند که با مواضع آمریکا و منافع این کشور مغایرت دارد همچون محدود کردن آزادی آمریکا در تصمیم گیری در مورد همکاری با کشورهای خاورمیانه. بوهنر در این اقدام روند متداول را برای دعوت از یک مقام خارجی رعایت نکرد.

از سوی دیگر، نتانیاهو سعی دارد از این اقدام بوهنر برای پیشبرد اهداف خود در سیاست خارجی استفاده کند، آن هم در زمانی که مشخص نیست آینده ای در انتخابات اسرائیل داشته باشد. به طور کلی، اقدام بوهنر در دعوت از نتانیاهو برای تحت تاثیر قرار دادن سیاست های خارجی رئیس جمهور آمریکا اقدامی سبک و نامناسب بود.

بر خلاف شکست های متداول تبلیغات علیه توافق هسته ای با ایران، تبلیغ کنندگان اخیرا راهبردی را در پیش گرفته اند که تازگی ندارد: آنها بار دیگر ابعاد برنامه هسته ای ایران را زیر سوال برده اند و در مورد سیاست ها و اقدامات دیگر ایران هشدار می دهند. چنین اظهاراتی به خوبی نشان می دهد که مخالفان توافق با ایران هیچ دلیل و منطقی برای مخالفت های خود ندارند؛ از سویی، آنها می خواهند از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای جلوگیری کنند و از طرف دیگر با توافق مخالفند و این در حالی است که دستیابی به توافق جامع محدودسازی و نظارت بر برنامه هسته ای ایران را تسهیل می کند.

به کارگیری راهبرد یادآوری اقدامات پیشین ایران که خوشایند آمریکا نبوده است، دو وجه دارد: وجه اول این است که اگر کشوری با تمایلات منفی از انزوای اقتصادی خارج شود، اقدامات ناخوشایند بیشتری انجام خواهد داد؛ اما وجه دوم واکنش احساسی به توافق با ایران است که از تنفر بی منطق و تفکرات شخصی ناشی می شود.

جدیدترین اقدام تبلیغ کنندگان علیه توافق با ایران اشاره به ناآرامی ها در خاورمیانه همچون فروپاشی دولت در یمن (استعفای رئیس جمهور یمن) و مقصر دانستن ایران را شامل می شود. در این تبلیغات منفی، ناآرامی ها و آشفتگی ها در منطقه خاورمیانه همه می توانند برنامه هسته ای ایران را زیر سوال ببرند.

حتی اگر فرض بر این باشد که ایران مقاصد و اهدافی شیطانی دارد، این سوال به وجود خواهد آمد که سیاست ها و رفتارهای ایران در صورت وجود توافقنامه بیشتر با منافع آمریکا همخوانی خواهد داشت و یا در صورت وجود نداشتن توافقنامه؟! ممکن است شمار بسیاری از سیاست های ایران خوشایند آمریکا نباشد، اما با کمک توافق هسته ای آمریکا می تواند در برخی از مهمترین سیاست های ایران تغییراتی ایجاد کند: آمریکا با کمک توافق می تواند از صلح آمیز باقی ماندن برنامه هسته ای ایران اطمینان حاصل نماید!

تبدیل ایران به دشمنی همیشگی هیچ تاثیری در رفتارهای و سیاست های این کشور نخواهد داشت و در مقابل، نبود کانال های ارتباطی برای ترغیب ایران به پیشبرد سیاست هایی که با منافع آمریکا متغایر نباشد، شرایط را وخیم تر خواهد ساخت. در مقابل، افزایش ارتباطات با ایران و در نظر گرفتن الگویی برای همکاری ها که از طریق توافقنامه هسته ای حاصل می شود، فرصت های بیشتری را در اختیار آمریکا خواهد گذاشت تا ایران را به اقدامات سازنده در کاهش درگیری ها و ناآرامی ها ترغیب نماید.

یکی دیگر از عواملی که عموما در تبلیغات منفی علیه ایران هیچ اشاره ای به آن نمی شود، تاثیرات توافقنامه هسته ای بر شرایط سیاسی داخل ایران است. شکست در دستیابی به توافق هسته ای ضربه ای بزرگ به عناصر میانه رو و عملگرا حامی حسن روحانی رئیس جمهور ایران وارد خواهد آورد و برای تندروها در ایران که همانند تندروها در آمریکا موافق توافقنامه نیستند، یک پیروزی محسوب می شود. در این صورت، رفتارهای تهاجمی ایران که تبلیغ کنندگان علیه توافق هسته ای از آن نگرانند، احتمالا افزایش خواهد یافت.

در نهایت، مسئله این است که گوش سپردن به تبلیغات منفی علیه توافق هسته ای و باور کردن شایعات در مورد تمایلات منفی و اهداف شیطانی ایران، تنها سبب خواهد شد دو کشور برای همیشه با یکدیگر در جنگ و درگیری باقی بمانند و این مسئله به نفع هیچ شخص یا گروهی در دو کشور نخواهد بود. شاید بهترین کار نادیده گرفتن همه تلاش های منفی علیه توافق باشد.تنها بدین صورت می توان از سقوط در مسیر دشمنی همیشگی جلوگیری کرد.

منبع: نشنال اینترست / ترجمه و اقتباس: طلا تسلیمی

پل پیلار

نویسنده خبر

پل آر. پيلار استاد دانشگاه و عضو سابق آژانس اطلاعات مركزي آمريكا (CIA) است كه 28 سال در اين نهاد خدمت كرده است. وي اكنون عضو ارشد ...

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: نتانیاهو توافق هسته ای کنگره مذاکرات هسته ای


نظر شما :