قاهره ناخرسند از فرانسوی‌ها، قطری‌ها و ترک‌ها

هدف کنفرانس پاریس شکست مصر بود نه آتش‌بس در غزه

۰۶ مرداد ۱۳۹۳ | ۱۵:۱۶ کد : ۱۹۳۶۳۹۳ اخبار اصلی خاورمیانه
قاهره می‌گوید که تلاش فرانسه چیزی جز نادیده گرفتن نقش مصر در پرونده فلسطینی را هدف قرار نداده است.
هدف کنفرانس پاریس شکست مصر بود نه آتش‌بس در غزه

دیپلماسی ایرانی: کنفرانس غزه روز سه شنبه در حالی برگزار شد که در آن مصر حضور نداشت. کنفرانسی که با هدف بررسی راه های برقراری آتش بس در غزه تشکیل شده بود، در آن همه طرح ها مورد بررسی قرار گرفت به جز طرح مصر چرا که قاهره از حضور در آن سر باز زده بود.

رئوف سعد، معاون وزیر امور خارجه مصر در این باره به روزنامه العرب، گفت که مصر شرکت در کنفرانس فرانسه برای بررسی آتش بس در غزه را نپذیرفت برای این که چیز تازه ای برای گفتن نداشت، قاهره پیش از این هر آن چه در توان داشت را برای بازگرداندن آرامش به غزه ارائه کرده بود.

وی همچنین گفت: «تلاش فرانسه چیزی جز نادیده گرفتن نقش مصر را هدف قرار نداده است. اما این نشست نمی تواند از ارزش طرح آماده مصر برای بازگرداندن آرامش به غزه بکاهد. آنها تصور پراگماتیکی از اوضاع ندارند و برای همین نمی توانند در این زمینه به موفقیت برسند.»

سعد درباره دعوت از قطر و ترکیه برای شرکت در کنفرانس فرانسه گفت: «دستورالعمل های مختلفی وجود دارد، قطر و ترکیه متمایل به حماس هستند و این مساله سبب شد تا فرانسه از این دو کشور نیز برای شرکت در این کنفرانس دعوت به عمل آورد اما چنین رویکردی رویکرد موفقی محسوب نمی شود.»

سعد تاکید کرد، برای مصر نام طرح ها و کسانی که پای آنها را امضا می کنند، مهم نیست، آن چه برای مصر اهمیت دارد این است که تلاشی مجدانه برای توقف خونریزی فلسطینی ها که بی محابا خون آنها ریخته می شود، آغاز شود و اگر کنفرانس هایی که برگزار می شود بتواند به این نتیجه برسد مصر از آنها استقبال می کند. اما حقیقتی که همه درک نمی کنند این است که راه حل فلسطین تنها از قاهره می گذرد.

از همان ابتدا پاریس نقشی جانب دارانه به سود اسرائیل داشته است. ما بارها اظهارات فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری و لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه را که بر حق اسرائیل در دفاع از خود تاکید کرده بودند، رد کرده ایم.

در همین رابطه محمد ابو سمره، مورخ و تحلیلگر سیاسی مسائل فلسطین درباره عدم حضور مصر در کنفرانس فرانسه و حضور قطر و ترکیه در آن گفت: «این تلاشی است برای این که نقش قاهره نادیده گرفته شود. دعوت از دوحه و آنکارا دو طرفی که بیشترین تاثیر منفی را بر پرونده های عربی و به طور ویژه فلسطین داشته اند و همیشه آنها را به بی راهه کشانده اند، تعبیری جز این نمی تواند داشته باشد.»

ابو سمره همچنین گفت: «کنفرانس فرانسه تلاشی برای شکست نقش مصر در پرونده فلسطین است که قطعا تلاشش به شکست خواهد انجامید. برای این که جمعی از رهبران فلسطینی و رهبران گروه های دیگر آنها در این کشور مستقر هستند که نمی توان حضور آنها را نادیده گرفت. از سوی دیگر نقشی که بعضی از کشورهای اروپایی و منطقه ای بازی می کنند نمی تواند از نقش مصر بکاهد.»

وی درباره نقش فرانسه گفت: «از همان ابتدا پاریس نقشی جانب دارانه به سود اسرائیل داشته است. ما بارها اظهارات فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری و لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه را که بر حق اسرائیل در دفاع از خود تاکید کرده بودند، رد کرده ایم. در حالی که این اسرائیل بود که جنگ را آغاز کرد و این ما هستیم که از خود در برابر رژیمی غاصب و تجاوزگر در کرانه باختری و غزه دفاع کرده ایم.»

در همین رابطه رخا احمد حسن، سفیر مصر و عضو شورای روابط خارجی محلس مصر درباره دعوت از قطر و ترکیه برای شرکت در کنفرانس پاریس و خودداری از دعوت از مصر برای شرکت در آن را حاوی دو پیام دانست و گفت: «این مساله از دو بعد قابل بررسی است. اول این که غرب نمی خواهد مصر در دوران السیسی موفق شود. و بعد دوم به نقش ترکیه و قطر باز می گردد که تلاش می کنند نقش مصر را بدون توجه به خون هایی که از فلسطینی ها ریخته می شود، به شکست بکشانند. مواضع آنها در قبال این بحران کاملا با بحران مشابهی که در نوامبر 2012 اتفاق افتاد، تفاوت می کند. وقتی که محمد مرسی، رئیس جمهوری عزل شده مصر مشابه همین توافق را ارائه داد، آنها برای موفقیت او همه گونه تلاشی کردند و ظرف سه روز طرح او به موفقیت رسید و خون ریزی ها پایان یافت اما اکنون شاهدیم که از همه راه ها برای شکست آتش بس استفاده می کنند.»

این در حالی است که ایمن الرقب، استاد علوم سیاسی و یکی از رهبران جنبش فتح گفت: «میانجی گر مطمئن برای اسرائیل و حماس ترکیه و قطر هستند نه مصر. این کنفرانس می رود تا مورد استقبال آنها قرار بگیرد. به یاد حمله دشمن صهیونیستی به غزه در سال 2008 بیفتید. در آن زمان تلاش های مصر برای رسیدن به تفاهم چقدر سریع به نتیجه رسید.»

با این حال رقب تاکید می کند، برای حماس بسیار روشن است که هر گونه تلاشی بدون در نظر گرفتن مصر برای رسیدن به آرامش و آتش بس محکوم به شکست است. برای این که قاهره هیچ تلاشی را بدون توجه به آن قبول نمی کند و مشابه همین مواضع را حکومت خودگردان و دیگر جریان های فلسطینی نیز دارند.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: مصر قطر قاهره نقش مصر قطر و ترکیه


نظر شما :