ریاض به بهانه اخوانیها آزادیها را سرکوب میکند
شمشیر دو لبه تصمیم عربستان علیه اخوان
دیپلماسی ایرانی: عربستان سعودی روز جمعه اعلام کرد که جماعت اخوان المسلمین را در فهرست گروه های تروریستی قرار داده است. همچنین به مبارزان عربستانی ای که در خارج از این کشور فعالیت می کنند نیز 15 روز فرصت داد تا به کشورشان بازگردند، اقداماتی که به روشنی نشان می دهد مقام های عربستانی از انتقال بهار عربی به اراضی خود نگرانند و در عین حال از این که تجربه بازگشت افراد مجاهد در افغانستان و عراق که باعث وقوع حوادث تروریستی در سال های 2003 و 2006 شد، مجددا تکرار شود، نگران هستند.
به گزارش روزنامه القدس العربی، چاپ لندن، وزارت کشور عربستان روز جمعه با اعلام این خبر همچنین اعلام کرد که حزب الله عربستان، جبهه النصره و شبکه دولت اسلامی در عراق و شام (داعش) و شبکه القاعده و الحوثی های یمن را نیز در زمره جریان های افراطی و تروریستی می داند.
این در حالی است که شبکه اخوان تصمیم تازه دولت عربستان را تعجب آور توصیف کرده و ناظران نیز از این که این اقدام به بهانه مبارزه با تندروی آزادی های مدنی را تحت الشعاع قرار دهد، ابراز نگرانی کرده اند.
ریاض از این نگران است که جماعت اخوان بخواهد پایگاهی در داخل عربستان ایجاد کند و به حمایت از اعتراض های مردمی در کشورهای عربی دیگر به ویژه بحرین که همسایه عربستان است، برخیزد.
در بیانیه وزارت کشور عربستان همچنین نسبت به هر گونه کنفرانس یا نشست یا تجمعی چه در داخل چه در خارج از عربستان که امنیت و ثبات جامعه عربستان را به خطر اندازد یا باعث ایجاد فتنه شود، هشدار داده شده است.
وزارت کشور عربستان در بیانیه خود همچنین به عربستانی ها و افراد مقیم در عربستان نیز نسبت به عواقب هر گونه همراهی یا هر نوع حمایت یا تمایل به گروه های مندرج در فهرست گروه های تروریستی اعلام شده، هشدار داده است.
ناظران بر این اعتقادند که حتی این گونه اقدامات سخت گیرانه عربستان هم نمی تواند به وجود اخوان در عربستان کمک کند بلکه بر عکس باعث می شود تا عملیات سری و زیرزمینی آنها مخفی تر شود به ویژه که برآوردها حاکی از آن است که ده ها هزار نفر از اعضا و حامیان این جماعت در تمامی بخش ها و زمینه ها از بازرگانان گرفته تا پزشک ها و آموزگاران در عربستان فعالند و از میان افراد مقیم یا شهروندان عربستانی عضو می گیرند.
خالد الدخیل، پژوهشگر و استاد دانشگاه در این باره می گوید: «این که بیانیه را بخواهیم تعمیم دهیم خطرناک است. آنها می خواهند هر گونه اهانتی را دستاویز برای سرکوب آزادی ها کنند.»
وی در ادامه می افزاید: «مبارزه با تندروی و تروریسم از طریق اجرای قوانین مربوطه و اتخاذ تصمیم های سخت امری معقول است اما انتظار می رفت چنین قوانین از مدت ها پیش وضع می شدند.»
جماعت اخوان المسلمین در مصر از تصمیم عربستان ابراز نگرانی کرده و اعلام کرده که چنین تصمیمی با راهی که جماعت اخوان المسلمین با عربستان سعودی از زمان تاسیس این کشور توسط ملک عبدالعزیز پیموده، متناقض است. در بیانیه این جماعت تاکید شده است که اخوان المسلمین همواره در پی نشر افکار اسلامی بدون غلو و افراط بوده و در این راه دانشمندان و اندیشمندان بسیاری را نیز تربیت کرده است.
جماعت اخوان المسلمین اردن نیز روز جمعه تصمیم عربستان را انفعالی و عجولانه دانست. زکی بنی ارشید، معاون دبیر کل جماعت اخوان المسلمین در این باره گفت: «این تصمیم عجولانه و انفعالی بود و بیان کننده راه عربستان در تعامل با حوادث و تحولات جدید عرصه سیاسی اعراب نیست.»
این تصمیم ضربه ای دردناک به اخوان المسلمین به ویژه اخوان المسلمین عربستان محسوب می شود، به خصوص که ریاض از حکومت جدید مصر که پس از سرنگونی محمد مرسی، رئیس جمهوری عزل شده مصر به روی کار آمد، حمایت می کند.
تصمیم عربستان فردای روزی که ریاض، منامه و ابوظبی سفرای خود را از دوحه به دلیل حمایت قطر از جماعت اخوان المسلمین فرا خواندند، اتخاذ شده است.
بدر عبدالعاطی، یکی از رهبران سازمان جهانی اخوان در واکنش به این تصمیم عربستان می گوید: «ما هیچ شاخه ای در عربستان نداریم.»
وی تاکید می کند، ما بر تصمیم های عربستان همیشه حساب کرده ایم. همیشه کشورها تصمیم های خود را با عربستانی ها هماهنگ می کردند تا یک کار مشترک عربی شکل بگیرد ولی به این ترتیب این تصمیم ما را وادار به تجدید نظر در کارهایمان می کند.
این در حالی است که الحوثی ها این تصمیم را متوجه آنها نمی دانند و می گویند که اتخاذ چنین تصمیمی از سوی عربستان سعودی هیچ ارتباطی به آنها ندارد.
علی البخیتی، یکی از رهبران جنبش انصار الله الحوثی ها در این باره می گوید: «این تصمیم به ما مربوط نیست. این تصمیم را عربستان از ترس کودتا از جماعت اخوان المسلمین اتخاذ کرده است.»
وی در ادامه می افزاید: «انتظار نداریم که چنین تصمیمی ضرری به ما وارد کند چرا که ما هیچ ارتباط رسمی ای با عربستان نداریم.»
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :