اسرائیل، کانال ارتباطی اعراب خلیج فارس با اروپا
پولی که تلاویو از جنگ سوریه به جیب زد
دیپلماسی ایرانی: در گذشته حرف های بسیاری درباره گسترش روابط تجاری اسرائیل با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس زده می شد. حتی تاسیس دفاتری در این کشورها از جمله در قطر و امارات متحده عربی نیز برای بسیاری این پرسش را مطرح می کرد که در سایه قطع روابط علنی اعراب با اسرائیل این دفاتر قرار است چه کارهایی انجام دهند؟ حالا با تشدید بحران سوریه و از بین رفتن جایگاه این کشور در بازار جهانی و همچنین نقش ترانزیت کالایی که سوریه طی سه سال پیش میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با اروپا ایفا می کرد، حالا به نظر می رسد که این جایگاه به اسرائیل داده شده است.
به گزارش روزنامه لبنانی الاخبار، اسرائیل به کانال مرکزی واردات و صادرات بسیاری از کشورهای عربی منطقه تبدیل شده است. اگر در گذشته تنها اردن و مصر در میان کشورهای عربی بودند که با اسرائیل روابط نزدیک اقتصادی داشتند اکنون به تعداد این کشورها افزوده شده و کشورهای دیگری به خصوص از حوزه خلیج فارس نیز به آنها اضافه شده است. در حال حاضر اسرائیل به یکی از مهمترین ایستگاه های صادرات و واردات کالا برای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با اروپا تبدیل شده است. بنا به گزارش رسانه های عبری که روز شنبه 10 اگوست منتشر شده، این تحول یکی از نتایج ایجابی جنگ جاری در سوریه است که باعث شده مرزهای ترانزیت کالا در ترکیه و اردن بسته شود و اسرائیل جای آنها را بگیرد.
این در حالی است که اسرائیل در نظر دارد تا کانال اقتصادی و ترانزیتی تازه ای را با حکومت خودگردان فلسطینی و اردن نیز تعریف کند تا جایگاه تجاری خود را در منطقه بیش از پیش تقویت کند.
رادیو اسرائیل در گزارشی که روز شنبه منتشر کرد، آورد که تاثیرات جنگ جاری در سوریه باعث شده تا نقشه تجاری خاورمیانه تغییرات شگرفی را به خود ببنید و راه های نقل و انتقال کالا به منطقه تغییر کند، به گونه ای که در طول ماه های گذشته اسرائیل به یک مرکز عبور اقتصادی دو جانبه مهم میان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی تبدیل شده است.
به گفته خبرنگار امور اقتصادی رادیو اسرائیل، راه های ارتباطی بین المللی سوریه کاملا قطع شده است. در گذشته سالانه 30 هزار محموله ترانزیت کالا از اراضی سوریه عبور می کرد و کالاهای مختلف را از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به اروپا و بالعکس منتقل می کرد. این محموله ها که عموما با کامیون منتقل می شدند از اردن و ترکیه عبور می کردند که نقشی به سزا در سودآوری ترانزیتی این کشورها داشتند. اکنون جنگ سوریه باعث شده است تا بسیاری از این کالاها به جای سوریه از طریق اسرائیل به اروپا ارسال شوند.
در همین رابطه سیلوان شالوم، وزیر همکاری های منطقه ای در دولت اسرائیلی جلسه ای ویژه برای بررسی انتقال کالاهای ترانزیت از گذرگاه های مرزی اردن و فلسطین اشغالی برگزار کرد که در آن نمایندگان وزارت خانه ها و موسسات امنیتی و اقتصادی اسرائیلی نیز حضور داشتند. پس از آن جلسه اعلام شد که تسهیلات تازه ای برای حرکت کامیون های ترانزیت و ارسال محموله های زمینی از طریق اردن در نظر گرفته می شود. شالوم در گفت وگو با رادیو اسرائیل در این باره گفت: «برای شش ماه آینده در راستای ارائه خدمات بیشتر به انتقال محموله های ترانزیت ساعات کاری مناطق مرزی افزایش خواهد یافت و حتی ساعات کاری کارمندان تا نیمه های شب ادامه خواهد داشت تا به این ترتیب شمار بسیاری از کامیون های اردنی و ترکی بتوانند به سمت بندر حیفا حرکت کنند.» شالوم همچنین گفت: «هدف از این کار افزایش همکاری های اقتصادی میان اسرائیل با کشورهای مختلف منطقه و تعمیق روابط با آنها است که انتظار می رود تاثیرات ایجابی فراوانی بر اسرائیل از لحاظ استراتژیک و اقتصادی بگذارد.»
به این ترتیب منافع اقتصادی نیز به منافع سیاسی اسرائیل در درگیری های جاری در سوریه افزوده شد تا بحران جاری سوریه بیش از پیش پیچیده شود. تحلیلگران بر این اعتقادند با به میان کشیده شدن منافع اقتصادی اسرائیل از بحران سوریه امکان حل بحران این کشور باز هم پیچیده تر خواهد شد و پیش بینی می شود که بدین ترتیب تلاویو سنگ اندازی های بسیاری در حل بحران سوریه کند و حتی انتظار می رود این بار منافع اقتصادی را نیز در صورت اقدامی برای حل بحران سوریه مطرح کند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :