تهران همچنان از شاخه الزهار حمایت میکند
دو دستگی در حماس بر سر تعامل با ایران
دیپلماسی ایرانی: منابع نزدیک به تهران اعلام کرده اند که ایران تصمیم به افزایش فشارها به حماس شاخه خارج از غزه گرفته و در این راستا کمک های مالی خود را به این شاخه قطع کرده است.به گزارش پایگاه خبری الوطن العربی، به گفته این منابع پول هایی که قبلا به دست جناح خالد مشعل در جنبش حماس از ایران می رسید در حال حاضر به شدت کاهش یافته است و شاخه خارج نشین آن عملا با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می کند.
این در حالی است که ارتباطات ایران با شاخه غزه که موسوم به شاخه محمود الزهار است به قوت خود باقی است و به ادعای این روزنامه عربی ایران ماهانه 7 میلیون دلار به آن کمک می کند.گفتنی است خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس بر سر رابطه با ایران به شدت با دیگر رهبران قطر اختلاف پیدا کرده است. وی ماه گذشته میلادی از سفر 22 نفر از اعضای داخلی حماس، در راس آنها، محمود الزهار از سفر به ایران و دیدار با حسن روحانی، رئیس جمهوری منتخب جلوگیری کرد. با این حال الزهار پیام تبریک خود را به حسن روحانی رساند و در گفت وگو با خبرگزاری فارس گفت که روابط تهران و حماس بسیار نزدیک است و هیچ فشار خارجی ای برای قطع کردن همکاری های این جنبش با ایران وجود ندارد.
خالد مشعل در حالی حاضر به ایجاد دو دستگی در درون جنبش حماس شده و از گسترش روابط با تهران ممانعت به عمل می آورد که جنبش اخوان المسلمین مصر، جنبشی که حماس خود را وام دار و وابسته به آن می داند و همه ثقل سیاسی خود را بر روی آن متمرکز کرده است، هفته گذشته قدرت را در مصر از دست داد و در دیگر کشورهای عربی نیز سیر نزولی پیدا کرده است. همچنین گفته می شود بعد از تغییر قدرت در قطر، کشوری که از خالد مشعل بعد از خروجش از سوریه، میزبانی می کند از خالد مشعل خواسته شده است که فورا خاک قطر را ترک کند. با توجه به تحولات مصر امید وی برای بازگشت به این کشور نیز به شدت کاسته شده است. در جریان تحولات مصر و در تظاهرات 30 ژوئن که به سقوط محمد مرسی، رئیس جمهوری منتخب مصر انجامید، جریان حماس متهم به همکاری با اخوان المسلمین مصر برای سرکوب تظاهرکنندگان شد و بنا به گزارش ها محبوبیت این جنبش در مصر سیر نزولی پیدا کرده است. منابع آگاه قطری می گویند بعد از تخریب روابط قطر با جنبش اخوان المسلمین که به تعیین ضرب الاجل برای خروج یوسف القرضاوی، رهبر معنوی جنبش اخوان المسلمین انجامید و همچنین ضرب الاجلی که گفته می شود برای مشعل در نظر گرفته شده تا خاک قطر را ترک کند، وی به شدت سر در گم است که به کدام کشور پناه ببرد و در وضعیت فعلی چگونه تعاملات سیاسی بین المللی خود را در دنبال کند.
در نتیجه کاهش کمک های مالی ایران به جنبش حماس، به ویژه شاخه خالد مشعل، ایران کمک های مالی خود را به شبکه ماهواره ای القدس که از بیروت پخش می شد و بازگوکننده سیاست های شاخه خالد مشعل حماس بود، قطع کرد که این مساله باعث تعطیلی کامل این شبکه شد و این جنبش یکی از کانال های رسانه ای خود را از دست داد.
صلاح البردویل، سخنگوی حماس و از چهره های نزدیک به خالد مشعل در گفت وگو با خبرگزاری معا در 29 ژوئن گذشته گفته بود که جنبش حماس همچنان به دنبال حمایت مالی ای برای جبران کمک های مالی قطع شده از تهران می گردد ولی تا کنون هیچ کشور یا دولت یا نهادی پیدا نشده که بتواند جای ایران را بگیرد.
همچنین شاخه نظامی حماس، گردان های عزالدین القسام، ماه گذشته میلادی با صدور بیانیه ای اعلام کرده بود که هم چنان به هم پیمانی خود با حزب الله پایبند است و ارتباطات گسترده ای نیز با تهران دارد. همچنین در ماه گذشته مروان عیسی، فرمانده گردان های عزالدین القسام در راس هیئتی عالی رتبه از این گردان به تهران سفر کرده بود.
با افزایش تنش ها در سوریه و کشیده شدن بحران داخلی این کشور به یک جنگ تمام عیار داخلی که یک طرف آن را جریان های تروریستی وابسته به القاعده تشکیل می دهند، جنبش حماس روابط خود را با دمشق قطع کرد و در کنار قطر و قاهره دوران اخوان به خصومت و دشمنی با حکومت بشار اسد پرداخت. به گونه ای که حتی تمامی دفاتر خود را در سوریه بست و فعالیت های خود را در این کشور به حداقل ممکن رساند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
انتشار اولیه: دوشنبه 24 تیر 1392/ باز انتشار: جمعه 28 تیر 1392
نظر شما :