دنیا بدون روسیه

۱۳ مرداد ۱۳۹۱ | ۱۷:۴۵ کد : ۱۹۰۵۰۳۷ کتابخانه
یوگنی پریماکوف در کتاب "دنیا بدون روسیه"سعی می‌کند جایگاه جدید روسیه پس از فروپاشی را ترسیم و طراحی کند. این کتاب جدای از آنکه روشن کننده منطق کنش سیاست بین‌المللی روسیه است، از آن رو که به مساله هسته‌ای و نقش ایران در نظم جدید جهانی می‌پردازد و نگاه رسمی روسیه به ایران را نشان می‌دهد، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به خصوص آنکه روسیه یکی از نزدیکان ایران هم محسوب می‌شود.
دنیا بدون روسیه

عنوان: دنیا بدون روسیه

نویسنده: یوگنی پریماکوف

ترجمه و نشر: موسسه مطالعات ایران و روسیه(ایراس)

تیراژ: 1000 نسخه

چاپ اول: 1391

قیمت: 8000 تومان

 

 

فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی برای روسیه تنها یک اتفاق نبود بلکه تحولی اساسی بود که تمام عرصه های سیاسی و اجتماعی این کشور را در بر گرفت. از جمله تحولاتی که روسیه با آن مواجه شد کاهش علاقمندی ایالات متحده به روسیه به عنوان یکی از بازیگران عرصه بین المللی بود.

روسیه به عنوان تعیین کننده ترین جمهوری اتحاد جماهیر شوروی تا پیش از این و در فضای جنگ سرد یکی از دو بازیگر اصلی صحنه بین الملل بود که در تقسیم بندی جهان نقش تعیین کننده ای ایفا می نمود.

پس از فروپاشی، روسها همواره با تناقضی اساسی در رفتار بین الملل خود مواجه بوده اند از یک سو همچنان در خواب شکوه دوران دو قطبی بسر می برند و از سوی دیگر واقعیت های صحنه بین الملل این خواب شیرین را به کابوس تبدیل کرده است. همین تناقض در رفتار است که گاهی رفتارهای دون کیشوت وار روسیه تعجب همگان را بر می انگیزد.

یوگنی پریماکوف که در زمان ریاست جمهوری بوریس یلتسین در سال 1994 به عنوان وزیر خارجه برگزیده شده بود در کتاب "دنیا بدون روسیه" سعی می کند جایگاه جدید روسیه پس از فروپاشی را ترسیم و طراحی کند. وی که تجربه نخست وزیری روسیه را هم داشته مبدع دکترین "نگاه به شرق" محسوب می شود. دکترینی که هدفش تعیین حوزه نفوذ و سامان بخشی به آن است، حوزه نفوذی که از آن به حیات خلوت روسیه یاد می شود. این دکترین تا حد زیادی بر گرفته از واقعیتهای پس از فروپاشی اتحادجماهیر شوروی است، هرچند این سیاست در نهایت به عنوان پلی برای بازگشت به وضعیت یک قدرت جهانی محسوب می شود.

نویسنده در این کتاب به موضوعاتی چون "ساختار جهان پس از پایان جنگ سرد"، "ویژگی های دکترین یکجانبه گرایی آمریکا"، "بن بست های اعمال قدرت تک قطبی"، برخورد تمدن های هانتینگتون" و "دشواری های بازگشت روسیه به جمع رهبران جهان" پرداخته است.

این کتاب جدای از آنکه روشن کننده منطق کنش سیاست بین المللی روسیه است، از آن رو که به مساله هسته ای و نقش ایران در نظم جدید جهانی می پردازد و نگاه رسمی روسیه به ایران را نشان می دهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به خصوص آنکه روسیه یکی از نزدیکان ایران هم محسوب می شود.

از همین رو موسسه مطالعات ایران و روسیه(ایراس) به ترجمه این اثر مهم پرداخته است و آنرا در خدمت علاقمندان اعم از تحلیلگران و کارشناسان و عموم مردم ایران قرارداده است.   

کلید واژه ها: روسیه


( ۳ )

نظر شما :