تلاش براى احياى ائتلاف يکپارچه عراق
یکی از رهبران حزب الدعوه، اتهامهای مقتدی صدر، رهبر جریان صدری درباره ائتلاف یکپارچه را رد کرد و آن را برداشتی نادرست دانست. مقتدی صدر در آخرین اظهار نظر خود، ائتلاف یکپارچه عراق را که یک ائتلاف شیعه است، فراکسیونی طائفهای دانست و دعوت اخیر نوری مالکی برای احیای این ائتلاف را تلاشی برای بازگرداندن کشور به درگیریهای طائفهای توصیف کرد.
جریان صدری خود یکی از اعضای ائتلاف یکپارچه عراق بود که در پی اوج گرفتن اختلافاتش با دیگر اعضای این ائتلاف، از آن خارج شد. ائتلاف یکپارچه را احزاب و جریانهای اصلی شیعه عراق که آنها را نخبههای سیاسی شیعه در عراق توصیف میکنند، تشکیل میدهد که مهمترین آنها عبارتند از مجلس اعلای اسلامی عراق به رهبری سید عبدالعزیز حکیم و حزب الدعوه اسلامی به رهبری نوری مالکی نخست وزیر عراق. ریاست این فراکسیون نیز بر عهده سید عبدالعزیز حکیم است.
این در حالی است که مقتدی صدر، یک روز قبل از این اظهار نظر، از احیای ائتلاف یکپارچه استقبال کرده بود و گفته بود حاضر است با لحاظ شروطش به این ائتلاف باز گردد. شروط وی برای بازگشت به این ائتلاف تغییر ریاست فراکسیون، جلوگیری از نفوذ برخی جریانهای متمایل به بازگشت به نظام سابق و تغییر نام این جریان بود. مقتدی صدر پیشنهاد داده است، نام فراکسیون جدید، پیمان ملی عراق یکپارچه باشد. مقتدی صدر همچنین جریان ائتلاف یکپارچه را به سوء اداره و تکروی در اتخاذ تصمیمها محکوم کرده بود.
در واکنش به این اتهامها، علی الادیب، از رهبران حزب الدعوه و از نزدیکان نوری مالکی گفت: «جریان صدری جزئی از ائتلاف بود اما هنگامی که این جریان دست به انجام برخی کارهای خلاف قانون زد و از برخی افراد خطا کار حمایت کرد از این فراکسیون کنار گذاشته شد.»
وی درباره اتهامی که مقتدی صدر درباره طائفهای بودن این فراکسیون زده است، در گفت و گو با روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن گفت: «ائتلاف حتی روزی از روزها نیز نمیتواند طائفهای عمل کند زیرا همواره با همه به طور مساوی و یکسان رفتار کرده است. ما همواره از جریانهای دیگر حتی جریانهای مسیحی و قومیتها و طوایف دیگر دعوت کردهایم که به ائتلاف ملحق شوند. کما این که ائتلاف برای نخستین بار از شهر موصل تشکیل شد. بنابر این چگونه میتوانیم آن را یک جریان طائفهای بدانیم.»
در همین رابطه اسماء الموسوی، یکی از نمایندگان جریان صدری در پارلمان عراق گفت: «مقتدی صدر شروطی را برای بازگشت به ائتلاف مطرح کرده که همگی در راستای جلوگیری از طائفهای شدن ائتلاف است. از جمله این شروط تعهد به عدم بازگشت به گذشته و مسئله فدرالیسم است.»
در همین حال سامی العسکری، یکی از نمایندگان ائتلاف یکپارچه خبر از تلاش مالکی برای احیای ائتلاف یکپارچه عراق داد و گفت: «مالکی تلاش دارد این فراکسیون در فضایی جدید و به دور از حال و هوای گذشته که در آن فضای طائفهای حاکم بود، احیا شود.»
بنا به برخی گزارشها مالکی پس از آن که توانست در انتخابات استانداریها پیروز بلامنازع انتخابات شود و از احزاب رقیب خود همچون مجلس اعلای اسلامی عراق پیش افتد، تصمیم به بازسازی ائتلاف یکپارچه با نگاهی به جایگاه و محوریت خود کرده است.
عسکری بر لزوم احیای ائتلاف یکپارچه تاکید کرد و گفت: «آقای مالکی خود نیز بر لزوم احیای ائتلاف یکپارچه واقف است. چرا که توطئههایی در حال انجام است که نشان میدهد فراکسیونها و جریاناتی در درون پارلمان به دنبال سقوط دولت مالکی هستند. از این رو مالکی نیازمند آن است که از سوی جریانهای سیاسی پارلمان مورد حمایت قرار گیرد.»
نمایندگان جریان صدری تاکید کردند، مالکی پس از پیروزی در انتخابات استانداریها تلاشهای تازهای را برای احیای ائتلاف یکپارچه آغاز کرده و تماسهایی با جریانهای مختلف عراقی برقرار ساخته تا آنها را قانع کند که به ائتلاف باز گردند.
سخنگوی مجلس اعلای اسلامی عراق در گفت و گو با خبرگزاری آلمان گفت: «مجلس اعلا در حال بررسی پیشنهاد صدریها است و به زودی پاسخ آنها را در این زمینه خواهد داد. ما بعضی از بندهای پیشنهادی آنها را قابل بررسی یافتیم که به زودی نظر نهایی خود را در این زمینه اعلام میکنیم.»
در همین رابطه شبکه الفرات وابسته به مجلس اعلای اسلامی عراق نیز گزارش داد، شیخ حمید معله، یکی از نمایندگان مجلس عراق از ائتلاف یکپارچه در این باره گفت: «رهبران ائتلاف همگی بر ضرورت احیا و حرکت رو به جلوی ائتلاف اجماع دارند و معتقدند باید اصلاحاتی که بتواند به حرکت سیاسی کشور کمک کند، در آن صورت گیرد.»
وی در ادامه افزود: «تلاش برای انجام اصلاحات در ائتلاف از کانالهای مختلفی در حال پیگیری است و تقاضای آقای مقتدی صدر که خواستار تشکیل ائتلافی جدید به جای ائتلاف یکپارچه با نامی جدید شد، در حال بررسی است و ممکن است پس از پایان بررسیهای مربوطه به طور رسمی اعلام شود.»
معله تاکید کرد، تا کنون تقاضایی به طور رسمی به ائتلاف داده نشده و در صورتی که رسما داده شود، فراکسیون ائتلاف در نشستهای خود آن را مورد بررسی قرار خواهد داد.
گفتنی است پس از بروز اختلاف در ائتلاف یکپارچه عراق بر نوع عملکرد حزب فضیلت و جریان صدری این دو جریان از این ائتلاف خارج شدند. این ائتلاف در سال 2005 و پس از برگزاری انتخابات نمایندگان مجلس عراق تشکیل شد. این ائتلاف 128 کرسی از 275 کرسی پارلمان را در اختیار دارد. انتخابات پارلمانی عراق در دسامبر 2009 برگزار خواهد شد.
از سوی دیگر ایاد علاوی، رئیس فراکسیون العراقیه در پارلمان عراق هشدار داد، در صورتی که دولت تضمین ندهد که انتخابات پارلمانی که در پایان امسال برگزار خواهد شد، سالم برگزار شود، آرامش نسبی شکنندهای که اکنون در کشور حاکم شده، کاملا نابود خواهد شد.
وی همچنین گفت: «انتخابات پارلمانی باید شفافتر و سالمتر از انتخابات استانداریها که به تازگی برگزار شد، برگزار شود. در غیر این صورت باید بگویم متاسفانه شاهد فاجعهای در انتخابات آینده خواهیم بود.»
فهرست ایاد علاوی در انتخابات اخیر استانداریها توانست نتایج قابل قبولی به نفع خود کسب کند.
نظر شما :