رايس: اوباما درباره ايران همان راه جورج بوش را خواهد رفت
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه امریکا اعلام کرد، باراک اوباما رئیس جمهوری منتخب امریکا در بسیاری از موارد و قضایای سیاست خارجی از جمله پرونده هستهای ایران همان راه دولت جورج بوش را خواهد رفت.
وی در گفت و گو با روزنامه فایننشال تایمز گفت: «تمام تلاش ما این است که کشورهای جهان را در وهله نخست به تعامل وا داریم و مشکلات بزرگ را با تمسک به راههای مختلف حل و فصل کنیم.»
اشاره وی به پرونده هستهای کره شمالی که در نهایت به مذاکرات پیونگیانگ با واشنگتن انجامید و پیونگیانک متعهد شد در برابر یک سری مشوقها از فعالیتهای نظامی هستهایش دست بکشد، درگیری فلسطینیان با اسرائیل و تلاشها برای حل پرونده هستهای ایران بود.
رایس همچنین تاکید کرد، کادر اوباما در تعامل با قضایای مرتبط با سیاست خارجی راه مخصوص به خودشان را دارد و گمان میکنم در برخی مسائلی که دولت جورج بوش در نهایت شکست خورد با مشکلاتی مواجه شود.
وزیر امور خارجه ایالات متحد از اعزام نماینده ویژه از سوی اوباما به مناطق به شدت بحرانی در جهان ابراز نگرانی کرد و گفت: «بسیار ضروری است که از نقش سفیران ایالات متحده و دیپلماتهای آن در عرصه دیپلماسی خارجی به هیچ عنوان کاسته نشود.»
روزنامه فایننشال تایمز از گفتههای رایس نتیجه میگیرد که کادر جدید سیاست خارجی اوباما بسیار با راه و روش کادر بوش مغایر باشد. به ویژه این که بسیاری از کسانی که اوباما انتخاب کرده از گرایش های معتدلانه برخوردارند و با بسیاری از سیاستهای نوجمهوریخواهان مخالفند.
از سوی دیگر وزیر امور خارجه امریکا در گفت و گو با خبرگزاری فرانسه گفت: «محبوبیت ایالات متحد در خاورمیانه چندان زیاد نیست و میفهمد که اعراب احساس توهین و بیاحترامی از زمانهای طولانی از سوی ایالات متحد به خود احساس میکنند. البته این احساس با آمدن جورج بوش به وجود نیامده و با رفتنش نیز پایان نمییابد. جورج بوش میخواست به تمام اهدافی که از پیش تعریف کرده بود برسد که به بسیاری از آنها نرسید. به نظر من نگاه اعراب به اداره بوش در وقت مناسب خود تغییر خواهد کرد.»
وی در ادامه تاکید کرد، معتقدم با گذشت زمان احترام حقیقی امریکا احیا خواهد شد. چرا که امریکا در کنار جوامع عربی ایستاد. البته اعراب از آن حقوق و قدرتی آزادانهای که ما برخورداریم برخوردار نیستند. تاریخ در برابر جورج بوش منصفانه رفتار خواهد کرد. با ظهور عراقی که پس از حمله سال 2003 به رهبری امریکا به وجود آمد چهره خاورمیانه نیز تغییر خواهد کرد. عراق اولین کشور دموکراتیکی در دنیای عرب خواهد بود که از نژادها و مذاهب دینی مختلف برخوردار است.
وی درباره مذاکرات صلح فلسطینیان و اسرائیلیها نیز گفت: «البته ما نتوانستیم در این یک سال به اهدافی که در آناپلیس تعریف کردیم، برسیم اما به هر صورت با روی کار آمدن جورج بوش اوضاع مذاکرات بهتر شد و وضعیت انتفاضه فلسطینیان نیز بهبود یافت.»
رایس درباره پروژه مبارزه با تروریسم نیز گفت: «مبارزه با تروریسم در قضایای مبارزه با القاعده و رهبرش بن لادن شکست خورد، اما پیمانی را که ایالات متحده در عراق به وجود آورد توانست شاخه القاعده در آن کشور را شکست دهد.»
وی در این باره افزود: «جنبش طالبان و شبکه القاعده ممکن است نفوذ خود را در مناطق مرزی پاکستان و افغانستان تقویت کند اما اشتباه است اگر فکر کنیم بدون درگیری چنین هدفی برای آنها محقق شود. ما پیروز بسیاری از میدانها خواهیم شد اما جنگ به پایان نخواهد رسید.»
رایس درباره پرونده فعالیتهای هستهای ایران نیز گفت: «تحریمهای بینالمللی علیه ایران تا کنون شکست خورده است. تهران با وجود آن که با فشارهای مالی رو به رو شده حاضر نشده فعالیتهای هستهای حساس خود را متوقف کند. ایرانیها تاوان آن را پس خواهند داد و ما خواهیم ديد که تاثیرات آن قبل از تاثیر بر سیاستهایشان چه خواهد بود. آنها با کاهش قیمت نفت با مشکلات اقتصادی بسیاری مواجه خواهند شد.»
نظر شما :