سوغاتىهاى چند میلیارد دلاری ماحصل سفر معمر قذافى به مسکو
معمر قذافی، رئیس جمهوری مادم العمر لیبی روز جمعه 31 اکتبر در یک سفر رسمی سه روزه وارد مسکو شد تا باز هم در راس خبرسازان جهان آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری امریکا قرار گیرد. این نخستین سفر رئیس جمهوری لیبی از سال 1985 تا کنون به روسیه است.
اجازه به روسیه برای ساخت یک پایگاه نظامی – دریایی در لیبی، امضای قراردادهای چند میلیارد دلاری با مسکو برای خرید تسلیحات نظامی و توافق بر سر انرژی مهمترین موضوعاتی است که میان رهبران لیبی و روسیه مورد بحث قرار می گیرد. سه موضوعی که باعث شد معمر قذافی برای چند ساعت خبر اول رسانههای جهان شود.
قذافی با دیمتری مدودوف، رئیس جمهوری روسیه در قصری در اطراف مسکو که محل اقامت رئیس جمهوری روسیه محسوب میشود، دیدار کرد و بنا به گزارش منابع خبری روسیه این دیدار در فضایی دو نفره بدون حضور هیچ مقام دیگری انجام شد و در آن اوضاع سیاسی، امنیتی، بینالمللی و راه های رسیدن به صلح و استقرار جهانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این دیدار همچنین مدودوف بر گسترش مناسبت مسکو – طرابلس و سابقه ده ساله روابط دو کشور با همتای لیبیابی خود به تبادل نظر پرداخت.
قذافی نیز ابراز امیدواری کرد که این دیدار بتواند برای دو طرف مفید و موثر واقع شود.
در همین حال چگونگی نصب چادر رهبر لیبی در باغ تاینیتسکی در کاخ کرملین که در پروتکل لیبی و روسیه قید شده بود میان هیات همراه لیبی و روسی مورد بحث قرار گرفت و عملیات نصب آن آغاز شد.
قرار است در مذاکرات سه روزه معمر قذافی و دیمتری مدودوف که از امروز رسما آغاز میشود، ولادیمیر پوتین نخستوزیر روسیه نیز حضور داشته باشد.
به گفته منابع خبری روسی تاسیسات نظامی و انرژی محور گفت و گوهای طرفین در طول این مذاکرات سه روزه خواهد بود.
در همین رابطه روزنامه روسی کومرسنت نوشت، قدافی آمادگی دارد که اجازه دهد روسیه یک پایگاه نظامی - دریایی در بندر بن غازی بسازد. به نوشته این روزنامه، معمر قذافی از آن بیم دارد که سیاستهای ایالات متحده در برابر لیبی مجددا دچار تغییر شده و حادثهای همانند سال 1986 برایش تکرار شود از این رو ترجیح میدهد یک قدرت نظامی خارجی همچون روسیه در کشورش پایگاه داشته باشد.
همچنین قرار است خرید موشکهای اس 300 روسی، جنگندههای سوخوی 30 و میگ 29 و دهها فروند هلیکوپتر، تانک به ویژه تانک تی 90، پایگاههای موشکی، موشکانداز، موشک به ویژه موشک تور – ام 1 و زیردریایی از سوی لیبی در این مذاکرات مطرح شود و دو طرف بر سر خرید و فروش آنها به توافق برسند.
همچنین گفته میشود، دولت روسیه قصد دارد برای نوسازی ناوگان نظامی لیبی که قدمت آن به دوران اتحاد جماهیر شوروی باز میگردد نیز اقدام کند.
در برابر این خواسته دولت لیبی، روسیه نیز خواهان دستیابی به سوخت و انرژی لیبی است و میخواهد شرکت گازپروم بتواند طی پروژهای خط لوله جدید گازی از لیبی به اروپا احداث کند.
در همین حال مدودوف از رئیس جمهوری لیبی میخواهد که حجم مبادلات تجاری دو کشور بالا رود و از رقم کنونیش عبور کند. اکنون مبادلات تجاری طرابلس – مسکو در حدود 8/231 میلیون دلار امریکا است.
در همین رابطه دولت روسیه پذیرفته است که بدهیهای 5/4 میلیارد دلاری لیبی را ببخشد و انتظار دارد که بتواند با عقد پیماننامههای تجاری و ویژه اقتصادی از جمله ساخت راهآهن به طول 550 کیلومتر در خاک لیبی و مشارکت در اکتشاف منابع نفتی و گازی در این کشور جبران این بخشش را بکند. گفتنی است که پروژه راهآهن سرت و بنغازی که 600 کیلومتر طول دارد و پروژه احداث آن به روسیه سپرده شده بود تا کنون پیشرفتی در بر نداشته است.
در همین حال دولت روسیه از دولت لیبی به دلیل نپذیرفتن اپک گازی از سوی این کشور دلخور است و تلاش میکند در سفر معمر قذافی به روسیه وی را برای مشارکت در این طرح متقاعد کند. دولت لیبی طرح اپک گازی را شکست خورده میداند. تا کنون کشورهای ایران، روسیه و قطر برای تاسیس اپک گازی اعلام آمادگی کرده و مذاکرات اولیه آن را نیز انجام دادهاند. قرار است دور بعدی این مذاکرات به زودی در روسیه انجام شود.
نظر شما :