چهار عاملی که می‌تواند بی‌ثباتی سوریه را باعث شود

تهدید گسترش جنگ و افزایش تمایل به سلاح هسته‌ای

۰۵ دی ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۳۰۲۰۸ اخبار اصلی خاورمیانه
غسان سلامه در گفت‌وگویی اختصاصی با روزنامه الشرق الاوسط تصریح کرد که جدای از مسائل سیاسی در سوریه و موضوعاتی چون خشونت و سرکوبگری و روحیه طائفه گرایی و فرقه‌گرایی، این کشور با چهار عامل اصلی روبه‌روست که مانع ایجاد ثبات در آن خواهند شد.
تهدید گسترش جنگ و افزایش تمایل به سلاح هسته‌ای

دیپلماسی ایرانی: غسان سلامه، مشاور ارشد دبیرکل سازمان ملل، از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶، و مشاور سیاسی سابق هیئت سازمان ملل در عراق (یونامی) با بر شمردن برخی مشکلات اساسی پیش روی کشور سوریه پیش‌بینی کرد با پایان سه‌ماهه اول از نیمه نخست دهه سوم هزاره سوم، جنگ‌های گسترده‌تری در برخی مناطق جهان رخ دهد و کشورهای قدرتمند به سمت تولید سلاح هسته‌ای رو بیاورند.

غسان سلامه در گفت‌وگویی اختصاصی با روزنامه الشرق الاوسط تصریح کرد که جدای از مسائل سیاسی در سوریه و موضوعاتی چون خشونت و سرکوبگری و روحیه طائفه گرایی و فرقه‌گرایی، این کشور با چهار عامل اصلی روبه‌روست که مانع ایجاد ثبات در آن خواهند شد.

غسان سلامه، چهار عامل اصلی را بیابان‌زایی، کمبود منابع آبی که به کاهش شدید تولیدات کشاورزی در مناطق شرقی و بیابانی سوریه منجر شده است، کاهش شدید دامداری و انفجار جمعیت و معضل شهرنشینی که با بازگشت آوارگان تشدید می یابد، دانست و آن را جدای از مشکلات سیاسی این کشور که به بی‌ثباتی بیشتر سوریه می‌تواند منجر شود، ارزیابی کرد.

وی گفت: «جهان افزایش تدریجی بودجه‌های نظامی را شاهد است و کشورهای دارای تسلیحات هسته‌ای، اعم از روسیه، امریکا یا حتی فرانسه زرادخانه‌های خود را گسترش می‌دهند.»

مشاور اسبق دبیرکل سازمان ملل همچنین هشدار داد که جنگ اوکراین و درخواست برخی از وزرای اسرائیلی برای حمله هسته‌ای به غزه می‌تواند به مناطق دیگر جهان نیز سرایت کند که این مسأله بسیار خطرناک است.

غسان سلامه که در حال حاضر عضو هیئت گروه بحران بین‌الملل در بروکسل، پایتخت بلژیک است، درباره اوضاع جهان عرب از جمله سوریه و گرفتار شدن آن در انقلاب‌ها و بی‌ثباتی‌ها و ناامنی‌ها تصریح کرد: در این موارد باید به چند نکته اشاره کرد که متداول‌ترین توضیح به وجود یا نبود حاکمیت قانون، نمایندگی شهروندان و مشارکت آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های سیاسی بازمی‌گردد چرا که وجود این عوامل البته از دیدگاه لیبرالی، عوامل اصلی ایجاد ثبات است.

وی تاکید کرد: در مقابل این دیدگاه لیبرالی اما دیدگاه دیگری وجود دارد که معتقد است این تفسیر لیبرالی برای کشورهای پیشرفته با جمعیت کم کاربرد دارد، نه برای کشورهای عقب‌مانده و پرجمعیت و آسیب‌دیده، در این کشورها ثبات تنها با تحمیل قانون ممکن خواهد بود.

سلامه همچنین گفت: «به اعتقاد من، ما در منطقه عربی با پدیده‌هایی روبه‌رو هستیم که به هیچ‌وجه اجازه ثبات را نخواهند داد که مهم‌ترین آن‌ها بی‌عدالتی شدید درآمدها و توزیع آنها میان کشورهای همسایه است. این موضوع کشورهای فقیرتر را در موقعیتی قرار می‌دهد که تصور کنند کشورهای ثروتمند به‌طور ناعادلانه از منابع بهره می‌برند و به‌نوعی باید بخشی از ثروت خود را با آن‌ها به اشتراک بگذارند. عدم توازن میان کشورهای ثروتمند و فقیر در جهان عرب، از عمیق‌ترین شکاف‌های جهان به شمار می‌رود.»

وی گفت: «در سوریه، چهار عامل اصلی وجود دارد که مانع از ثبات می‌شود که عبارتند از بیابان‌زایی و کمبود منابع آبی، کاهش شدید دامداری و انفجار جمعیتی و رشد بی‌رویه شهرنشینی، ضمن آنکه به ۳۰۰ هزار فرصت شغلی جدید در هر سال نیاز است که بخش عمده‌ای از آن تأمین نمی‌شود.»

سلامه خاطرنشان کرد این در حالی است که ما فقط به تهدیدهای موجود اشاره کرده‌ایم و به مسائل سیاسی، خشونت و سرکوب و طائفه‌گرایی نپرداخته‌ایم که هر کدام از آنها خود عاملی برای بی ثباتی هستند.

کلید واژه ها: سوریه سقوط سوریه سقوط دمشق غسان سلامه خاورمیانه سلاح هسته ای بی ثباتی بیابان زایی خشکسالی خشکسالی در خاورمیانه


( ۳ )

نظر شما :