چه کسی میدان‌دار است؟

ترکیه، بی‌تفاوت به‌ دیپلماسی فعال ایران خوشحال از تحولات جاری در سوریه

۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۲۹۷۶۸ خاورمیانه انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: سید علی موسوی خلخالی
علی موسوی خلخالی می نویسد: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در آنکارا به بهانه «کمبود وقت» حاضر به دیدار با سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نشد و دیدار او از ترکیه صرفا به دیدار با هاکان فیدان، همتای ترکیه‌ای‌اش محدود شد. حتی در اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو اکو نیز، ترکیه در سطح معاون وزیر امور خارجه حاضر شد و وزیر امور خارجه این کشور به مشهد نرفت!
ترکیه، بی‌تفاوت به‌ دیپلماسی فعال ایران خوشحال از تحولات جاری در سوریه

دیپلماسی ایرانی: بر خلاف آنچه دولت ترکیه ادعا می کند، نقش ترکیه در تحولات سوریه و سقوط حلب پررنگ است. اگرچه دولت ترکیه و مقامات رسمی این کشور در دیدار با مقامات کشورهای مختلف از جمله مقامات کشورمان می گویند که نسبت به تحولات جاری در سوریه آنها هم نگران هستند و ادعا می کنند که گروه های تروریستی‌ای که به حلب یورش برده‌اند و در حال ورود به شهرهای دیگر سوریه هستند، تحت فرمان آنکارا نیستند و از آن حرف شنوی ندارند، اما به نظر می رسد این گونه اظهارات بیشتر تعارفات سیاسی برای مخفی نگه داشتن نیت اصلی ترکیه با هدف پیشبرد سیاست های مخفیانه آن در سوریه است. 

شاید به همین دلیل هم باشد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در آنکارا به بهانه «کمبود وقت» حاضر به دیدار با سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نشد و دیدار او از ترکیه صرفا به دیدار با هاکان فیدان، همتای ترکیه‌ای او محدود شد. حتی در اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو اکو نیز، ترکیه در سطح معاون وزیر امور خارجه حاضر شد و وزیر امور خارجه این کشور به مشهد نرفت!

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در کنفرانس مطبوعاتی روز دوشنبه خود با خبرنگاران گفت که «مقامات ترکیه در اظهارات رسمی خود تاکید کرده اند که تحولات سوریه ارتباطی به ترکیه ندارد و فکر می کنم دوستان ما در ترکیه به اندازه ما نسبت به تحولات سوریه نگران هستند.» اما آنچه در واقع مشاهده می شود خلاف اظهارات مقامات ترکیه را نشان می دهد. در حالی مقامات ترکیه در دیدار با مقامات کشورمان نسبت به تحولات سوریه ابراز بی‌اطلاعی و نگرانی می‌کنند که در گفت‌وگو با مقامات عراقی لحن خود را تغییر می‌دهند و در آنجا به آنها اطمینان می‌دهند که مراقب اوضاع جاری در سوریه هستند و اجازه نمی دهند که تحولات سوریه به عراق آسیبی بزند. در تماس تلفنی سه‌شنبه شب محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، هنگامی که السودانی گلایه کرد که دست بسته نمی نشینیم و صرفا نظاره گر تحولات سوریه باشیم چرا که امنیت سوریه رابطه مستقیم با امنیت عراق دارد، اردوغان به او اطمینان داد که امنیت عراق برای ترکیه مهم است و اجازه نمی دهد ناامنی های سوریه به عراق منتقل شود. فردی می‌تواند بگوید اجازه نمی‌دهد اتفاقی بیفتد که خود در آن میدان مدیریت داشته باشد. این بدان معناست که رئیس جمهوری ترکیه و مقامات تحت امرش نه تنها بر تحولات سوریه اشراف دارند بلکه حتی آنها را مدیریت می کنند ولو اگر این مدیریت مقطعی و محدود باشد. 

در همین رابطه اسرا اردوغان، دختر رجب طیب اردوغان در پست‌های مختلف در شبکه اجتماعی ایکس مراتب خوشحالی خود را از تحولات جاری در سوریه بیان داشته و نوشته است که « پس از 100 سال پرچم امپراتوری عثمانی بر فراز حلب به اهتزاز درآمد ‌پیروزی نزدیک است.» یا در پستی دیگر نوشته است که «اخبار پیروزی و فتوحات برادران سوری‌مان را دنبال می‌کنیم و منتظر آزادی حماه هستیم.»

نکته قابل توجه دیگر پیام‌هایی است که مقامات ترکیه برای مقامات سوریه می‌فرستند. مثلا اردوغان خطاب به بشار اسد می گوید که «هنوز هم دیر نشده است. اسد می تواند همچنان خود را نجات دهد و روی دوستی با ترکیه حساب کند.» این بدان معناست که اگر اسد در برابر ترکیه تسلیم شود، آنکارا می‌تواند به غائله پیش‌آمده در سوریه پایان دهد.

تصاویری که از اتاق عملیات گروه‌های تروریستی منتشر می‌شود نیز وجود پرچم ترکیه در کنار پرچم مخالفان و تصویر رجب طیب اردوغان قابل مشاهده است.

یک خبرنگار حوزه سیاست خارجی ترکیه‌ای که با مقامات وزارت امور خارجه ترکیه ارتباط دارد به دیپلماسی ایرانی گفت که «مقامات ترکیه در گفت وگو با خبرنگاران اصرار دارند وانمود کنند که دولت ترکیه دخالتی در تحولات سوریه ندارد و حتی آن را تهدیدی برای امنیت ترکیه می بیند اما نمی توانند حس خوشحالی خود را از آنچه در مناطق مختلف سوریه به ویژه حلب رخ می دهد، پنهان کنند. به اعتقاد آنها اگرچه تحولات سوریه ارتباطی به آنها ندارد ولی آنچه در حال وقوع است برای ترکیه خوشحال‌کننده است، به ویژه سقوط حلب که ترکیه احساس می‌کند می‌تواند به حاکم بلامنازع آن تبدیل شود.»

این منبع در ادامه افزود: «در کوتاه‌مدت اتفاقات سوریه از جمله حلب می‌تواند به سود ترکیه باشد اما در میان مدت و طولانی مدت قطعا به ضرر ترکیه تمام خواهد شد. این مساله را حتی مقامات آگاه در وزارت امور خارجه ترکیه هم اذعان دارند، چرا که می دانند نمی توان روی گروه های تندرو که عقایدی افراطی دارند و در خیلی موارد با ذهنیت دولت ترکیه تضاد دارند، حساب کرد. آنها اگر ببینند دولت ترکیه منافعشان را تامین نمی کند یا خواسته‌های آنها را برآورده نمی کند، حتی اگر آن خواسته‌ها غیرممکن و غیرمنطقی باشد، سریعا می توانند علیه دولت و امنیت ترکیه وارد عمل شوند. قابل کتمان نیست که امنیت ترکیه ضربه‌پذیر است؛ به‌ویژه که اقتصاد کشور هم به گونه‌ای نیست که به دولت ترکیه اجازه جاه‌طلبی دهد.»

با همه اینها، هنوز نمی‌توان به صراحت گفت که ترکیه در سوریه نقش اصلی را بازی می‌کند و تمامی رشته‌های بازیگران مخالف اسد را در دست دارد. اما آنچه نمی‌توان نادیده گرفت توطئه‌ای است که احساس می‌شود عوامل بسیاری در جریان آن هستند، حتی روس‌ها که به جای مقابله با تروریست‌ها که گفته می‌شود به چند کیلومتری حمیمیم، پایگاه نظامی آنها در سوریه رسیده‌اند در حال تخلیه پایگاه نظامی خود هستند، یا امریکایی‌ها و اروپایی‌ها که خود جبهه النصره را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده‌اند اما نسبت به فعالیت‌های آن بی‌تفاوتند و دیگر عواملی که به نظر می‌رسد سوریه را عملا رها کرده‌اند.

تحولات روزهای آتی احتمالا ابعاد پنهان بیشتری را نمایان خواهد کرد. 

روزنامه نگار، مترجم و سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ترکیه سوریه ترکیه و سوریه ایران و ترکیه ایران و ترکیه و سوریه ترکیه و عراق ترکیه و عراق و سوریه سوریه و عراق عراق و سوریه رجب طیب اردوغان سقوط حلب جبهه النصره سید علی موسوی خلخالی


( ۱۸ )

نظر شما :

خسرو ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۳
مخالفین قانونی سوریه و ارتش ملی سوریه از طرف ترکیه حمایت می‌شوند و تا حدودی تحت نفوذ ترکیه هستند و قائل به مذاکره با دولت بشاراسد و ایجاد حکومت انتقالی و انتخابات طبق قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل هستند و دولت ترکیه هم خواهان اجرای قطعنامه شورای امنیت است ولی هیات تحریرالشام و زیرگروههایش ، خواهان ساقط کردن بشار اسد و حکومت بعث سوریه هستند که بیشتر تحت نفوذ آمریکا و انگلیس هستند ودر مقابل بشاراسد هم خواهان نابودی کل مخالفین است
ناشناس ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۸
یاد توییت تبریک دختر دوستم ازبک افغانستانی افتادم ،خوشحال از ترور ژنرال قاسم سلیمانی فرمانده مقاومت در برابر تجاوزات مهاجران تروریست‌های قبچاقی گپی سوریه ،اما حالا همراه پدر آواره ترکیه شده است سرنوشت اردوغان هم چه بسا بدتر از این باشد ،خدا به تروریستها و حامیان تروریستها رحم نخواهد کرد . شیطان با هزار سال عبادت و دارای منبر در عرش الهی وعده کیفر داده است چه بسا انسانهای نژاد پرست و بردگان شیطان
اردوغان ابرمردی از خون پاک ترک ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۶
هیئت تحریر شام گروه نیابتی ترکیه نیست و هجوم اخیر آن معلوم نیست حتما با دستور ترکیه بوده باشد. همان گروهی است که در جریان روند مسالمت جویی ترکیه با اسد بر علیه اردوغان تظاهرات به راه انداخت. حتی خود شما هم در نوشته خویش به قطعی نبودن نقش ترکیه در این جریانات اشاره کرده اید. منتها اردوغان یک غول در علم سیاست است که‌ در طی بیست سال اخیر به طرز شگفتی ترکیه را پیشرفت همه جانبه داده که باعث تهییج حس حسادت ایرانیان شده و لذا اینهمه هیاهوی بسیار برای هیچ به راه انداخته اند.
رضا پالانی ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۲
آقا، وزیر خارجه های ایران و ترکیه در دیدار اخیر چنان همدیگر را بغل کرده بودندکه لیلی و مجنون همدیگر را اینطور بغل نمی کنند. بعد آنوقت رسانه های ایران داد و فریادشان از دست ترکیه بلند شده. قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را ؟
shahin ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۴۷
در پاسخ به پانترکها. 1- بنده اذری هستم و نه ترک، که ریشه ای اسیای مرکزی دارند (از قبیله قایی شاخه‌ای از ترکان اغوز) و اذری نیستند. 2- اردوغان با رذالت، آذری ها را ترک جا میزند تا خر مراد خود را براند و عده ای هم باور کرده اند که قرار است از این نمد کلاهی نصیب انها شود و کاسه داغ تر از آش شده اند. 3- اردوغان در قضیه فلسطین همیشه رفیق دزد و شریک قافله بوده است که در جنگ غزه اعتبار خود را از دست داد. حال برای جبران ان به ضربه زدن به محور مقاومت روی اورده است تا حداقل منافع حداقلی برای خود دست و پا کند. 4- جنگ سوریه فرصت خوبی برای برچیدن ردپای اردوغان از سوریه است که با حضور فعال تر ایران و عراق قابل حصول است. 5- دور نخواهد بود که عقرب تکفیری ها گردن اردوغان را بگزد.
کوروش ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۴۷
اردوغان از ابتدا هم حامی اسلام تکفیری بود ولی کراوات هم مپوشید و حالا خانواده اش کاملا نظرات تروریستی شان را به آشکارا بیان می‌کنند. ولی خوب خیلیها حاصر نبودند این واقعیات را در ایران بپدیرند. بد نیست تحلیلهای رسانه های ترک در کشور ما ترجمه شوند تا همه بدانند با چه لحنی در مورد ایرانیها صحبت میکنند و مانند فیلمهایشان چطور ما را توصیف میکنند. دست و پا زدنهای سایبری های ترکیه در اینجا هم در نوع خود جالب است. درحالی که تروریست‌های تکفیری پرچم ترکیه را بلند کرده اند و دختر اردوغان به آنها تبریک میگویند اینها همچنان سعی می‌کنند قضیه را یا دوقطبی سازی بین تکفیری ها و حکومت سوریه ماست مالی کنند!!! واقعا شرافت در این زمانه ارزش دارد.
محسن ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۷:۰۱
اردوغان سلطان المسلمین دامت برکاته
علی ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۷:۲۳
اینطوری نیست که هر کس خواست بتوته با رییس جمهور یه کشور دیدار کنه . اونم کسی که مقامش پایینتر از اوست . اگر واقعا نیت ایران مذاکره با ترکیه هست چرا رییس جمهور کشورمان با پوتین تماس گرفته اما با اردوغان نه؟
حامد ۱۵ آذر ۱۴۰۳ | ۰۲:۲۱
یادش بخیر سالها پیش اینجا نظر میگذاشتیم که تفکرات پان ترکی و پان عثمانی حاکم بر ترکیه قرابت نزدیکی با تروریسم تکفیری دارد و اهداف اینها در سوریه یکی است. ولی تحلیلگرانی مثل جناب موسوی خلخالی ترکیه را نماد پیشرفت منطقه می‌دانستند و شما اگر میخواستی نظری علیه سیاست‌های ترکیه بگذاری باید آنقدر آن را تعدیل میکردی تا منتشر شود! حالا خودشان طور دیگری تحلیل میکنند ولی در اصل تحلیلگران باید رو به آینده بحث کنند و جلوتر از مخاطبان خود باشند.
آتیلا ۱۵ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۴
متاسفانه بعد از انتخاب پزشکیان به ریاست جمهوری جریانی در جای جای دولت نفوذ کردند این ایرانشهریهای دشمن ایران هستند ضعف و سستی خود پزشکیان در مقابل این جریان خطرناک که تاکنون هم مانع تماس جدی پزشکیان با مقامات کشورهای آذربایجان و ترکیه را سبب شده است جریانی که مانع سفر رئیس جمهور به اجلاس cop29 و حتی دیدار های دوجانبه رئیس جمهور در حاشیه اجلاس های منطقه ای با ریاست جمهوری این دو کشور را شده اند پزشکیان به جهت اینکه متهم به قومگرایی به زعم این گروه نباشد کاملا در برابر اینها تسلیم شده است این گروه هدفی جز تقابل و دشمن سازی این دو کشور با ایران را ندارند با این عملکرد دولت ایران چه انتظاری از طرف مقابل انتظار دارید؟
کوروش ۱۵ آذر ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۰
ای پانترک خسرو و آتیلا و کامران، نصف دنیا در نشست باکو شرکت نکردند. مگر فقط پزشکیان بوده که نرفته؟ اتفاقا ستادهای آقای پزشکیان که در بست در اختیار شما قومگرایان بود و الان هم پستهای خوبی همفکران شما در دولت و استانداریها میگیرند.
محمد ۱۵ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۴۳
مهمترین دشمن ایران ، پانتورک هایی هستند که فارسی حرف می زنند اما سنگ اردوغان را به سینه می زنند. از قدیم ترک ها را به غیرتمندی می شناختیم اما این هایی که اسم خودشان را تورک گذاشته اما از دشمن حمایت می کنند نه ترک آذری هستند و نه ایرانی بلکه از تخمه ترکه های مغول هستند که همیشه تاریخ دشمن ایران و ایرانی بوده اند
فرهاد ۱۶ آذر ۱۴۰۳ | ۰۷:۲۹
ببخشید آقای موسوی دیگر چه اتفاقی باید بیافتد که امثال شما صراحتا بگویید ترکیه حامی تروریسم تکفیری در سوریه است؟ بعد چه کسی گفته که بین رویکرد اردوغان و تندروی مذهبی رابطه جدی وجود ندارد؟ ترکیه که فقط استانبول نیست که در فیلم‌ها نمایش می‌دهند. در مناطق آناتولی ترکیه عقاید افراطی هم وجود دارند. زن کشی در ترکیه بسیار رایج است. خیلی از مهاجرین ترک در اروپا در افراطی گری نقش اساسی بازی می‌کنند. مفتیها و بزرگان مذهبی ترکیه در نمازهای جماعت از جهاد در سوریه علیه کفار و صفوی صحبت می‌کنند. اینها نشانه چیست به نظر شما؟ بله دستشان بسته است به خاطر شرایط بین المللی وگرنه داعشیهای قهاری هستند.
گراوند ۱۷ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۳
بخش مهمی از توسعه ترکیه با ترویج فحشا صورت گرفته است. ترک هایی که در حدود چندین قرن با اسلام افراطی خون شیعیات رو مباح میدونستن و چندین بار تبریز و آدرباطجان ایران رو در هم کوبیدن الان مدعی تجدد و تحجر و سلفی گری و دموکراسی همه با هم هستن. این شترگاو پلنگ ترکیه که بر پایه خیانت ساخته شده روزی ویران خواهد شد
خسرو ۱۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۵:۱۵
این اسرا اردوغان دختر رئیس جمهور ترکیه نیست و فقط تشابه اسمی دارند خوب است نویسنده محترم تحقیق فرماید برادری که وارد بحث ترک و آذری شده است توجه فرمایید خود را هر چه بدانید همان هستید ولی به جهات زبان شناسی ، زبان ترکی آذربایجانی در گروه زبانهای اورال آلتائیک و شاخه غربی ترکی قرار دارد و بیشتر مردم آذربایجانی به جهت ژنتیکی ترک محسوب می‌شوند
فرزاد ۲۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۱
الان برای ملت ایران مثل روز روشنه که چه اتفاقاتی داره تو کشور میوفته و مدیریت امور کشور دست چه کسانیه و اصرار بر تصمیمات عجیب و غریب ضد ملی ریشه اش از کجاست و از کجا خط دهی و مشاوره میشه.اگه فردا روزی شنیدید که قوه عاقله کشور تصمیم گرفته با حاکمان جدید سوریه و تروریست‌های تحریرالشام اردوغانی دست برادری بده اصلا تعجب نکنید
فرزاد ۲۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۳
باز هم دارید به مخاطبتون آدرس غلط میدید.قبل از اینکه پرچم عثمانی‌ها پس از صد سال در قلعه تاریخی حلب به اهتزاز در بیاد.ما شاهد برافراشته شدن اون در تبریز و در قلب سرزمین خودمون بودیم.دشمن ما الان تو تبریزه نه تو حلب .
فرزاد ۲۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۹
به دوستانی که این روزها دغدغه سوریه رو دارن و احساس غبن و خسارت و سرشکستگی میکنن توصیه میشه اصلا نگران نباشن و غم به دلشون راه ندن.مسوولین باهوش و شطرنج باز جمهوری اسلامی ایران که تونستن از تروریست‌های طالبان یک جنبش اصیل منطقه ای بسازن و با رژیم ضدایرانی باکو رزمایش نظامی برگزار کنن قطعا این هنر رو هم دارن که یک روزی در سوریه برای آماده کردن رزمندگان جبهه اسلام در برابر رژیم صهیونیستی و استکبار آمریکایی ؛ مشترکا با تحریرالشام و ترکیه رزمایش نظامی برگزارکنن .