آزمون سخت پزشکیان

سایه جنگ

۰۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۸۸۹۶ نگاه ایرانی خاورمیانه
نویسنده خبر: جلال خوش چهره
جلال خوش چهره در یادداشتی می نویسد: سخنان هشدار دهنده "مسعود پزشکیان" در آیین هشمین دوره "روز ملی صادرات" شاید نخستین اظهار نظر صریح بالاترین مقام اجرایی درباره اوضاع آشفته و خطرسازی است که کشور با آن روبروست. رئیس جمهور پزشکیان شنبه گذشته به روشنی گفت که کشور در وضعیت "جنگی" بسر می‌برد . او با نگاه به این وضع لازم دانست همه تعاملات سیاسی _ اقتصادی میان ارکان‌های نظام از یکسو و اعتمادزایی میان حاکمیت و مردم از سوی دیگر  در چارچوب متناسب با آن قرار گیرد. سخنان پرشکیان حاوی درک واقع‌بینانه از تهدیدی است که نه تنها کیان نظام سیاسی بلکه بنیان‌های کشور را با خطر روبرو می‌کند؛ مگر به‌رغم همه فرصت‌های از دست رفته، همین حالا واقع نگری را جایگزین نگرش‌های معمول کرد.
سایه جنگ

دیپلماسی ایرانی: سخنان هشدار دهنده "مسعود پزشکیان" در آیین هشمین دوره "روز ملی صادرات" شاید نخستین اظهار نظر صریح بالاترین مقام اجرایی درباره اوضاع آشفته و خطرسازی است که کشور با آن روبروست. رئیس جمهور پزشکیان شنبه گذشته به روشنی گفت که کشور در وضعیت "جنگی" بسر می‌برد . او با نگاه به این وضع لازم دانست همه تعاملات سیاسی _ اقتصادی میان ارکان‌های نظام از یکسو و اعتمادزایی میان حاکمیت و مردم از سوی دیگر  در چارچوب متناسب با آن قرار گیرد. 

سخنان پرشکیان حاوی درک واقع‌بینانه از تهدیدی است که نه تنها کیان نظام سیاسی بلکه بنیان‌های کشور را با خطر روبرو می‌کند؛ مگر به‌رغم همه فرصت‌های از دست رفته، همین حالا واقع نگری را جایگزین نگرش‌های معمول کرد. این سخنان که بیانگر نگرش واقع‌گرایانه بخشی از کارگزاران نظام سیاسی در برابر نگرش‌های بیرون از واقعیت‌های جاری درکشور، منطقه و جامعه جهانی است، به چند عامل تهدیدزا توجه دارد. این عوامل که پزشکیان به شکل مستقیم و غیر مستقیم به آنها اشاره کرده، عبارتند از 1- هویت روشن تهدیدها که اکنون در هیئت تهدیدهای نظامی اسرائیل، تنگ کردن حلقه محاصره سیاسی _ اقتصادی ایالات متحده و اروپا، هدف‌گیری مشروعیت و کارآمدی حاکمیت سیاسی نزد مردم در بیرون رفت از مشکلات جاری و گسترش دامنه تبلیغات علیه نظام سیاسی در جامعه جهانی بروز و نمود پر رنگ یافته است.  2_ نزدیک بودن تهدیدها که به زعم برنامه‌ریزان آن، هر لحظه می‌تواند لباس خطر را برتن نظام سیاسی کند. اهمیت این تهدید از آن روست که رفته رفته بر شدت آن افزوده می‌شود.

3_ پزشکیان در سخنان شنبه گذشته خود به درستی تصریح کرد که دامنه پیامد تهدیدهای جاری گسترده خواهد بود. پرسش اما این است که چه شرایط و اوضاعی در کشور می‌تواند یا توانسته سبب تقویت تهدیدهایی شود که به تعبیر پزشکیان "وضعیت جنگی"  را به کشور تحمیل کند؟ او تقویت "وفاق" و "انسجام داخلی" را راهکاری لازم و فوری در این‌باره خوانده است. با این‌حال به نظر برخی ناقدان، همه تلاش پزشکیان در خوش‌بینانه‌ترین وضع، در ایجاد وفاق با جریان‌هایی خلاصه شده که اصولاّ یا با این تعبیر و مفهوم آن سر سازش ندارند، یا  درکی یکسویه را از آن نتیجه می‌گیرند. به این ترتیب اگر بتوان الگوی رفتاری موردپسند رئیس جمهور پزشکیان را نگرشی اعتمادزا و منطبق با رویکردی مشروعیت‌زا و مشروطیت‌طلب تصور کرد، ولی مخالفانش همچنان اراده‌ای اقتدارگرایانه را در دستور کار داشته و قبول وفاق با دولت پزشکیان را در تعاملات خود با مردم و بلکه جامعه جهانی در این چارچوب می‌پذیرند. این همان نگرانی عمیقی است که ناقدان ناصح، پیوسته به رئیس جمهوری انذار می‌دهند. 

از این رو،  پزشکیان با درک همه آنچه سبب وضع کنونی شده و در قامت یک سیاستمدار که سکان اجرایی کشور را در دست دارد و در این‌حال قائل به ایجاد دستاورد برای خود و کابینه‌اش است، بیش از آن که چه کاری را باید در اولویت‌هایش قرار دهد، لازم است با شجاعت و جسارت بداند که از چه چیز پرهیز کند. تجربه‌های ناکام مدعیان دیروز و امروز جز سوء مدیریت؛ کم‌رنگ کردن مشروعیت اجتماعی و سرانجام، هزینه‌سازی‌های فزاینده برای کشور در کارنامه خود ندارند. دولت پزشکیان راهی جز این نخواهد داشت که خاستگاه سیاسی _ اجتماعی و اقتصادی خود را به گونه روشن نزد افکار عمومی اعلام کند. او لازم است براساس وعده‌های انتخاباتی خود عمل کرده و در این مسیر گام بردارد تا بر دامنه اعتبار، مشروعیت و جمع هواداران مردمی‌‌اش بیفزاید. 

جمله‌ای پند آموز نزد سیاستمداران است به این مضمون که: «بحران اعتبار و ناتوانی در مدیریت اوضاع، بلیه‌ای است که هیچ دولتمردی نباید به ورطه آن بیفتد.» حال رئیس جمهور پزشکیان با همه درکی واقع‌گرایانه‌اش از اوضاع کشور و تهدیدهای پیش رو، در آزمونی سخت و جانکاه قرار دارد. تهدیدها معلوم؛ هر روز با شدت بالا نزدیک‌تر و عواقب احتمالی آنها قابل پیش‌بینی است.  آیا پزشکیان و دولتش در بهترین حالت، می‌خواهند در اندازه یک آتش‌نشان عمل کنند؟ یا نگرشی توسعه‌طلبانه را در راهکارهای خود برای برون رفت از اوضاع کنونی منظور کرده‌اند؟ سرمایه اصلی دولت چهاردهم در این میان کدامند؟ انسجام اجتماعی در کدام بستر شکل می‌گیرد؟ زمان چه اندازه فرصت را برای اجرای هر ابتکار در خود نگه داشته است؟ رئیس جمهور پزشکیان شنبه گذشته ، نظرات صریحی را بیان کرد؛ اگرچه در باره راهکارهای مناسب با آن هنوز رویکرد روشنی را ابراز نکرده است/ابتکار

جلال خوش چهره

نویسنده خبر

کلید واژه ها: مسعود پزشکیان اقتصاد جنگ سیاست خارجی اسرائیل


( ۱۳ )

نظر شما :

ایرانی ۰۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۴
جنگ ایران و اسرائیل بیشتر از آنکه برای ما ایرانیها ضرر داشته باشند موجودیت رژیم غاصب اسرائیل را به خطر می اندازد چرا از یک کشور کوچک و نژاد پرست این همه باید ترسید ملت ایران بارها ثابت کرده اند که در بزنگاه های سخت با هم متحد هستند باید ملت کشورهایی مانند ترکیه و اردن و دیگر کشورهای اسلامی را برای تحت فشار قرار دادن صهیونیستم جهانی به کار بگیرم البته نیم نگاهی هم به نفوذی های داخل کشور داشته باشیم تحت هیچ شرایطی نباید در مقابل اسرائیل کم بیاوریم مرگ و ننگ بر اسرائیل کودک کش و دشمن اسلام
م. راد ۰۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۵۴
جناب خوش چهره نیز با وجود اذعان به وضعیت جنگی بجز حمله به حریف و دشمن "خیالی" در جناح اصولگرا یا بقول خودشان تندرو هیچ راه حلی ارائه نکردند. پیشنهادتان چیست بزرگوار؟! حال بر فرض به آرزویتان هم رسیدید و تمام "تندروها" را نیز از عرصه ی حیات سیاسی و اجتماعی به طرز معجزه اسایی حذف کردید! آیا این مسئله مانع حمله ی اسرائیل(امریکا) خواهد شد؟ آیا صبر چند ماهه و حتی عدم پاسخ به ترور شهید هنیه، و تمام پالس های مثبت دکتر پزشکیان برای امریکا و اروپا، که با دندان روی جگر گذاشتن و تایید ضمنی " تندروها" نیز همراه شد، مانع حملات و تشدید تنش از سوی اسرائیل و امریکا شد؟ یکبار و برای همیشه از خودتان بپرسید، هم شما و هم همفکرانتان، از جمله گردانندگان سایت "دیپلماسی ایرانی"، تکلیف ایران در صورتی که غرب خواهان بهبود رابطه با او نباشد چیست؟ اگر اسرائیل و امریکا تصمیم به نابودی آن ــ مانند عراق ـ گرفته باشند و به چیزی کمتر از آن هم رضایت ندهند، که بر اساس قراین و شواهد هم چنین است، تکلیف ایران چیست؟
ابراهیم قدیمی ۰۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۳
در گیری های انسان از ابندای خلقت بوده است۔اما در گیری هااز درگیری بی سلاح وفردی کم کم به درگیری های جمعی وجمعی تر رسید۔در گیری قبیلهای بوجود امد در گیری حکومتی با سلاح های ابتدائی بوجود امد۔امروز در گیری ها جهانی با سلاح های فوق مخرب بوجود امده است۔هیچ قدرتی هم توان جلوگیری از ان را ندارد۔نابودی تمدن انسانی بشری حتمی است۔بقول جاهل ها دیر وزود دارد سوخت وسوز ندارد۔
محمد ۰۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۹:۲۴
وقتی رئیس جمهور حتی اختیار فرمان دادن به یک سرباز صفر را هم ندارد ، بهتر است که به امور جاری بپردازد و از اظهار نظر در باره جنگ و سیاست خارجی خودداری کند و اجازه بدهد دیگران به عنوان مسئول این موضوعات به کار خود بپردازند. سالها در باره حاکمیت دوگانه و بعد از آن درباره میدان و دیپلماسی در کشور بحث شده و هیچ وقت هم به نتیجه نرسیده ایم