بارزانی: انتخابات پارلمانی اقلیم باید با «توافق همه احزاب» برگزار شود
نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق، در کنفرانس مطبوعاتی خود در تهران، در پاسخ به سوالی با این مضمون که شما خود تاریخ انتخابات پارلمانی کردستان را تعیین کردەاید، آیا این انتخابات برگزار می شود یا خیر؟ گفت: اجازه دهید ابتدا شما را روشن کنم، ما به هیچ وجه از انتخابات اقلیم کردستان به عنوان محور گفتوگوهایمان در نشست های خود در هیچ کجا بحث نکردەایم، تنها شاید این سوال را پرسیده باشند که «انتخابات اقلیم کردستان چه زمانی برگزار می شود؟» این مسئله از این بیشتر موضوع گفتوگوهای ما نبوده است.
به گزارش «کرد پرس» وی افزود: ما تاریخ انتخابات را اعلام کردەایم و تا به این لحظه تاریخ آن را تغییر ندادەایم، اما مهم این است که برگزاری انتخابات ضرورت دارد.. مگر علت برگزاری انتخابات چیست؟ انتخابات با هدف همکاری مشترک در راستای خدمت به همه شهروندان اقلیم کردستان برگزار میشود و همه احزاب باید در مورد آن به توافق برسند و یک انتخابات باعث تفرقه بیشتر در اقلیم کردستان نشود.
بارزانی ادامه داد: این مسئولیت من به عنوان رئیس اقلیم کردستان نیست که از هیچ کدام از احزاب حمایت کنم. وظیفه من به عنوان رئیس اقلیم کردستان، حفظ منافع اقلیم کردستان است و منافع اقلیم کردستان برای من بر نظرات و مواضع احزاب اولویت دارد.
رئیس اقلیم کردستان عراق گفت: بنده به طور قطع اقداماتی را در راستای منافع اقلیم کردستان انجام خواهم داد که منجر به ایجاد تفرقه بیشتر در اقلیم کردستان نشود، احزاب هر مصلحت یا موضعی داشته باشند، حق خوشان است، اما وظیفه من به عنوان رئیس اقلیم کردستان، حفظ منافع اقلیم کردستان است.
وی افزود: من تاریخ انتخابات را تغییر ندادهام، اما ترجیح میدهم انتخاباتی برگزار شود که همه بر سر آن اتفاق نظر داشته باشند و هیچ حزبی خود را بازنده یا برنده نداند، در مقابل یکدیگر قرار نگیرند و نگویند که ما این کار را کردیم و شما آن کار را کردید. این گونه بیانات درست نیست و خلاف مصلحت شهروندان اقلیم کردستان خواهد بود.
این در حالی است که روز گذشته، و پس از این اظهارات بارزانی، دادگاه فدرال عراق، اجرای یک بند قانونی مبنی بر حذف سهم جوامع ملیتی و دینی از کرسیهای پارلمان اقلیم کردستان را متوقف کرد.
دادگاه فدرال عراق، اعلام کرد که اجرای بند دوم ماده (2) قانون انتخابات اقلیم کردستان، مبنی بر اینکه تعداد کرسیهای پارلمان اقلیم صد کرسی است و در بین استانهای اقلیم تقسیم شده، متوقف شده است.
در پی این تصمیم دادگاه که با شکایت «مسرور بارزانی» رئیس دولت ایالتی کردستان عراق، صادر شده، کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق اعلام کرد که همه تدارکات برای برگزاری انتخابات اقلیم را متوقف خواهد کرد.
با این حال، حزب اتحادیه میهنی کردستان بر ضرورت برگزاری انتخابات در موعد مقرر تأکید و با هرگونه تلاش برای تعویق مجدد انتخابات مخالفت کرده است.
فصل دیگری از روابط را آغاز کردەایم
رئیس اقلیم کردستان عراق در ادامه کنفرانس مطبوعاتی خود در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا هیچ گفتوگویی برای جلوگیری از درگیر شدن مجدد اربیل در اوضاع خاورمیانه و مورد حمله قرار نگرفتن دوباره آن انجام شده است؟ تهران چه نقشی در حل اختلافات اربیل و بغداد ایفا خواهد کرد؟ افزود: سفر ما و هیئتی که به تهران آمدهایم و همچنین سطح دیدارهایمان در تهران، همه حاکی از آن است که فصل جدیدی از روابط را آغاز کردهایم، هر دو طرف باید بسیار با دقت بر آن نظارت داشته باشیم، از آن محافظت کنیم و هر مشکلی در این بین باید از طریق گفتگو و درک متقابل قبل از بروز مشکلات حل شود.
وی افزود: این سفر به خودی خود یک سفر یک شبه نبود، ما به لطف سودانی، نخست وزیر عراق که واقعاً در این امر به ما کمک کرده است، چندین جلسه طولانی به صورت مخفیانه برگزار کردیم تا به این نتیجه رسیدیم که باید در تهران این دیدارها را داشته باشیم.
نقش جمهوری اسلامی ایران طبق آنچه در اینجا از مقامات جمهوری اسلامی شنیدهایم این است که میخواهند دو طرف را به توافق ترغیب کنند و همچنین دو طرف را برای حل و فصل مسائل ترغیب کنند، ما این را از همه مقامات اقلیم کردستان دیدیم، آنها به عنوان دوست هر دو طرف میخواهند اختلافات بین اقلیم کردستان و بغداد رفع شود و ما به عنوان دوست مشترک از آنها خواستیم که به ما در حل این مشکلات کمک کنند.
رهبری انقلاب ایران حامی کُرد و اقلیم کردستان و عراق است
او در پاسخ به اینکه در دیدار با رهبر جمهوری اسلامی ایران به چه موضوعاتی پرداختید؟ گفت: باعث افتخار من بود که با رهبر جمهوری اسلامی ایران دیدار داشتم، دیدار بسیار خوبی بود و واضح بود که ایشان حامی کُرد، اقلیم کردستان و عراق هستند و از حل و فصل همه مسائل از طریق صلح و گفتگو حمایت میکنند، از این بیشتر نمیتوانم وارد جزئیات شوم که چه صحبتهایی داشتیم.
از رییس جمهور ایران برای سفر به اقلیم کردستان دعوت کردم
او در پاسخ به این سؤال که رئیسجمهور ایران اواخر این ماه به عراق سفر خواهد کرد، آیا به اقلیم کردستان هم خواهد آمد؟ امروز دیدم که روزنامهها با شور و شوق بسیار خبر سفر شما به ایران را پوشش دادەاند، تیتر یکی از خبرها که نوشته بود “سفیر صلح اقلیم کردستان در تهران است”، بسیار برایم جالب بود، نظر شما در مورد این تیتر چیست؟ گفت: بله، صحبتهایی درباره سفر ایشان به بغداد شده است. در همین راستا من به عنوان رئیس اقلیم کردستان از ایشان خواستم در جریان سفر خود به بغداد به اقلیم کردستان هم بیایند، از ایشان رسماً دعوت کردم امیدوارم که دعوت من را بپذیرد. فکر میکنم دعوتم را جدی گرفتند و این بر عهده آنهاست که خودشان بنشینند و با توجه به زمان و مکان آن را ارزیابی کنند، اما گویا نظرشان در این باره مثبت بود.
وی افزود: من این تیتر را ندیدهام، اما نقش اقلیم کردستان به طور کلی نقشی صلح آمیز و باثبات در منطقه است و همانطور که در ابتدای سخنانم اشاره کردم، جمهوری اسلامی ایران کشور بسیار مهمی برای ما است و توسعه روابط دوجانبه با ایران چه به عنوان عراق و چه به عنوان اقلیم کردستان، از اولویتهای ماست.
اقلیم کردستان نمیتواند و نباید به منبع تهدید همسایگان خود تبدیل شود
خبرنگاری از نیچروان بارزانی پرسید: در این مدت که از بیرون به واکنشها نگاه میکردیم، می دیدیم که همه آنها به ویژه از ایران واکنشهایی مثبت هستند، اما شنیدەها حاکی از آن است که ایران نسبت به حملات یا اقداماتی که علیه ایران درحال انجام است، ابراز نگرانی کرده است، برای مثال به اسرائیل اشاره شده است، در دیدارهای خود با رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران تا چه اندازه درباره این نگرانیها صحبت کردەاید؟ آیا توافق یا تضمینی برای جلوگیری از حملات مجدد به اقلیم کردستان صورت گرفته است؟
او در پاسخ به سؤال گفت: بخشی از گفتگوهای دیدار ما در همین زمینه بوده است، شما به خوبی میدانید که ما با عراق یک کمیته امنیتی داریم، نماینده اقلیم کردستان در این دیدار، آقای ریبر احمد وزیر داخلی است که ایشان هم همراه هیئت ما در دیدارها شرکت کرده است، چیزی که من در تمام دیدارهایم شنیدەام این است که از وزیر کشورمان به خاطر نقشش در پیشبرد مسأله امنیتی تشکر کردەاند.
وی افزود: اقلیم کردستان نمیتواند و نباید به منبع تهدید همسایگان خود تبدیل شود، باز هم میخواهم بگویم که ایران همسایه مهم ماست، نباید یک حزب مسلح با هر نام و عنوانی در اقلیم کردستان، از اقلیم کردستان وارد خاک ایران شود، عملیات نظامی انجام دهد و سپس به اقلیم کردستان بازگردد، کدام کشور این را میپذیرد؟ طبق کدام قانون بینالمللی این امر قابل قبول است؟
بارزانی گفت: اقلیم کردستان به عنوان یک همسایه در این اصل، چه در مورد ترکیه، چه ایران و سوریه، به این معناست که این اصل یک اصل کاملاً صحیح در روابط دوجانبه با کشورها است، اقلیم کردستان به آن متعهد است و در این زمینه و درخصوص بسیاری از نگرانیهای ایران در زمینه مسائل امنیتی اقدامات بسیار و خوبی صورت گرفته است، همانطور که گفتم چندین بار هم از وزیر داخلی ما تشکر کردهاند، بله، هنوز جای کار دارد، اما مهم این است که ما احساس کنیم برای حل کامل این مشکل در مسیر درستی قرار گرفتەایم، ما امیدواریم که آن احزاب نیز وضعیت اقلیم کردستان را درک کنند که لطف کردەاند و همین کار را کردەاند، امیدواریم که بیشتر درک کنند و به مرحلەای برسیم که این موضوعات دیگر از محورهای گفتگوی دیدار اقلیم کردستان و ایران نباشد.
سؤال دیگری با این مضمون پرسیده شد که همان طور که اشاره کردید، فصل جدیدی در اربیل و تهران آغاز میشود، در گذشته نگرانیهای اربیل به طور کلی نسبت به تهران و نگرانیهای تهران در قبال اربیل چه بودند؟ این فصل جدید برای وضعیت امنیتی، سیاسی و اقتصادی در اقلیم کردستان چە چیز را به همراه خواهد داشت؟ به ویژه در اجرای توافقات اربیل و بغداد؟ بارزانی در پاسخ به این سؤال گفت: مسائل و دستهای بسیاری درکار بوده که باعث نگرانی شده است، اما به نظر من از همه مهمتر این بود که نشستها و دیدارها کمتر شده است، معتقدم هر مشکلی به هر نحوی که باشد، اگر نشستها و دیدارهایی ترتیب داده شود و یک مکانیسم شکل گرفته باشد، که اکنون من بر سر این مکانیسم با تهران به توافق رسیدهایم و میدانیم که چه مکانیسمی باید در پیش بگیریم، اگر با مشکلی مواجه شدیم از آن پیشگیری کنیم نه اینکه ان را نادیده بگیریم، اکنون من نمیخواهم وارد جزئیات و چگونگی این مکانیسم شوم، اما ما بر سر اصل این مکانیسم به توافق رسیدهایم و (بله آن را روی کاغذ هم خواهیم آورد)، در مورد آن به توافق رسیدەایم و ما به عنوان اقلیم کردستان آن را اجرا خواهیم کرد، این امر مطمئناً بر تجارت و آسایش مردم در اقلیم کردستان و همچنین بر آمد و رفت شهروندان اقلیم به ایران و شهروندان ایران به اقلیم کردستان تأثیر خواهد گذاشت که بسیار برای ما حائز اهمیت است. در دیدارهایی که امروز و دیروز که در تهران داشتیم، از اقلیم کردستان و شهروندان اقلیم کردستان برای استقبال زیبای آنها از زائران کربلا تشکر کردند، در هر کشوری چنین رفت آمدهایی صورت بگیرد، اقتصادش روبه پیشرفت خواهد رفت، مردم خاطر جمع میشوند و مراودات تجاری افزایش مییابد، اینها همه در راستای منافع طرفین است و به نفع ما و اقلیم کردستان خواهد بود.
او افزود: این یک آغاز جدید خواهد بود؛ به توافق تازەای خواهیم رسید و برای آنکه کارها رو به بهبود روند، مکانیسم جدیدی در پیش خواهیم گرفت تا هرگز شاهد این نباشم که روزی از روزها مشکل جدیدی میان ما ایجاد شود. خارج از موضوع سفر به ایران، درخصوص اجرای توافق میان اقلیم کردستان و بغداد، مدتی پیش در بغداد بودم و با نخست وزیر و رئیس دادگاه فدرال دیدار داشتم، در این خصوص نیز احساس میکنیم که مسائل رو به حل و فصل پیش میرود. دولت اقلیم کردستان موظف شده و باید به آن عمل کند، دولت اقلیم تا حد زیادی به آن عمل کرده است، انتظار میرود به آنچه به بغداد مربوط میشود هم عمل شود، آنچه به عنوان یک هدف مهم است، این است که نباید حقوق حقوق بگیران اقلیم کردستان دیگر تیتر خبرها باشد، این هدف ما است و نباید تکرار شود، در نشست سه جانبهای که بنده با نخست وزیر و رئیس دادگاه فدرال داشتم، بر سر این اصل به توافق رسیدیم. مشکلات و اختلافاتی بین عراق و اقلیم کردستان وجود دارد که نباید حقوق کارمندان اقلیم کردستان را با آنها مخلوط کرد که بر این امر هم تأکید شد، رئیس دادگاه فدرال نیز در نشست خود که من هم درآنجا حاضر شدم، بر این مهم تأکید داشت و بیگمان به سمت حل شدن مشکلات میرویم.
بارزانی در پاسخ به این سؤال آیا مورد دیگری که سرلوحه تمام مطالبات اقلیم باشد، مطرح شده است و آیا در زمینههای اقتصادی و فرهنگی هیچ تصمیم برای همکاریهای بیشتر گرفته شده است؟ گفت: در مورد سؤال اول بله ما هم مطالبات خود را داشتیم، اما این در کمیته امنیتی که نماینده اقلیم کردستان مسئولیت آن را عهده دار است و زیر داخلی اقلیم کردستان است، ما هم بسیار با صراحت مسائلی را که برای اقلیم کردستان جای نگرانی دارد را مطرح کردیم، اما در چارچوب مکانیزمی که به آن اشاره کردم، در مورد آن بحث خواهیم کرد.
او افزود: در رابطه با مسائل فرهنگی نیز بگذارید فعلاً این مشکلات را حل و فصل کنیم، سپس حتماً به آنها خواهیم پرداخت، آنچه در حال حاضر برای ما اولویت است، رفع مشکلات و نگرانیهایی است که اکنون وجود دارد، ما امیدوار به حل و فصل شدن این مشکلات هستیم، به عنوان دو همسایه بسیار نزدیک به هم، در همه زمینهها از جمله فرهنگی، تحصیلات عالی و زمینههای مختلف دیگر به روابط خوبی دست خواهیم یافت.
نظر شما :