لزوم بهره بردن از ابزارهای قانونی
حمایت از حقوق کودکان در دنیای دیجیتال؛ دغدغهای جهانی و چالشی ملی
نویسنده: محمدمهدی سیدناصری، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حقوق بینالملل کودکان
دیپلماسی ایرانی: در دو دههی گذشته همهی ابعاد زندگی بشر، تحت تأثیر پیشرفتهای شگرف تکنولوژی و فناوریهای اطلاعات و ارتباطات قرار گرفته است. زندگی کودکان که به دلیل حضور زیاد و زودهنگام در محیط دیجیتال «بومیان دیجیتال» نامیده میشوند نیز به دنبال این پیشرفتها دچار دگرگونیهای بیسابقهای شده و سرگرمیهای دیجیتال نقش مهمی در آن یافته است. باید توجه کرد که در این فضای بیانتها و پرسرعت خطرات بسیاری کودکان را تهدید میکند و شرایطی فراهم میشود که حقوق آنان نقض یا محدود گردد. در نتیجه توجه به تکالیف دولتها در حمایت و صیانت حقوق کودکان و رعایت حق بر سلامت کودکان در سطح بینالمللی و داخلی ضروری است. یکی از اصلیترین مؤلفههای حق بر سلامت، حق بر سلامت روان است که از مهمترین مصادیق حقوق کودکان میباشد و عوامل مختلفی در تهدید یا تحقق این حق کودکان مؤثرند که فضای مجازی یکی از آنهاست. حق بر سلامت، حق بر آموزش، حق بر امنیت شخصی و حق بر تفریح و سرگرمی، حقوق ملازم با رشد و تعالی کودکان است که در عصر دیجیتالیسم به شدت با محیط دیجیتال مرتبط است. فضای مجازی امروزه به عنوان یک حق و نیز ابزار تحقق سایر حقوق از جمله آزادی بیان و مشارکت و آوزش مورد شناسایی و حمایت قرار گرفته است.
از منظر حقوقی و در سطح بینالمللی نیز اسناد و اقدامات مهمی در صیانت از حقوق کودکان به چشم میخورد. یکی از مهمترین اسناد حقوقی در این زمینه، پیماننامه حقوق کودک سازمان ملل متحد است که در سال ۱۹۸۹ به تصویب رسید. در سالهای بعد و با پیشرفت اینترنت و رسانههای دیجیتال این سند حقوقی مورد بازنگری قرار گرفت و برای حمایت از حقوق کودکان و جلوگیری از تضییع حقوق آنها در محیط مجازی و دیجیتال مفاد جدیدی به آن افزوده شد. از جمله مفاد جدید این پیماننامه اجرای قانون حمایت از اطلاعات عمومی در فضای اینترنت، ساده کردن اصطلاحات و شرایط استفاده از نرمافزارهای دیجیتال مخصوص کودکان، تعیین ناظرانی برای مناسبسازی مطالب و محتواهای ارائهشده از سوی شرکتهای رسانهای برای کودکان زیر ۱۸ سال و ... است.
از جمله اقدامات بینالمللی دیگر، اعلامیهی یونسکو در سال ۱۹۹۹ برای حمایت از حقوق کودکان و طرح اقدام برای حمایت از آنان، گزارش سالانهی یونیسف دربارهی وضعیت کودکان در سال ۲۰۱۷ میلادی برای تحقق حقوق کودکان در فضای سایبری، توصیهی شورای اروپا در سال ۲۰۱۸ میلادی به کشورهای عضو در محافظت و تحقق حقوق کودک در محیط دیجیتال را میتوان نام برد. در کنار این موارد در تفسیر عمومی شماره 25منتشره در تاریخ 21 مارس 2021 میلادی، کمیتهی حقوق کودک سازمان ملل متحد یک نهاد حقوق بشری پیمانمحور، به چگونگی اعمال پیماننامهی حقوق کودک توسط دولتها در حوزهی دیجیتال پرداخت. هدف کمیته از این تفسیر عمومی، ارائهی راهبرد برای تقنین و سیاستگذاری در زمینهی تحقق تعهدات دولتها در چارچوب پیماننامه حقوق کودک و پروتکلهای اختیاری آن در پرتوی فرصتها، مخاطرات و چالشهای محیط دیجیتال بود. به بیان بهتر، امروز با تفسیر عمومی این کمیته، حقوق کودک نه تنها در محیط آفلاین بلکه در محیط دیجیتال و برخط نیز تضمین میشود.
از منظر داخلی علاوه بر اینکه کلیات قوانین و مقررات جمهوری اسلامی حمایتهای کلی را از قشر کودک و نوجوان مورد نظر قرار میدهد، تصویب سند صیانت از حقوق کودکان و نوجوانان در فضای مجازی با هدف ساماندهی فضای مجازی کودک و ایجاد یک زیستبوم محافظت شده، توسط شورای عالی فضای مجازی اقدامی مهم و راهبردی در این زمینه است که در آن به ۹ سیاست کلان برای محافظت از کودکان در برابر آسیبهای احتمالی فضای مجازی اشاره شده است و تدوینکنندگان در ساز و کاری تولید، مدیریت و نظارت بر تولید محتوا را به برخی نهادهای اجرایی و حاکمیتی واگذار کردهاند.
در کنار همهی ساز و کارهای قانونی خانواده نیز به عنوان یکی از مهمترین و اساسیترین نهادها در ایجاد یا کنترل وابستگی کودکان و نوجوانان به فضای مجازی مورد توجه است. لذا نهادینه کردن برخی از جنبههای رفتار اجتماعی در دوران کودکی نیازمند همکاری و همراهی خانوادههاست. میتوان نتیجه گرفت که آگاهی و اطلاع والدین از جنبههای مثبت و منفی سرگرمیهای دیجیتال و حضور کودکان در فضای مجازی بسیار مهم است. آنان باید با تشخیص بازیهای مفید و مناسب سن و جنس کودکان و شناخت نسبت به مسائل تربیتی و آگاهی نسبت به انواع بازیهای رایانهای، همواره سواد و اطلاعات دیجیتالی خود را به روز نگه دارند تا بتوانند پاسخگوی پرسشها و نیازهای فرزندان در این عرصه باشند. در این راه نقش فرهنگسازی و اطلاعرسانی مناسب برای خانوادهها نیز بسیار حائز اهمیت است و باید در دستور کار مراکز فرهنگی و متولیان امر قرار گیرد.
میبایست خاطر نشان کرد که تکنولوژی بیشتر از این که ذاتاً فناورانه باشد، ماهیتی اخلاقی، فرهنگی و انسانی دارد و انسان به واسطهی هیپنوتیزم عصر تکنولوژی از فروغی که جوهرهی وجودی اوست، دور شده است. البته تکنولوژی به خودی خود مخرب نیست و نحوهی استفاده از آن است که بسیار مهم است و عدم توجه به اخلاق در مواجه با تکنولوژی در عصر حاضر سبب خلق پلتفرمها و خدماتی از فناوریهای هوش مصنوعی شده است که خارج از اراده و کنترل بشر است و در آیندهای نه چندان دور و با ادامهی این روند شاهد شکلگیری نظم نوینی در اجتماع بشری خواهیم بود که در روش مواجهه با جامعه و قانون اثرگذار خواهد بود.
نظر شما :