بهره برداری از منابع و مهار افراطگرایان چینی
حسابی که چین روی طالبان کرده است
دیپلماسی ایرانی: دو سال پس از خروج ایالات متحده امریکا از افغانستان و سقوط کابل و دولت مستقر و مورد حمایت غرب در آن، چین مایل است ثمره طرح امنیتی سه جانبه بین افغانستان، پاکستان و خود را برداشت کند: به گزارش نشریه عرب نیوز چین سرمایه گذاری در این سرزمین غنی از منابع و در چهارراه جاده های جدید ابریشم را پیش بینی می کند.
چین بر اساس میانجیگری موفقیت آمیز خود بین ایران و عربستان سعودی در ماه مارس گذشته، اکنون نگاه خود را به سایر حوزه های تنش بین المللی معطوف کرده است. پکن تلاش های خود را برای کمک به خروج افغانستان از انزوا در صحنه بین المللی افزایش می دهد و به عنوان ضامن سیاست خارجی کابل ظاهر می شود.
اوایل ماه مه وزیر امور خارجه چین در سفری به اسلام آباد در گفت وگوی سه جانبه با همتایان موقت خود از افغانستان و پاکستان شرکت کرد.
وضعیت امنیتی در افغانستان همچنان بسیار نامشخص است، زیرا جنگجویان در مناطق مرزی رفت و آمد می کنند. سال گذشته به علت حملات جنبش طالبان پاکستان، با اختلافات متعددی بین کابل و اسلام آباد همراه بود. فقط در سال 2022 حدود 150 حمله توسط این سازمان ثبت شده است که اگر مهار نشود، این تهدید تروریستی می تواند گسترش یابد.
از سال 2019 پکن در روند صلح مشارکت داشته است، اما فقط به عنوان تسهیل کننده در گفت وگوهای چند جانبه با امریکا، روسیه و پاکستان بود. با این حال، امروز رژیم پکن به عنوان میانجی گر اصلی و در حال مذاکره برای توافقنامه امنیتی سه جانبه بین کابل و اسلام آباد است.
به نظر می رسد چین در حال آماده سازی ساز و کار ضد تروریسم با دو همسایه برای تضمین امنیت پایدار است. پاکستان و افغانستان آمادگی خود را برای ادامه گفتوگو در مورد ابتکار امنیت جهانی و همچنین ابتکار توسعه جهانی ابراز کردهاند.
چین امیدوار است از طریق این ساز و کار سه جانبه، متشکل از ارتباطات راهبردی و هماهنگی سیاسی، صلح را در منطقه به ارمغان بیاورد. و همانطور که چین گانگ، وزیر امور خارجه پیشین چین گفت، مبارزه با تروریسم نمیتواند از «استانداردهای دوگانه» آسیب ببیند. وزیر امور خارجه با ابراز امیدواری از این که کابل و اسلام آباد همزمان به تقویت امنیت کارکنان، موسسات و کارگران چینی مستقر در کشورهای متبوع خود اهتمام ورزند، به دیگر مناقشات مهم منطقه ای به ویژه مساله کشمیر و اتحادهای منطقه ای جدید اشاره کرد. اما به گفته زبیر فیصل عباسی، کارشناس سیاست های توسعه در اسلام آباد، چین به دو علت به افغانستان علاقه مند است، یک به دلیل منابع دست نخورده موجود در این کشور از جمله منابع غنی کانی و دوم پر کردن جای خلاء کشوری که امریکا به جا گذاشته است. مضافه بر اینکه افغانستان در همسایگی مناطق مسلمان نشین چین است و پکن امیدوار است با ارتباط برقرار کردن به حکومت طالبان بتواند از اثرگذاری جریان اسلام گرای افراطی بر مسلمانان چینی جلوگیری کند.
منبع: کوریه انترنسیونال / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :