کشورهای شورای همکاری در صف نخست خرید
اشتیاق کشورهای عربی به پهپادهای ترکیه
دیپلماسی ایرانی: پس از آنکه آنکارا در رقابت نظامی در بخش پهپاد موفق شد و پهپادهای ترکیه اهمیت قابل توجهی کسب و ارزش خود را در چندین جنگ که آخرین آن اوکراین است ثابت کردند، کشورهای جهان به فکر خرید پهپادهای بیرقدار و آکینجی افتادند.
کشورهای شورای همکاری به فهرست کشورهایی که به دنبال پهپادهای ترکیه هستند پیوسته اند؛ پس از توافق قطر و ترکیه برای خرید پهپاد از آنکارا، امارات مذاکرات با ترکیه برای خرید حدود 120 پهپاد را آغاز کرده و عربستان نیز برای مذاکره با ترکیه برای خرید پهپاد برنامه ریزی می کند.
به گزارش میدل ایست نیوز، کشورهای شورای همکاری طی سال های اخیر، اهمیت بسزایی برای داشتن پهپاد مسلح قائل بودند به ویژه با توجه اینکه امارات و عربستان هر از چندگاهی در معرض فشار و مخالفت امریکا برای فروش پهپاد قرار می گیرند؛ پهپادهایی که بسیار گرانتر از پهپادهای ترکیه است.
خرید 120 پهپاد از سوی امارات
سایت میدل ایست آی در گزارشی که در 10 اوت 2022 منتشر شد، از مذاکرات بین امارات و ترکیه برای عقد قرارداد خرید پهپاد مسلح از نوع بیرقدار TB2 که توسط شرکت صنایع دفاع بایکار ترکیه ساخته می شود، خبر داد.
این سایت به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد که مذاکرات بین شرکت بایکار ترکیه و شرکت توازن که مسئول مدیریت خرید و قراردادهای دفاعی و امنیتی نیروهای مسلح امارات و پلیس ابوظبی است از ماه مارس آغاز شده است.
یکی از منابع گفته که مذاکرات بر سر خرید 120 پهپاد بیرقدار TB2 متمرکز است و در قراردادی به ارزش حدودی 2 میلیارد دلار، با مجموعه ای از گلوله و مراکز فرماندهی، کنترل و آموزش وارد امارات خواهد شد.
منبع مذکور افزود که برخی از اجزای این پهپاد ممکن است درصورت توافق طرفین، در کارخانه شرکت بایکار در امارات ساخته شود.
یکی از افراد مطلع از صنعت ساخت پهپاد توضیح داد که هزینه خرید یک پهپاد بیرقدار TB2 پنج میلیون دلار است و هر پهپاد به صد گلوله هوشمند MAM-L نیاز دارد که ارزش آن مجموعا 15 میلیون دلار است.
وی افزود که هزینه های اضافی برای آموزش علاوه بر مراکز فرماندهی و کنترل نیز بنا به نوع پهپاد وجود دارد و هر مرکز ظرفیت کنترل 6 پهپاد را خواهد داشت.
قرارداد قطر برای خرید پهپاد
رسانه های ترکیه ای در ماه مه 2021، اعلام کردند که آنکارا 6 پهپاد بیرقدار از نوع TB2 و 3 مرکز کنترل زمینی را به نیروهای مسلح قطر تحویل داده است.
روزنامه وطن ترکیه نوشت که پهپادهای بیرقدار آماده استفاده در قطر هستند و یک تیم از ارتش قطر، عملیات آموزش استفاده از آن را به پایان می رساند.
نیروهای مسلح قطر و شرکت بایکار ترکیه در مارس 2020 قراردادی برای خرید بیرقدار امضا کردند. به موجب این قرارداد قطر 6 پهپاد از ترکیه خریداری کرد تا برای نخستین بار پهپادهای بیرقدار را به خارج از کشور صادر کند.
ارتش قطر نخستین ارتشی است که از این پهپادها استفاده کرده است و پس از آن ارتش آذربایجان و ارتش اوکراین قرار دارد.
توجه عربستان
به نظر می رسد سفر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به عربستان در ماه مه 2022، نخستین ثمره خود را از طریق قرارداد احتمالی برای خرید پهپاد از ترکیه توسط عربستان به بار آورد.
روزنامه خبرترک در 2 مه نوشت که عربستان تمایل دارد 60 پهپاد پیشرفته ترکیه را در چارچوب همکاری بین دو کشور در زمینه صنایع دفاعی و توسعه چشم اندازهای همکاری فیمابین خریداری کند.
برخی منابع به این روزنامه گفتند که عربستان قصد دارد در آینده نزدیک 20 پهپاد پیشرفته و سپس در بلند مدت 40 پهپاد دیگر از ترکیه خریداری کند.
پیش از این و در سال گذشته نیز رئیس جمهوری ترکیه گفته بود که ریاض اعلام کرده است که به خرید پهپاد از ترکیه تمایل دارد.
محبوبیت زیاد پهپادهای ترکیه
در همین راستا، اسماعیل ایوب، تحلیلگر مسائل نظامی گفت که قرار بود کشورهای شورای همکاری پهپادهای مختلفی از نوع MQ-1 Predator و MQ-9 Reaper خریداری کنند اما به نظر نمی رسد هیچ یک از کشورهای شورای همکاری پهپادهایی از این نوع دریافت کرده باشند.
وی اشاره کرد که کشورهای شورای همکاری به ویژه امارات به چین روی آورده و از آن پهپاد خریداری و از آن پهپاد در یمن و لیبی استفاده کردند و امریکا از این مساله یعنی خرید پهپاد از چین دلخور شده است.
ایوب تاکید کرد که کشورهای عضو شورای همکاری به این چنین پهپادهای ترکیه ای به ویژه برای استفاده در جنگ یمن نیاز دارند آن هم با توجه به اینکه پهپاد بیرقدار در آذربایجان، ارمنستان، سوریه و لیبی محبوبیت یافته و اکنون نیز در اوکراین مورد استفاده قرار می گیرد در نتیجه پهپاد ترکیه محبوبیت و شهرت گسترده ای یافته است.
وی بیان کرد که نزدیکی روابط کشورهای شورای همکاری با ترکیه به ویژه عربستان و امارات و سفرهای متقابل مقامات این کشورها به روی آوردن این کشورها برای خرید پهپادهای ترکیه کمک می کند.
به گفته این تحلیلگر مسائل نظامی، اهمیت خرید این پهپادها از ترکیه از آن جهت است که ترکیه عضو ناتوست و صنعت ساخت پهپادهای آن غربی و نزدیک به نظام غربی است.
وی افزود که امریکا با خرید پهپادهای ترکیه به علت اینکه ترکیه عضو ناتو است و بخشی از قطعات آن توسط امریکا و اروپا تامین می شود، مخالفت نخواهد کرد.
ایوب تصریح کرد که این پهپادها کارایی بسیار و ظرفیت های متمایزی دارند به گونه ای که بر فراز رادار ضد موشکی پانسیر روسیه پرواز کرده و این رادار قادر به شناسایی آن نبوده است بلکه این پهپادها توانسته این رادار را در سوریه و لبنان منهدم کند.
وی ادامه داد که این بدان معناست که این پهپادها چشم انداز جدیدی در صنعت پهپاد گشوده اند از این رو روی آوردن کشورهای شورای همکاری برای خرید این پهپادها طبیعی است بلکه این مساله قطعی شده است.
موفقیت گسترده
پهپادهای ترکیه ای در نبردهای پیشین موفق بوده و این امر کشورها را به توجه برای خرید آن جذب کرده است.
نیروهای دولت مورد تایید جامعه بین المللی در لیبی از این پهپادها علیه نیروهای خلیفه حفتر که مورد حمایت امارات و مسکو بود و علیه نیروهای روسیه در لیبی استفاده کردند.
این پهپادها 796 هدف در 5 جنگ در سوریه، اوکراین، قفقاز، اتیوپی و لیبی را تا مارس 2022 منهدم کرده اند؛ پهپادهایی که برای نخستین بار در سال 2014 رونمایی شد.
پهپاد بیرقدار 6.4 متر طول دارد و طول بال های آن به 12.03 متر می رسد، از این رو از پهپاد معروف ارتش امریکا کوچک تر است.
برد عملیاتی پهپادهای TB2 کمتر از پهپادهای امریکایی است که به 150 کیلومتر می رسد اما پهپادهای ترکیه ای می توانند بیش از 24 ساعت در هوا پرواز کنند.
این پهپاد مجهز به یک موتور ملخی 105 اسب بخاری توربوشارژر در عقب است که به آن سرعت 129.64 کیلومتر در ساعت و حداکثر سرعت 222.22 کیلومتر در ساعت می دهد.
حداکثر ارتفاع این پهپاد به 5.486 کیلومتر و حداکثر ظرفیت حمل بار آن به 136.077 کیلوگرم می رسد.
منبع: الخلیج آنلاین / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :